“Kom om 13 uur, dan kan je de snijbiettaart meteen proeven,” zegt Ans Withagen aan de telefoon wanneer wij voorbereidingen voor onze rubriek treffen. Elke week zoeken wij een toepasselijke plek die een beeld geeft van stadslandbouw in Utrecht. Dit keer blijven we dichtbij huis, in de achtertuin.
Vroeger wist Ans het zeker: na haar jeugd op de boerderij in Brabant zou zij zich in de stad begraven. Zij zou nooit meer iets te maken hebben met planten, tuinen en al zeker niet met zelf verbouwde groenten. Maar dat was toen.“Ik vind het net zo leuk om tussen de groente te zitten als tussen de bloemen. We hebben appels, peren, pruimen en vijgen. Verder heb ik Japanse wijnbes en champagnebes, dat zijn witte bessen. Het leuke van zelf verbouwen is dat je gekke soorten kunt uitproberen. Ik doe natuurlijk niet wat je zo in de winkel krijgt.”
“Het levert nog best veel op hoor. Ik heb bijvoorbeeld vier rabarberplanten staan. Die geven zo’n tien kilo af per jaar. Het fijne is dat je nu niet van de tuin hoeft te leven. Ik heb ook een groenteabonnement. Soms ga ik nog naar de supermarkt. Wij hebben een koelcel en daar ligt veel in. Zo kun je het seizoen verlengen, als je het slim aanpakt. En ik krijg ook veel van vrienden en familie.”
“Tuinieren gaat heel erg om delen en overvloed. Het is niet zo afgepast op de kilo.” Na ons interview en de verrukkelijke lunch geeft Ans mij verse snijbiet en filodeeg mee. Dan kan ik de taart ook thuis maken.
Snijbiettaart
Tuindersgeluk wordt het wel genoemd: snijbiet maakt steeds maar nieuw blad waardoor je ervan kunt blijven plukken.
Tot in deze zachte januarimaand toe dus!
Hier een recept voor snijbiettaart, het eerste gerecht dat ik ooit maakte met mijn eigen snijbietoogst. Kun je niet aan snijbiet komen, gebruik dan spinazie.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de snijbiet grondig. Net als bij spinazie kan er wat zand tussen zitten. Je hoeft de gewassen snijbiet niet te drogen, je bakt met ´aanhangend water`, zoals dat heet.
Bekleed een ingevette taartvorm met het ontdooide bladerdeeg. Bak in een wok het sjalotje glazig in de olie. Voeg dan de snijbiet toe en wok mee (de harde stukken dus het eerst). Wanneer alles mooi geslonken is en al het vocht verdampt, draai je het vuur uit.
In een mengkom klop je het ei los met de yoghurt en de kaas.
Daar doe je de groente en de rozijnen bij. Breng alles op smaak met zout en peper en vul de taartvorm met het mengsel. Bak de taart zo´n half uur tot de vulling net gestold is.
Bladerdeeg (genoeg voor 1 taartvorm), 1 gesnipperde sjalot, 250 g snijbiet, 1 ei, klein handje rozijnen, 150 g volle yoghurt, handje pittige kaas, zout, peper, olie.

Proeftuinen van Utrecht: een culinaire reis langs de moestuinen van Utrecht. Met een tuinverhaal en een recept voor seizoensgroenten brengen Marijke Orthel (Urban Pilots) en Ans Withagen (Kookgenoot) de trend van stadslandbouw in Utrecht op je bord.
1 Reactie
ReagerenLeuk artikel over de tuin.
Groeten Sonja.