Protest tegen de Belarussische president Loekasjenko op Vredenburg in Utrecht Protest tegen de Belarussische president Loekasjenko op Vredenburg in Utrecht

Protest tegen de Belarussische president Loekasjenko op Vredenburg in Utrecht

Protest tegen de Belarussische president Loekasjenko op Vredenburg in Utrecht
Foto's: Bas van Setten
Een kleine honderd demonstranten protesteerden zaterdagmiddag op het Vredenburg in Utrecht tegen het regime van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. Eén van hen is de 43-jarige Elena Kalinovskaja.

Een kleine honderd demonstranten protesteerden zaterdagmiddag op het Vredenburg in Utrecht tegen het regime van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. Eén van hen is de 43-jarige Elena Kalinovskaja.

Het is al langere tijd onrustig in Belarus. Onlangs waren er presidentsverkiezingen in het land. Loekasjenko zegt dat hij die met ruim 80 procent van de stemmen heeft gewonnen. Veel mensen geloven dit niet en zijn de straat opgegaan.

Ook in Nederland wordt gedemonstreerd. De actievoerders dragen de wit-rood-witte vlag die het symbool van verzet is geworden. De officiële vlag van het land ziet er anders uit.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Minsk

Kalinovskaja is 13 jaar geleden naar Nederland gekomen. Ze woont nu met haar 24-jarige dochter in Roermond. Zij zegt zich zorgen te maken over haar moeder die nog steeds in de Belarussische hoofdstad Minsk woont.

“Ik wil dat het daar net zoals in Nederland wordt met alle vrijheden. Er moeten eerlijke verkiezingen komen en de vrijheid van meningsuiting moet worden gegarandeerd. Loekasjenko treedt nu hard op tegen zijn eigen volk, ik maak mij heel erg veel zorgen.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Onschuldig

Bij het protest in Utrecht werden folders uitgedeeld aan voorbijgangers. Daarop is te lezen dat er ongeveer 7.000 onschuldige burgers vastzitten in Belarus. Deze zouden allemaal in de periode na de verkiezingen zijn gearresteerd.

“In 2020 mogen zulke dingen niet gebeuren in een Europees land”, is te lezen op de folder. Ook wordt opgeroepen verschillende petities te steunen.

De demonstratie op het Vredenburg begon om 14.00 uur en duurde tot 17.00 uur. De participanten waren volgens Kalinovskaja vooral Belarussen.

10 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Deze mensen verdienen gehoord te worden.

 2. Scherpschutter

  Oh democratie. Wat lever je wereldwijd toch een puinhopen op. In ieder democratisch land ter wereld worden de minst geschikten om te leiden verkozen door een overtal minst succesvollen in de maatschappij en dus minst geschikten om leiding te kiezen, en anders fietsten er in een democratie wel weer psychopaten door het systeem die besluit het stemproces te manipuleren (hoi Hugoshenko en hoi Democrats die stemmen per post willen) of het stemproces simpelweg overbodig maken door de macht supranationaal weg te moffelen (hoi Rutte, hoi EU).

  Democratie levert op lange termijn niets anders op dan corrupt totalitair socialisme met totale despoten aan de macht. Je ziet het in ieder democratisch land ter wereld. De overheid zwelt aan, kartels ontstaan, de oppositie wordt uitgeschakeld (vandaag zegt democratiehater Kaag bijvoorbeeld doodleuk: geen PVV of FvD) en het volk kwijnt weg onder de onthutsend slechte leiding. Wit Rusland loopt simpelweg een paar jaartjes voor op de EU landen en de VS, maar ook niet gek veel. Democratie, ofwel ineptocratie, is op lange termijn een (totalitaire) garantie op ellende.

  Ik snap niet waarom je hier op duizenden kilometers afstand nou staat te protesteren voor een eerlijke democratie. Dit IS democratie. En democratie is waar je tegen zou moeten staan protesteren….Niet tegen de onvermijdelijk totaal incapabele psychopaat aan de top die het systeem altijd en overal produceert.

 3. Bromsnor

  Bromsnor dacht dat we Wit Rusland voortaan Belarus zouden noemen….

 4. cas

  Volgens mij heeft hij toch echt met 80%-20^% gewonnen. Zelfs zonder fraude had hij het niet verloren. Ik vraag mij sterk af wat ze willen bereiken hiermee. En het laatste wat wij moeten doen is internationaal druk gaan zetten.

 5. Yoshua

  @bromsnor,
  Belarus klinkt minder gezellig dan Wit-Rusland.
  Een Belarusrus heeft geen idee dat die een Wit-Rus is.
  We veranderen Peking toch ook niet in Beijing vanwege de befaamde Pekingeend.
  Een Beijingeend klinkt gewoon minder smakelijk.

 6. Kadoendra

  @Yoshua

  “Een Beijingeend klinkt gewoon minder smakelijk”.

  Maar het klinkt wel zeer grappig!

 7. Jansen

  Fijn dat bevestigd wordt dat een aantal vaste reaguurders hier hoogstwaarschijnlijk betaalde (Russische) trollen zijn. Grootschalige verkiezingsfraude wordt weggemoffeld of goedgepraat. Aan de stoelpoten van de democratie, zeker geen foutloos systeem, wel het best haalbare systeem, wordt structureel gezaagd.

  En nee, dit is geen complot en ja, partijen hebben er zeker belang bij om ook op lokaal niveau te polariseren en te destabiliseren. Ernstig genoeg wordt hier helaas niet op gelet of op toegezien, maar tussen de regels doorlezend is het wel helder.

 8. HArry

  Bela Rus klink toch veel beter dan Blank Rusland.

  Maar we hoeven niet zover te kijken hoor. Ook in het westelijke deel van Europa beginnen zien we steeds meer totalitaire wanverschijnselen.

 9. Koel Hoofd

  Democratie heeft al paar honderd jaar voor Christus laten zien dat het resulteerd in een ineptocratie en corrupt totalitair socialisme.
  Athene ging er aan kapot, niet een keer maar meerdere keren.
  Het Romeinse rijk idem dito. En intussen staat elke democratie te trillen op haar grondvesten. Die gele hesjes in Frankrijk waren er niet voor niets!

  Niccholo Machiavelli heeft er een paar honderd jaar geleden een heel goed boek over geschreven waarom dat is.
  Dus Scherpschutter heeft hier gewoon gelijk.

  Maar hij vergeet iets:
  Het hele probleem van Homo sapiens is niet welke systeem voor regeren wordt gekozen, maar het vinden van een goede leider.
  Want soms is echt een ‘goede’ dicator te verkiezen boven een inepte democratie. Echter, vind maar eens een “goede leider” tussen de overdaad aan goeie lijers die de mensheid van nature voortbrengt…

  En dat is precies de kracht van de oudste democratie ter wereld die net de middelvinger heeft opgestoken tegen de EU, de UK. Ze zijn de oudste democratie ter wereld omdat het de enige directe democratie is. Elk lid in lager huis vertegenwoordigd een kiesdistrict. Wie vertegenwoordigd rutte of klaver of kaag in Nederland?

 10. Utrecht voor Utrecht

  Ik dacht éven dat ik een reactie van @Scherpschutter zag waarin democratie als falend neergezet werd omdat het dictators oplevert… En dat meneer Koel Hoofd prachtig laat zien dat het strooien met historische figuren niet hetzelfde is als ware feiten verkondigen.

  Maar goed dat de heer Scherpschutter zelf niet in Wit Rusland woont want het schoppen tegen alles wat overheid/leider is, wordt daar net iets minder op prijs gesteld als hier. (Als is het ook in Nederland behoorlijk irritant dat blijkbaar niks goed is en dat het blijkbaar lastig is om toe te geven dat we in een prima geregeerd land wonen.)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).