Psychische klachten onder Utrechtse jeugd en jongvolwassenen blijft groeiend probleem, blijkt uit onderzoek Psychische klachten onder Utrechtse jeugd en jongvolwassenen blijft groeiend probleem, blijkt uit onderzoek

Psychische klachten onder Utrechtse jeugd en jongvolwassenen blijft groeiend probleem, blijkt uit onderzoek

Psychische klachten onder Utrechtse jeugd en jongvolwassenen blijft groeiend probleem, blijkt uit onderzoek
Uit het onlangs verschenen Utrechts Gezondheidsprofiel (UGP) blijkt dat de mentale gezondheid van de Utrechtse jongeren en jongvolwassenen onder druk staat. De prestatiedruk en de gevolgen van de coronaperiode zouden de psychische klachten verder vergroten.

Uit het onlangs verschenen Utrechts Gezondheidsprofiel (UGP) blijkt dat de mentale gezondheid van de Utrechtse jongeren en jongvolwassenen onder druk staat. De prestatiedruk en de gevolgen van de coronaperiode zouden de psychische klachten verder vergroten.

In 2021 had bijna één op de vijf kinderen van tien tot en met twaalf jaar een verhoogd risico op psychosociale problemen. Van de jongeren van dertien tot en met zestien jaar heeft negen procent matig tot ernstige psychische klachten.

Bij jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) liggen de cijfers hoger. Een kwart van hen gaf aan matige tot ernstige psychische klachten te ervaren. Eén op de tien, dat zijn 6.000 Utrechtse jongvolwassenen, heeft ernstige psychische klachten.

Prestatiedruk

Er zijn verschillende oorzaken voor de mentale problemen. Diverse onderzoeken, waarnaar het UGP verwijst, noemen de nadruk die in de maatschappij ligt op presteren en eigen verantwoordelijkheid. Stress neemt bij de jeugd duidelijk toe met de leeftijd.

In Utrecht voelt 32 procent van de kinderen en 46 procent van de jongeren zich vaak gestrest. Van de jongvolwassenen ervaart 63 procent een (redelijk) hoge prestatiedruk. Bij kinderen en jongeren zijn veelgenoemde redenen van stress school of huiswerk, alles wat ze moeten doen en wat anderen van ze vinden.

Jongvolwassenen zouden de prestatiedruk vooral zichzelf opleggen en zouden het ook vanuit de maatschappij voelen. Zelfopgelegde druk zou echter ook gedeeltelijk een gevolg kunnen zijn van de prestatienorm in de samenleving.

Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn

Als mogelijke oorzaak voor de sterkere toename van mentale problemen in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn noemt het UGP de grote toename van nieuwe inwoners die verhuisden vanuit Overvecht en Kanaleneiland.

Zij konden vaak met voorrang verhuizen, bijvoorbeeld vanwege sloop van hun oude woning, maar voelden zich mogelijk geïsoleerd in de nieuwe wijk en wisten misschien ook de weg naar hulp hier niet te vinden.

Coronaperiode

De coronaperiode heeft een negatieve impact gehad op de mentale gezondheid van de jeugd. Professionals benadrukken dat tijdens de verschillende coronagolven en de daarbij geldende maatregelen minder mogelijkheden waren voor de jeugd om afleiding te vinden bij vrienden en sport.

Het zou goed mogelijk zijn dat het ontbreken van deze zogenoemde ‘sociale tegenhanger’ van stress en druk door school invloed heeft op de mentale gezondheid. In deze periode ontbrak de afwisseling in de dagelijkse bezigheden en alles vond plaats achter de computer. Ook dat kostte de jeugd veel energie en stress. Daarnaast vielen – zeker in de eerste coronagolf – werk en stages weg.

Onderzoekers kunnen nog niet aangeven hoe de mentale gezondheid zich ontwikkelt nu de coronamaatregelen al langer achter ons liggen. Onderzoek hiernaar loopt nog. Een eerste positief signaal blijkt wel uit landelijk onderzoek van het Netwerk GOR (Gezondheidsonderzoek bij Rampen). Onderzoek van hen laat zien dat het aantal jongeren met mentale klachten recent duidelijk afneemt.

Reactie gemeente

Wethouder Eelco Eerenberg laat weten zich zorgen te maken over de mentale gezondheid van jongvolwassenen. De gemeente zet op allerlei manieren in op het versterken van de mentale gezondheid van de jeugd.

Er zijn activiteiten en vormen van hulp opgezet om het probleem aan te pakken. De gemeente ziet een samenhang tussen de mentale problemen en de manier waarop de samenleving functioneert en is daarom in gesprek met onder andere scholen, ouders en jongeren om te praten over de prestatiedruk.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Participatiemedaillegeneratie.

 2. Lexus

  Ik vind het niet gek.

 3. Koel Hoofd

  Ze zakken door de hoeven door peer pressure in de perfecte nepwereld.

 4. JdV

  Rubbertegelgeneratie met stoomwalsouders en een compleet woke wereldbeeld.

 5. Wim Vreeswijk

  Deze problemen zijn niet begrensd tot alleen Utrecht maar hebben ook betrekking op heel Nederland, West-Europa, en elders in de wereld

 6. Lexus

  Met hun wereldbeeld en extreme generalisatie geven Scherpschutter en JdV precies een deel van het probleem aan dat althans het denkend deel van de jeugd terecht deprimeert. Koel Hoofd en Wim Vreeswijk begrijpen het beter en kunnen daardoor, in tegenstelling tot de eerder genoemden, ook deel uitmaken van de oplossing.

 7. Binnenstadbewoner

  Niks nieuws helaas. ‘Vroeger’ waren er net zo goed mentale klachten onder jongeren en studenten maar was er nauwelijks aandacht voor.

 8. W.

  @Binnenstadbewoner: Mooi dat er nu wel aandacht voor is.

 9. Statler

  Begeleiding geestelijke weerbaarheid? In deze onzekere tijden weten ze echt niet meer waar de bedreiging zit, of hoe daar mee om te gaan. Noem het ” mental shell shock”.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 10. Schefpschutter

  @Lexus

  Alsdus Lexus, wiens ‘opbeurende’ boodschap op DUIC aan de jeugd is dat de wereld binnenkort vergaat omdat de mens een plaag voor de planeet en het klimaat is…LOL

  Man man man…En dan nog indirect pretenderen zelf wel een oplossing te zijn ook voor het depressieprobleem onder jongeren. Een oplossing voor wat Lexus? Het laatste restje levenswil dat de participatiemedaillegeneratie nog over heeft? LOL

  Jongeren hebben gewoon een enorme schop onder hun hol nodig. Punt.

 11. Cico

  Misschien moeten de JDV’s en de schutter types eens naar betaald werk gaan zoeken ipv midden op de dag negatieve, neerbuigende comments te plaatsen op DUIC. Vacatures zat, lekker onder de mensen zijn, eindelijk die verveling eens doorbreken.

 12. Scherpschutter

  Cico speelt weer eens de man in plaats van de bal. Vermoedelijk omdat hij niet kan voetballen.

 13. Lexus

  Het doordenkend deel van de jeugd raakt zeer begrijpelijk juist gedeprimeerd van het wereldbeeld van de Scherpschutters , JdV’s en andere hedonistische massamensen. Helaas zijn dat er zo veel dat het onherrroepelijk leidt tot de ondergang van de mensheid. Alleen uitstel is nog mogelijk, daar willen sommigen zich ook voor inspannen. Mooier kan ik het niet maken.

 14. jozias

  Rechtstreeks gevolg van het neoliberale denken dat alle facetten van de samenleving beheerst.

  Alleen maar tot doel om een enkeling, 1%-10%, rijk te maken. De rest mag zich daar voor uitsloven in een eeuwig durende concurrentiestrijd. De 1 in een wat betere positie dan de ander en de ander met wat meer privileges, maar het uiteindelijk doel is de kleine top te pleasen.

  Uiteraard leidt deze gevoelde druk (niet hetzelfde als echte druk) tot psychische klachten door langdurige stress. Dat doet iets met je lijf en dus je geest.

 15. Scherpschutter

  @Lexus

  Jaja, we weten nu wel wat u niét wil als anti-denker, maar verklaar nu eenss wat u jongeren dan wél voor een toekomst wenst voor te schotelen. Substantie in plaats van gelul. Voor de draad ermee!

  Een leven in een gerecycelde pod van 10m2, lompenkleding, een leenfiets van de overheid, een dieet van groenten en insecten, subsidiepropagandacultuur in overvloed, genderverwarring en een bestaan in schuldgevoel over zaken van honderden jaren geleden, nul ambitie of streven naar positieverbetering en een socialistische overheid die ieder aspect van het menselijk leven dicteert en domineert? En het vooruitzicht dat als ze het niet doen dat de hele planeet vergaat?

  Is dat het dan Lexus? Is dat wat uw gewenste toekomst voor jongeren is? Is dat uw boodschap aan hen? Wat zullen ze zin in uw socialistische toekomst hebben nu…LOL

  Geen wonder dat die jongeren depressief zijn. Die kunnen wel wat hedonisme gebruiken. LOL

 16. Lexus

  @Scherpschutter: mijn boodschap is dat de enige manier om het einde van de mensheid te voorkomen een andere manier van leven is, in harmonie met de natuur. Ik weet uit eigen ervaring dat dit een zinvolle manier van leven is, zeker wanneer dit in gemeenschap met anderen is. Verder kan ik helaas alleen maar vaststellen dat de meeste andere mensen niet voor zo’n manier van leven kiezen. Het betekent op betrekkelijk korte termijn het einde van de schuldige menselijke soort, die een aantal onschuldige soorten in haar val meesleept. Zoals ik al eerder heb gezegd: mooier kan ik het niet maken. Overigens hoeft dit geen enkel individueel mens ervan te weerhouden om nu voor een zinvol leven te kiezen, zinvol niet alleen voor zichzelf maar voor de samenleving in haar geheel. Ik hoop dat de jeugd daar van overtuigd kan worden en zich niet laat afleiden door kortzichtige zelfzucht, zoals ik die voortdurend bij u en uw soort mensen vaststel.

 17. N.

  @Scherpschutter.
  Fijn dat u van mijns inziens alleszins begrijpelijke observaties van Lexus zo’n karikatuur maakt. Daar helpen we zonder meer de wereld en de jongeren die gebukt gaan onder de slechte vooruitzichten mee vooruit. Ik denk wel ongeveer te weten welke mogelijke oplossingen Lexus voorstaat. Die zijn waarschijnlijk echter — onder invloed van mensen als Ss. die aan werkelijke stappen niet willen denken — waarschijnlijk als te laat ingezet inmiddels zinloos. Wie heeft er hier nu eigenlijk een negatief mens- en wereldbeeld …

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).