PvdA Utrecht: ‘Noem Laan van Moskou Laan van Kyiv’ PvdA Utrecht: ‘Noem Laan van Moskou Laan van Kyiv’

PvdA Utrecht: ‘Noem Laan van Moskou Laan van Kyiv’

PvdA Utrecht: ‘Noem Laan van Moskou Laan van Kyiv’
De Utrechtse gemeenteraad.
De Utrechtse fractie van de PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld over de nog onbebouwde Laan van Moskou in Leidsche Rijn. De partij wil weten of de straatnaam, ‘gegeven de huidige geopolitieke situatie’, nog wel gepast is.

De Utrechtse fractie van de PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld over de nog onbebouwde Laan van Moskou in Leidsche Rijn. De partij wil weten of de straatnaam, ‘gegeven de huidige geopolitieke situatie’, nog wel gepast is.

De fractie vindt dat Utrecht verantwoord moet omgaan met het vernoemen van straatnamen. “Een straatnaam is meer dan een geschiedenisles; het is een eerbetoon”, schrijven ze. Ze wijzen er verder op dat de burgemeester in een commissiedebat op 22 juni heeft aangegeven dat bij nieuwe straatnamen naar inclusie en herkenbaarheid wordt gekeken.

Ze vragen zich af of de naam Laan van Moskou, ‘gegeven de huidige geopolitieke situatie’, nog wel past bij Utrecht en of het college een naamsverandering wil overwegen. Een ‘Laan van Kyiv’ zou volgens de PvdA een goed alternatief kunnen zijn, ‘als steun en eerbetoon voor de honderden Oekraïense vluchtelingen die nu in Utrecht verblijven.’

Jan Pieterszoon Coenstraat

Verder verwijst de PvdA naar een uitspraak van wethouder Linda Voortman eind vorig jaar. In reactie op een motie van onder andere DENK en PvdA over controversiële straatnamen liet zij weten de voorkeur te geven aan een ‘open en zorgvuldige’ dialoog over bestaande controversiële straatnamen, zoals de Jan Pieterszoon Coenstraat. De PvdA vraagt zich nu af hoe die dialoog verloopt en of ter sprake is gekomen of straatnamen aangepast kunnen worden.

De discussie over beladen straatnamen speelt al langer in de gemeenteraad. Vorig jaar werden moties ingediend door verschillende fracties om ‘straatnamen die verwijzen naar controversiële personen uit het koloniale verleden’ te weren uit het Utrechtse straatbeeld. Deze haalden geen meerderheid.

31 Reacties

Reageren
 1. passalacqua

  daar gaan we weer, met een naam verander je niks, je moet mensen juist informeren in de juiste context!!

 2. Berk

  Als je de Nederlandse schrijfwijze voor buitenlandse steden gebruikt is het Laan van Kiev.

  Over en sluiten

 3. Katja

  Gutteguttegut, wat een non-issue.
  Weet wel dat Gandhi vond dat het witte ras in Zuid-Afrika moest overheersen…dat ook maar weg ?

 4. Luuk Upuuk

  Wat een doorgeslagen PvdA-gedoe.
  Laat, omdat er toch nix beters te doen is, iedere partij alle straatnamen in de gemeente onder hun rechtvaardigheidsvergrootglas leggen. Vervolgens kan er een miljoenenoperatie in gang gezet gaan worden om alle kosten voor de bewoners en andere instanties te vergoeden. Om vervolgens te gaan klagen over de vele opstoppingen door automobilistem die de weg kwijt zijn, net al het PvdA.

 5. Scherpschutter

  Wat is er nou weer mis met Moskou? Prachtstad!

 6. Koel Hoofd

  Hebben ze nou werkelijk niets beters te doen?
  Vertegenwoordigd de PvdA hier nou Kiev of Utrechters?

 7. Boris missen

  Gaan we dan iedere 5 jaar straten omnoemen of ze op dat moment controversieel zijn? Of is Moskou altijd al fout geweest? Als we op basis van een periode waarin een land/stad “fout” was gelijk een naam cancelen dan verwacht ik dat oa het berlijnplein ook ongenoemd gaat worden

 8. WvR

  Er daalt altijd een deken van rust over mij heen als ik dit soort berichten lees, want ik weet: Mijn belastinggeld wordt nuttig besteed.

 9. Jantientwintig

  Pvda..hou op met die symbool politiek…los de problemen in de stad op.
  Zoals woonruimte voor de inwoners van deze stad !

 10. Per Ommegaande

  Dames en heren, zullen we dit soort bijna non-issues (in het licht van de andere dingen) even bewaren tot we de wooncrisis, de armoede, de vervuiling van de stad, de overlast van horeca, evenementen en andere pret, laaggeletterdheid en klimaatdingen hebben opgelost?
  Lijken mij hogere prioriteit te hebben en dan mis ik er vast nog een paar.

  En daarnaast:
  – voor nieuwe straatnamen goed nadenken
  – voor bestaande straatnamen: educatie. Waarom gaven we die naam toen en waarom zouden we dat nu niet meer doen? Van fouten moet je leren. Uitgummen leert de komende generaties niets. Dan is het straks net of er geen slavernij of kolonisatie is geweest.

 11. GeeWee

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Moskou_(Friesland)

  Ook een eerbetoon aan ons ‘eigen’ Nederlandse Moskou 😉

 12. Hugo Aylva

  Wat een volslagen onzin van de PvdA. Dat er momenteel een regime in Moskou zit waar we een gespannen verhouding mee hebben, betekent niet dat er iets mis is met de stad Moskou.

 13. Peter R.

  Begin eerst maar eens met de Che Guevarastraat te hernoemen tot Lot van Hooydonkstraat. Die Argentijnse arts heeft duizenden onschuldige Cubaanse doden op zijn geweten!

 14. G. de Vries

  Wat een non issue!
  Utrecht huilt, schaamt zich, als een gemeenteraad zich hier druk over moet gaan maken: een straatnaam.
  Pvda-fractie: ‘Dit was andere tijden, terug naar de onze’

 15. Moniek

  Laat de naam Laan van Moskou staan. Dan kunnen toekomstige bewoners iets denigrerends aan die naam toevoegen bij opgave van hun adres. Dat kun je ook doen bij alle andere foute straatnamen.

 16. Lombokker

  IK zou willen dat onze gemeenteraad zich eens bezig gaat houden met echte problemen zoals het huizentekort en het begrotingstekort in Utrecht, in plaats van zich druk te maken over straatnamen, regenboogoversteken of een paar zieke bomen die moeten worden omgezaagd.

 17. woutvr

  Heerlijk, wat een achterhoede gevecht. Echt PVDA

 18. Leon

  Geinig idee. Sympathiek.

 19. Pee

  “Laan van Kyiv”
  Moet dan ook niet mogen want de Oekraïne is zo corrupt als maar wezen kan.

 20. Ramon

  het meest grappige aan het makkelijk scoren van deze PVDA types is nog wel dat er al een “weg van Kiev” gepland is in Leidsche Rijn Centrum Oost. Dus de Laan van Moskou omdopen in Kiev wordt wat lastig

 21. guus

  Alle straatnamen in heel Utrecht in de ban doen en gewoon gaan nummeren, straat 1, straat 2, straat 3 enz., enz.

 22. Paul

  Simpel: in plaats van laan van Moskou : ” weg van Moskou”. Zal wel tegen het zere been van FvD zijn.

 23. Pokébowl

  @Ramon, precies mijn denken. Iemand heeft haar/zijn huiswerk niet gedaan!

 24. Harry

  Laat Moskou van de aardbodem vallen? Wat een dom gezwets alsof alle russen poetin heten!

 25. passalacqua

  en wat als er onverhoopt, wegens de heropbouw, binnen nu en 10 jaar bijv, een genadeloze dictator het voor t zeggen heeft in Kiev? en er tevens een door Gandhi geinspireerde leider in Moskou zit?

 26. Rob

  Een makkelijk uit te voeren, sympathiek plan. Ik zeg doen!

 27. Herman

  Rate lui, laten we die PVDA, ook maar meteen andere naam geven.

 28. Moniek

  Voortaan laat ik consequent alle titels van zekere prinsen, personen van geloofsrichtingen (en zo zijn er meer te bedenken) in de straatnaam weg en ga ik de naam verbasteren. Bij steden van foute landen zoals Moskou doe ik er een denigrerende toevoeging bij.
  Ik rijd dus niet over de kardinaal de Jongweg, maar over de de Jongweg.
  Melig misschien, maar wel serieus.

 29. Hans

  @Berk: mee eens. Zuilen heeft ook zulke missers met voor veel mensen onuitspreekbare en onschrijfbare namen als Boisotstraat, Blois van Treslong en mijn personlijke favoriet Cabeliaustraat.

 30. wollie

  must have, should have, could have, would have

 31. D Miltenburg

  Als rechtgeaarde sociaal democraat vraag ik me af of het niet beter is om echt is iets voor de stad te gaan betekenen, ipv dit soort populistische dadendrang. Werk zat!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).