Provincie Utrecht lanceert duurzame dakenkaart; bekijk hier welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen of plantjes Provincie Utrecht lanceert duurzame dakenkaart; bekijk hier welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen of plantjes

Provincie Utrecht lanceert duurzame dakenkaart; bekijk hier welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen of plantjes

Provincie Utrecht lanceert duurzame dakenkaart; bekijk hier welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen of plantjes
De provincie Utrecht heeft een kaart gelanceerd waarop mensen en bedrijven kunnen zien of hun dak geschikt is voor de aanleg van zonnepanelen of beplanting. De provincie wil met de Duurzame Daken Kansenkaart zo’n 3500 hectare aan onbenutte daken gebruiken voor duurzame energie, waterberging en meer biodiversiteit.

De provincie Utrecht heeft een kaart gelanceerd waarop mensen en bedrijven kunnen zien of hun dak geschikt is voor de aanleg van zonnepanelen of beplanting. De provincie wil met de Duurzame Daken Kansenkaart zo’n 3500 hectare aan onbenutte daken gebruiken voor duurzame energie, waterberging en meer biodiversiteit.

Op de Duurzame Daken Kansenkaart staat per dak aangegeven wat haalbaar is; een ‘groen’ dak met planten, een ‘geel’ dak met zonnepanelen of een ‘blauw’ dak waarmee water kan worden opgevangen en vastgehouden. ‘Grijze’ daken zijn mogelijk ongeschikt voor planten, zonnepanelen of het opvangen en vasthouden van water.

Op de kaart is ook informatie te vinden over de helling van het dak, de oppervlakte van het dak, het bouwjaar en de eventuele monumentale status. De kaart is gemaakt op basis van actuele data, maar er moet per dak nog wel een constructieberekening gemaakt worden. Dit om er zeker van te zijn dat het dak stevig genoeg is. Daarnaast geeft de site informatie over de kosten en eventuele subsidies.

Binnenstad: weinig ruimte voor benutten lege daken

Op de dakenkaart is goed te zien dat in de Utrechtse binnenstad veel daken grijs gekleurd zijn en dus mogelijk ongeschikt zijn voor planten, zonnepanelen of het opvangen en vasthouden van water. Maar ook bijvoorbeeld in de buurt Oudwijk zijn daken ongeschikt om te benutten voor duurzaam gebruik. Daarentegen is er in andere wijken in de gemeente Utrecht juist veel ruimte om lege daken te benutten, zoals in West, Overvecht, Zuid en Vleuten-De Meern.

Onbenutte daken bieden kansen

Gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw) hoopt dat met behulp van deze kaart inwoners, bedrijven, scholen en zorginstellingen sneller gebruik zullen maken van de lege plek op hun dak. “Het klimaat verandert en de biodiversiteit neemt af. Daar willen en moeten we verandering in brengen. Bijvoorbeeld door de aanleg van zonnepanelen, door meer groen aan onze provincie toe te voegen en door water vast te houden. Maar tegelijkertijd is de ruimte in onze provincie schaars. Daarom moeten we slim nadenken en gebruik maken van de ruimte die al beschikbaar is. Al die onbenutte daken bieden een prachtkans!”

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Klinkt goed, dus heb op de kaart gekeken.
    Echter….
    Mijn dak is helemaal niet geschikt voor groen of zonnepanelen omdat de constructie niet geschikt is en er ook geen zon komt.
    Maar dat kaartje zegt van wel…
    Wordt nog gekker, daken in mijn wijk waar zonnepanelen liggen moeten volgens het kaartje groendak worden, en wat een groen dak heeft moet zonnepanelen krijgen. Wat niets heeft krijgt een willekeurig uit de duim gezogen groen of geel advies, of het nu kan of niet.
    Hoeveel miljoen belastinggeld heeft deze policore elitaire werkverschaffende onzin gekost?

  2. Leon

    Leuk.

  3. Hans

    @ Koel Hoofd
    Het is geen onzin.
    Het is ook geen werkverschaffing.
    Laats staan verspilling van gemeenschapsgeld.
    Sterker: gemeenschapsgeld is nu juist bedoeld voor dit soort stimulerende initiatieven.
    Het is een goede eerste stap in de juiste richting.
    De ervaring leert dat als er in je directe omgeving iemand reageert op dit soort initiatieven en het omzet in iets concreets, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het aanleggen van een groen dak – er meer volgen. Let op, binnen een jaar of vijf is de stad een stuk groener en koeler geworden. Heel erg nodig bij de huidige klimaatverandering. Moet iemand die zich Koel Hoofd noemt toch aanspreken? Of behoort u tot het steeds kleiner wordend groepje ontkenners? Kan ook natuurlijk.

  4. Scherpschutter

    Beweert de wethouder hier nu werkelijk dat we een stabiel thermosstaatklimaat krijgen, als we wat daken van plantjes of zonnepanelen voorzien? LOL

    Jongens, jongens, wat een volslagen nutteloos links gewap toch allemaal weer. Er staan momenteel wereldwijd 1600 nieuwe kolencentrales op de planning….Komt ene mevrouw Sterk aan met plantendakjes in boerenniemendalletjesgehucht Utrecht…LOL.

    Ieder zicht op de realiteit kwijt.

  5. Oetski

    Een heel mooi initiatief, hoe meer groene daken hoe beter. Houd dit kaartje echter wel rekening met de omgeving? Ons dak is geel, dus geschikt voor zonnepanelen. Maar wij hebben hele hoge eiken in de straat, er valt nauwelijks tot geen zonlicht op het dak. En in ons rijtje huizen, allemaal in hetzelfde jaar gebouwd, zijn drie daken geel en twee daken groen. Ik snap dat verschil ook niet echt.

  6. Utrechter

    Heel bijzonder weer mijn platte dak vol in de zon met zonnepanelen is geschikt voor planten en een stukje verder een dak omringd door hoge bomen geschikt voor zonnepanelen. Ik schijn ook een hellingshoek te hebben op mijn platte dak. Overkant net zo platte daken waar zonnepanelen liggen is het advies groen. benieuwd wie dit onderzoek gedaan heeft en welke criteria gebruikt zijn en wat dat gekost heeft maar het is in ieder geval teveel.

  7. Realist

    Zonnepanelen in de strijd voor meer biodiversiteit klinkt nogal ridicuul. Zonnepanelen zijn slecht voor de biodiversiteit, net als windturbines en biogascentrales. Het zijn geen oplossingen maar extra problemen.

  8. Hans

    Scherpschutter vraagt zich af of ‘de wethouder’ (zij is gedeputeerde! lees eens goed wat er staat, geen wethouder! en weet waar je over spreekt zou ik zeggen) hier “nu werkelijk beweert dat we een stabiel ‘thermosstaatklimaat’ krijgen” (wat dat ook moge wezen, het zijn de verzonnen woorden van meneer de scherpe schutter, maar: waar heeft de gedeputeerde dit precies gezegd? Nergens dus! ) als we daken van plantjes en zonnepanelen voorzien”. Nee! Nogmaals: goed lezen!! Maar dat schijnt te moeilijk voor hem te zijn. Dat wordt namelijk helemaal niet beweert! Waar het hier om gaat is dat we werk gaan maken van het opwekken van onze eigen energie d.m.v. zonnepanelen enerzijds en anderzijds voorbereidingen gaan treffen om ons aan te passen aan de veranderende klimaatomstandigheden. Het vergroenen van daken heeft namelijk een onmiddellijk positief effect voor diegenen die onder zo’n dak wonen, het werkt namelijk verkoelend in hete zomers. Dat weet inmiddels ieder boerenlul. En ja, ook leuk voor vlinders, vogels en overig spul. Het werkt ook nog eens isolerend gedurende de winter. Wat is daar mis mee? Wat is daar in godsnaam ‘links’ aan? Links, rechts, midden. Het opwarmende klimaat en de energiebehoefte hebben geen boodschap aan die achterhaalde versimpelde denkmodelen die problematieken een ‘links’ of ‘rechts’ keurmerk meegeven. Wat een onnoemelijke flauwekul en een stom gelul in de ruimte. Met kolencentrales heeft dit al helemaal geen kloot te maken. Scherpschutter snapt er werkelijk totaal niets van. De stoom komt uit m’n oren van zoveel dom geklets.

  9. JanV

    Mooi initiatief. Bijkomend voordeel is ook dat het groen er een stuk leuker uit ziet dan al dat pikzwarte bitumen om je heen. In Ondiep heb ik de hele wijk zien veranderen in een groene oase nadat bijna de hele buurt mee deed met een groene daken initiatief (op uitbouwen en schuurtjes). Top als dit elders in de provincie doorgezet wordt!

  10. Statler

    Er groeit Sedum op mijn 92 vierkante meter plat dak. Eigenlijk woon ik in een groot bushokje.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  11. Chef Plongeur

    Wat een lachertje dit: “NB: de Duurzame Daken Kansenkaart website werkt het beste op een laptop / desktop computer.” Daar gáát meer dan de helft van de potentiële lezers… bovendien doet ‘ie op mijn mobile device überhaúbt niets.
    Anyway, voor zonnenpanelen is netwerkcapaciteit nodig. En díe hebben we niet!
    Voor wateropvang en kruidentuintjes is genóeg plek tussen de rijstroken van de meeste wegen in Utrecht. Een centimeter op 20, over kílometers lengte. (Meer dan betonplaveisel met ruime grondgaten heb je niet nodig!) Dit versmalt bovendien de wegen in optische zin waardoor langzamer gereden wordt. En het dempt geluid. En kost nauwelijks meer bij nieuwe aanleg. En er is geen constructieberekening voor nodig. Een voorbeeld locatie zou zijn de Straatweg die tóch op de schop gaat. Dus provincie, gemeente, dóe vooeal je ding! Maar val mij verder niet lastig…!

  12. Sander

    Het gaat over duurzaamheid. Scherpschutter zal wel weer klaarstaan met verkeerde feitjes en drogredenen. Er zijn niet 1.600 kolencentrales in aanbouw, maar ‘slechts’ 515.
    Het betreft hier geen wethouder, maar een gedeputeerde.
    Thermostaat schrijf je toch echt met 1 s, hoewel ik me kan voorstellen dat hij het graag met 2 schrijft.
    En in tegenstelling tot de opwarming van de aarde (waar we inderdaad helaas ook afhankelijk zijn van de rest van de wereld) betreft het hier vooral klimaatadaptatie. Dat juist op lokale schaal heel belangrijk is.

  13. Scherpschutter

    @Sander

    Lezen! Ik schreef niet ‘in aanbouw’. Ik schreef “staan op de planning”.

    Man man man, wat een niveau.

  14. Harm

    @chef volgens mij vis je naar woorden om iets niet doen. Het netwerkcapaciteit argument klopt niet. Juist doordat het buitengebied wordt volgegooid moeten er dikke kabels richting Utrecht.

    Idealiter wek je elektriciteit waar je het nodig hebt – hier in Utrecht dus. Ik begrijp wel dat voor huurders en VVE het overleg moeilijk is. Gedoe.

  15. Berk

    Mooi dat iemand als Sander de moeite neemt om de onzin van mensen als Scherpschutter te ontkrachten. En jammer dat Duic deze lui maar blijft faciliteren in het verspreiden van hun agenda van leugens

  16. Sander

    @Scherpschutter:
    Excuses, ik schreef inderdaad in aanbouw. De 515 centrales betreffen zowel centrales in de planning als in aanbouw. Had ze opgeteld. Alleen in de planning zijn het er 320.

  17. Scherpschutter

    Hans en begrijpend lezen; het blijft een hoogst ongelukkige combinatie. De gedeputeerde (soit) zegt immers letterlijk dat het klimaat verandert en dat daar verandering in aangebracht móét worden. Ofwel, hetzelfde wat al die andere klimaatgekkies beloven; géén klimaatverandering. Het klimaat mag nooit meer veranderen.

    De notie van een niet veranderend klimaat (stabiel thermostaatklimaat met de mens die wel even de regie in een chaotisch natuurstelsel neemt) als zodanig is in beginsel natuurlijk volslagen krankzinnig, maar dat je dat denkt te gaan bewerkstelligen middels wat planten op daken op een boerengehucht in speldeknop Nederland; tja, dan ben je ongeveer wel rijp voor het gesticht en natuurlijk al helemaal als je bedenkt dat er wereldwijd 1600 nieuwe kolencentrales in de planning staan….

    Kun je allemaal heel boos om worden Hans, maar net zoals het klimaat maar blijft weigeren zich aan te passen aan de linkse politieke realiteit (LOL), past de realiteit zich natuurlijk ook niet aan aan de wanen van ene Hans of gedeputeerde…

    Nou! Succes met gras op je dak leggen. LOL

  18. Moniek

    Wie is hier het zicht op de realiteit kwijt als de planning van 1600 kennelijk normaal wordt gevonden?

  19. bureaulesswatts.nl

    Als men in 2010 was begonnen met fysiek energie besparen en men daar subsidies voor had verstrekt, dan was er waarachtige besparing gerealiseerd.

    Nu men koos voor het ‘boekhoudkundig energie besparen’ gingen inmiddels vele miljoenen over de balk naar bevriende ondernemers en was er sprake van megalomane verspilling ; de CO2 uitstoot steeg veel sneller dan in het pre energietransitie – tijdperk het geval was.

  20. Hans

    Oh, oh, oh scherpe schutter. Je leest erin wat je wilt lezen. De gedeputeerde – inderdaad, niet de wethouder, maar vooruit ik vergeef je het foutje – zegt letterlijk: “Het klimaat verandert en de biodiversiteit neemt af. Daar willen en moeten we verandering in brengen. Bijvoorbeeld door de aanleg van zonnepanelen, door meer groen aan onze provincie toe te voegen en door water vast te houden.” Een ieder die werkelijk de vaardigheid van het begrijpend lezen onder de knie heeft weet dat zij met ‘(…) daar willen en moeten we verandering in brengen’ doelt op de afname van biodiversiteit. En niet op het pogen het klimaat ‘ terug te veranderen’ . Ik ga er namelijk vanuit dat de gedeputeerde weet dat het een feit is dat het klimaat verandert (en dat daar dus op zichzelf nu vrij weinig aan te doen is). Haar gaat het hier o.a. – maar niet uitsluitend- om het bevorderen, waar mogelijk – van de biodiversiteit. Een volkomen rationeel doel.
    Wel fijn dat je nu eindelijk erkent dat het klimaat verandert. Dat is wel eens anders geweest. Maar ja, ook voortschrijdend inzicht kan jou uiteindelijk niet ontzegd worden.
    Tot slot, nogmaals, vergroenen van veelal platte, bitumen daken is een adaptieve maatregel waar en passant ook nog vogels, vlinders, bijtjes en ander spul plezier aan kan beleven. Maar op de eerste plaats is het een logische, rationele maatregel om onszelf te beschermen tegen ontegenzeggelijk oplopende zomerse temperaturen in stedelijk agglomeraties. Jij ook veel succes gewenst met je airco en je evt. gekoelde cocktails!

  21. Pee

    Die groene daken zijn in het begin nog groen daarna word het niets meer.
    Vergeet ook de schimmelvorming niet en het gewicht wat dat dak moet dragen .
    Ongedierte word ook erger.

  22. Scherpschutter

    In 1540, Hans, tóén hadden we een hete zomer. Het vermoeden is dat dit te maken had met excessieve Co2-scheetjes van de vele zeebonken met scheurbuik in die tijd. En planten op het dak hadden die arme drommels godbetert ook al niet..LOL

  23. Moniek

    @Scherpschutter
    Als je niet weet hoe je koolzuurgas in chemische symbolen schrijft, kun je het, om niet door de mand te vallen, maar beter koolzuurgas noemen.

  24. Nina

    Ik geloof niet in decentralisatie van energie-opwekking. Men legt een berg afval op het dak (met in ieder huis apart de bijbehorende randapparatuur) en ik ken mensen die de zonnepanelen van 6 jaar oud nu alweer vervangen voor betere exemplaren. Diezelfde mensen vliegen ook twee keer per jaar naar verre landen, stappen jaarlijks in de door diesel aangedreven skilift om de alpenweides plat te skiën en rijden in een niet-aerodynamische, elektrische auto. Wat een farce.

    Echt duurzaam leven betekent voornamelijk consuminderen (zo min mogelijk kopen van nieuwe producten/diensten en zo weinig mogelijk verplaatsen). Ik denk dat de meeste mensen daar niet voor zijn weggelegd, tenzij hun portemonnee hen ervan weerhoudt. De mensen met de laagste footprint zijn nl. arm.

  25. Statler

    @Moniek:
    kooldioxide of koolstofdioxide. Koolzuur komt alleen in een waterige verbinding voor, en ontwijkt daar uit als kooldioxide.
    Tot zover het bestijgen van insecten van vandaag.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  26. Moniek

    Maakt u zich geen zorgen Statler, ik ken alle synoniemen. Dat was ook niet de essentie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).