PvdA wil opheldering over ongelukken op bouwplaatsen | De Utrechtse Internet Courant PvdA wil opheldering over ongelukken op bouwplaatsen | De Utrechtse Internet Courant

PvdA wil opheldering over ongelukken op bouwplaatsen

PvdA wil opheldering over ongelukken op bouwplaatsen
Ingang van de bouwplaats Leidsche Rijn Centrum.
De Utrechtse afdeling van de PvdA wil dat de gemeente maatregelen neemt om de arbeidsomstandigheden op bouwplaatsen veiliger te maken. De aanleidingen hiervoor zijn een aantal ongelukken die in het verleden hebben plaatsgevonden.

De Utrechtse afdeling van de PvdA wil dat de gemeente maatregelen neemt om de arbeidsomstandigheden op bouwplaatsen veiliger te maken. De aanleidingen hiervoor zijn een aantal ongelukken die in het verleden hebben plaatsgevonden.

Zo raakte op 30 januari van dit jaar een bouwvakker gewond terwijl hij aan het werk was in het voormalige postkantoor op de Neude. Het slachtoffer zou een hoofdwond hebben opgelopen na een val. Er werd toen ook een traumahelikopter opgeroepen.

Het onderzoek naar dit ongeval wordt uitgevoerd door de uitvoerder en is nog gaande. De PvdA wil weten of de gemeente hier ook een rol in speelt en welke maatregelen de gemeente als formele opdrachtgever neemt om de veiligheid op de werkplaats te waarborgen.

In het verleden zijn er vaker ongelukken geweest op bouwplaatsen in de gemeente Utrecht en soms met dodelijk afloop. Zo viel ongeveer twee jaar geleden een bouwvakker die werkte aan het nieuwe Hoog Catharijne in een liftschacht. Deze man werd dood aangetroffen door de politie.

Een jaar later raakte een werknemer in Leidsche Rijn zwaargewond toen de steiger waarop hij stond uit elkaar viel. Tijdens het onderzoek naar het ongeval constateerde de arbeidsinspecteur dat veel zaken niet op orde waren op de bouwplaats van Leidsche Rijn Centrum.

Morele plicht
De PvdA vindt dat de gemeente de morele plicht heeft om veilige werkplekken te garanderen. Zij vragen het college daarom bedrijven aan te spreken op onveilige situaties. Daarnaast wil de partij opheldering over ongelukken waarbij in het verleden bouwvakkers gewond raakte tijdens het werk. “Veilige arbeidsomstandigheden moeten altijd voorop staan en deze grote risico’s moeten zo veel mogelijk worden voorkomen. Deze bouwvakkers bouwen aan de toekomst van Utrecht”, aldus de PvdA.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
 1. René

  Het lijkt vrij logisch dat de gemeente als opdrachtgever van de aannemers een Veiligheids&Gezondheidsplan eist (en die ook toetst/vrijgeeft).
  Niet alleen om te zien hoe de aannemer een veilige werkplek/omstandigheden creëert voor zijn werknemers, maar ook voor de omgeving (bv. voetgangers/fietsers)
  Bij de spoorwerkzaamheden rondom (Utrecht centraal) worden deze V&G plannen altijd getoetst (vooraf en tijdens uitvoering)
  Maar ik merk zelf ook dat als er ergens in de stad gewerkt wordt (b.v. open gegraven geulen) dat er niet altijd even veel aandacht is om de omgeving te beschermen..

 2. Wim

  Is typisch geen taak voor de poletiek maar va de dienst arbeidsinspectie.
  Dus PVDA bemoei je er niet mee

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).