Provincie legt geld bij voor Uithoflijn en wil opnieuw onderhandelen | De Utrechtse Internet Courant Provincie legt geld bij voor Uithoflijn en wil opnieuw onderhandelen | De Utrechtse Internet Courant

Provincie legt geld bij voor Uithoflijn en wil opnieuw onderhandelen

Provincie legt geld bij voor Uithoflijn en wil opnieuw onderhandelen
Er werd in de zomer flink doorgewerkt aan de Uithoflijn. Foto's: Bas van Setten / DUIC
De Provinciale Staten hebben ingestemd met de tientallen extra miljoenen om de Uithoflijn mogelijk te maken. Er was in totaal 84 miljoen extra nodig, waarvan 25 miljoen euro vanuit de gemeente moet komen. De provincie heeft ook direct een aanvullend budget van 13,7 miljoen gereserveerd voor eventuele tegenvallers.

De Provinciale Staten hebben ingestemd met de tientallen extra miljoenen om de Uithoflijn mogelijk te maken. Er was in totaal 84 miljoen extra nodig, waarvan 25 miljoen euro vanuit de gemeente moet komen. De provincie heeft ook direct een aanvullend budget van 13,7 miljoen gereserveerd voor eventuele tegenvallers.

De Gedeputeerde Staten moeten tevens opnieuw gaan onderhandelen over de verdeelsleutel van kosten rond de Uithoflijn. De gemeente Utrecht maakte eerder een geheim auditrapport bekend waarin kritiek was op de aansturing van het project. Een motie van de SGP waarin de financiële risico’s van het openbaar gemaakte auditrapport op de gemeente Utrecht zouden moeten worden verhaald is ook aangenomen.

Verbeek-Nijhof

Eerder vertrok gedeputeerde van de provincie Jacqueline Verbeek-Nijhof, tevens eindverantwoordelijk voor dit project vanuit de provincie, omdat zij haar verantwoordelijkheid neemt voor de grote problemen rond de tramlijn.

‘’De afgelopen weken is een door de provincie en gemeente ingestelde audit rond het project Uithoflijn openbaar geworden. In de audit zijn harde noten gekraakt over de provinciale organisatie en de aansturing van het project Uithoflijn. De uitkomst van het rapport geeft mij aanleiding om als bestuurder mijn verantwoordelijkheid te nemen”, zei de gedeputeerde afgelopen vrijdag.

De totale kosten van de Uithoflijn bedragen nu 485 miljoen euro. De tramlijn wordt in de tweede helft van 2019 al wel voor een gedeelte in gebruik genomen.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Zoals dhr. Tomlow al correct schreef hier op DUIC, de verantwoordelijkheid ligt bij de 2 wethouders van de Gemeente. Zij zouden er ook goed aan doen om direct op te stappen. Het feit dat zij niet in functie waren tijdens de start van het project doet niet af aan het feit dat zij in de jaren daarna wel degelijk aan het stuur zaten bij de voortgang, en in hun huidige functie eindverantwoordelijk zijn. Opstappen dus, mevrouw en mijnheer.

 2. Gerard vd Vecht

  De schuld ligt bij de Gemeenteraad,de raad heeft de kiezers genept met het referendum,utrecht zou groener worden maar de raad heeft besloten het stationsgebied vol te plempen met beton waardoor nu de Uithoflijn vertraging oploopt. Gerard vd Vecht.

 3. Coenen

  @ JdV

  Zoals je ook wel hebt mogen lezen waarschijnlijk, is het relaas van der. Tomlow slechts een visie en een mening EN politiek (beschermen en verdedigen van de VVD in dezen, terwijl ze gewoon de hoofdschuldige en hoofdverantwoordelijken zijn)..Er zijn legio andere documenten te voor schijn gekomen, behalve de documenten waarop Tomlow zich beasseert, waar toch echt een ander beeld uit naar voren komt; namelijk van een provincie die niet stuurde.

  Je stapt niet voor niets op en VVD’ers stappen echt niet op om iemand van D’66 en GL op het pluche te houden.

  Lijkt me dat ze zelf wel doorhebben wanneer ze wel degelijk gewoon hoofdverantwoordelijk waren voor het debacle.

  Het relaas van Tomlow is gewoon politiek. Bliksemafleider.

  De schuld weghouden bij de VVD en ze bij andere partijen neerleggen, terwijl het toch echt de VVD zelf is die keer op keer negatief in het nieuws komt wegens fraude, corruptie, misdaad, leugens en bedrog en incapabele politici, die er alleen zitten voor of eigen gewon of macht en status.

  De PvdA is terecht gedecimeerd, maar de VVD is veel en veel erger voor dit land. De PvdA is juist gedecimeerd, omdat ze van binnenin was overgenomen door ‘VVD’ers’ en ze te veel met die boevenbende samenwerkte.

  Het is mij een raadsel waarom de partij die verantwoordelijk is voor de afbraak van de borgstaat, de VVD, toch zo veel stemmen blijft krijgen. Terwijl een grote groep stemmers uit de middenklasse in de toekomst zelf de pineut is door de maatregelen van de VVD.

  Overigens worden die extra miljoenen gewoon door de provincie via belastingverhogingen verkregen, net als dat de gemeente aan ze gaat komen.

  Daarom ook zoveel zaken van ‘bouwfraude’ bij overheidprojecten. Iedereen weet dat de overheid bijlapt, omdat ze het geld bij de burger weg kan halen.

  Niet de verantwoordelijken krijgen de straf, maar wij als burgers betalen de straf en geloof maar niet dat verantwoordelijken last gaan krijgen van deze zaak. Binnen no time zitten zij weer nergens anders op het pluche en geloof maar niet dat zij, doordat zij vorstelijke salarissen verdienen ook maar ooit op droog brood komen te zitten.

 4. JdV

  @Coenen: Eens met de analyse dat wij als burgers de rekening betalen van de incompetentie van onze bestuurders. Ik ben ook zeker geen fan van de VVD en zal nooit op ze stemmen. Maar dat doet niets af aan het feit dat beide wethouders in ieder geval mogen worden aangesproken op het Stad-Utrechtse deel van deze mislukking. Elke inwoner van deze stad kan 77 euro bijdragen omdat er een aantal mensen op het stadhuis hebben zitten slapen. Utrecht wil foute huurbazen namen en shamen? Dat zouden ze dan ook eens moeten doen met de ambtenaren en wethouders die dit soort criminele praktijken uithalen.
  D66 en GL zijn een even grote zo niet groter bedreiging voor de democratie, stad en dit land. Maar ze zitten in de hoek van de deugmensen en de MSM en SJW zijn net de bekende 3 aapjes als het om deze partijen gaat: Horen, Zien en Zwijgen.

 5. Scherpschutter

  De enige nog openstaande vraag na het uitmuntende relaas van dhr Tomlow is: wat hebben Everhardt en van Hooijdonk aan leverage om mevrouw Verbeek-Nijhof ertoe te bewegen om zich vrijwillig ritueel te laten slachten op het offerblok….? Wat het ook is: het moet wel echt vrij ernstig zijn. Ze heeft hier vrijwel niets mee van doen.

  Verder biedt ook dit dossier wel weer een heel aardig inkijkje in hoe het Utrechtse politieke kartel (er zijn geen losse partijen meer, er is echt maar 1 partij) geworteld is. Waar blijft de oppositie? Waarom wordt hier niemand onmiddellijk genadeloos ter verantwoording geroepen? Precies… De kliek dekt elkaar allemaal in. Je komt gewoon niet af van totaal op hol geslagen verantwoordelijken als Everhardt en van Hooijdonk, ongeacht wat voor een schandalige wanprestaties ze leveren…

  Al waren ze 5 jaar te laat met het indienen van de stukken en liepen de kosten hierdoor met een miljard op: de Utrechtse Zonnekoningen en Zonnekoningen zitten goed. De belastingbetaler bloedt…

 6. Dirk

  @JdV
  Onzin, Tomlov stelt terecht kritische vragen die antwoord verdienen van de wethouders, maar wie er verantwoordelijk is, is nog niet uitgemaakt. Dat kunnen wij beoordelen nadat de vragen beantwoord zijn. Het feit dat niemand (pers en politiek) aanstalten lijkt te maken om die vragen neer te leggen bij de verantwoordelijke wethouders is een gotspe.

 7. cas

  Hooijdonk heeft zelf de boel lopen belazeren en brieven verdraait. Dat je als bestuurder zo smerig kan zijn snap ik niet. Neem ook je eigen verantwoordelijkheid en treed af! Ga niet andere de dupe laten worden van je eigen egocentrische gedrag. Dit is typisch GL!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).