PvdA Utrecht stelt vragen bij verkoop sociale huurwoningen zonder plek kwetsbare jongeren | De Utrechtse Internet Courant PvdA Utrecht stelt vragen bij verkoop sociale huurwoningen zonder plek kwetsbare jongeren | De Utrechtse Internet Courant

PvdA Utrecht stelt vragen bij verkoop sociale huurwoningen zonder plek kwetsbare jongeren

PvdA Utrecht stelt vragen bij verkoop sociale huurwoningen zonder plek kwetsbare jongeren
Utrecht gezien vanaf de Apollo Residence in Utrecht Oost. Foto: DUIC
De gemeenteraad nam in juli dit jaar unaniem een motie aan om woningen voor kwetsbare jongeren beschikbaar te stellen, maar de doelstelling wordt waarschijnlijk niet gehaald. De PvdA noemt het teleurstellend dat het niet lukt; zeker omdat er intussen wel sociale huurwoningen verkocht worden in de gemeente Utrecht.

De gemeenteraad nam in juli dit jaar unaniem een motie aan om woningen voor kwetsbare jongeren beschikbaar te stellen, maar de doelstelling wordt waarschijnlijk niet gehaald. De PvdA noemt het teleurstellend dat het niet lukt; zeker omdat er intussen wel sociale huurwoningen verkocht worden in de gemeente Utrecht.

Het streven van de motie was dat de gemeente samen met Utrechtse woningcorporaties 75 woningen beschikbaar zou maken voor kwetsbare jongeren in 2018. De gemeente liet dinsdag weten dat de doelstelling ‘helaas zeer waarschijnlijk’ niet wordt gehaald.

De PvdA Utrecht vindt het vreemd dat er ondertussen wel sociale huurwoningen verkocht worden. Bülent Isik (PvdA): “Stop met de verkoop van sociale huurwoningen en stel de woningen beschikbaar voor deze kwetsbare groep. Ik vind het zeer teleurstellend dat het college de kwetsbare jongeren niet huisvest. Het is niet wenselijk om sociale huurwoningen te verkopen, terwijl deze mensen op de wachtlijst staan.”

Het streven om in 2018 75 woningen beschikbaar te maken voor kwetsbare jongeren wordt waarschijnlijk niet gehaald, onder andere omdat de woningcorporaties niet genoeg woningen beschikbaar stellen. “De woningen zijn er wel, maar het college maakt een andere keuze. Het college moet de opdracht aan de corporaties geven om die woningen niet te verkopen”, aldus Isik.

Duurzaamheid
De PvdA wijst op het feit dat op dit moment bij Mitros 58 woningen in de verkoop staan. Isik: “Stel dat we per woning twee mensen kunnen huisvesten. Dan is het probleem opgelost.” In 2016 werden er in totaal 249 sociale huurwoningen verkocht. De cijfers van 2017 en eerste helft van 2018 heeft de PvdA opgevraagd.

Mitros gebruikt het geld van de verkoop van de woningen onder meer voor nieuwbouw, renovatie en groot onderhoud van de huidige woningen. Hierbij speelt duurzaamheid een belangrijke rol. De plannen zijn echter vooral voor de lange termijn. Isik vindt de verkoop van de woningen op korte termijn een onverstandige actie: het streven om woningen voor de kwetsbare jongeren beschikbaar te maken wordt zo niet gehaald.

Donderdagmiddag is onder meer de behandeling van de Programmabegroting 2019. Isik laat weten het college te gaan verzoeken om te stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen.

9 Reacties

Reageren
  1. G. de Vries

    Stop eerst maar eens met die voorrangsregeling voor asielzoekers voor sociale woningbouw want dit is zo onterecht. Nu zien (kwetsbare) jongeren en mensen die soms langer dan 12 jaar jaar staan ingeschreven voor een sociale woning deze woningen onttrokken worden aan het aanbod. Mitros knoopt ws ook de ‘eindjes aan elkaar’ door huizen te verkopen en dat geld te gebruiken voor het ‘oplappen’ van sociale woningen en nieuwbouw.

  2. Stijn

    Belachelijk dat er zo veel sociale huurwoningen te koop staan, terwijl de wachtlijsten zo lang zijn. Er is een groot te kort aan betaalbare woningen, dus kiest het college er voor om betaalbare woningen te verkopen… Snapt u die logica?

  3. JdV

    @Stijn: Het college kiest nergens voor want gaat er niet over. De coöperaties volgen het landelijk beleid. En bovendien is de verkoop van bepaalde woningen nodig om te kunnen investeren in duurzaamheid en nieuwbouw. Maar dat is voor jou waarschijnlijk niet belangrijk?

  4. Anna

    En helaas kunnen deze praktijken gewoon doorgaan. Hooguit zeggen we hadden een afspraak. Als deze niet wordt nagekomen dan volgen er geen sancties.
    Organisaties als woningbouwverenigingen en overheidsinstellingen komen zo vaak weg met wanpraktijken die als het een commercieel bedrijf betreft wel gevolgen heeft.

  5. Inez

    Wooncorporaties hebben teveel macht, en potten teveel geld op. 6 jaar geleden ben ik waar ik nu woon, komen wonen (sociale woning) met een stevige huurverhoging. Deze mochten de corporaties vragen om er nieuwe woningen van te bouwen. Waar is dat geld gebleven? Is er wel eens gecheckt hoeveel directeuren van wooncorporaties “verdienen”?

  6. Scherpschutter

    Als iedere PVDA’er nou gewoon eens een kwetsbare jongen in eigen huis zou nemen in plaats van ze in door de belastingbetaler gesubsidieerde verval-kotten te stoppen, dan is het probleem ook opgelost.

    Je bent sociaal en solidair….of je bent het niet.

  7. Breinbaas

    @ G. de Vries

    Wijzen naar asielzoekers is de truc van de Partij van de Geert en de VVD.
    Maar de werkelijke oorzaak ligt in de door de VVD (kabinet VVD&PvdA) bedachte “Verhuurdersheffing.
    Slechts de PvdA is tijdens de vorige verkiezing afgestraft voor hun steun aan de rechtse hobby’s, terwijl de Partij van de Geert hun steun hebben gegeven aan de verhuurdersheffing!
    Deze verhuurdersheffing houd in dat de woning corporaties een flink bedrag aan de overheid moeten betalen en hierdoor stijgt ook automatisch de vennootschapsbelasting, belastingen gaan dus ook nog eens stapelen!
    Door deze maatregel hebben de Nederlandse woning corporaties sinds + – 4 a 5 jaar ongeveer 300.000 (driehonderd duizend!) sociale woningbouw huizen moeten verkopen daar zij anders deze belastingen niet konden betalen!

  8. Harry

    Het is nog veel triester. Vele sociale woningen zijn in handen van beleggers gekomen tijdens de crises. Vervolgens heeft het IVBN sterk bij Blok gelobbyd voor de scheefwoonregeling en verhuurdersheffing. De manier om zittende huurders scheefwonend of niet het pand uit te krijgen. En het mooiste is dat na vertrek van de scheefhuurder de woning NIET beschikbaar komt voor de sociale doelgroep maar uitgepond wordt en voor de hoofdprijs verkocht wordt. Deze praktijk gaat tegen de doelstelling van de scheefwoon gedachte in maar is de dagelijkse praktijk. Dus laat scheefwoonboete alleen gelden voor woningen die ook daadwerkelijk weer beschikbaar komen voor de sociale doelgroep.

  9. C. Sowters

    Wat een onzin, directeuren van woningcorporaties verdienen rustig €200.000 (apeldoorn) en verkopen alles wat ze kunnen om vervolgens de overheid weer jankend om hulp te vragen om sociale nieuwbouw te realiseren. Was al lang voor de heffingen aan de gang. Als je als overheid vertrouwt op goed vertrouwen en zonder controle of laat staan sancties dan krijg je dit, alsjeblieft erken dan je falen of doe er wat aan!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).