PvdA kritisch over komst sportschool Oog in Al | De Utrechtse Internet Courant PvdA kritisch over komst sportschool Oog in Al | De Utrechtse Internet Courant

PvdA kritisch over komst sportschool Oog in Al

PvdA kritisch over komst sportschool Oog in Al
De locatie voor de sportschool in Oog in Al aan de Händelstraat. Beeld: Google Streetview
De veelbesproken komst van een 24-uurs fitnessschool in Oog in Al kan  op weinig sympathiek rekenen van de PvdA. Naar aanleiding van een meer dan 1.000 keer ondertekende petitie tegen de komst, heeft de fractie kritische vragen gesteld aan het college van B&W. 

De veelbesproken komst van een 24-uurs fitnessschool in Oog in Al kan  op weinig sympathiek rekenen van de PvdA. Naar aanleiding van een meer dan 1.000 keer ondertekende petitie tegen de komst, heeft de fractie kritische vragen gesteld aan het college van B&W. 

De komst van sportschool “Anytime fitness” in de Händelstraat kan op weinig draagvlak rekenen in de buurt en de manier waarop het bestemmingsplan tot stand komt evenmin. Het college is momenteel bezig met een ontheffingsprocedure om een vergunning mogelijk te maken voor de sportschool.

In de Händelstraat in de wijk Oog in Al is een klein buurtwinkelcentrum. Bewoners zijn bang dat de sportschool ervoor gaat zorgen dat hun avond- en nachtrust onder de komst van de sportschool zal lijden, er allerlei vormen van overlast zullen ontstaan en het aantal verkeersbewegingen zal toenemen.

Raadslid Bülent Isik van de PvdA wil nu weten van het college waarom het bestemmingsplanproces in de huidige vorm heeft plaatsgevonden en in welke mate er is gesproken met de buurt.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Helemaal mee eens. Dit soort aktiviteiten horen niet, 24-uur per dag, plaats te vinden in een woonwijk !

 2. Oog in aller

  Niet. Er is niet gesproken met de buurt. Wel tegen. Er is door de uitbaatster van de tent een briefje gestuurd waarin ze zegt dat ze het jammer vindt dat er zoveel commotie is. Van de gemeente: nada. Die houdt ons overigens wel tot in het kleinste detail op de hoogte van alle bruggen, parken en fietspaden die onder handen worden genomen en de AZC’s die er komen in de wijk (ben ik blij, word graag goed geïnformeerd). Gek dat ze hier niets over gezegd hebben toch, vinden ook veel andere Oog in Allers.

 3. cas

  Dit plan had gelijk in de prullenbak moeten verdwijnen…
  Doe zoiets in het centrum als je al de ambitie hebt.

 4. Herman

  De andere optie “clubhuis van Saturdarah chapter Utrecht” past ook veel beter in de wijk.

  Veel inwoners van Oog in Al zijn middelbare mannen met net iets teveel geld en die kopen dan een motor. Dan kunnen ze straks lekker sleutelen op zaterdag met de stoere motormannen, sociale integratie in optima forma!

 5. Katja

  Wat is dat toch voor een onzin, dat 24-uur gedoe.

 6. M de Wit

  Ohohoho, typisch Oog in Al. Altijd overal tegen. Wat ben ik blij dat ik daar de wijk uit ben. Teunemans

 7. Januz

  En de AH er vlak naast heeft toestemming om 365 dagen per jaar open te zijn tot 22:00 uur. Blijkbaar maakte zich daar niemand druk over.
  En dan maakt men zich wel druk om die paar verdwaalde sporters die daarna nog de sportschool bezoeken? Of vind met sporten niet netjes in Oog in Al?

 8. Bewoner

  De initiatiefneemster heeft uitvoerig met de mensen die boven en direct naast de sportschool wonen gesproken. Als bewoner van een de woningen boven de sportschool waren wij in eerste instantie ook sceptisch. Door het enthousiaste en doordachte verhaal van de initiatiefneemster zijn wij inmiddels om. Goed, het blijft in de praktijk een risico wat voor gebruikers er op de sportschool af komen, maar dat hoort ook bij wonen in de stad.

 9. Marco

  Wellicht is wat achtergrond informatie welkom. Want ook tegen de verlenging van de openingstijden van de AH is bezwaar gemaakt.

  De initiatiefneemster is eigenaresse van de panden in de winkelstrip (waaronder de AH) en betrokken geweest bij de herontwikkeling van het gebied rond de oude Wim Sonneveldschool. In die tijd heeft zij bij de verlenging van het huurcontract de goedlopende fietsenwinkel Jonico een onmogelijk bod voorgelegd met een hogere huurprijs en meer m2, waardoor deze moest vertrekken. Tegen zijn zin. Zij heeft er op gegokt de panden in grote eenheden te verhuren aan bv. blokker, hema etc. Nu dat niet lukt en zij een zeer hoge huur vraagt voor dit pand lukt het niet om deze bezet te krijgen.

  De gemeente argumenteert in haar besluit ontheffing voor het bestemmingsplan te verlenen dat het ‘algemene beeld in Nederland’ is winkels leeg staan en dat dit ook zichtbaar is in de Handelstraat. De reden is echter niet de slecht lopende economie maar verkeerde keuze van de verhuurders en de wens de hoofdprijs binnen te willen halen. Dit geld ook voor de eigenaar van de oude locatie van de AH, waar ook leegstand is. Er is namelijk veel belangstelling van ondernemers die er een winkel willen beginnen maar zij zien op tegen de hoge huren. Allemaal initiatieven die passen binnen het vigerende bestemmingsmogelijkheden.

  Wat de gemeente dus feitelijk doet is het ondernemersrisico afdekken, zonder enige onderbouwing of overweging van alternatieven van de kant van de gemeente. Ook de eigenaar heeft op geen enkele manier hoeven aan te tonen dat het echt niet lukt om de winkel te verhuren.

  Wat wijkbewoners vinden is dat een bestemmingsplanwijziging plaats moet vinden in een zorgvuldiger proces binnen een actualisatie van het bestemmingsplan en niet via een ad hoc en onzorgvuldige ontheffing. Hierbij dienen de wensen van de wijkbewoners mee te worden gewogen. Dit is gedaan de wijkraadpleging van 2010. Het huidige bestemmingsplan ondersteunt de uitkomsten van deze raadpleging en is nog recent geactualiseerd (december 20165), waarin de bestemming is herbevestigd. Wij zijn op zich niet tegen een sportschool, maar wel tegen het 24uurs, jaarrond karakter. En verder kan er precedentwerking van uitgaan. Om dit te illustreren: nog geen twee weken na het indienen van onze zienswijze werd door de gemeente aan de naastgelegen AH een ontheffing verleend voor de winkeltijdenverordening op zon- en feestdagen, terwijl december j.l. de raad nog positief heeft gestemd over de vrijwaring van de zondagavond en de feestdagen voor winkelopenstelling.

  Vandaar ook dat de PvdA hierover vragen aan het college heeft gesteld.

 10. Dirk

  Met die laatste zin slaat ‘Bewoner’ de spijker op de kop: “Goed, het blijft in de praktijk een risico wat voor gebruikers er op de sportschool af komen, maar dat hoort ook bij wonen in de stad.”

  De verwende prinsjes moeten eerst maar eens afwachten voordat ze een ondernemer dwars gaan zitten voordat deze goed en wel is begonnen. Mocht het misgaan dan kunnen ze eerst als normale volwassenen praten en maatregelen nemen en daarna kijken we wel verder.

  Dit nimby-geneuzel vooraf is wel erg gemakkelijk.

 11. WP

  @Januz,

  De AH is tot 21.00 open. En al is het tot 22.00, dat is ook prima. Die sportschool kan ook prima tot 22.00 open zijn, maar daarna vinden we het gewoon teveel van het goede…

  Dit kun je allemaal bestempelen als ‘nimby’ gedrag of ons wegzetten als ‘prinsjes’, maar mag je dan niet iets ergens van vinden van wat er in je eigen woonwijk gebeurd? We vormen een woonwijk aan de rand van de stad, niet in het centrum. De wijk is vooral een woonwijk, één waar we inderdaad ook slapen. Ik snap niet zo goed waarom anderen (reageerders hierboven) buiten de wijk zo nodig continu kritiek moeten leveren op hoe wij in onze wijk leven… De afgunst druipt er gewoon vanaf helaas…

  Er was bovendien genoeg interesse van andere ondernemers, maar de gevraagde huur was te hoog… Nu gaat de vrouw van de eigenaar het uitbaten en hopen op meer inkomsten. Iets met het onderste uit de kan proberen te halen…

  Volgens mij wil iedereen in Oog in Al graag bedrijvigheid in de Händelstraat, maar wel gepast voor de wijk, dus niet ‘s nachts. Dat is toch niet zo vreemd?

 12. Oog in al bewoners

  Tegen! Tegen! Tegen!
  In een woonwijk, warrom?

 13. Oog in aller

  Ik vind het ook wat kort door de bocht om te zeggen dat Oog in Allers overal tegen zijn. Zonder al te veel gedoe zijn er bijvoorbeeld twee AZC’s in de wijk gekomen/uitgebreid. Dat is in andere wijken wel evne anders.

  Alleen een 24 uurs sportschool zien veel bewoners niet zitten. Ik woon zelf een paar straten verderop, en zal er geen last van hebben, maar ik snap de direct omwonenden wel.

  En voor alle mensen die hen als prinsjes neerzetten: eerlijk zeggen, zou jij in plaats van boven een winkel met normale sluitingstijden boven een 24 uurs sportschool willen wonen?

  Troost: er zijn in de wijk 1000 handtekeningen tegen dit initiatief opgehaald. Dat geeft wel aan dat een groot deel van de potentiële cliëntèle waarschijnlijk een andere plek uit zal zoeken om te sporten. Tent is binnen een jaar over de kop. Sneu voor de onderneemster, maar dan had ze maar naar de buurt moeten luisteren en een ander concept moeten kiezen.

 14. Lanigoo

  Mooie respons op het eeuwige gezeur dat we Nimby’s zijn; we zijn de enige wijk waar geruisloos 450 éxtra asielzoekers geplaatst zijn, bovenop het AZC aan de Haydnlaan. Ik woon aan de Händelstraat, tussen AZC en Sportschool in en ook ik verwacht meer overlast van de sportschool dan van de asielzoekers. Die slapen ‘s nachts namelijk ook. Het is hier stil op straat na 22.00; en dat wordt gewaardeerd. Als je unique selling point 24/7 is dan trek je publiek aan dat na 22.00 wakker is en dat betekent dat het gedaan is rmet de rust na 22.00. En waarom?!? Omdat een ondernemer zich misrekend heeft met de aankoop van de winkelplint. Stop er maar asielzoekers in, dan hoor je hier niemand.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).