Raad van State: geen geld voor humanistische middelbare school in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Raad van State: geen geld voor humanistische middelbare school in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Raad van State: geen geld voor humanistische middelbare school in Utrecht

Raad van State: geen geld voor humanistische middelbare school in Utrecht
Er komt definitief geen geld voor een humanistische middelbare school in Utrecht. De Raad van State heeft stichting Luminar College, die een eerder ‘nee’ vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aanvocht, in het ongelijk gesteld. 

Er komt definitief geen geld voor een humanistische middelbare school in Utrecht. De Raad van State heeft stichting Luminar College, die een eerder ‘nee’ vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aanvocht, in het ongelijk gesteld. 

De stichting wilde een nieuwe, op humanistische grond gebaseerde scholengemeenschap voor vmbo, mavo en havo opzetten en had vorig jaar oktober een aanvraag voor financiering bij met ministerie ingediend.  De initiatiefnemers zijn teleurgesteld, omdat ze uit een eerdere mailwisseling met DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs, de indruk kregen dat hun aanvraag gehonoreerd zou worden.

De stichting had namelijk in 2015 een onderzoek laten doen naar de Utrechtse vraag naar een school op humanistische grondslag. Volgens dit onderzoek zou 57 procent van de ondervraagde ouders hun kind naar een dergelijke school laten gaan, maar nog geen één procent van de respondenten koos als eerste voor humanistisch. Op basis van de 57 procent deed de stichting een aanvraag.

Helaas voor de stichting veranderde het ministerie kort na het onderzoek de regelgeving, waardoor nu het percentage ouders dat kiest voor een bepaald type school van belang is. Op basis van die regel is de aanvraag door het ministerie van OCW verworpen.

“Dat is hoe die dingen gaan”, zegt Herman Sierink, voorzitter van het Luminar college. “We blijven hoopvol. We hebben goede contacten met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en hopen gebruik te kunnen maken van een pilot project waarin meer ruimte voor nieuwe scholen ontstaat.” Dat wetsvoorstel is nog in behandeling, maar Sierink verwacht dat Stichting Luminar College bovenaan het bellijstje staat als het wordt goedgekeurd. “Wij gaan door.”

7 Reacties

Reageren
  1. Luuk Upuuk

    Onderwijs zou onafhankelijk van geloofs- of levensovertuiging moeten plaatsvinden. Indoctrineren met een bepaalde religie doe je maar thuis , ongesubsidieerd!

  2. Erwin

    Wel geld voor islamitische scholen maar niet voor humanistische. Het gaat de goede kant op in NL. Not dus!

  3. Ben

    Wat meer humanisme zou in onze maatschappij geen kwaad kunnen.

  4. JdV

    Eens met Luuk. Er dient maar 1 vorm van onderwijs te zijn, en dat is op basis van absolute neutraliteit. De overheid dient zich niet te bemoeien met het geloof van mensen achter hun voordeur. Het geloof dient wel achter die voordeur te blijven, danwel in een speciaal daarvoor aangewezen lokatie zoals een kerk, moskee, tempel etc etc.

  5. Berk

    @JdV Kan je me uitleggen wat absolute neutraliteit is? En hoe je mensen absoluut neutraal kunt onderwijzen?

  6. Herman

    Anno 2017 is het misschien wel eens tijd om te stoppen met bijzonder onderwijs.
    Het grootse deel van de Nederlanders is niet meer gelovig, waarom dan nog wel Katholiek, Christelijk, Humanistisch of Islamitisch onderwijs?

    Ook voor de integratie zal een onderwijssysteem waarin iedere school een bevolking heeft die bestaat uit een afspiegeling van de samenleving veel beter zijn.

  7. Lombokker

    Diezelfde Raad van State oordeelde onlangs nog dat de Stichting Islamitisch Onderwijs in Amsterdam een nieuwe school mocht beginnen. Terwijl nota bene staatsecretaris Sander Dekker hier tegen was, omdat hij het bestuur te radicaal vindt. Snapt U het nog? Ik in ieder geval niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).