PvdA Utrecht start ‘Woonweek’ om ‘uitverkoop’ van de stad tegen te gaan PvdA Utrecht start ‘Woonweek’ om ‘uitverkoop’ van de stad tegen te gaan

PvdA Utrecht start ‘Woonweek’ om ‘uitverkoop’ van de stad tegen te gaan

PvdA Utrecht start ‘Woonweek’ om ‘uitverkoop’ van de stad tegen te gaan
Foto's: Jasper Witte
De lijsttrekker van de lokale PvdA-fractie, Rick van der Zweth, heeft dinsdagochtend op het Stadhuisplein hun woonweek ingeluid met het overhandigen van het’Manifest Volkshuisvesting in Utrecht’ aan bewoners van Welgelegen, de Oosterbuurt en de Burgemeester Norbruislaan. De Woonweek wordt door de de partij georganiseerd om in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen aandacht te vragen voor de problemen op de huizenmarkt. De PvdA stelt dat Utrecht al jaren in de ‘uitverkoop’ staat, en wil hier verandering in brengen.

De lijsttrekker van de lokale PvdA-fractie, Rick van der Zweth, heeft dinsdagochtend op het Stadhuisplein hun woonweek ingeluid met het overhandigen van het’Manifest Volkshuisvesting in Utrecht’ aan bewoners van Welgelegen, de Oosterbuurt en de Burgemeester Norbruislaan. De Woonweek wordt door de de partij georganiseerd om in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen aandacht te vragen voor de problemen op de huizenmarkt. De PvdA stelt dat Utrecht al jaren in de ‘uitverkoop’ staat, en wil hier verandering in brengen.

In het manifest staan de zeven punten waarop de partij de woningmarkt wil aanpakken. De bewoners aan wie het is overhandigd komen uit wijken waar volgens de PvdA ‘wanbeleid’ is en wordt gevoerd. “De bewoners benaderen ons vaak zelf. Sommigen zetten zich al jarenlang in voor beter woonbeleid, en krijgen ook echt dingen voor elkaar”, zegt Van der Zweth. “Door de samenwerking hebben we mensen goed leren kennen. Twee zeer bevlogen bewoners, Irene Sinteur en Thijs de Bekker, zijn zo op nummer 5 en 15 van onze kieslijst terechtgekomen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Rick van Zweth presenteert het Manifest

Bewoners

Jos Schuurmans is een van de aanwezigen die het manifest in ontvangst heeft genomen. Hij woont al veertig jaar in de Oosterbuurt, een wijk met veel sociale huurwoningen die woningcorporatie Mitros wilde verkopen. “Het is mij uiteindelijk gelukt om een deel van de verkoop tegen te gaan. Maar dat heeft wel jarenlange inspanningen gekost.” Op zijn gevel hangt al die tijd al een spandoek met de tekst: ‘Ach Mitros! Stop Verkoop sociale huurwoningen. Oosterbuurt voor iedereen #DoesLief.’

Ook Tarik tekende het manifest. Hij woont aan de Burgemeester Norbruislaan. “De huidige huizen moeten gesloopt worden voor meer en kleinere woningen. In de buurt is een vergelijkbaar pand net gerenoveerd, dat mag blijven staan. Als jouw pand toevallig nog niet gerenoveerd is, kun je zomaar de sjaak zijn.” Er komt een inspraakmoment voor bewoners, waar gestemd kan worden. “wij gaan nu langs de deuren om iedereen op de hoogte te stellen van wat er gaande is.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Woonweek

Tijdens de Woonweek trekt Van der Zweth per caravan door de stad om aandacht te vragen voor de woonproblematiek. Hij doet bijvoorbeeld plekken aan die gesloopt dreigen te worden, of waar juist nieuwbouw staat gepland. Dinsdagmiddag zijn de PvdA’ers bij de bewonersactie op het Rachmaninoffplantsoen. “De gemeente heeft hier een stuk land verkocht voor 300.000 euro. Een dag later is het doorverkocht voor een miljoen meer. De kosten van dit soort grondspeculaties komen uiteindelijk bij de bewoners te liggen.”

Slapen in de Caravan doet Van der Zweth niet. “Dat heb ik vier jaar geleden wel gedaan”, lacht hij, “maar dat was echt te loodzwaar.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

6 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Het zou mooi zijn als de PVDA weer een stevig aan de macht komt. Prachtige tijden waren dat!

  Waar je tegenwoordig een miljoen (nep)Euro’s betaalt voor een postzegel of stukje grond waar je nog geen 2 huizen op kwijt kan (dat noemt Rick “uitverkoop”) , kocht je lang geleden in de (Gulden)tijd van de PVDA (links lullen, rechts de zakken vullen!) voor een dergelijk bedragje in een soepele deal zonder gedoe nog gewoon 20 sociale huurwoningen tegelijk (tonnetje guldens de stuk) op of een paar fraaie grachtenpandjes in het centrum. Of een prachtige lap bouwgrond op unieke locatie, met wat hulp in de ambtelijke geledingen links en rechts uiteraard, zo heb ik me laten vertellen thans.

  Soms mis ik de good-old PVDA-tijden wel eens! Daar werden pas echt baggervette fortuinen verdiend in de uitverkoop van Utrecht. In het huidige kneiterlinkse nihilistische en humorloze Euro-tijdperk van GroenLinks en D66 wil je eigenlijk echt geen vastgoedposities meer hebben in Utrecht…Het is een garantie op verliezen of erger. Onteigening.

  Hoog tijd voor een nieuwe uitverkoop Rick. Zet hem op jochie!

 2. [email protected]

  De PvdA is juist de ondergang geweest van de sociale huurwoningen en het slopen ervan,vraag maar eens aan de heer Kees van Oosten, hij heeft ook een site.

 3. Miffy

  In 2000 stond al in de kranten dat 45% van al het te koop aangrboden vastgoed wordt aangeschaft dmv buitenlandse investeringen. De berekening was toen, dat als het zo doorging, het vastgoed in onze stad in 2020 voor meer dan 80% in handen was van buitenlandse investors. Ik ben geen vastgoedman, maar het zou mij niks verbazen als Utrecht met oliegelden is overgenomen, nu Shell weg is en bijbehorende PvdA gemarginaliseerd, en iedereen in de politiek schreeuwt er een stokje voor te willen steken. Iets met Spuit 11. Nu de PvdA niet meer is, hebben ze hun mond er over vol.

 4. Jantientwintig

  Goh …komen er soms verkiezingen aan ?

 5. Paul

  PvdA was een ramp betreft lelijke architectuur en verspilde heel veel gemeenschap geld door van ieder project per definitie een kosten post te maken. Die ramp in lelijkheid is te zien in truttige huizen van Lunnetten, en daalse tunnel. Dorps bouwen vlak naast CS…met bakken subsidie, en heeel erg woningen.
  Ik ben sterk voorstander van nieuwe sociale woningbouw in mix, met sluitende budgetten.
  Bij de PvdA…hebben ze nog niet veel geleerd vrees ik…

 6. Pee

  De pvda heeft zelf meegeholpen aan de afbraak van nederland .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).