Raad stemt in met park op Smakkelaarsveld | De Utrechtse Internet Courant Raad stemt in met park op Smakkelaarsveld | De Utrechtse Internet Courant

Raad stemt in met park op Smakkelaarsveld

Raad stemt in met park op Smakkelaarsveld

Een meerderheid van de raad is het eens met het plan voor een park op het Smakkelaarsveld. In een voorstel van de ChristenUnie werd het college gevraagd of een park op het Smakkelaarsveld kan worden meegenomen in de ontwikkelingen van het stationsgebied. 

De Bieb++, die op het zelfde stuk grond zou komen, werd afgeschreven en sindsdien heeft zich zover bekend geen nieuwe investeerder gemeld. Daarom diende de ChristenUnie tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota een voorstel in om van het braakliggend terrein een park te maken. De partij laat weten: “Net als de Bieb++ blijft dit stukje grond dan een voorziening voor alle inwoners van Utrecht. Bovendien komt het tegemoet aan de wens van inwoners die in het referendum (2002) kozen voor Visie A ‘Stadshart verruimd’. Deze visie liet in vergelijking tot het alternatieve plan, meer ruimte voor groen en was ruimer in opzet. De plannenmakers betitelden Visie A als ‘ontspannen en verrassend’. Het terugbrengen van een park op het Smakkelaarsveld past helemaal bij deze woorden.”

Raadslid Jolande Uringa van de ChristenUnie is blij met de keuze van de raad: “Deze raad heeft goed begrepen wat burgerparticipatie betekent, namelijk dat je nog eens teruggrijpt op de wens van onze stad. Het is een doorslaggevende wens geweest van onze inwoners om niet een zakelijk district te maken van het stationsgebied. Als een grote investeerder zich meldt, staat er straks alsnog een reusachtig kantoor op die mooie plek. Het was een park, laten we er samen weer iets ontspannen groens van maken.”

Het college neemt het voorstel mee als ‘voorkeursvariant’ in de uitwerking van de plannen.

10 Reacties

Reageren
 1. Boni

  Park is wel een héél groot woord voor een plukje restgroen tussen de drukste busbanen van de stad, een trambaan en betonnen fly-overs.

  Heerlijk zo’n park in de stad, zodra de zon schijnt lig ik voortaan daar i.p.v in het Wilhelmina of Julianapark.

 2. Toine Goossens

  Ahhhh, een park.

  D66 blijft zich echter nog steeds opwinden over het verlies van het niet doorgaan van Bieb++.
  En nu het goed uitkomt is de wens van de bewoners ineens wel een serieuze zaak.

  PvdA en D66 zijn niet na te volgen in hun besluiten. Dat is volstrekt strijdig met het VERTROUWENSBEGINSEL, het kernpunt van de Nederlandse democratie.

 3. peet

  de bieb in het postkantoor,,,WILLEN IS KUNNEN!!

 4. Tja

  Beter groen dan weer een betonblok die binnen 10 jaar al lelijk gevonden wordt (zoals HC), ik hoor overigens de meeste mensen het nieuwe stadskantoor nu ook al lelijk vinden. Nu al ingehaald door de tijd? Krijg je er van als je de mening van de Utrechter naast je neerlegt als stadsbestuur (in samenspraak met projectontwikkelaars). We zitten gewoon niet te wachten op dooie kantoorblokken die lelijk zijn. Dan liever groen. Nu alleen voor zorgen dat het geen hangplek voor junks wordt en goed onderhouden wordt. Dat gebeurd namelijk zelden met openbaar groen in Nederland.

 5. JK

  Er gaat wel een trambaan en busbanen overheen, benieuwd hoe dat opgelost wordt.

 6. Boni

  “ik hoor overigens de meeste mensen het nieuwe stadskantoor nu ook al lelijk vinden”

  Hebben mensen dat ooit mooi gevonden? Dat was op de tekentafel al een gedrocht. Hoogbouw is leuk voor de skyline, maar waarom ze niet een betere architect hebben uitgekozen is voor mij een raadsel. En waarom er van die belachelijk complexe aansluitingen en constructies nodig zijn om dat ding te laten botsen met de nieuwe OV-terminal is ook onverklaardbaar (en lelijk). Ik had liever de Bieb++ van beton en baksteen dan dat plastic stadskantoor gehad.

  Overigens is HC niet zozeer lelijk door het beton, maar vooral door de doodse begane grondgevels aan de straten en de zeeën van trespa tegen de gevels.

 7. Danny

  Hoe kan iemand het gedrocht bieb++ preferen boven het Stadskantoor. Ik vind het Stadskantoor wel geslaagd en zeker niet lelijk. Gelukkig valt over smaak niet te twisten.

 8. Boni

  Is niet heel moeilijk om de Bieb++ te prefereren boven het stadskantoor. Het stadskantoor is een plastic gedrocht dat, naar mijn mening al op de ontwerptafel niet geslaagd was, volgens andere inmiddels achterhaald is. Oftewel een erg tijd gebonden ontwerp, nu modern over 10 jaar lelijk, een soort HC dus, toen dat werd opgeleverd was grindbeton en trespa ook heel modieus, etc. Gebouwen die qua ontwerp nooit mooi blijven door enerzijds vorm en anderzijds materiaalgebruik, het stadskantoor wordt niet mooi oud, dat kan je nu al zien, het wordt lelijk oud en heeft een achterhaald ontwerp. De Bieb++ zou qua materialen alleen al mooier zijn, beton (mooi gemaakt beton en als je enkele andere gebouwen van die architect ziet, dan kunnen ze dat maken) en baksteen zijn materialen die niet perse modieus zijn en die mooi verouderen. Een gebouw dat zich naar de stad kleurt.

  Een ander punt is de schaal, het stadskantoor is megalomaan, de Bieb++ zou een dwerg geweest zijn naast het stadskantoor. Het zou ook een eind van een zichtlijn zijn geweest. Ga maar eens staan op de hoek bij de WE tegenover de bijenkorf, je kijkt nu een gat in, met sporen, bovenleidingen en straks wat fly-overs, daarachter zie je nog net de twee minaretten van de moskee. De Bieb++ was stedenbouwkundig een beëindiging geweest van die zichtas.

 9. Guillaume

  Beetje dom dat ze dan net de treurwilg hebben gekapt..

 10. Woutertje Pieterse

  @Boni en @Tja, raspessimisten…. Hoe kun je het stadskantoor nu niet mooi vinden…. Er wordt nu eindelijk eens nagedacht over ontwerpen, iets wat ze in de tijd van HC nog niet zo goed konden… En dit blijft echt wel wit hoor (wat wit is moet wit blijven 😉 )

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).