PVV wil straat in Utrecht naar Michiel de Ruyter vernoemen, maar zo’n straat is er al PVV wil straat in Utrecht naar Michiel de Ruyter vernoemen, maar zo’n straat is er al

PVV wil straat in Utrecht naar Michiel de Ruyter vernoemen, maar zo’n straat is er al

PVV wil straat in Utrecht naar Michiel de Ruyter vernoemen, maar zo’n straat is er al
De PVV in Utrecht zou graag zien dat er een straat, laan of plein vernoemd wordt naar admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Daarvoor diende de partij een motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering donderdag. Maar wat werd al snel duidelijk? Er is al een M.A. de Ruyterstraat in de Zeeheldenbuurt in de stad.

De PVV in Utrecht zou graag zien dat er een straat, laan of plein vernoemd wordt naar admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Daarvoor diende de partij een motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering donderdag. Maar wat werd al snel duidelijk? Er is al een M.A. de Ruyterstraat in de Zeeheldenbuurt in de stad.

Het is misschien een kleine blunder te noemen, en laten we wel wezen; de M.A. de Ruyterstraat is iets anders dan een Admiraal de Ruyterstraat zoals genoemd werd in de motie. Maar het gaat wel echt om dezelfde persoon, en notabene in de Zeeheldenbuurt.

De PVV in Utrecht diende de motie in tijdens een debat waar meer werd gediscussieerd over straatnamen. Zo werd er ook een motie ingediend – gesteund door DENK, PvdA, Student & Starter en GroenLinks – om ‘straatnamen die verwijzen naar controversiële personen uit het koloniale verdelen’ te weren uit het straatbeeld. Beide moties haalden overigens geen meerderheid.

25 Reacties

Reageren
 1. W.

  Haha en het dan nog willen verbloemen als “ludiek antwoord”, ga nou toch weg. Dat was zeker de spindoctor in de heer Nagtegaal die sprak.

 2. Speak Up

  Hahahahahahaaaaaa

  O my god; en dat krijgt dan geld van de gemeenschap om te vergaderen over het beleid in de gemeente……

  Wat een waanzin. Kinderachtig ook.

  Meer dan logisch om geen straten te willen vernoemen (in de toekomst) naar namen waar een smetje op zit en dat is bij “Admiraal de Ruyter” zeker zo.

  Dat er al zo’n straat is, hahahahaha, maar goed; dat is dan maar zo.

 3. arbeider

  Ik zie het als een tegenzet richting die gekkies van Denk en GroenLinks

  Gelukkig krijgen die niet alles voor elkaar!

 4. G.H.

  De prijs voor de meest stompzinnige motie ooit, gecombineerd voor de award voor het verst over de balk gesmeten belastinggeld. Houzee, PVV!

 5. Koel Hoofd

  Hebben ze nou werkelijk echt niets beters te doen?

 6. VincentZ

  Nee daar kom hij niet mee weg. Als de indiener werkelijk op de hoogte was (afgezien dat vrijwel elke stad een de Ruyterstraat heeft) dan had de motie moeten zijn: A.M. de Ruyter wijzigen in admiraal de Ruyter.

 7. Fred

  Als er al iemand is die admiraal de Ruyter controversiëel wil noemen dan kan ik er ook nog wel een paar namen aan toevoegen: Lenin, Stalin, Napoleon, Robespierre, Troelstra, Mao Zedong, Kim Il-sung, De Groot, Ulrich, Honecker, Bakker, Klavers.

 8. Yoshua

  Aandoenlijk jochie Sjors Nagtegaal.

  Heeft hij geen idee dat M.A de Ruyter toevallig dezelfde als zijn zo geliefde Admiraal Michiel de Ruyter. (Adriaenszoon) gebruikte hij niet.
  Utrecht respecteert zelfs beide namen en noemt een straat naar de Admiraal.
  Belachelijk dat Sjors accepteert dat we de J.P Coenstraat hebben.
  Wat is er volgens Sjors mis met Gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coenstraat?

  Sjors gaat voor een zeteltje komend jaar.
  Sjors kan vier jaar de Sjors Ludiek show laten zien, op kosten van de Utrechters.
  Waarom zou je serieus iets willen bijdragen aan de mooiste stad op aarde?
  Ludiek zijn is simpel, makkelijk en je kan er niet over debatteren.

 9. Ron

  Wat we wél missen in Utrecht nog een Anton de Kom-straat, en zo nog meer straten vernoemd naar verzetsstrijders die destijds in oa Suriname gestreden hebben tegen de kolonisatie door Nederland. Misschien kan de PVV dáár een verzoek voor indienen als ze meent dat er een gebrek is aan straatnamen naar helden van weleer. Maar heb zo’n bruin vermoeden dat ze het niet te doen is om de heldenstatus, maar om bepaalde groepen burgers doelbewust te irriteren.

 10. Herman

  Een beter brevet van onvermogen kun je je zelf niet geven….

 11. Speak Up

  @arbeider

  Ja, laten we van iedere straat er 2 nemen in Utrecht, alleen naar vanwege een debiel principe bedoeld om te stoken/ pesten. Een principe wat verder ook nog eens op brandhout gebouwd is.

  Je weet dat hier meer dan een uur tijd mee gemoeid is geweest en er niet gesproken en beslist is over echt belangrijke zaken? Dat hier de raadsleden, griffiers, ambtenaren, b en w mee bezig zijn, dat die allemaal geld kosten? Dat dit geintje zomaar eens een paar duizend euro of meer kost ah vergaderen alleen? Zit je na een paar van deze grappen al bijna aan die 40.000 euro voor het verwijderen van grafiti dat nu niet doorgaat. Denk daar maar eens over na. En de PVV is officieel nog niet eens een politieke partij.

 12. Paul

  Nou we het er toch over hebben: Kardinaal de Jong en kardinaal Alfrink verdienen echt geen straat en/of pleinnaam.

 13. Hans

  Wat een lachwekkende actie van deze vreemde club.
  De Geertestraat in Utrecht bestaat ook al.
  Dus die optie kan eveneens passeren.

 14. Erwin

  Tekenend voor het niveau van de PVV-fractie (en PVV in het algemeen).

 15. Utrechtse Jantje

  Ja over verspilling van belastinggeld gesproken …Vreselijk dit domme geneuzel van deze raadsleden !!! Ik weet voor n nieuwe wijk , trouwens wel probleem loze namen voor te dragen , zoals bijvoorbeeld, een Tonnie van der Lindenlaan of n Frans de Munckstraat , en daar bij , om iedereen tevreden te houden nog wat Surinaamse voetbal sterren van de eerste lichting , zoals de broertjes Mijnals ….

 16. Bestevaer

  Ha, dat straatnaambordje staat voor mijn huis!

  Ik moet de PVV toch een beetje uit de wind houden. Afgelopen zomer was er een paar maanden geen M.A. de Ruyterstraat. Toen werd de riolering vervangen.

 17. BW

  @Fred
  Nou Fred, behalve dat enkele van die personen niet per se controversieel zijn en enkele anderen mij niet bekend (Bakker? Klavers?) kan ik je geruststellen: in Nederland zijn geen straten vernoemd naar bijv. Lenin, Stalin, Mao, of leden van de familie Kim.

 18. Erik

  Trouwens… de gemeente heeft al 2 straten vernoemd naar deze admiraal.
  Ook in Vleuten ligt een De Ruyterstraat.

  Nee, Sjors. Dit is niet ludiek. Dit is een blunder.

  Op 1 april was het ludiek geweest.

 19. Wim Vreeswijk

  Bewoner van een straat die genoemd is naar een gedecoreerde zeeheld. Rust in vrede.

 20. Hans

  1 troost voor u Sjors: er is een straat naar u vernoemd!
  Nu nog even ijveren om de juiste spelling op het blauwe bordje te krijgen, zo gebeurd! Nachtegaalstraat wordt Nagtegaalstraat!

 21. grumpy

  Het is met de PVV de helaas overbekende combinatie van dom en rechts.
  En …de Ruyter was ook de bevrijder van galeislaven.

 22. Fred

  @BW:
  Amsterdam had tot en met 4 november 1956 anders zo’n Stalinlaan. De overval van de communisten op Hongarije van die dag was de aanleiding om die naam te wijzigen in Vrijheidslaan.

 23. Paul

  Kenmerkend voor hun onwetenheid! Ze kletsen uit hun nek.

 24. Anne Marie ten Berge

  Dus een zekere Sjors Nagtegaal (?) is als betrokkene van mening, dat er in de Gemeenteraad moties worden ingediend om een andere partij te pesten, voor schut te zetten, oid ? Als dat zo is heeft raadsvoorzitter en burgemeester Dijksma.(PvdA) besloten om weg te kijken van dit ondemocratische gedrag van sommige raadsleden. Dat is discriminatie en dat hoef ik niet te nemen. Niet van Dijksma, niet van betrokken raadsleden.

 25. Cico

  ‘Zeeheld’ Michiel de Ruyter? Dat is typisch 19e eeuws nationalisme, een waarde oordeel. Historisch gezien was hij een huurling die het vuile werk van de VOC opknapte. De eerste monopolistische multinational, die er niet van terugschrok om naar geweld te grijpen om de handel te beschermen. En dat was nou precies de rol van Michiel de Ruyter: een piraat. En hij was er goed in, dus je kan hem een zeeheld noemen als je een liefhebber bent van piraterij en monopolistische bedrijven. Maar voor de Franse en Britse rivalen was hij weer een terrorist.

  Persoonlijk heb ik niet veel moeite met De Ruyter en zie hem als een kind van zijn tijd. Hij is lang niet zo controversieel als de Slachter van Banda die in zijn tijd ook al werd verafschuwd om zijn wreedheden, maar nu straten naar worden vernoemd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).