Provincie Utrecht gaat zonnepanelen op parkeergarages stimuleren Provincie Utrecht gaat zonnepanelen op parkeergarages stimuleren

Provincie Utrecht gaat zonnepanelen op parkeergarages stimuleren

Provincie Utrecht gaat zonnepanelen op parkeergarages stimuleren
Foto: Provincie Utrecht
De provincie Utrecht gaat subsidies verstrekken waarmee onder meer zonnepanelen bovenop parkeerterreinen en -garages kunnen worden geplaatst. Hiermee wordt duurzame energie opgewekt en ook staan de auto’s in de schaduw.

De provincie Utrecht gaat subsidies verstrekken waarmee onder meer zonnepanelen bovenop parkeerterreinen en -garages kunnen worden geplaatst. Hiermee wordt duurzame energie opgewekt en ook staan de auto’s in de schaduw.

Met de subsidie wil de provincie energietransitie versnellen. De subsidies zijn dan ook niet alleen bedoeld voor zonnepanelen bij parkeerterreinen en -garages, maar ook voor panelen op daken van bijvoorbeeld bedrijven en sportcomplexen.

“Zonnepanelen plaatsen boven parkeerterreinen is echt een win-win situatie: de panelen bieden schaduw aan de auto’s die geparkeerd staan en tegelijkertijd wekken ze duurzame energie op. In de praktijk bleken initiatiefnemers tegen obstakels op te lopen zoals netcongestie en te lichte dakconstructies. Als provincie helpen wij die obstakels op te lossen met deze uitbreiding van de subsidieregeling”, zegt gedeputeerde Huib van Essen.

Constructie

Er kan bij de provincie niet alleen een subsidie worden aangevraagd voor zonnepanelen, maar ook om een dak sterker te maken of om asbest te verwijderen. Uiteindelijk is het bedrag dat uitgekeerd wordt afhankelijk van het vermogen aan zonnepanelen dat wordt gelegd.

Ook in de gemeente Utrecht zijn een aantal parkeergarages en -terreinen. Denk bijvoorbeeld aan het gebied rondom de Jaarbeurs of de verschillende P+R-parkeergarages aan de rand van de stad.

Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

5 Reacties

Reageren
 1. W

  Nu pas?
  Jammer van al die graslanden die met zonnepanelen staan!

 2. Max

  Geweldig idee!
  Er is wel vaker op gewezen dat zonnepanelen eigenlijk op de verkeerde plek hangen.
  Overdag als de zon schijnt is je energie behoefte op kantoor voor de verlichting en het opladen van je auto.
  Als je later op de dag thuis komt en dan pas je auto gaat opladen is de zon vaak al verdwenen.

 3. Ronald

  Uitstekend idee!
  Krijgen mensen die in een flat wonen ook nog een kans om te participeren?

 4. Lexus

  @W: helemaal mee eens. Er hadden al lang zonnepanelen op alle daarvoor geschikte daken moeten staan. Die wekken niet alleen energie op, maar beschutten ook nog tegen de zomerhitte. Zoals op zo veel terreinen loopt Nederland, met een VVD-premier die voor een visie doorverwijst naar de opticien, ook hier weer hopeloos achter. Het volk is de dupe.

 5. jozef

  Hoezo stimuleren? Verplicht dit nou eens bij IEDERE nieuwbouw vanaf nu.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).