Provinciale Staten van Utrecht roepen het kabinet op om winkels weer te openen Provinciale Staten van Utrecht roepen het kabinet op om winkels weer te openen

Provinciale Staten van Utrecht roepen het kabinet op om winkels weer te openen  

Provinciale Staten van Utrecht roepen het kabinet op om winkels weer te openen  
Provinciehuis (Provincie Utrecht team media)
De Provinciale Staten van Utrecht roepen het kabinet via een brandbrief op om de regels voor winkels te versoepelen zodat ze zo snel mogelijk weer open kunnen. Daarnaast wordt in de brief aan minister-president Mark Rutte gevraagd om een ruimhartigere compensatie voor getroffen ondernemers.

De Provinciale Staten van Utrecht roepen het kabinet via een brandbrief op om de regels voor winkels te versoepelen zodat ze zo snel mogelijk weer open kunnen. Daarnaast wordt in de brief aan minister-president Mark Rutte gevraagd om een ruimhartigere compensatie voor getroffen ondernemers.

Statenlid Henriëtte Rikkoert nam het initiatief om deze brief te schrijven. “We zien dat deze ondernemers allerlei creatieve oplossingen hebben gezocht, maar daar zitten grenzen aan. We horen ook van ondernemers dat de financiële steun onvoldoende is.”

In de brief is te lezen: “Ondernemers zijn onmisbaar voor de vitaliteit van steden en dorpen, ook wanneer zij actief zijn in ‘niet-essentiële’ sectoren (…) Nog langer omzet missen kan nu echt een faillissement betekenen.”

De Provinciale Staten doen daarom een oproep om winkels te openen en, zoals eerder gedaan, met een afsprakensysteem te werken. Ook vragen zij om een ruimhartigere compensatie, want de tegemoetkoming die de ondernemers nu krijgen zou niet voldoende zijn en zo blijven zij met hoge kosten zitten.

Samen tegen corona

Voor de lange termijn stellen ze voor dat het kabinet een strategie ontwikkelt, waarbij sluitingen van winkels in de coronatijd wordt voorkomen.

Bij al deze maatregelen meent de de Provinciale Staten oog te houden op de volksgezondheid en willen zij dat het plan voor de ‘niet-essentiële’ sector verantwoord is. “Ook ons uitgangspunt is en blijft: ‘Samen tegen corona.’ We houden ons aan de basismaatregelen die in dat verband nodig zijn en doen daar niets aan af. Samen tegen corona; samen voor onze ondernemers’’, aldus de brief

20 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Er liggen niet eens 400 man op de IC (allemaal in beginsel al oud, versleten, obees en/of ernstig ziek), wat zijn we nou toch in hemelsnaam aan het doen? Het is echt een totale hypchondrische massapsychose, die een beetje doet denken aan Tsjernobyl, alleen dan op steroïden.

  Kappen met deze onzin. Het is een pittig griepje. Niets meer of minder. Gooi open de boel. Corona is de ramp niet. Het beleid is de werkelijke ramp…

 2. Wim Vreeswijk

  Het is natuurlijk te gek voor woorden dat je met dit coronabeleid ook gelijk de hele economie van het midden- en kleinbedrijf door de plee trekt. En dan heb ik het nog niet over het feit dat de hele oversterfte voor het overgrote deel ontstaan is door zelfmoorden van wanhopige ondernemers. Een en ander wordt inmiddels door kamerlid en dossierdeskundige Pieter Omtzigt op papier gezet. Dit kan Rutte op zijn CV bijschrijven !

 3. woutvr

  Ja, kan zijn, ik vind het wel lekker rustig in de stad.

 4. Herman

  Waar blijft onze burgermeester om zich hier bij aan te sluiten?
  Zij is een angsthaas, die weinig anders doet dan Rutte napraten.
  Waarom zou iemand nog PvdA stemmen, als deze partij alleen maar de VVD achterna loopt?

 5. Speak Up

  Grappig dat het heerschap dat nota bene een huisarts verwijt medische uitspraken te doen op Twitter hier nu weer op de stoel van mensen in verschillende disciplines gaat zitten en erg stellige (waaronder ook medische) uitspraken doet die bewezen niet kloppen of hoogst twijfelachtig zijn. Je zou dit onder de noemer desinformatie kunnen scharen.

  Corona = geen griep, maar een ander soort virus, een longaandoening/ luchtwegaandoening met name.

  Mensen op de IC zijn niet per sé oud en versleten (of je moet 45 jaar oud vinden), wel vaak obees.

  In het begin van de pandemie hebben we gezien in hoe korte tijd (3 weken tijd) de ziekenhuizen en IC’s vol liepen en dat dit ook redelijk vaak de dood tot gevolg had.

  De Tsjernobyl vergelijking snap ik volledig niet.

  Verder goed dat de lokale en provinciale politiek de huidige lockdown in twijfel trekt en een streep trekt en lokale ondernemers nu eens eindelijk (in ieder geval in woorden) steunt.

  Verder moeten we natuurlijk nog steeds wel maatregelen blijven aanhouden, omdat we nog steeds in een crisis en pandemie zitten. Dat alles weer open moet (mijn mening), wil niet zeggen dat we zomaar alle maatregelen kunnen opheffen > lang leve de lol. Dat kan helaas simpelweg gewoonweg nog niet.

 6. Speak Up

  @ Herman

  De burgemeester heeft al lang gezegd (publiekelijk) dat ze de lokale ondernemers steunt en heeft al laten blijken het niet eens te zijn met de te zware huidige lockdown en er aandacht moet zijn voor ondernemers.

  Hou eens op met het moedwillig verspreiden van niet kloppende desinformatie om onze burgemeester in een kwaad daglicht te zetten, zoals we inmiddels wel weten/ kennen van trollen/ reaguurders> dat ze daar op uit zijn (want en PvdA en ook nog vrouw, nou, zo toe maar).

 7. Is

  @speak up: tsja dat dikke mensen nu eens de gevolgen ervaren van hun levensstijl is niet echt een reden om onnodig strikte maatregelen op te leggen. Horeca moet ook open.

 8. Yoshua

  Het kan niet langer dicht blijven, er is geen enkele reden voor om dit te doen.
  Ondernemers nemen zelf hun verantwoording wat er gebeurd in de zaak.
  Ze willen zelf ook niet besmet worden.
  Gisteren heb ik werkzaamheden verricht voor een ondernemer die de afgelopen twee jaar, maar enkele maanden op een gebruikelijke manier omzet heeft kunnen genereren.
  Het was erg mistig in Leiden en dan zien de winkelstraten er nog treuriger uit, opticien en fietsenmakers zijn open in de straat, rest zit op slot.
  Mijn werkzaamheden zijn vergoed met een heerlijke maaltijd en een goede glaswijn.
  Toen ik rond 10 uur richting Utrecht ging met de trein zat ik in een lege trein en reed langs lege stations.
  Het is dat ik te stom ben om depressief te worden, zou nu zeker depressief zijn geweest met al deze treurnis, die je ziet en de ellendige verhalen van ondernemers hoort.

 9. Utrechtvoorutrecht

  @Wim Vreeswijk Zullen we Omtzigt dan maar zijn werk laten doen en tot die tijd geen onzin uitkramen? Laat me één gedegen onderzoek zien dat iets zegt over oversterfte en zelfmoord van ondernemers. Lukt dat, dan geef ik je hier een pluim ook al vind ik uw gedachtengoed en de delicten waarvoor u celstraft heeft gekregen walgelijk. Kleine spoiler: er zijn sinds corona niet méér zelfmoorden.

 10. Scherpschutter

  @Speak Up

  “De Tsjernobyl vergelijking snap ik volledig niet.”

  Omdat je te jong bent vermoedelijk. Jij hebt deze corona massapsychose niet eerder meegenaakt. Daarom herken je de mechanismen niet. Diegenen met wat meer levenservaring wel.

  In de nasleep van het Tsernobyl incident in 1986 ontstond ook zo’n hypochondrische massapsychose als nu. We zouden allemaal schildklierkanker krijgen, voedsel zou oneetbaar zijn, links gilde het werkelijk uit en eiste drastisch overheidsingrijpen. Continu op de TV werd de bevolking angst aangejaagd. Op TV zag je dreigende rode stralingswolken die over Europa werd geprojecteerd…Als de wind maar niet draait! LOL

  Je kreeg tabletten naar je huis gestuurd. Niemand durfde nog brocoli te eten. De nuchtere rationalisten hadden al wel door dat de soep niet zo heet gegeten zou worden als hij werd geserveerd, maar de psychotische schaapjes slikten het allemaal voor zoete koek, en zo ontstond de schildklier-manie…Het was hilarisch!

  Tienduizenden hypochonders tegelijk vonden ineens allemaal stralingsbobbeltjes in de keel (hebben we allemaal) en complete volksstammen werden van overheidswege gescand. Het was een ongekende aanslag op de zorg. In geen enkel cijfer dan ook was een rationele aanleiding voor angst te ontdekken…

  Greenpeace brulde het uit en jaagde de schaapjes totale doodsangst voor kernenergie aan. Miljoenen zouden allerlei soorten kanker krijgen, overal zouden misvormde baby’s geboren worden..Radioactieve melk, Europa zou niet meer verbouwd kunnen worden. Het zou nooit meer normaal worden! Totale slapstick..LOL.

  Het was allemaal de grootste ramp ooit, alleen was het helemaal geen enorme ramp… De werkelijke ramp (doden, angst, economie, zorgdrama) werd veroorzaakt door de gezaaide doodsangst en overheidsbeleid. En dit is precies de parrallel met corona…

  Er is werkelijk niets aan de hand! Het is gewoon een met influenza vergelijkbaar virusje, dat in de massapsychose is uitgegroeid tot een soort Ebola. Mortaliteitscijfer is vrijwel gelijk aan de griep. Er is helemaal geen corona ramp…De werkelijke ramp is het beleid! Opnieuw…

  Na Tsjernobyl duurde het jaren en jaren voordat de bevolking psychologisch hersteld was van het propagandabombardement…Oudere linkse hippies van de doldwaze ’68 postzegelgeneratie krijgen nog steeds een spontane zenuwinzinking zodra kernenergie ter sprake komt. LOL

  Corona zal niet anders zijn. En over 35 jaar bent u misschien de wijzere man op DUIC, die de Corona anekdote om aan een jongere aandraagt, om zo een aai over het bolletje te geven en te zeggen; “Maak je zo niet druk, jochie. Het komt allemaal goed”. De jongere zal u ‘danken’ met gegil, irrationeel gebazel en zal wild om zich heen slaan. Psychoses zijn lastig te doorbreken, maar u heeft u best gedaan.

 11. Moniek

  Ach ja, ook Tsjernobyl was zwaar overdreven…
  Wat moet je daar nu nog op antwoorden? Maar beter niks, boter aan de galg.

 12. Bill

  @Scherpschutter, je bent het schoolvoorbeeld van iemand die in de “prevention paradox” trapt. Jammer dat je dat zelf niet ziet, maar afgaand op het niveau van je reacties door de tijd heen niet bepaald verrassend.

  Ik neem aan dat je binnenkort gaat voorstellen om de deltawerken af te breken, omdat er sinds 1953 geen watersnoodramp meer is geweest?

 13. Speak Up

  Loop je nu Tsjernobyl te bagatelliseren?

  WAT DA FOK?

  En ja, ik heb Tsjernobyl bewust en actief meegemaakt. Je lijkt hier het officiële dictatoriale Sovjet standpunt van destijds te herhalen, hoe vreemd. Direct betrokken omwonenden werden pas dagen/ weken na het ongeluk en de explosie ingelicht en geëvacueerd.

  Het heeft in de directe regio kankergevallen (direct en indirect) “geregend”, jaren/ decennia na dato.

  Er zijn inmiddels al 2 sarcofagen en een volgende in planning om de geëxplodeerde centrale heen gebouwd en de regio is nog honderden jaren onbewoond gebied.

  Dus nee, ik begrijp je opmerking nog steeds niet, omdat het regelrechte zelfverzonnen bullcrap is.

  En nogmaals, welk lef heb je om een huisarts verwijten te maken en hier op DUIC herhaaldelijk niet kloppende en niet-bewezen uitspraken de wereld in te slingeren op vakgebieden, waaronder medische, waarvan je van geen kaas gegeten hebt.

  Corona is dus geen influenza virus. Andere familie van virussen. Door dit soort uitspraken te doen zal je achteraf nooit de wijze man zijn.

  Sterker nog, je was in het begin van de pandemie (en daar ben je hier inmiddels erg vaak op gewezen) de man die zichzelf in ene bunker had opgesloten en vond dat de overheid te weinig deed en pleitte voor hard overheidsingrijpen. Iedereen kan de nieuwsartikelen en je reacties uit die tijd er zo bij zoeken. Je had geen gelijk en je reacties waren standaard overtrokken, om rond april 180 graden om te slaan in je denken en handelen. Ook toen niet kloppend en doorgeslagen.

  @ IS

  Ik pleitte (juist) voor opening (van ook de horeca) en tegen de lockdown, maar niet tegen maatregelen; begrijpend lezen is ook een kunst

 14. Scherpschutter

  Sommigen zijn nog steeds niet helemaal hersteld van de Tsjernobyl massapsychose zo te lezen…LOL

  Hetgeen maar weer aantoont dat we heel snel met deze corona flauwekul moeten stoppen. De psychologische schade is niet te overzien.

 15. Bill

  @Scherpschutter, jammer dat je weer eens weigert inhoudelijk te reageren als je wordt gewezen op je vage inconsistente gejengel.

 16. Moniek

  Psychologische schade? Bij wie bedoelt u?

 17. Rob H.

  Scherpschutter: “hoezo één spookrijder? Ik zie alleen maar spookrijders!”

 18. Scherpschutter

  @Bill

  De prevention paradox is een paradox. Ex-ante. Achteraf perspectief…Nog iets anders Bill, of was dat het wel weer qua marge-geneuzel voor vandaag?

  @Monique

  Ik begrijp uw vraag niet. Wilt namen? Ontkent u met die vraag het bestaan van psychologische schade onder de bevolking die is ontstaan door overheidsbeleid? Formuleer uw vraag eens beter als u wilt

  @Rob H

  LOL. Ik begrijp inderdaad wel hoe Galileo zich gevoeld moet hebben toen hij in de Middeleeuwen stelde dat de aarde rond was ja, met als verschil dat ik het wél amusant vind dat iedereen denkt dat hij plat is en Galileo daar…eh… wat meer moeite mee had.

 19. Bill

  @Scherpschutter, ah, je kiest er weer voor om niet inhoudelijk te reageren, ook niet op Speak Up’s waterdichte analyse.

  Nou ja, ik snap het ook wel, het moet vervelend zijn om steeds gewezen te worden op je beperkingen.

 20. Hans

  Wat een gortdroge en veel te lange teksten wederom van onze waarde Hr. S. De Schutter. Hij herinnert zich Tsjernobyl nog en dat zegt iets over zijn naar de bejaarde kant toe neigende leeftijd. Daardoor wellicht heeft hij veel tijd over om het toetsenbord te berijden en er onzin uit te rammelen? Speak Up merkt dat accuraat op. Laat 1 ding duidelijk zijn. Hier spreekt geen arts, dus mensen, geloof hem niet en houd u aan de gepaste maatregelen die horen bij het indammen van de risico’s die dit akelige virus met zich meebrengt. Want het is geen griepje!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).