Raad stelt vragen over ‘extreme verhoging’ tarieven stadswarmte in Utrecht Raad stelt vragen over ‘extreme verhoging’ tarieven stadswarmte in Utrecht

Raad stelt vragen over ‘extreme verhoging’ tarieven stadswarmte in Utrecht

Raad stelt vragen over ‘extreme verhoging’ tarieven stadswarmte in Utrecht
Archiefbeeld
Onlangs werd bekend dat Eneco zijn tarieven voor stadswarmte flink gaat verhogen. Dankzij het prijsplafond blijft de prijsstijging voor de meeste klanten beperkt, toch vroegen verschillende politieke partijen om opheldering bij het college over de opvallend hoge prijsstijging. 

Onlangs werd bekend dat Eneco zijn tarieven voor stadswarmte flink gaat verhogen. Dankzij het prijsplafond blijft de prijsstijging voor de meeste klanten beperkt, toch vroegen verschillende politieke partijen om opheldering bij het college over de opvallend hoge prijsstijging. 

De nieuwe tarieven werden op 19 december bekendgemaakt, waarop veel mensen bezwaar maakten op social media. De VVD besloot daarom om opheldering te vragen bij het college, samen met D66, GroenLinks, CDA, PvdA, PVV, DENK, ChristenUnie, Utrecht Solidair, Student en Starter, Stadsbelang Utrecht en de Partij voor de Dieren.

Eneco heeft de tarieven maximaal verhoogd binnen de marges die door de Autoriteit Consument & Markt gesteld worden. Door het prijsplafond dat de overheid heeft ingesteld zal de prijsstijging voor kleingebruikers beperkt blijven. Klanten die meer verbruiken gaan wel flink hogere tarieven betalen. De fracties vroegen wethouder Lot van Hooijdonk hoe het college aankijkt tegen de hoge tarieven en hoe het kan dat de gasprijzen zo’n effect hebben op de stadsverwarming, die op biomassa draait.

Geen inspraak of inzicht

Van Hooijdonk reageerde dat de gemeente geen inspraak of inzicht heeft in de berekeningen van de tarieven die Eneco hanteert en dat alleen de ACM erop kan toezien dat die rechtvaardig zijn. Daarnaast wijst ze erop dat de tarieven voor stadswarmte verbonden zijn aan de gasprijzen: als de gasprijzen stijgen, stijgen de kosten voor stadswarmte mee. Ook al draait stadswarmte op biomassa. “Daar willen we vanaf in Utrecht, maar dat gaat nog een aantal jaar duren. We hebben er flink op gedrukt, maar bij het ministerie zien ze geen mogelijkheid om dat proces te versnellen.”

De wethouder gaf verder aan graag in gesprek te gaan met Eneco over de nieuwe tarieven. “We gaan graag in overleg met Eneco, maar we hebben geen bevoegdheden om naar binnen te kijken en Eneco laat dat niet toe. Ook al zouden ze het toelaten, Eneco heeft geen aparte registratie van gegevens voor Utrecht.”

Ze erkent dat de situatie niet bevorderlijk is voor de plannen om minder afhankelijk te worden van gas. “Het helpt niet in de transitie. Daarom moet de wet veranderen en de transparantie verbeteren. Het kabinet geeft ook aan dat de stadswarmte publieker georganiseerd zou moeten worden. Daar zijn we allemaal hartstikke voor.  Dat biedt hopelijk soelaas, waardoor stadswarmte in de toekomst een aantrekkelijker product wordt als mensen van het gas moeten.”

49 Reacties

Reageren
 1. Tjeerd

  Stadsverwarming, legale oplichting

 2. Jos W. Lemaier

  Wat een machteloos en tandeloos verhaal. Alle valide argumenten worden door zowel gemeenteraad als College geleverd. Eneco gaat onverdroten haar gang. Je zou er op je oude dag socialist van worden.

 3. BVDB

  Goed dat de Raad hier aandacht voor heeft.
  Ik snap de reactie van de gemeente wel, zitten ook met handen en voeten gebonden.
  Het zijn boeven bij Eneco. Burgers hebben geen alternatief, gedwongen winkelnering bij een bedrijf waar de winsten nu al tegen de plinten klotsen. Ze moesten zich schamen.

 4. Mark

  “Ook al draait stadswarmte op biomassa.” Het management van Eneco zou moeten worden afgezet. Hoe lang gaan we dit met z’n allen nog accepteren?

 5. Binnenstadbewoner

  De gemeenteraad kan vragen stellen wat ze wil, maar is alleen maar voor de buhne.

  Stadsverwarming prijst zich nu echt uit de markt. Hoogtijd om hier versneld mee te stoppen. Het was een goed bedacht concept maar in tijden van crisis werkt het niet.

 6. Geenstijl@Utrecht

  Gewoon je aansluiting laten afkoppelen, en als we dat massaal doen,dan piept ENECO wel anders.
  We worden met zijn allen bedonderd door deze energie reus.

 7. wollie

  Eneco 2023:
  €458,59 per jaar voor de aansluiting
  €90,91 per afgenomen GigaJoule
  bizar…

 8. Lombokker

  Een jaar of 8 geleden sprak ik iemand uit Kanaleneiland die vanwege de hoge prijs van stadsverwarming zelf maar een verwarmingsketel had laten installeren. Met de besparing die dat opleverde (€800/jaar) had hij de kosten daarvan in minder dan 3 jaar terugverdiend.
  Als Groen Links alle gasleidingen uit de grond trekt kan dat natuurlijk niet meer, dan moet hij weer aan de stadsverwarming. Of een warmtepomp. maar dan moet je er snel bij zijn, want die de capaciteit van het elektriciteitsnet is onvoldoende om iedereen genoeg stroom te leveren voor een warmtepomp.

 9. W.

  Ik kreeg vorige week nog een mailtje van Eneco, waarin onder meer stond waar mijn warmte vandaan komt. Daar staat dat 66% van de warmte afkomstig is van gas (en de rest van biomassa inderdaad). 11% van het totaal komt nota bene van puur ten behoeve van warmteproductie gestookt gas.

  Dat stadswarmte op biomassa draait is dus grotendeels een fabeltje. En daarbij hebben dus nog wel even een slag te maken als we zo graag van het gas af willen, aangezien het alternatief zelf ook grotendeels op gas draait.

  Overigens rechtvaardigt dat in mijn ogen niet de exorbitante prijzen die Eneco doorvoert, want ook met het oog op de gasprijzen kan ik dat totaal niet plaatsen. Dat lijkt mij gewoon ordinair graaien, met die kletskoek van Eneco over overheadkosten.

 10. Chris

  Stadsverwarming: Na privatisering bleef er 1 monopolist over.
  Is er iemand (links/rechts) naast Eneco die dit een goed idee vindt?
  Wie heeft dit bedacht?

 11. Kloek

  Tja, dit krijg je dus als het wereldbeeld van Misschuttert (scherpschutter) werkelijkheid wordt.

  Winst maken over de ruggen van de mens. Vrijheid noemt hij dat.

 12. Pee

  Dat is het voordeel van een monopolypositie die eneco heeft.
  Iedereen moet van het gas af om vervolgens ook aan de stadsverwarming te worden gehangen en te worden leeg getrokken .
  En we zijn er nog lang niet want volgend jaar word alles nog een schep duurder .
  Maar of we dat kunnen betalen word niet naar gevraagd en geen rekening mee gehouden.

 13. JdV

  Niet zo zeuren mensen. De gemeente stond te juichen toen de Eneco miljarden verdeeld mochten worden. Er kwam ineens heel veel geld binnen om te verspillen aan leuke linkse hobby-projecten. Nadeel? Geen dividend en geen zeggenschap meer in tegenstelling tot voorheen. Maar dat waren zorgrn voor de lange termijn, nu komt het schip met geld binnen en is het feest was de gedachte.
  Iets met billen en blaren. Burgers krijgen nou eenmaal waar ze op stemmen.
  https://vng.nl/artikelen/verkoop-eneco-wat-doe-je-met-4-miljard-euro

 14. Bart van Dam

  De gemeente kan hier nou wel mooi weer gaan spelen en doen alsof ze van alles proberen maar niets kunnen doen. Ondertussen is diezelfde gemeente druk bezig om wijken/bewoners te verplichten van het gas af te gaan waarbij men gedwongen stadsverwarming krijgt, omdat ivm bouwjaar of type woning warmtepomp niet mogelijk is.

 15. Wim

  Probleem met die stadsverwarming is er al 40 jaar , toen kwamen we wonen in Nieuwegein waar ook ineens stadsverwarming in ons huis zou komen , ER WAS TOEN ZELFS GEEN METER PER WONING MAAR PER WIJK, WE WERDEN AANGESLAGEN VOOR EEN BIJNA ONDRAAGBAAR BEDRAG, NU ZIJN ER DAN WEL METERS MAAR NU dan heeft Eneco het alleenrecht opm tarieven te bepalen waar zijn een winst van halen die niet te beschrijven is.
  De gemeente moet gewoon ENECO het leverings recht naar de stad ontzeggen een zelf de warmtyecentrale beheren en een redelijk tarief stellen.
  Die praatjes dat het nog lang gaat duren voor de regels wijzigen is ook onzin.
  Gwoon nu zeggen het gaat zo en dat is het , geen jarenlange meetings.

 16. Tanja

  Enkele jaren geleden kwijlden de overheidsorganen (gemeente of provincie, weet ik niet meer) bij de gedachte aan de vele miljoenen die in de kassen zouden vloeien door verkoop van Eneco aan Mitsubishi.
  Enkele mensen waarschuwden dat het misschien niet zo’n goed idee was om belangrijke infrastructuur te privatiseren en al helemaal niet aangezien er geen alternatieve aanbieder is voor dit product, maar ja, de worst van vele miljoenen vertroebelde de blik van de overheidsorganen en verlamde het kritische denken.
  Bovendien zou door meer concurrentie ook de prijzen lager worden, PLUS er zou een waakhond komen die ervoor zou zorgen dat er geen absurde prijsverhogingen zouden zijn.

  Kunnen we het verantwoordelijke overheidsorgaan aanklagen wegens wanbeleid?

 17. Barend

  Met € 90/GJ ligt het tarief van Eneco 20 (twintig!!) % hoger dan de € 75/GJ die conculega Vattenfall gaat rekenen. 20 procent beste mensen, twintig procent!
  Hier is geen enkele rechtvaardiging voor te vinden.
  De woorden van onze wethouder dat ze hierover graag in gesprek wil gaan met Eneco klinken dan wel heel armoedig. Ze hoort de barricaden op te gaan en ervoor te zorgen dat de landelijke politiek en ACM ingrijpen. Dit is niet eens meer diefstal. Dit is regelrechte knevelarij van een grenzeloze.monopolist.

 18. Bromsnor

  Wat een gezeur. De energierekening van Bromsnor is 5x zo hoog als eerst. En hij gebruikt niet eens stadsverwarming. Bromsnor mag het verder zelf uitzoeken met zijn “groene” energieleverancier.

 19. Wil

  @chris: de vvd in de jaren ‘90

 20. Fred Vink

  Het wordt hoog tijd om de privatisering van openbare nutsbedrijven terug te draaien. De “zegeningen van de vrij markt” blijken vooral (maar niet alleen) in crisistijden een vloek te zijn.

 21. Otto Nelemans

  Terwijl ik nauwelijks nog verwarm. Afgelopen tijd alleen in de Decemberse vrieskoude . Hetgeen betekent truien, etc, is de aankondiging dat mjn maandnota is verdubbeld niet te verteren. Een aardige mevrouw van de klantenservice had hier geen antwoord op. Nogmaals er is warmet afname gemeten, terwijl ik die niet afneem vanaf augustus.

 22. jan

  Stadsverwarming draait niet op restwarmte of andere psuedo groene termen. Er staat gewoon een gasturbine in Overvecht te stoken voor Eneco. Stadsverwarming is het duurste wat je kan hebben en je kan geen andere leverancier kiezen

 23. Big L

  Eneco: ooit een sympathiek bedrijf want: in handen van overheden (provincies vooral, geloof ik, maar ook gemeenten). Tegen alle protesten in verkochten die overheden het bedrijf aan (Japanse) grootkapitalisten: snel wat cash scoren in plaats van vast te houden aan vaste inkomsten en redelijke tarieven op de lange termijn. Overheden zijn er toch voor het algemeen belang dacht ik? Of ben ik naïef? Wat mij het meeste verbaast, is dat de kiezers toch steeds rechtser stemmen. Dat is het recept voor dit soort kapitalistische uitwassen.

 24. Katja

  Met de hoeveelheid bomen die het college kapt in de stad, kan de biomassacentrale nog wel even voort.

 25. Koel Hoofd

  Ongeloofwaardig verhaal van zowel de raad als wethouder omdat ze het helemaal zelf hebben veroorzaakt, nou ja, hun voorgangers.

  Utrechtse gemeenten hadden namelijk ooit 30% van de aandelen van de REMU (Regionale Energie Maatschappij Utrecht) in handen en daarmee controle over REMU. Die aandelen hebben ze vanwege het gebrek aan lange termijn visie, een overdaad aan korte termijn hebzucht, en puur gemakzucht (gebrek aan kennis en kunde) al in 2002 voor 1 miljard verkwanseld aan Eneco. Eneco werd later opgekocht door Mitsubishi welke buiten de EU de wereld vervuild, maar binnenloopt dankzij NL/EU energietransitie subsidies omdat o.a. Eneco windmolens verkoopt aan gemeenten/overheid. Zeg maar een door buitenlands kapitaal afgeroomde vestzak-broekzak constructie. De gemeente staat hier in het hemdje in de kou omdat ze dat in 2002 al helemaal zelf en tegen deskundig advies in de warme kleren hebben uit gedaan omdat de zon voor eeuwig zou schijnen.

  Die Japanners hebben al eens gloednieuwe fabriek van onze stekkerbakkensubsidie (SUV Outlander) laten bouwen, in Japan waar ook de werkgelegenheid bleef.
  Wat zal Mitsubishi deze keer gaan bouwen van onze centen, een fabriek in Rwanda? Het nieuwe morele duurzame subsidieprojectje van de EU en NL in de pijplijn, en al die asielzoekers in de EU wachtkamer moeten tijdens het wachten toch ook groen kunnen participeren?

  Die biomassa centrale in Utrecht, die gaat ook helemaal niet dicht omdat het niet kan. De bevolking moet groeien en al die inwoners worden gestimuleerd om maar zoveel mogelijk energie te gebruiken. Want dat is handig, schept banen en geeft gemak en comfort in de schone 10minutenstad waar windmolens niet kunnen. Echter, die virtuele wereld is wel een giga energieslurper, maar dat zijn straks die 30 miljoen e-bikes (1,5 fiets per inwoner) ook, om al die e-autos, e-zorg en e-vermaak voor het e-gemak even te vergeten.

 26. Stadsverwarming crime

  Helemaal eens,,,,legale oplichting
  Jetten d66 minister van energie!?

 27. Erik

  En dan te bedenken dat Eneco een aantal jaar geleden van provincies en gemeenten was. Dus van ons. Maar ja toen moest het zo nodig geprivatiseerd worden en dus verkocht aan Mitsubishi. Lees: er moest geld in het laatje komen. Het was ineens geen kerntaak meer van provincies en gemeenten. Rotterdam was de grootste aandeelhouder en kreeg bij de verkoop miljarden bijgeschreven. In welk land zijn we terecht gekomen.

 28. Utrechter2

  Geen natuurverschijnsel: er zijn hele bekende partijen geweest die vonden dat de energiemarkt wat meer geliberaliseerd moest worden, niet alleen de VVD of het CDA, en zelf niets alleen D66.
  Een bekend persoon die doodgeschoten is in 2002 zei al dat het geen zin had om nutsbedrijven te liberaliseren. Een overheidsmonopolie wordt dan vervangen door een bedrijfsmonopolie.

 29. Stadsbogie

  Een collectief warmtesysteem is naar mijn idee beter dan individuele warmtesystemen. Maar wel onder de conditie dat het redelijk beprijsd is. ENECO als warmtenetbeheerder buit de koppeling aan de gasprijs ten volle uit. Ook de ‘jaarlijkse aansluitkosten’ zijn erg hoog (nee, ENECO, die zijn NIET in lijn met de aanschaf + levensduur van een gas CV-ketel en het jaarlijks onderhoud daarvan). Met als gevolg dat gebruikers weer naar een individueel systeem gaan. Erg jammer! Dat moeten we toch niet willen?

 30. Theo

  In Purmerend heb je óók stadsverwarming. Daar is het maximum boven het prijsplafond vastgesteld op ongeveer € 65,00 per GigaJoule.

 31. Ton

  Nelie Smit Croes. Daar hebben we het allemaal aan te danken. Alles moest en zou geprivatiseerd worden..! De PTT maar ook de PUEM en ga zo maar door. Nu zijn we allemaal overgeleverd aan de grillen van ENECO. Grootste fout die we ooit gemaakt hebben. Maar ja het is Nederlands eigen schuld..! We blijven massaal maar op die VVD stemmen. Lang leve de aandeelhouders en het groot kapitaal. En dan die minister van Energie. Wat zegt hij over de koppeling van stadsverwarming met de aardgasprijzen.? Hij zal er in 2024 eens na gaan kijken.! Maar begin maar vast te beven..! Het wordt nog veel erger.! We moeten allemaal van het gas af.

 32. Utrechter

  De raad heeft boter op z’n hoofd. Ze hebben zelf gekozen voor stadswarmte dat voor 66% op gas draait (dat ‘op biomassa draaien’ is echt leugenachtig), zelf gekozen voor een monopolist, zelf gekozen om de gevolgen van het Niet Meer Dan Anders-principe te aanvaarden en zelf gekozen om de contracten met Eneco aan te gaan.

 33. Utrechter

  PS: en waar is de raad als het gaat om de verhoging van de tarieven van de parkeervergunningen? Dat gaat verhoudingsgewijs ongeveer net zo hard.

 34. Rafael

  Dat is gewoon stelen van de massa,als het dan toch op 11% biomassa draaid waarom is het dan niet goedkoper dan gas.
  We worden met ze allen genaaid door eneco , het milieu interseerd ze niks als er maar veel geld binnenkomt voor de aandeelhouders.

 35. Pieter

  Gek idee: misschien dat Utrecht eens contact op moet nemen met andere gemeenten Want in andere gemeenten wonen ook slachtoffers van het voortdurende aanhoudende wanbeleid omtrent de stadsverarming.

  Dan kan er een gezamenlijke actie tegen Eneco en naar de ACM en overheid gevoerd worden.

 36. Dealauto

  Dit is toch precies wat GL en D66 willen? Biomassa want groen en 1 aansluiting zodat de inwoner er niet meer bij na hoeft te denken, ongeacht de prijs hiervan.

 37. ACTK

  Willen alle mensen die destijds VOOR de verkoop van energiemaatschappijen aan ‘de markt’ waren, even opstaan?

 38. Clio

  Heb begin dit jaar al aan de bel getrokken bij ACM. Antwoord was dat Eneco zich aan de regels hield dus bezwaar maken had geen enkele zin. Heb nu 40 jaar stadsverwarming en 2022 is het eerste jaar dat dat goedkoper was dan gas, ze mogen geen aanpassingen doen in het jaar. We hebben dus dit jaar niets te klagen. ACM maakt de beslissing, maar het zou Eneco sieren onder deze prijs te gaan zitten.

 39. Johan

  Ik lees een heleboel gemekker over het verleden. Dat is passé en niets meer aan te doen. Waar wel wat aan te doen is, is dat we hier een monopolist hebben die zijn positie schaamteloos misbruikt en tarieven in rekening gaat brengen die extreem veel hoger zijn dan andere leveranciers doen. De reactie van onze wethouder daarop is bijzonder slap. Overheid en toezichthouders: grijp in!!

 40. Realist

  @Stadsverwarming crime. Het begint bij foute besluiten in de politiek. De politiek wilde Poetin een lesje leren en het volk mag voor dit debacle opdraaien.

 41. JdV

  @actk: in 2020 was dat grotendeels hetzelfde college als nu. Dus de partijen die in 2020 in het college zaten en nu nog kunnen prima worden aangesproken lijkt me. Welke partijen zouden dat nou toch zijn? Vragen vragen.

 42. Don

  Ben benieuwd wanneer de raad vragen gaat stellen over de extreme verhoging van de parkeerbelasting en OZB.

 43. Geenstijl@Utrecht

  Kees van Oosten heeft jaren geleden al gewaarschuwd voor dit zgn bio massa debacle …..

 44. G te U

  Woon in een flat die naast een warmtenet aansluiting een collectieve warmtepomp van Eneco heeft. De GJ prijs die Eneco rekent voor warmtepomp warmte is gekoppeld aan die van het warmtenet; ondanks aparte meters en terwijl de er wel een apart, hoger vastrechttarief geldt. Een giller, ware het niet dat ik moet huilen van de rekening.

 45. oudere heer

  ik heb stadsverwarming, en radiatoren met daarop meters om te zien wat mijn verbruik is geweest vandaag, wanneer ik mijn radiatoren helemaal uit draai ,dus geen warm water meer door mijn cv laat stromen staat s morgens toch mijn meter met 4 punten meer dan de avond ervoor . en dat is dus bij iedereen die stadsverwarming heeft. kan daar de politiek ook eens met de eneco over praten hoe dat nou eigenlijk zit ,,,,,geen afname van warm water maar wel betalen!!!!!!

 46. \

  Gasprijs gaat omhoog: prijzen aan huis stijgen 2x zo hard.
  Gasprijs gaat weer enorm omlaag: prijzen aan huis dalen niet.
  Geen enkele politieke partij of andere belangenbehartiger wordt wakker.
  Doodse stilte.

 47. Utrechter2

  @Johan: hoezo doe je evalueren af als “gemekker” ?

  Mensen die zich afvragen waarom bedrijven steeds rijker worden en consumenten niks meer te zeggen hebben moeten juist kijken welke partijen, naast de VVD en het CDA, altijd partij kiezen voor het bedrijfsleven, en alleen maar in woorden voor de consument zijn. De uitkomst kan verrassend zijn voor veel linkse stemmers.

 48. Geenstijl@Utrecht

  Tja de enigste partij die zich druk maakte om dit soort misstanden, zit niet meer in de raad, de SP.
  Misschien toch eens heroverwegen tijdens de verkiezingen om hier op te gaan stemmen in de stad Utrecht.

 49. Roberto

  5 minuten douchen kost 1,36 euro bij Eneco in Nieuwegein vastrecht is bijna 50 euro per maand, ik heb een zeer goed geïsoleerd appartement dus stook maar niet uit angst voor de hoge kosten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).