Provincie Utrecht gaat inwoners en bedrijven helpen bij de aanleg van een groen dak Provincie Utrecht gaat inwoners en bedrijven helpen bij de aanleg van een groen dak

Provincie Utrecht gaat inwoners en bedrijven helpen bij de aanleg van een groen dak

Provincie Utrecht gaat inwoners en bedrijven helpen bij de aanleg van een groen dak
Groen dak in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
Om inwoners en bedrijven in de regio Utrecht te helpen bij de aanleg van een groen dak, kan er nu gratis een dakconstructieberekening en quickscan worden aangevraagd. Een groen dak is volgens de provincie goed voor de biodiversiteit, waterberging en verkoeling.

Om inwoners en bedrijven in de regio Utrecht te helpen bij de aanleg van een groen dak, kan er nu gratis een dakconstructieberekening en quickscan worden aangevraagd. Een groen dak is volgens de provincie goed voor de biodiversiteit, waterberging en verkoeling.

De provincie Utrecht en Natuur en Milieufederatie Utrecht willen daarom dat er meer groene daken in de regio komen. Nu is volgens de provincie nog een groot deel van de 56 vierkante kilometer aan daken nog onbenut. Het zogenoemde Servicepunt Duurzame Daken moet daar verandering in brengen.

In de stad Utrecht zijn groene daken al erg populair. In 2019 had de gemeente 100.000 euro beschikbaar gesteld om mensen die zo’n dak wilden financieel te ondersteunen. Hier hadden veel mensen oren naar, waardoor de gemeente besloot de pot geld voor 2020 te verhogen tot 150.000 euro. Dat geld was na drie maanden al op.

Zonnepanelen

Voor de ondersteuning van het plaatsen van zonnepanelen bestaan al verschillende servicepunten. Voor de aanleg van een groen dak is nu het nieuwe punt geopend. Bedrijven of buurten kunnen aankloppen bij het servicepunt. Vervolgens wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn voor een groen dak. De provincie zegt dat dit bij voorkeur in combinatie is met zonnepanelen.

Uit de constructieberekening moet duidelijk worden hoeveel gewicht het dak kan dragen. De quickscan moet aantonen wat de mogelijkheden en combinaties zijn én wat het vergroenen kost en oplevert.

Kansen

“Als provincie maken we werk van het voorkomen van wateroverlast en hittestress voor inwoners”, zegt gedeputeerde Hanke Bruins Slot. “Het vergroenen van daken van woningen en kantoren biedt daarvoor kansen. Zo blijft het goed wonen en werken in onze provincie. Het initiatief draagt bij aan onze ambities voor klimaatadaptatie en wordt daarom financieel mogelijk gemaakt door provincie Utrecht.”

Tot 22 maart kunnen bedrijven en particulieren via het servicepunt ondersteuning aanvragen. Voor particulieren geldt dat een project met minimaal tien buren van start moet gaan. Bedrijven en particulieren die met hun buurt aan de slag willen met verduurzaming van het dak, kunnen contact opnemen met de Natuur en Milieufederatie Utrecht.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Ze zeggen dat vroeger alles beter was, nou dan vind ik groene daken toch echt wel beter dan al die antennes die in de jaren ’70/ ’80 op de daken stonden.

 2. Henk

  Wat is nu de bedoeling? Groen, zonnepaneel of allebei?

 3. Pee

  Schimmel,ongedierte,lekkage en het komt er op een gegeven moment net zo groen uit te zien als op de foto.

 4. Esrin W.

  Heel goed Duic. Dit is wat het Bubbelicious publiek wil. Zolang er maar “groen” in de zin wordt vermeld wordt men daar al zenuwachtig opgewonden van. Moet je eens opletten op hoeveel de teller hier eind van de dag staat.

 5. Allet Douma

  Voor de liefhebber: op 9 maart organiseren NMU, Gemeente Utrecht ook een online bijeenkomst over Groene Daken: https://duurzameweek.nl/event/aan-de-slag-met-groene-daken/

  In samenwerking met Duurzame Week & Sempergreen!

 6. CT

  ‘Tot 22-3 kun je ondersteuning aanvragen’ is hopelijk een typ fout?

 7. RABE

  Ik heb alleen een plat dak op de schuur en die hoeft niet koel te zijn. En dan nog een GRATIS SCAN maar wat kost het vergroenen dan nog?? Per 1 m2 graag. Als ik dat weet wil ik er wel over na denken. Je moet de tijd nemen, doen ze in den Haag ook. 😬

 8. Hans

  Esrin W. staat in elk geval in de top 10 van opgewonden geraakten door het woordje ‘groen’.
  Er zijn in elk geval veel goede argumenten die voor het aanleggen van groene daken pleiten.
  Het koelen van ons stedelijk klimaat tijdens de toename van extreem hete zomers is zo’n prima argument. Het klimaat is immers drastisch aan het opwarmen. Kijkt u maar even naar buiten: februari is traditioneel de wintermaand bij uitstek. Vandaag, we schrijven 23 februari, de zon schijnt volop en het is ruim 18 graden Celcius.

 9. Koel Hoofd

  Ik heb een plat dak met bitumen en grind.
  Daar groeit nu mos op wat vol leven zit en mijn bovenverdieping is lekker geisoleerd. Ik heb bizar lage stookkosten.
  Deze werkwijze vond men doodnormaal tot aan de eeuwisseling, het was praktisch, effectief en vooral goedkoop en onderhoudsvrij.

  De enigen die er nu over zeuren zijn die millennials die op hun dak een dakterras hebben gemaakt omdat ze een hekel aan groen hebben!
  Millennials die zonder plantjes zonder high tech life support systems groen niet duurzaam vinden.

  Schiet mij maar lek, generatiekloofje?

 10. DD

  Jammer dat de provincie de gemeente, Kleppiere en Prorail hier niet mee heeft geholpen.

 11. Millenial

  @Koel Hoofd: Namens alle millenials wil ik mijn excuses aanbieden. Voor alles. Daar zijn we namelijk verantwoordelijk voor. Al die tijd zijn we alleen maar bezig geweest met het aanleggen van dakterrassen, wat we HATEN planten. Oh, en we zijn natuurlijk ook 100 procent verantwoordelijk voor het woningtekort in de steden, dus sorry dat we daar nu zitten. In het vervolg zullen we het eerst netjes vragen aan oud, verstandig Nederland of het wel slim is wat we doen. En sorry voor al dat reizen ook. Daardoor zijn we natuurlijk ook verantwoordelijk voor de corona crisis… Het spijt ons.

  Maar even serieus: Millenials overal de schuld van geven begint een beetje oud te worden. En als je last hebt van die generatiekloof, dan stel ik voor dat je eens een keer een handreiking doet, in plaats van alleen met je vinger te wijzen.

  Warme groeten, een plantendak liefhebbende millenial.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).