Provincie Utrecht doet aangifte van lekken vertrouwelijke informatie Uithoflijn | De Utrechtse Internet Courant Provincie Utrecht doet aangifte van lekken vertrouwelijke informatie Uithoflijn | De Utrechtse Internet Courant

Provincie Utrecht doet aangifte van lekken vertrouwelijke informatie Uithoflijn

Provincie Utrecht doet aangifte van lekken vertrouwelijke informatie Uithoflijn
Werk aan de Uithoflijn in de zomer van 2017. Foto: Bas van Setten
Gedeputeerden Staten (GS) van Utrecht gaan aangifte doen van het lekken van vertrouwelijke stukken naar het AD. Daarnaast wordt ook aangifte gedaan van het doorsluizen van vertrouwelijke informatie aan de Telegraaf.

Gedeputeerden Staten (GS) van Utrecht gaan aangifte doen van het lekken van vertrouwelijke stukken naar het AD. Daarnaast wordt ook aangifte gedaan van het doorsluizen van vertrouwelijke informatie aan de Telegraaf.

Vorig week verscheen een artikel in het AD waarin stond dat de provincie en de gemeente Utrecht onterecht miljoenen aan bouwbedrijf BAM zouden hebben betaald voor de aanleg van de Uithoflijn. Het AD baseerde het verhaal op een anonieme bron.

Volgens GS is hierbij mogelijk de geheimhoudingsplicht geschonden. “Het vermoeden van schenden van geheimhouding bij een rapport dat Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten hebben verstrekt, is een ernstige zaak. Die raakt niet alleen aan de kern van de relatie tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten, maar is ook een strafbaar feit. Daarom doen we aangifte”, zegt Gedeputeerde Dennis Straat (VVD).

Telegraaf
Daarnaast gaan GS ook apart aangifte doen voor het lekken van informatie over een ‘personele aangelegenheid’ naar de Telegraaf. Hierbij zou vertrouwelijke informatie uit een persoonsdossier naar de krant zijn doorgesluisd. De Telegraaf schreef zaterdag twee artikelen over de Uithoflijn.

Straat: “Voor een goed provinciaal bestuur vormt integriteit een belangrijke voorwaarde. Een essentieel onderdeel daarvan is dat ambtenaren […] kennis en informatie die hun geheim is toevertrouwd of waarvan ze het vertrouwelijke karakter moeten begrijpen niet zullen openbaren aan de pers. Daar moeten burgers op kunnen rekenen.”

Ontkent
Zowel de gemeente als de provincie Utrecht en bouwbedrijf BAM hebben ontkend dat er onterecht miljoenen naar het bouwbedrijf zijn overgemaakt. “Van alle middelen kunnen we aangeven waar die aan besteed zijn en hoe die bijdragen aan de realisatie van een werkend tramvervoersysteem”, zei de gemeente eerder in een reactie.

 

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. el

    De burgers moeten ook kunnen rekenen op transparantie, hetgeen in hun naam wordt bepaald, afgesproken en betaald.

    Zo wordt dan lekken overbodig en kunnen kranten informatie publiceren die hen van overheidswege wordt aangereikt.

  2. Marcel

    Beter is aangifte doen tegen de provincie om iets geheim te houden wat openbaar moet zijn: dat is voorzichtig met geld omgaan van de burger. Bizar dat je stukken geheim wilt houden over dit bijzondere project van ff 110 miljoen overschrijding. De gemiddelde burger krijgt toch echt een hekel aan bestuurders?

  3. Joep

    Citaat/ quote uit NRC:

    “Het verhaal van het AD gaat over een miljoenenbetaling door de provincie en de gemeente Utrecht voor de Uithoflijn waar mogelijk iets niet mee in de haak is. De accountant van de provincie ontdekte volgens de krant dat er naast de reguliere betalingen een bedrag van zo’n 10 miljoen euro is overgemaakt aan bouwbedrijf BAM dat niet kan worden onderbouwd. Die informatie, vermoeden de GS nu, is vermoedelijk gebaseerd op een rapport van een onderzoeksbureau dat door de Provinciale Staten geheim was verklaard.

    Gedeputeerde Dennis Straat (Financiën, VVD) noemt de mogelijke schending van de geheimhouding “een ernstige zaak”. “Dit raakt niet alleen aan de kern van de relatie tussen GS en PS, maar is ook een strafbaar feit. Daarom doen we aangifte”

    Oftwel: een klokkenluider vervult zijn maatschappelijke plicht, maar de politiek (en in dit geval weer de VVD) doet er alles aan om misstanden geheim te houden (3x raden waarom dat rapport geheim is verklaard> niet echt transparantie politiek he) en de klokkenluider moet bang zijn voor straf Hoop dat een rechter (in dit geval hoop ik geen rechter die onderdeel uit maakt van het VVD-corps-vrindennetwerk) korte metten maakt met dit soort dictatoriale praktijken. De VVD en de politiek laten zich weer eens kennen. In de publieke opinie riekt alles naar een waarheid die onder het tapijt geveegd wordt.

  4. Don

    Waar heeft gedeputeerde Dennis Straat zijn opleiding genoten ergens in Noord Korea ?. Wat heeft u te verbergen meneer Straat.

  5. Utrechter2

    Ik ben blij dat de Provincie voor de burger door het vuur gaat.

    [[Sarcasm mode off]]

    Wat de provincie doet is juridisch wel heel interessant. Mag zij zich onder meer door deals met de BAM, en individuele schikkingen met werknemers zichzelf (en anderen) beroepen op zwijgplicht? En mensen die fraude openbaar pogen te maken daarmee te vervolgen?

    Want het is voor alle kwaadwillenden binnen politiek en openbaar bestuur in zijn algemeenheid zeer interessant als dit gewoon kan (zonder daarmee iets te zeggen over de provincie Utrecht): voor iedere hogere overheidsmedewerker die iets heeft gedaan voor een oude vriend of partner is dit dan een veilige route die bewandeld kan worden. Eerst een schikkingen met een private partij eventueel een eervol ontslag van een ambtenaar, en dat beiden met een geheimhoudingsclausule en de zaak kan eindeloos getraineerd worden met de wet en politie in de hand!

  6. JdV

    Goh wat maskt de provincie zich toch druk, en dat terwijl er volgens diezelfde provincie niks aan de hand is. Wat kan het voor kwaad om iets te lekken uit ern rapport dat de provincie geheel vrijpleit van elke onjuistheid.? Of is er toch meer aan de hand? De provincie gedraagt zich vreemd…..

  7. Ihsan

    Dit doet mij denken aan hoe corruptie in Turkije onder het tapijt wordt gehouden. Eerst wordt de ambtenaar of journalist in kwestie publiekelijk beschuldigd van het verspreiden van onwaarheden en vervolgens wordt aangifte gedaan van het lekken van geheime informatie – zie bijvoorbeeld de zaak tegen Can Dundar. Dat het geen vreemde gedachte is dat zulke praktijken ook in Nederland plaatshebben blijkt wel uit het recente lekken van staatsgeheimen omtrent de steun van terroristische groeperingen in Syrië door de toenmalige minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans, wat men nu tevergeefs weer in de doofpot poogt te stoppen. Deze tegenstrijdige redeneringen zijn echter erg doorzichtig voor het publiek. Het is het een of het ander. Als de informatie foutief is kan dit niet gelekt zijn terwijl het bij een lek gaat om het achterhouden van informatie die niet foutief is. Wat de burger zal concluderen is dat er een kern van waarheid in zit. Het antwoord is volledige transparantie verschaffen.

  8. Anne Marie ten Berge

    De Gemeente Utrecht zegt dat de Wethouder van GroenLinks geen blaam treft voor de bouw-problemen van de Uithof-tramlijn en dat onderzocht is dat tegen de BAM- projectleiders ook geen verdenkingen van fraude boven tafel zijn gekomen. Maar toch hebben de Rekenkamers in 2018 vanaf de start van de bouw gesjoemel ontdekt. Wie lekt uit de geheime rapporten wordt voor de rechter gesleept. Kennelijk grootspraak van de Provincie Utrecht want de politie heeft mij nog steeds niet gevraagd om voor verhoor naar het bureau te komen. Jammer want ik weet hoe er gesjoemeld is en door wie en voor hoeveel.Het heeft te maken met vooruit betaalde facturen en BTW zonder dat er geleverd is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).