Prullenbakken in binnenstad Utrecht krijgen doneerringen om openbreken tegen te gaan Prullenbakken in binnenstad Utrecht krijgen doneerringen om openbreken tegen te gaan

Prullenbakken in binnenstad Utrecht krijgen doneerringen om openbreken tegen te gaan

Prullenbakken in binnenstad Utrecht krijgen doneerringen om openbreken tegen te gaan
Foto: Isis Bartels
Sinds de invoering van statiegeld op blikjes en flesjes worden er in Utrecht prullenbakken opengebroken. De gemeente zegt te zoeken naar een oplossing voor dit probleem en hoopt die gevonden te hebben in de vorm van de zogenoemde doneerring. In andere steden blijkt dit echter geen oplossing te zijn.

Sinds de invoering van statiegeld op blikjes en flesjes worden er in Utrecht prullenbakken opengebroken. De gemeente zegt te zoeken naar een oplossing voor dit probleem en hoopt die gevonden te hebben in de vorm van de zogenoemde doneerring. In andere steden blijkt dit echter geen oplossing te zijn.

Sinds 1 juli 2021 wordt 0,15 euro statiegeld geheven op plastic flesjes en vanaf 1 april 2023 geldt dat ook voor blikjes. Sinds de invoering hiervan zijn er mensen die de lege blikjes en flesjes verzamelen, om op die manier geld te verdienen. Om deze zogenoemde statiegeldverzamelaars te helpen heeft de gemeente vorig jaar als proef in Park Lepelenburg en in het Griftpark doneerbeugels aan de prullenbakken gehangen.

Uit de proef bleek onder andere dat de vraag naar lege flesjes en blikjes in beide parken zo hoog was dat deze de beugel vaak niet haalden, omdat ze daarvoor al meegenomen waren door de statiegeldverzamelaars.

Kanttekening

“De directe omgeving rondom de bak is als gevolg van de pilot niet extra vervuild geraakt. […] Een kanttekening hierbij is dat de doneerbeugels relatief weinig gebruikt werden. Dit kan van invloed zijn op de vervuiling rondom de bakken”, schrijft het college van B&W in een brief aan de raad.

Daarnaast benadrukt het college dat in parken anders wordt gerecreëerd dan op andere plekken in de stad. “Het is daarom niet mogelijk om op basis van deze pilot iets te zeggen over het gebruik van doneerbeugels in andere delen van de stad.”

Daar komt nog eens bij dat de doneerringen in Eindhoven vooral gebruikt worden voor het weggooien van ander afval en in Leiden wordt er maar zeer beperkt gebruik van gemaakt. Beide steden hebben daarom besloten het aantal ringen niet uit te breiden.

Openbreken

In Utrecht gaat dat, ondanks bovenstaande bevindingen, wel gebeuren. Sommige statiegeldverzamelaars breken in hun zoektocht namelijk prullenbakken open, en de gemeente zegt te zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Ook zijn er in Utrecht tijdens de pilot in de twee parken geen negatieve gevolgen aan het licht gekomen.

Daarom krijgen de prullenbakken in de binnenstad ook doneerringen. “Met de uitbreiding naar de binnenstad onderzoeken we hoe de beugels daar functioneren en of ze bijdragen aan een oplossing om de negatieve gevolgen van het statiegeld op flesjes en blikjes tegen te gaan.”

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. Alain

    Tsja, de “verzamelaar” gaat het er om dat er, kort door de bocht gezegd, potentieel geld in de bak zit.

    Er is maar 1 manier voor hem/haar om erachter te komen of het zo is: openbreken. De kosten daarvan hoeft de verzamelaar niet te betalen.

    Deze ringen zullen niet schaden, maar lossen het fundamentele issue niet op.

    Een fundamentele oplossing zal het juist makkelijker moeten maken voor de verzamelaar om toegang tot het vuil te hebben: een opener bak (maar ja, dat heeft weer andere nadelen).

  2. Guus

    Eenvoudige oplossing is om je lege blikje of plastic fles gewoon naast de prullenbak op de grond te gooien, hiermee voorkom je het openbreken van de prullenbak en dus schade voor de gemeente.

  3. Klaasjan

    Wat een treurig foeilelijk ‘design’, deze afvalbakken.

  4. Peter

    Of stoppen met het statiegeldsysteem op kleine flesjes en blikjes? Het zijn niet alleen de prullenbakken, ook de vuilniszakken die aan de weg worden gezet.

  5. Matt

    Zomaar een idee: geef elke blikjesverzamelaar een vaste prullenbak, zet er een stoel bij met een parasol / paraplu. Maar ook: vraag die mensen eens wat zij de beste oplossing zouden vinden, geen betere kennis dan praktijkkennis!

  6. Dymph

    Utrecht loopt vaak een beetje achter bij andere steden, waar deze doneerrekken er al waren, toen er statiegeld werd geheven op blik en plastic flesjes.

  7. Henk

    Het wordt er steeds fraaier op!
    Ik neem overigens aan dat dat overvolle statiegeldfonds voor de kosten opdraait?

  8. WJM

    In Amersfoort zijn ze echt niet zo lelijk als deze bakken!!

  9. Koel Hoofd

    In andere steden werkt het niet, maar Utrecht gaat het toch weer doen.
    Utrecht is weer eigenwijs en wil gewoon niet leren van de kostbare fouten van een ander.

    Eenvoudig oplossing voor het prullenbakken openbreken (en ook opblazen): open prullenbakken in XXL maat. Mensen gooien hun zooi namelijk standaard naast die gesloten prullenbakken en ondergrondse vuilcontainers. Kan je het ze maar beter makkelijk maken want dan gooien ze het er misschien keertje in…

  10. W

    “Een kanttekening hierbij is dat de doneerbeugels relatief weinig gebruikt werden. “
    En waarom worden de doneerringen weinig (zeg maar: niet) gebruikt?!?
    Antwoord: omdat de ringen te KLEIN zijn! Er passen geen blikjes of flesjes in!!!
    Hilarisch gewoon

  11. Harm

    Politici en ook de gewone Nederlander hebben geen idee hoe moeilijk geld verdienen is. Zij zien vacatures en tekorten en zullen nooit gedacht hadden dat mensen om dubbeltjes dit soort taferelen uithalen. Laat het een les zijn dat geld altijd werkt. CO2 belasting op producten uit verre oorden bijvoorbeeld.
    Openbare prullenbakken moeten nu dus gewoon makkelijk open en dicht te maken zijn.

  12. Jack

    Of pak de openbrekende verzamelaars eens aan, zomaar een idee.
    Als je hier bent, geen werk kan vinden en geen uitkering kan krijgen, dan ben je hier waarschijnlijk illegaal en tenminste onnodig.

    Die mensen die je op straat ziet graaien in prullebakken, dat is toch een treurig gezicht voor je stad.
    Allemaal van die halfdakloze oost europeanen die door het vuilnis lopen te graaien voor een paar euro per dag.

    Gewoon aanhouden en uitzetten, ohja en het statiegeld systeem voor kleine flesjes en blikjes weer afschaffen natuurlijk.

    Nu eindigen die alsnog in de vuilnis recycling, zoals ook gebeurt als je ze in het vuilnis gooit thuis, alleen nu kost het geld als je het weggooien niet via een machine in de winkel doet..

    Voor straatvuil is al een andere oplossing, die heet boetes voor straatvervuilen.
    Als je dat op wilt lossen maak je de boete gewoon 250 euro voor een blikje op straat gooien en huur je wat extra BOA in om daar op handhaven…

    Maar het is weer te moeilijk in nederland om de daders te straffen, altijd moet iedereen maar lijden onder een schijnoplossing die niks bijdraagt.

  13. Léon

    Treurig en tegelijkertijd hilarisch hoe iedereen hier altijd weer iets negatiefs weet te zeggen op een nieuwsartikel. Je kan het gewoon van tevoren uittekenen.

    Die houders voor blikjes etc hadden ze wel al kunnen zien aankomen. Duitsland kent al langer een uitgebreid systeem van statiegeld en daar bestaan die houders al tijden, en werken ze goed.

  14. Maria Mens

    ik vind het wel een ludieke actie

  15. W

    Heeeeel curieus!
    Waarom wordt mijn reactie niet geplaatst?

  16. Robin

    Soms is niets doen effectiever. Maar mensen willen nu eenmaal graag handelen. Succes gemeente Utrecht.

  17. Rottebert Peermans

    Ik zet mn blikje gewoon op een vensterbank ik de stad. Is ie ook zo weg.
    Vroeger had je een gulden statiegeld op frisdrankflessen. Je hoefde alleen maar een paar schuurtjes te checken en je had 5 gulden bij elkaar voor een lekkere voorgedraaide jonko. Als je geluk had stond er ook nog een krat (of een volle!!) Dat waren nog eens tijden.

  18. TJA…

    Net als bij het gewone restafval de naar binnen gegooide spullen opslaan in een ondergrondse container.

  19. bureaulesswatts.nl

    en de afvalbaronnen werden rijker en rijker .

  20. Barend Servet

    Werken niet. Griftpark hebben ze die al een jaar………. dezelfde zwerver breekt álles open ondanks de ringen….. Al tig keer mail over gestuurd naar de gemeente. zélfs op de heuvel (verboden vanaf zonsondergang (belachelijk maar goed) trekt ie de boel open. Door de hele stad maakt hij vanaf 4 uur al mensen wakker met een donderend geraas.. bij alle bushokjes, etc. overal…. dus dit gaa tniet werken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).