Project herstel kademuren van gemeente met de grond gelijk gemaakt: ‘Pijnlijk’ | De Utrechtse Internet Courant Project herstel kademuren van gemeente met de grond gelijk gemaakt: ‘Pijnlijk’ | De Utrechtse Internet Courant

Project herstel kademuren van gemeente met de grond gelijk gemaakt: ‘Pijnlijk’

Project herstel kademuren van gemeente met de grond gelijk gemaakt: ‘Pijnlijk’
Werkzaamheden aan de Nieuwegracht. Foto: Robert Oosterbroek
De complexiteit is stelselmatig onderschat, de projectorganisatie was niet op orde en verbeteringen zijn onvoldoende doorgevoerd: dat is te lezen in een vernietigend rapport over de werkwijze van de gemeente tijdens het project Herstel Wal- en Kluismuren. De gemeente moet nu terug naar de tekentafel om het project weer op de rit te krijgen.

De complexiteit is stelselmatig onderschat, de projectorganisatie was niet op orde en verbeteringen zijn onvoldoende doorgevoerd: dat is te lezen in een vernietigend rapport over de werkwijze van de gemeente tijdens het project Herstel Wal- en Kluismuren. De gemeente moet nu terug naar de tekentafel om het project weer op de rit te krijgen.

Het renoveren van de wal- en kluismuren van de Utrechtse grachten kost meer geld dan begroot en loopt flink uit. De gemeente kondigde daarom een extern onderzoek aan vanwege de overschrijdingen.

AnteaGroup heeft het onderzoek nu gepubliceerd en laat geen spaan heel van de werkwijze van de projectorganisatie. Het project is al 4 jaar uitgelopen ten opzichte van de oorspronkelijke planning en heeft al 30 miljoen euro meer gekost.

Dat komt volgens AnteaGroup door drie oorzaken: het stelselmatig onderschatten van de complexiteit van het werk, het projectmanagement was niet op orde en verbetermaatregelen werden niet goed uitgevoerd en geëvalueerd.

Geen strategie

Het rapport ziet weinig positiefs in het proces tot nu toe. Zo werkten verschillende partijen niet goed samen, was er geen strategie of goede rolverdeling en werd er niet goed gecommuniceerd binnen de organisatie. Ook was er bijvoorbeeld onduidelijkheid over beleid rondom bomen en juridische eigendomsverhoudingen.

Het onderzoeksbureau stelt dat risico’s en onzekerheden niet te voorkomen zijn bij een project als de Wal- en kluismuren, waardoor de kans op tegenvallers ook in de toekomst groot blijft.

Stevig en pijnlijk

“Het college trekt zich deze stevige en pijnlijke conclusies zeer aan”, schrijft wethouder Kees Diepeveen in een brief aan de raad. “De uitkomsten maken duidelijk dat het echt anders moet. Daarom wordt komende tijd gewerkt aan een grondige herziening van de aanpak.”

De gemeente Utrecht werkt sinds 2008 aan het herstel van de funderingen van de wal- en kluismuren langs de historische grachten in de binnenstad. Die moeten worden hersteld zodat de constructies weer 100 jaar veilig functioneren. Vorig jaar was het budget voor circa 84 procent besteed terwijl circa 63 procent van het werk was gerealiseerd.

Hoe nu verder

In het rapport wordt gesteld dat er ruim de tijd nodig is om te komen tot een nieuwe aanpak. Komende tijd wordt daarom onderzoek gedaan naar de technische staat van de nog niet herstelde wal- en kluismuren, bijvoorbeeld met duikinspecties.

De gemeente gaat de projectorganisatie nu verder versterken met onder meer technische en juridische experts. En er moet eenduidig beleid komen over zowel de bomen als het eigendomsvraagstuk. Een samenhangende aanpak betekent ook dat er samenwerking nodig is met de bewoners.

Diepeveen verwacht een voorstel met een nieuw plan pas in de eerste helft van 2021 te kunnen voorleggen aan de raad. “Wij realiseren ons dat dit een lange periode is, maar op basis van de huidige inzichten is dit onvermijdelijk.” Dan moet ook een nieuwe projectbegroting worden voorgelegd.

Voorlopig nieuwe werkzaamheden

Op dit moment wordt nog op een paar plekken in de stad gewerkt aan het herstel van de grachten. Deze werkzaamheden worden afgerond. De gemeente start geen nieuwe, uitvoerende werkzaamheden tot er een nieuw plan ligt, behalve als de veiligheid in het geding komt.

Het blijft dus voorlopig onzeker wanneer het werk wordt voortgezet. Diepeveen: “Wij beseffen dat we nog niet de helderheid kunnen bieden die we hadden gehoopt en waar bij ons, in de stad en in uw raad behoefte aan is. Tegelijkertijd zijn wij het met Antea eens dat het noodzakelijk is om eerst een aantal zaken beter uit te werken voordat een realistisch beeld van de resterende opgave gepresenteerd kan worden. Dit kost de nodige tijd.”

Bewoners worden met een wijkbericht geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en de vervolgstappen.

32 Reacties

Reageren
 1. trol

  Je verwacht het niet…..Gevolg: een lach, een plas…..

 2. Martien Schwencke

  ff slikken

 3. Hetty

  Er word alweer geblunderd bij de Gemeente Utrecht. Als het een bedrijf was geweest, was het al weet ik hoeveel keer failliet geweest. Maar ja, de inkomsten blijven binnenstromen van de parkeergelden, onroerend goed belasting, afschaffing buurthuizen enzovoort. Wat word er ontzettend veel geld verspild door verkeerde beslissingen, zoals bijvoorbeeld bij de rotonde bij tGoylaan, de verzakkingen bij het Bisschoppelijk Paleis en nu hier weer, bij de renovatie van de kademuren. Ze hadden beter meteen AnteaGroup kunnen inschakelen, nog voor de werkzaamheden waren begonnen. Dat had grachten met geld gescheeld. Ik hoop, dat de Gemeente Utrecht nou eindelijk eens lering gaat trekken uit al dat geblunder, en hun plannen nog voor de uitvoering door een onpartijdige deskundige derde partij laat beoordelen.

 4. Dakhaes

  Hou mijn hart vast hoe het herstel kademuren bij de muntbrug gaat verlopen of zou Rijkswaterstaat dit beter aanpakken?

 5. Erwin

  Persoonlijk vind ik het werk ook nog eens lelijk uitgevoerd. De klinkers zijn te modern, van een andere kleur en erg kwetsbaar. Het zijn steeds rechte stukken van 1 meter, waardoor bochten er vreemd uit zien.

 6. Koel Hoofd

  SCHANDE!
  Ongelooflijk, het ontbreekt bij de gemeente kennelijk aan kennis en kunde omdat het geld niet alleen tegen maar vooral over de plinten klotst? Al 1,5 miljard schuld, en nog steeds rap stijgende, dankzij linksgeorienteerd wanbeleid geholpen door partijen die beter zouden moeten weten, maar zo graag willen meebesturen….
  Inderdaad, als een bedrijf zo gerund zou worden is het met een half jaar failliet, de gemeente verhoogt gewoon parkeergeld en gemeentebelastingen, verkoopt wat groen en grond aan projectontwikkelaars. En heeft ook nog eens het lef om dat ter verbetering van milieu/klimaat/leefbaarheid te noemen.

 7. Luuk Upuuk

  Tijd voor een commissie geleid door een VVD-er op wachtgeld die wat bij wil verdienen.

 8. Don

  Het hele gemeentehuis zit vol met beleidsmensjes, bestuurskundigen communicatie medewerkers en weekdieren die geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Wethouder Kees Diepeveen neemt geen enkele verantwoordelijkheid. Denk dat Rutte zijn 340 miljoen voor infra en extra huizen binnenkort wel terug gaat vragen van deze geldverbrandings fabriek.

 9. Jolanda

  Inderdaad, je verwacht het niet bij de echt heel deskundige mensen van de gemeente Utrecht 😜😂😅

 10. Ton

  AnteaGroep zegt volgens mij niet dat de gemeente hier te veel geld heeft uitgegeven, maar eerder te weinig. Het werk is fors onderschat. Voor 83 miljoen kan het helaas gewoon niet. Als de gemeente direct voldoende deskundigheid had ingezet was de begroting vanaf het begin al veel hoger geweest. (Tenzij je de grachten wilt dempen.)

 11. Kadoendra

  Waar gehakt wordt vallen spaanders!

  Het gaat dus meer om een toekomstvisie hoe de Utrechtse grachten op een grotere wijze kunnen gaan bijdragen aan een mooiere en aantrekkelijkere stad.

  De Utrechtse grachten zijn veel mooier dan de Amsterdamse grachten, enorm zonde dat deze visueel vervuild worden door al het geparkeerde blik!

  Het is te hopen dat de mooie Utrechtse grachten in de toekomst minder visueel vervuild gaan worden door geparkeerd blik.

 12. JdV

  Geen geld voor iets eenvoudigs als vogelopvang of agenten op straat. Maar wel miljoenen verspillen door onkunde en desinteresse. Wanneer komt er een eind aan het geduld van de inwoners van Utrecht? Dit college is definitief stuk.

 13. M.

  @Erwin: het wordt inderdaad ook nog eens buitengewoon lelijk uitgevoerd. Kennelijk ontbreekt het vakmanschap bij de uitvoerders volledig. Of zouden ook hier de kosten een rol hebben gespeeld? Hoe dan ook, het is ronduit beschamend. Zo ga je niet met je erfgoed om.

 14. S.

  @Erwin Inderdaad, de stenen zijn erg kwetsbaar, overal waar je kijkt zie je ook dat ze al beschadigd zijn, gewoon stukken afgebroken.

 15. The true vlerk

  Misschien een prijsvraag voor de omwonenden à la Overvecht?! Dit is een kolfje naar de hand van onze gemeente…Prijs: rondvaart waarbij mensen van huis worden opgeha—oh, wacht.

 16. Katja

  Al eeuwenlang hebben we werven en nóg weten ze niet hoe het moet ?

 17. Marcel de Korte

  Koel Hoofd: ben jij wel goed bij je hoofd? Dit heeft niets met links, rechts of midden te maken, maar met dorpse onbenulligheid. Alle politieke partijen in de gemeente Utrecht hebben hieraan schuld. Net als destijds bij Hoog Catharijne. Of is dat ook puur en alleen de schuld van – pak ‘m beet – GroenLinks? De Utrechtse dorpsraad bestaat al jaren uit volslagen minkukels en dat zal voorlopig wel zo blijven. Het is niet anders. Het ambtenarenapparaat is overigens niet veel beter. Een middagje googelen en ik bezit meer kennis over een heel scala aan zaken dan de gemiddelde pennenlikker uit de Domstad.

 18. Theo Jongerius

  Hoelang accepteren we het mismanagement van de onbekwame ambtenaren nog.

 19. marcel

  “Diepeveen verwacht een voorstel met een nieuw plan pas in de eerste helft van 2021 te kunnen voorleggen aan de raad…” OMG!!!
  Ga je schamen, Kees Diepeveen.
  Na zo’n vernietigend rapport zou je jezelf en je team met het schaamrood op de kaken een schop onder de kont moeten geven en zorgen dat er binnen 3 maanden een aangepast plan ter tafel ligt!

 20. marcel de wolf

  na de blunder met de uithoflijn nu dit weer
  dan gaan toch gewoon volgend jaar de parkeertarieven met 30 procent omhoog

 21. Ben D

  Hoewel het budget me op zich nog meevalt, vraag ik me af of dat geld niet aan urgentere zaken had kunnen worden besteed.

  Alles in de binnenstad staat in het teken van toerisme en vermeend economisch belang. Handhaving is de hele dag bezig om fietsen los te knippen en te onteigenen van fietsers die bijna nergens meer op straat kunnen stallen, je struikelt over de fantasieloze horecaconcepten, alle leuke karakteristieke winkels verdwijnen omdat ze niet op kunnen boksen tegen de winkelketens, en het zoveelste bouwproject mislukt door knullig provinciaal amateuristisch beleid. Was dit door een rechtse gemeenteraad uitgevoerd dan was er alleen nog meer geld in de verkeerde zakken terecht gekomen.

  Ook het bomenbeleid bij dit kademuurproject is schrijnend: hele stukken gracht zijn kale trieste plekken geworden waar je geen boom of vogeltje meer vindt. Wel fijn voor de toeristen dat de werfkelders daardoor beter te fotograferen zijn.

 22. Nico

  Verrassend, het duurd langer en kost veel meer. Waar hebben wij dit eerder gehoord? Oh ja, bij de sneltram b.v. Gelukkig trekt het college zich deze stevige en pijnlijke conclusies zeer aan. In iets andere woorden hebben we dit ook al is eerder vernomen. Oh ja, bij de sneltram b.v. Meest opvallende? De blunderende wethouders en consorten blijven gewoon op hun plek zitten en er veranderd nagenoeg niets. Moet je is in het normale bedrijfsleven als werknemer doen zulke grote fouten maken dan ben je werkeloos. Bedankt dames en heren van de gemeente Utrecht voor het voor de zoveelste keer verkwanselen van gemeenschapsgeld enne, vergeet niet een gemeente belasting te verhogen zodat jullie fijn door kunnen gaan me verkwanselen en kunnen blijven zitten op kosten van de burger. Ik bent trots op jullie, pffffffff.

 23. isabelle

  Dus daarom wordt nu het complete OV-buslijnentraject tot op het bot uitgekleed en weggeschraapt.

  Er moet weer ergens geld vrijgemaakt worden voor het zoveelste Blunderproject.

 24. isabelle

  Mag Utrecht ALSJEBLIEFT weer onder curatele????

 25. Mark

  Er wordt veel afgegeven op de gemeente. En er geen zaken veel niet goed dat staat en moeten ze wat mee. Maar het veel gehoorde argument dat als het een bedrijf was geweest dan…. dan wat? Waren de kade muren gesloopt, had je geen monument meer in de stad staan. Werden de zaken veelal naar winst afgemeten en economische groei. Nee, dan gaat het allemaal veel beter… not!

 26. jos stelling

  Zo eens met isabelle !!!

 27. Don

  @Isabelle dat kan nooit lang meer duren en dat lijkt me inderdaad de enige redding om verlost te worden van het wanbeleid en de onkunde van groen slinks en D33.

 28. W

  Wat een politiek geblunder weer!
  Blijft het zo met dit college? Wie is hier nu voor verantwoordelijk?
  Kwam wethouder Diepeveen niet uit Amsterdam?
  Ik verlang terug naar b.v. de van orgine Utrechtse wethouders Monumenten met kennis, kunde, leiderschap en die vooral ook liefde voor de historie van Utrecht hadden! Wethouders die geen kermis van de historische binnenstad maakten. En we hebben ze gehad hoor, zoals onder andere Wim van Willigenburg, Jan van Zanen!, Jaap Zwart.
  De lijst met politieke blunders van de afgelopen jaren wordt met dit soort besluiten steeds langer. Maar dat is nog niet het ergste ………………, het allerergste vind ik dat al het weggegooide geld van de vele mislukte grote projecten óók belastinggeld is van àlle Utrechtse inwoners! En dan al die bezuinigingenen en heel gemakkelijk! weer een verhoging van de parkeergelden! Besturen van de gemeente Utrecht is een bijzonder vak, met hart en ziel voor stad en àlle inwoners, en moet niet in eerste instantie gezien te worden als een springplank voor Den Haag!
  Ik kijk uit naar de komende verkiezingen voor onze stad! Dan moeten de huidige collegepartijen maar eens hun Haagse kopstukken in Den Haag laten! Want zij besturen tenslotte onze stad niet!!! Laten de huidige wethouders zelf maar eens zien of ze op eigen houtje opnieuw draagvlak van de Utrechters krijgen om mijn mooie stad te besturen!

 29. Ronald

  Als dit zo doorgaat duurt dat niet lang meer Isabelle!

 30. Bert

  @mark

  Als Utrecht een bedrijf was geweest:

  – zouden de verantwoordelijken kunnen worden ontslagen
  – kan ik ervoor kiezen om naar de concurrent te gaan
  – zou er echt geen prestige projecten worden gefinancierd met 1.5 miljard schuld (als de toko uberhaupt open zou blijven)
  – ben ik niet verplicht er aan mee te betalen.

 31. Anne Marie ten Berge

  Ik snap hier werkelijk niets van: Het werk aan de Utrechtse kades aan de Nieuwegracht is vorig jaar naar alle tevredenheid van de Gemeente opgeleverd door hetzelfde bedrijf dat ook in Amsterdam goed werk heeft afgeleverd. Renovatie blijft duur omdat je onverwachte zaken tegen komt die ook aangepakt dienen te worden en waarvan de wethouders op de hoogte zijn gebracht. De Gemeente wilde de Utrechtse grachten op de erfgoedlijst. Is dat nu wel of niet gelukt ?

 32. George Knight

  @Koel Hoofd
  Los van deze kwestie die tamelijk rampzalig is en tot nader onderzoek zou moeten leiden is het onjuist dat bedrijven beter gerund worden dan overheden. Dat is een misverstand. Herinneren we ons de bankencrisis nog van ABN AMRO in 2008? Deze slecht geleide bank moest liefst voor zo’n 22 miljard euro gesteund worden door de rijksoverheid. Zo zijn er volop voorbeelden van bedrijven die slecht gerund worden.

  Kijk maar eens naar de huidige problemen bij Boeing dat blundert met de 737 MAX of naar continu slecht presterende banken, entertainmentbedrijven, warenhuizen (Hudson Bay), luchtvaartmaatschappijen, professionele voetbalclubs of bedrijven als Uber die alleen rode cijfers schrijven.

  Het lijkt erop dat overheden stroperiger, complexer en langzamer opereren en daarom een beeld van ondoelmatigheid vertonen. Maar de realiteit is andersom. Vele bedrijven die slecht geleid worden nemen te snel impulsieve, ondoordachte en strategisch foutieve beslissingen die overheden nooit op die manier zouden nemen.

  Uiteraard worden niet alle overheden goed en alle bedrijven slecht geleid. Maar het idee dat bedrijven doorgaans beter geleid worden dan bedrijven lijkt in elk geval niet in lijn met de werkelijkheid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).