Raad van State: bouw Galaxy Tower aan de Croeselaan mag doorgaan | De Utrechtse Internet Courant Raad van State: bouw Galaxy Tower aan de Croeselaan mag doorgaan | De Utrechtse Internet Courant

Raad van State: bouw Galaxy Tower aan de Croeselaan mag doorgaan

Raad van State: bouw Galaxy Tower aan de Croeselaan mag doorgaan
Foto: Bas van Setten
De bouw van de Galaxy Tower aan de Croeselaan kan weer doorgaan. De Raad van State bepaalde dat het bezwaar van Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) en De Klimaatpartij niet gegrond is, omdat zij geen belanghebbenden zijn.

De bouw van de Galaxy Tower aan de Croeselaan kan weer doorgaan. De Raad van State bepaalde dat het bezwaar van Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) en De Klimaatpartij niet gegrond is, omdat zij geen belanghebbenden zijn.

De SSLU en Klimaatpartij stapten eerder dit jaar naar de rechter om te voorkomen dat er een hotel, ruim 300 appartementen en een ondergrondse parkeergarage aan de Croeselaan in Utrecht worden gebouwd.

Het bezwaar was dat het bouwplan niet aan de eisen zou voldoen. Een milieuprestatieberekening zou ontbreken: er zou veel extra verkeer komen van de toren en er zou extra CO2 vrijkomen.

Geen belanghebbenden

De rechtbank vond in april dit jaar al dat de stichting en Klimaatpartij geen belanghebbenden bij de vergunning zijn. Ook de Raad van State stelt dat de stichting niet wordt geraakt door de bouw. De Klimaatpartij is daarnaast een politieke partij en die kunnen niet in bezwaar gaan bij de bestuursrechter.

Door deze uitspraak kan er verder worden gebouwd aan de Galaxy Tower. In de toren komt een Amrath-hotel. Deze keten heeft al 14 hotels in verschillende steden in het land, zo is ook het Kurhaus in handen van Amrath. Het hotel zal zich voornamelijk richten op de zakelijke markt en bezoekers van de Jaarbeurs.

Het hotel komt op de onderste 7 verdiepingen van de Galaxy Tower. Boven het hotel komen  vrije sector huurappartementen; van kleine studio’s tot penthouses. De kelder is voorzien van parkeergelegenheid. In 2021 moet het gebouw klaar zijn. Of die datum is uitgesteld is nog niet duidelijk.

14 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Raad van State begint weer een beetje nuchter te worden.

 2. JdV

  Al het tweede positieve nieuws vandaag, na de verbreding van de A27 die door gaat. Snel bouwen, er is in Utrecht zeker een markt voor vrije sector huur appartementen en de locatie is super. Ook hotelkamers kan Utrecht goed gebruiken.

 3. Henk

  👍👍

 4. Yoshua

  Ongekend dat SSLU keer op keer zaken verliest.
  Vroeger toen Kees nog kleine dingetjes deed op wijkniveau had hij best vaak mazzel dat hij uiteindelijk maar gelijk kreeg.
  SSLU is nu eigenlijk medeverantwoordelijk voor de ernstige luchtvervuiling in de stad.
  Ze verzaken keer op keer de zaakjes goed te hebben geregeld.
  Achteraf blijken ze steeds te hebben geroeptoeterd zonder kennis van zaken te hebben.
  Hoog tijd dat er een nieuwe milieu stichting opstaat waar wel mensen bij zitten met verstand van zaken en die echt de bouw van woningen en gebouwen kan tegenhouden.
  De stad is in 25 jaar 60% gegroeid, dat kan best de komende 30 jaar worden bevroren.
  Laat ze maar naar Almere gaan die mensen die willen wonen.

 5. JdV

  @Yoshua: laat ze maar naar Almere verhuizen, de mensen die geen bouw van woningen en gebouwen in Utrecht willen.

 6. Harry

  @ Yoshua
  Klinkt als een vermanend betoog richting een collega klimaatredder. Vanwaar deze rancune? Komt dat door het verlies? Het dwarsbomen van plannen blijkt aldus voor u en uw kompanen de nieuwe weegfactor van succes?

  Overigens valideert u in uw eindzin uitsluiting wat gelijkstaat met afstoting.

  Best wel eng.

 7. Erik

  @Yoshua: Dat klinkt als een goed idee, in plaats van een plek die supergoed bereikbaar is met het OV naast het grootste station van Nederland wil je de mensen naar een stad sturen waar het onmogelijk is om geen auto te hebben. Dat klinkt als een super idee voor de luchtvervuiling en de klimaatproblematiek!

 8. Harry Agenda2030

  @ Erik
  Bingo!
  Dat is nou net de bedoeling!
  Voor al de deplorabele mensen (zoals jij en ik) helaas geen eigen vervoer meer, op elkaar gestapeld in 1 grote megastad(stal), zelfvoorzienend zonder natuur, met beperkte vrijheid en gebudgetteerd energieverbruik in een gecontroleerde omgeving onder staatstoezicht met voortplantingsmaximum. Allemaal om het klimaat en de bio-diversiteit te redden. En 500.000 nog te selecteren elitaire “deskundige”.
  Mooie toekomst toch?

 9. Yoshua

  @jvd,
  Dus de Utrechter moet van jou maar verhuizen om plaats te maken voor vreemden uit alle provincies van dit land die ook in Utrecht willen wonen.
  Lijkt mij dat jij de Utrechtse cultuur normen en waarden een kopje kleiner wil maken door de Utrechter die ontiegelijk veel liefde heeft voor de stad te verdrijven en nieuwkomers met open armen te ontvangen.
  Je gaat toch niet beweren dat er zoveel Utrechtse baby’s geboren zijn sinds 1995 dat Utrecht 60% is gegroeid met inwoners.
  Het zijn allemaal gelukzoekers uut de provincie die hier de boel vervuilen.
  Jij kan toch ook in Almere gaan wonen(of de provincie waar je vandaan bent gekomen) waar allerhande soorten Nederlanders wonen, als je toch zo’n hekel hebt aan ons Utrechters, dat je ze de stad uit wil jagen.

 10. Marcel

  Het meest grappige aan meneer van Oosten vind ik eigenlijk dat hij altijd bezwaar maakt tegen de grote projecten en de hoogbouw. Nu tegen 330 woningen in een toren naast CS. Maar als het 330 huisje/tuintje huizen zijn aan de rand vam de stad hoor je hem niet.

  En dat terwijl mensen met een grondgebonden eensgezinswoning veel vaker 2 autos hebben dan mensen die op 20 hoog wonen naast het grootste OV knooppunt van NL

  Volgens mij heeft meneer van Oosten iets tegen de vernieuwing van het stationsgebied en gaat het hem helemaal niet om het milieu

 11. Leon

  Jammer, lelijk ding.

 12. Koel Hoofd

  Het gaat SSLU wel degelijk om het milieu en leefbaarheid, in tegenstelling wat hier wordt gezegd.
  Maar als de gemeente iets wil, dan gebeurt het ook en het maakt ze echt niet uit welke bullshit onderzoeken ze gebruiken om hun zin te krijgen en het volk een oor aan te naaien. De kwaliteit van die onderzoeken is heel vaak bedroevend van aard en gewoon een blamage voor onze universiteiten dat ze dergelijke lage kwaliteit van studenten durven af te leveren.
  Echter, het is niet de taak van een bestuursrechter om die onderzoeken te beoordelen, maar om te kijken of de gemeente zich aan de procedures houdt.

 13. Erik

  @Yoshua:
  Wat denk je wat er met de betaalbaarheid van de woningen gebeurt als er niets nieuws wordt bijgebouwd. Dan kan de gemiddelde Utrechter echt niet meer in Utrecht wonen. Ja, dan wordt het nog erger dan nu. Het hele Groene Hart volbouwen is natuurlijk ook geen optie, dan wordt alles alleen maar erger.

 14. Wim

  Eindelijk weer een verstandig besluit ik heb me altyd afgevraagd wat die groeperingen zich toe eigenen om maar overal teugen te zijn.
  Een niet bouwende stad is ten dode opgeschreven, wat dan gaat rotten en dus meer CO2 gaat uitstoten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).