Protesterende Utrechters op de fiets naar Amsterdam voor Klimaatmars | De Utrechtse Internet Courant Protesterende Utrechters op de fiets naar Amsterdam voor Klimaatmars | De Utrechtse Internet Courant

Protesterende Utrechters op de fiets naar Amsterdam voor Klimaatmars

Protesterende Utrechters op de fiets naar Amsterdam voor Klimaatmars
Eerder werd in Utrecht al een fietsprotest georganiseerd tegen de verbreding van A27
Tientallen Utrechters gaan op zondag op de fiets naar de Klimaatmars in Amsterdam. Met deze actie vragen ze aandacht voor duurzame mobiliteit en verzetten ze zich tegen het verbreden van de A27 en de bomenkap in Amelisweerd.

Tientallen Utrechters gaan op zondag op de fiets naar de Klimaatmars in Amsterdam. Met deze actie vragen ze aandacht voor duurzame mobiliteit en verzetten ze zich tegen het verbreden van de A27 en de bomenkap in Amelisweerd.

Utrecht Klimaatneutraal 2030, Kritische Studenten Utrecht en Kerngroep Ring Utrecht organiseren de fietstocht. Volgens een woordvoerder is de protestactie noodzakelijk, omdat de beslissingen van het Rijk om de A27 te verbreden in strijd zouden zijn met het behalen van de klimaatdoelstellingen. “Als je klimaat echt serieus neemt, dan investeer je in meer groen, minder asfalt, lagere maximumsnelheid en beter openbaar vervoer.”

De snelwegen moeten volgens Rijkswaterstaat verbreed worden om Utrecht en de regio bereikbaar te houden en files te verminderen. De gemeente Utrecht is echter tegen de verbreding. Voor veel actievoerders ligt vooral de verbreding van de A27 bij Landgoed Amelisweerd gevoelig.

De fietstocht start vanaf de Neude en zal via de Oudegracht en de Vecht richting Amsterdam gaan.

16 Reacties

Reageren
 1. Marjan

  Wat goed! De Utrechtse Grootouders voor het klimaat gaan met de trein. 11.45 uur in de hal van Utrecht Centraal.

 2. JdV

  Nemen de fietsers de A2 ?

 3. Karin

  @ JdV

  Er ligt een snelfietsroute langs het kanaal. Je bent er zo als je even doorfietst. Prima te doen, zeker als je een goede fiets hebt. Niet heel veel langer bezig dan met de auto met file, of de route van eerst met de fiets/ OV naar station, dan met de trein, en dan weer paar keer met OV overstappen in A’dam. Goedbefietsbare afstand voor iedereen met een medium conditie.

 4. Katja

  Fietsblokkade A2 !

 5. MJPD

  @KArin
  Beroepsreageerders als JdV komen niet veel buiten en al helemaal niet op de fiets.

 6. cas

  @ Karin, ik wil je pret niet bederven, maar 45 km met een groot deel langs open weilanden is niet een klein lief stukje toeren waar je in 20 minuten doorheen bent….

 7. Joepie

  @ Cas, Naar Amsterdam Bijlmer Arena is het lang geen 45 km. Zeker niet wanneer je langs het kanaal op gaat. Raadpleeg google-maps maar eens.

 8. Amresh

  Vaak genoeg naar Amsterdam gegaan op de fiets. Langs het kanaal ben je er met een uurtje. Gelukkig staat er zondag windkracht 6 in de rug!

 9. Amresh

  De laatste verwachtingen zijn nogal stormachtig. Windkracht 7 tot 8 met windstoten tot 100km/u. Weest gewaarschuwd!

 10. Pino

  @Joepie, ik weet niet waarom jij naar Amsterdam Bijlmer Arena wilt gaan om te klimaatmarsen, want die mars begint op de Dam. Dat is nog zo’n 10 kilometer verder fietsen.
  Raadpleeg Google-maps maar eens. Dan zie je dat het vanaf de Neude 41 km is, vanaf mijn huis in Utrecht Zuid is het zelfs 43.7 km fietsen.
  En als je achter op Lunetten woont tik je net de 45 km aan. Dit zijn allemaal de snelste routes en niet de route via de Vecht, zoals dit stukje vermeldt.

  Voor de mensen die gaan fietsen: veel succes, ik vind het dapper van jullie!

 11. bee

  ik neem aan dat er een bezemwagen achteraan rijdt.

 12. Ed.

  Ach, dat deden wij vroeger al (1956) toen wij 12 jaar oud waren en dan nog wel op gammele tweedehandsfietsen van Rijwielhuis Super uit de Damstraat. Eerst langs de Vecht en dan vanaf Vinkeveen over het fietspad langs de A2. Na een nachtje slapen bij oma de volgende dag weer haar huis …

 13. BramD

  Hebben die fietsers dan geen auto? Dat ze met de trein moeten…

 14. Joepie

  @ Pino

  Ik kan vanaf Bijlmer Arena toch gewoon de metro of trein pakken naar het centrum? Of ben ik nu gek? Dan is het tussen de 27 en 30 km, via de snelste route en doe je er tussen het uur en en 1,5 uur over, met een elektrische of racefiets of goede gewone fiets. Afhankelijk van voertuig en conditie. Ongeveer net zo lang als wanneer je via OV moet overstappen op metro of tram om op een specifieke plek in het centrum, van Amsterdam te komen, of wanneer je met de auto file rijdt, zo als er zo goed als dagelijks file staat.

  Daarnaast ging mijn voorbeeld niet per sé over de klimaatmarsen en ging mijn voorbeeld dus over de snelfietsroute langs het kanaal. Ik woon zelf in Zuilen. Vanuit Lunetten moet je er wat KM’s bij optellen, maar dat is het punt niet. Op een vrije zondag is het trouwens gewoon een normale fietstocht die ik wel vaker in het weekend rijd, uitgaande van de verste afstand 44 km, een fietstochtje van 2 uurtjes. Nou, poepoeh. Wie heeft er nu echt haast in het weekend? Misschien daar eerst eens aan werken 😉

 15. Utreggah

  @Karin Gemiddelde fietssnelheid is 14km/u. Afstand is 45 km. 45:14=3.2 wat wilt zeggen dat de toch 3 uur en 12 minuten zal duren. In de ochtendspits ben ik binnen 35 minuten op de ring amsterdam en binnen 45 minuten op de dam. Veel plezier met je medium conditie én staking tegen transportuitstoot wat maar 14% is van de globale uitstoot van co2 gassen is. Verspilde lichamelijke energie in mijn ogen ?

 16. Harry

  Sinds wanneer is liften niet meer hip? Dat is de meest milieuvriendelijke manier van reizen. Zit je nog droog en warm en wellicht ook nog een leuk gesprek. Daar is geen fiets of smartphone inclusief de vervuilende assemblage voor nodig. Of zijn we daar te bang voor geworden?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).