Raadspartijen bezorgd over projecten in Utrecht na uitspraak van rechter over bouwvrijstelling Raadspartijen bezorgd over projecten in Utrecht na uitspraak van rechter over bouwvrijstelling

Raadspartijen bezorgd over projecten in Utrecht na uitspraak van rechter over bouwvrijstelling

Raadspartijen bezorgd over projecten in Utrecht na uitspraak van rechter over bouwvrijstelling
Verschillende gemeenteraadspartijen maken zich ‘grote zorgen’ over de realisatie van bouwprojecten in Utrecht. Reden voor de zorgen is een uitspraak van de Raad van State, die een streep zet door de zogeheten bouwvrijstelling.

Verschillende gemeenteraadspartijen maken zich ‘grote zorgen’ over de realisatie van bouwprojecten in Utrecht. Reden voor de zorgen is een uitspraak van de Raad van State, die een streep zet door de zogeheten bouwvrijstelling.

De Raad van State veegde donderdag de bouwvrijstelling van tafel, een belangrijk onderdeel van het CO2-beleid van de overheid. Nu de bouwvrijstelling niet meer geldt, moet per project gekeken worden hoeveel stikstof er vrijkomt bij de bouw ervan. Omdat dat veel tijd kost en er een tekort is aan mensen die deze rapportages op kunnen stellen, kan dat leiden tot veel vertraging, schrijft de NOS.

De Utrechtse fracties van D66, VVD, VOLT, GroenLinks, CDA, PvdA en Student & Starter maken zich naar eigen zeggen grote zorgen over de gevolgen van de uitspraak voor de realisatie van bouwprojecten in Utrecht. De partijen willen van de wethouder weten wat de uitspraak van de Raad van State kan betekenen voor bouwplannen in de stad.

Gevolgen

Ze willen een lijst zien van plannen en projecten waarvoor de bouwvrijstelling is toegepast en willen weten welke besluiten over deze plannen nog niet onherroepelijk zijn. Ook willen de partijen duidelijkheid over welke bouwprojecten door de uitspraak mogelijk vertraging oplopen of stil komen te liggen en of er plannen zijn die zelfs helemaal niet doorgaan.

Tot slot vragen de fracties wat de initiatiefnemers van bouwplannen kunnen doen om de projecten toch door te laten gaan en wat de gemeente kan doen om de initiatiefnemers hierbij te helpen.

Gekoppelde berichten

43 Reacties

Reageren
 1. Sjaak

  Misschien dat het Utrechtse CDA ook ff kan gaan buurten bij de Tweede Kamerfractie en bij Wopke H (“nu doorpakken”) aangezien de oplossing in Den Haag ligt en iets te maken heeft moet koeien en boeren

 2. Lachgas

  Stikstofbesluit nieuw wapen in strijd bewoners tegen komst van nieuwbouw. Reden betrouwbaarheid stikstofberekening. In beroep gaan, enz.

 3. Wim Vreeswijk

  Het is zinloos dat Utrecht nog voller wordt zolang er een beleid heerst van Utrechters laatst !

 4. Koel Hoofd

  Ze maken zich terecht grote zorgen.
  Mueslimannetje Vollenbroek heeft de wet als wapen ingezet tegen de wetgevers die de wetten maken. De overheid gaat nog heel lang als een dolle hond achter de eigen staart aanrennen, voortgeslagen door de eigen stok.
  Het is werkelijk geniaal hoe één milieuactivist een heel land de afgrond kan helpen.
  Zullen ze bij Greenpeace en Milieudefensie wel giftiggroen van jaloezie over zijn.

  Maar de Nederlander moet ook op haar hoede blijven, er is nog zoiets als de Crisis en Herstelwet waarmee de overheid op een heel nare manier aan het langste eind kon gaan trekken met drang en dwang in het politiek belang.

 5. Katja

  Uitspraak Raad van Staten heeft ook gevolgen voor A27 verbreding. Die kan zo lekker niet doorgaan !

 6. Geenstijl@Utrecht

  Ja juist de partijen die meer vluchtelingen willen in Nederland maken zich zorgen, hahaha ….

 7. Lombokker

  Hier hadden ze in de Middeleeuwen al een oplossing voor:
  “Necessitas ante rationem est”, oftewel “Nood breekt wet”.
  https://www.ensie.nl/nederlandse-spreekwoorden/nood-breekt-wet
  Of wachten we liever tot het onder alle bruggen vol ligt met thuis- en daklozen?

 8. Wil

  @kh: het is de overheid zelf die zich niet houdt aan z’n eigen regels. Dat dhr Vollenbroek daarop wijst is z’n goed recht.
  Ps: müslimannetje? Zullen we respectvol met andere mensen omgaan?

 9. Marcel

  De gemeente vraagt. Raadsleden zitten in commissies. Daar wordt alles afgestemd. Raadsleden, de baas in eigen huis, geven opdracht aan hun wethouder om iets te doen. Dit is de omgekeerde wereld. Zo te zien weten de raadsleden niks, wat mij niet verbaasd, en moet de wethouder een cursus voorlichting geven. Het laat wederom zien hoe belachelijk onze bestuursvorm in elkaar zit. Gister even Zembla gezien over buitenlanders huisvesten. Dit zegt alles over wat je nu leest. Hopeloos achterhaald. En wij hier maar ( de vaste 18 ) iedere keer verbaasd iets opschrijven. Ik nu ook weer.

 10. Bram de Goede

  Moeten we eindelijk meer met hout bouwen en isoleren met natuurlijke materialen. En elektrische kranen gebruiken. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn.

 11. Hans

  Koel Hoofd maakt weer eens een denkfout
  Het is niet Johan Vollenbroek die een heel land de afgrond inhelpt.
  Het is de geniale reeks rechtse kabinetten van de afgelopen decennia die dat deed en doet. Een reeks bestuurders die met krakkemikkige juridische constructies willens en wetens de zaken jarenlang schromelijk op zijn beloop heeft gelaten. Belichaamd door o.a. de mooipratende Henk Bleeker, de held, van de boeren. Kent u hem nog?
  Het is dus de domheid & bewuste onkunde die meende te kunnen regeren en negeren.
  Het is daarentegen deze bovengemiddeld intelligente man, dhr. Vollenbroek, die onverstoorbaar en onverschrokken de ballon van wegkijken en ontkennen heeft laten doorprikken door de hoogste rechter in ons land. Dat dwingt respect af. Now we are talking beste reaguurder.

 12. Peter

  @Koel Hoofd
  Die “milieuactivist” wist toch maar mooi te bewerkstelligen dat de overheid gedwongen door het recht eindelijk eens zijn eigen regels moet gaan handhaven. In plaats van in de afgrond kunt u beter op de lange termijn gaan kijken. Dat had de overheid ook allang moeten doen.

 13. Nina

  @Hans

  Eens dat de wet niet goed in elkaar zit.

  Op dit moment is het wel dhr. Vollenbroek en andere milieuactivisten die procederen en daarmee Nederland platleggen.

  Zo slim is dhr. Vollenbroek blijkbaar niet aangezien hij de gevolgen van zijn acties totaal niet overziet.

  Wie vindt dat deze volledige bouwstop een goed idee is, heeft van economie geen kaas gegeten.

 14. JdV

  @katja: uitspraak RvS heeft dan dus ook gevolgen voor de aanleg van allerlei stadsboulevards en fietsstraten omdat bij de bouw daarvan stikstof vrijkomt. Die kunnen dus lekker niet doorgaan. Ook de noordelijk ringweg gaat dus niet door.

 15. Hans

  @ Nina
  Het is een misverstand te denken dat milieuactivisten het land platleggen. Welnee, de overheid veroorzaakt al dit plaltleggen. Wat de heer Vollenbroek doet is simpelweg de overheid confronteren met haar eigen wetgeving. De heer Vollenbroek doorziet het gemarchandeer van de overheid die haar eigen wetten overtreedt met grote schade voor natuur en milieu tot gevolg. De heer Vollenbroek, maar ook u of ik, of welke burger van dit land dan ook heeft / hebben vervolgens het volste recht om naar de rechter te stappen om naleving van de wet af te dwingen.
  Tenslotte weet ik zeker, de heer Vollenbroek zo horende, dat hij volledig weet waar hij mee bezig is, hij is verre van gek of dom, en dat hij wel degelijk de consequenties overziet van het aanhangig maken van zaken bij de Hoge Raad. Hij overziet ze juist, zou ik zo zeggen, omdat hij handelt in het belang van de natuur in Nederland. Dat sommigen dat belang niet inzien of zelfs ontkennen neemt niet weg dat zo’n belang in objectieve zin en in juridische zin bestaat. Het is vastgelegd in nationale en internationale wet- en regelgeving. Dat aan de laars willen lappen druist in tegen de principes van een rechtstaat. Mocht je in zo’n land willen wonen dan moet je vooralsnog naar Bolivia vertrekken of naar het een of andere corrupte landje in Centraal Afrika.
  En houdt u vast: er komt meer. Er gaat tevens geprocedeerd worden tegen Schiphol om zo het aantal vluchten per jaar drastisch in te perken, niet als hobbyproject maar gewoon conform hetgeen de wetgever voorschrijft. Daar zullen velen die in Noord Holland wonen of rondom die start- en landingsbanen, heel blij van worden. Ik acht de kans op succes ook in dit dossier aanzienlijk. Er is namelijk – ook hier weer – jarenlang door de politiek gemarchandeerd op dit vlak, ten koste van de gezondheid en nachtrust van miljoenen burgers.
  Ere wie ere toekomt dus. Eigenlijk is het diep bedroevend dat particuliere burgers zich hiermee bezig moeten houden. Maar het is nodig, want op dit vlak faalt onze overheid volledig. Goddank hebben we nog zoiets als de rechtelijke macht om corrigerend op te treden. En hebben we Johan Vollenbroek!

 16. Don

  Verschillende gemeenteraad partijen maken zich ‘grote zorgen’ over de realisatie van bouwprojecten in Utrecht als gevolg van de stikstofuitspraak. Veel mensen in utrecht zijn blij dat de wurggreep van de verstikkende verdichting een halt wordt toegeroepen door de stikstof uitspraak. Geeft maar weer eens aan dat het volstrekt van de werkelijkheid losgezongen gemeentebestuur van utrecht geen idee heeft wat er leeft onder de bevolking in utrecht.

 17. Koel Hoofd

  @Hans
  Goed lezen: “Vollenbroek heeft de wet als wapen ingezet tegen de wetgevers die de wetten maken.” Dus als achter vliegen vliegen vliegen vliegen vliegen vliegen achterna

  @Peter
  Lange termijn is dat de Crisis en Herstel Wet ingezet gaat worden tegen alles en iedereen die in het verzet komt tegen de overheid welke z.s.m. een heel scala aan crises moet bezweren welke ze de afgelopen decennia helemaal zelf hebben geschapen….want anders valt het kabinet en krijgen zowel Rutte als Kaag een functie elders.
  Super tof, slechts een probleem mee…het gaat ten koste van Nederland in elk opzicht.

  @Nina
  Vollenbroek is intelligent, hij weet heel erg goed wat hij doet.
  Het maakt hem en zijn maatje Wösten echt niets uit zolang ze maar zijn gelijk krijgen in hun minuscule marktniche wat nog volop in ontwikkeling is namelijk ‘agrarisch omgevingsrecht’. Rechtszaken aanspannen is een verdienmodel voor ze. Geld, status en macht, heel moeilijk om die verleiding te weerstaan, zeker wanneer de tegenpartij ook nog eens een ‘sitting duck’ is.

 18. JdV

  @hans: het mooie van wetgeving (nationaal en internationaal) is dat je die kunt aanpassen. Hopelijk stemmen de komende jaren genoeg mensen op partijen die dat willen doen. Partijen die kiezen voor de inwoners en de natuur daaraan ondergeschikt maken. Net zoals dit land al honderden jaren de natuur ( lees: het zeewater) heeft bedwongen ten gunste van de mens.

 19. De Rechter

  JdV heeft van bestuursrecht de ballen verstand en al helemaal niet van deze uitspraak. Zijn conclusie slaat echt als een tang op een varken.

 20. Nina

  @Hans

  Wij wonen hier met 17,5 miljoen mensen op een heel kleine postzegel en er komen ieder jaar 200-300 duizend mensen bij en nu kunnen we geen woningen meer bouwen, geen kerncentrale, geen windmolens, geen ziekenhuis, geen asielopvang, enz. Top? Dat denk ik niet. Veel mensen verdienen hun boterham in de bouw en het brengt enorm veel belastinggeld op. Niet meer dus.

  De “natuur” in Nederland is volledig gecultiveerd. Sterker nog: de helft van Nederland zou onder water staan zonder pompen.

  Verder wonen we straks qua welvaartsniveau in Bolivia, maar dat wil nog niet zo doordringen, geloof ik.

 21. Rutger

  Vindt dan Don nogal grote woorden gebruikt met zijn bewering dat : “Veel mensen in Utrecht blij zijn dat de wurggreep van de verstikkende verdichting een halt wordt toegeroepen””‘
  Vol zijn is namelijk maar een relatief begrip. De gemeente Utrecht telde per 1 oktober j.l. 366.441 inwoners op een oppervlakte van 100 vierkante kilometer, oftewel 3664 inwoners per vierkante kilometer.
  De gemeente Den Haag is eveneens 100 vierkante kilometer groot. De gemeente Den Haag telde op 1 oktober 560.849 inwoners ofwel 5608 inwoners per vierkante kilometer !!! Heb nog nergens gelezen dat de Hagenezen massaal hun stad ontvluchten omdat het er te vol is. Integendeel In de maand september j.l. heeft de stad er 2470 inwoners bijgekregen ( cijfers van het CBS)
  Utrecht groeide in diezelfde periode overigens met 1550 inwoners ( eveneens volgens het CBS). Bouwlocaties zijn er voorradig, denk aan de polder Papendorp waar op termijn 3500 wringen worden gebouwd en de Merwede kanaakzone waar ruim 6000 woningen gaan verschijnen. Ook in Leidsche Rijn komen er nog een paar duizend woningen bij en in de cartesiusdriehoek wordt nu gebouwd aan 2500 woningen Kennelijk vinden veel mensen het prettig om in Utrecht te wonen gezien de massale belangstelling voor een woning in Utrecht
  Dat natuurlijk logisch want zeg nauw zelf bestaat er een fijnere stad om in te wonen dan Utrecht, NEE TOCH !!!!!!!!!!

 22. Wim

  @Hans , je hoeft niet zon epistel te schrijven met je verhaal, het is simpel we zijn overbevolkt in Nederland en moeten een afspraak van 30 jaar geleden herzien daar toen niet bekent was dat er per jaar een stad van 60.000 mensen bekomt door assielzoekers .

 23. Fred

  @Hans: Johan Vollenbroek de hemel in prijzen kun je erg goed. Wat deheer Vollenbroek echter niet beseft is dat mocht hij ooit dreigt te verdrinken mogelijke redders hem met zijn typerende hoofd links laten liggen omdat ze waarschijnlijk niet gediplomeerd zijn als reddingswerker / reddend zxwemmer en niet het risico willen lopen achteraf door hem in een proces te worden betrokken.

 24. Hans

  Laatste reactie wat mij betreft:

  Vollenbroek stuurt het kabinet bij. En dat is knap maar vooral hard nodig.

  De kritiek op Johan Vollenbroek van actiegroep MOB snijdt geen enkel hout. Want het is (opnieuw) de overheid die hier faalt. Dat kan die overheid bewezen goed. We hoeven slechts op het toeslagendebacle te wijzen. Een ‘klein’ voorbeeld.
Ja, het is gemakkelijk om kritiek op Vollenbroek te uiten. We kennen het Porthos-project, je weet wel: transport van Co2 van de Rotterdamse haven naar een (leeg) gasveld in zee. Goed voor het klimaat zou je zeggen. Als je Co2 tenminste erkent als groot milieuprobleem. Sommigen hier zien dat niet in, dus dat puntje in hun argumentatie tegen de actie van MOB / Vollenbroek vervalt hiermee. Maar dit terzijde. Vollenbroek, die zich druk maakt om het lot van onze natuur werkt dit project toch tegen? Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd. 
Maar vergeet niet dat Porthos een dubieus ding is. Erg duur en of het gast helpen? Straks borrelt alsnog al dat broeikasgas uit zee omhoog. Zou best kunnen. Het maakt ook geen korte metten met de uitstoot. En de woningbouw dan? De overheid is zo stom geweest om dit hoofdstuk in een containerwet te gooien. Dus ja, ze heeft de zaak nu indirect zelf platgelegd doircoerdomme wetgeving. Daar moet die zelfde overheid nu de luie stoel voor uit en als de wiedeweerga projecten in die sfeer mogelijk maken door bijvoorbeeld bouwen met Co2 arme middelen te ondersteunen. Want er is geld zat. Maar de hoofdzaak blijft: Vollenbroek en zijn club richten hun pijlen op de werkelijke boosdoeners: al die activiteiten die maar doorgaan en die dagelijks tonnen CO2 uitstoten. 
En tenslotte, dames en heren, jongens en meisjes, heeft zoals ik eerder al zei de heer Vollenbroek het volste recht de overheid via de rechter aan haar eigen (!) regels te houden. Van al die vergunning was allang bekend dat ze juridisch totaal niet deugen. Dat is nu eens en voor al vastgesteld. Succes met het stemmen op partijen die dit niet inzien. Het gaat niet helpen aangezien we in Nederland over een solide en robuuste rechtelijke macht beschikken. Dit mooie kabinet is dus verantwoordelijk is voor al dit gedoe, en is in alles verantwoordelijk voor de gevolgen van de uitspraak van de Raad. De overheid moet nu aan de bak en het ziet ernaar uit dat ze het daar in den Haag eindelijk beginnen te snappen.
  Vollenbroek beet zich vast, liet niet los. De rest is aan onze overheid die nu, of u dat leuk vindt of niet, moet handelen, in het belang van natuur en milieu. 25. Yoshua

  Iedere inwoner van Nederland moet zich houden aan de wet en regelgeving, bij overtreding volgen sancties.
  Wat Johan Vollenbroek doet is heel irritant, overheid maakt fouten door eigen wetten naast zich neer te leggen, terecht dat daar tegen wordt opgetreden.

  Met dit enorme faalbeleid, begrijp ik complotdenkers dat er hogere machten moeten zijn die aan de touwtjes trekken.
  Dit is zo ongekend dom dat je niet kan en wil geloven dat het echt waar is.
  Totaal wereldvreemde prutsers zonder enige kennis en kunde als politici die moeten een land leiden.
  Wetgeving maken en omschrijven geheel anders dan ze de wetgeving bedoelen.
  Eerste en Tweede Kamer waren overtuigd dat de nieuwe wetgeving goed was dichtgetimmerd.
  Helaas vergaten ze”slapende’ wet en regelgeving van toepassing voor de nieuwe wet mee te nemen in de nieuwe wet en regelgeving.

  Ongekend dat topambtenaren die kennis en kunde in huis moeten hebben, om de onwetende minister goed te informeren, blijkbaar niets meer weten dan een minister die voor vier jaar mascotte van het ministerie mag zijn.
  Een minister die heeft meestal geen enkele kennis en kunde van het ministerie dat hem wordt gegund, die moet blind kunnen varen op de topambtenaren die het beleid maken.
  Blijkbaar zijn zelfs de topambtenaren, even onwetend als de minister, dan is er een zeer ernstig probleem gaande.
  Een minister kan geen goed verhaal verkopen, wanneer zijn ambtenaren de kennis niet in huis hebben.

  Politiek bestaat uit opportunisten die kijken in het hier-en-nu.
  Rampscenario’s bestaan voor opportunisten niet, dan krijg je deze ellende wanneer het mis loopt.

 26. Cohen

  Dit is echt waanzin.

  Het gaat slechts om 1% van de stikstof bijdrage terwijl er volgens RIVM zo’n 15% tot 30% aan onzekerheid in de data zit. Volstrekt verwaarloosbaar en bureaucratisch geneuzel dus.

  Vollenbroek, de aanjager van het stikstofbeleid, had al gewaarschuwd dat dit gaat gebeuren. Hij gaf ook al tijden geleden aan dat het helemaal niet nodig is, door woningbouw gewoon in een ander mandje te plaatsen. Hugo de Jonge heeft dit stomweg genegeerd.

  Het gevoel wat me nu bekruipt is dat dit expres op de spits wordt gedreven.
  Als excuusje omdat ze de targets toch niet halen, om de druk op te voeren, om de vastgoed bubble te beschermen? Zeg het maar. Het beleid lijkt volstrekt irrationeel.

 27. Koel Hoofd

  @Hans
  Pieter Omtzigt heeft als eenpitter (PhD in econometrie) de moeite genomen om het pensioenakkoord tegen het licht te houden. Daar kwam een ‘lezing met plaatjes’ van 110 minuten uit waarbij hij de Kamer haarfijn uitlegde wat er allemaal mis is met die wet en waarom het een heel slecht plan is om die wet in te voeren.
  D66, VVD,PvdA, GL, CU, ze begrepen niet eens waar die man het over had, ze gaan blind bij het kruisje tekenen omdat ze daar politiek gewin bij hebben…

  Dat is al jaren lang de kwaliteit van onze volksvertegenwoordiging.
  Pim fortuyn heeft 20 jaar geleden problemen aangekaart die nu nog niet zijn opgelost. En dan vind jij het goed dat Vollenbroek daar misbruik van maakt vanwege het eigen gewin? Dat is hetzelfde als snoep van een kleuter jatten en het kind een trap na geven.
  We hebben meer Pieter Omtigts nodig, die maakt gehakt van miezerige mannetjes als Vollenbroek.

 28. Klok

  @ Wim

  Migratie behelst meer dan alleen vluchtelingen of andere asielzoekers. Daar zitten ook expats en buitenlandse studenten tussen. Misschien daar eens een halt aan toeroepen?

 29. JdV

  @de rechter: er staat geen enkele onjuistheid in mijn betoog. Wetten kunnen worden aangepast. Verdragen kunnen worden opgezegd. Dat heeft niets te maken met bestuursrecht. Wellicht past de naam De Linker beter bij u want als rechter faalt u hopeloos.

 30. Nina

  @Hans

  “…in het belang van natuur en milieu.

”

  Ik ben inmiddels wel klaar met het schuldgevoel van de voormalige hippies die nu 60-75 jaar oud zijn over de “slechte” staat van de natuur en het milieu.

  Nederland has moved on. Tijd om te luisteren naar wat de jonge generatie mensen willen die de toekomst hebben.

 31. Yoshua

  @Koel Hoofd.
  Wil je meer Omtzigts?
  Dan moet je CDA gaan stemmen, daar zitten de Omtzigts.
  Pieter Omtzigt is dan wel uit het CDA gestapt, maar het CDA is niet uit Pieter.
  Het stelt me gerust dat je niet mee doet met roeptoeters dat Omtzigt een partij moet oprichten.
  Dat gaat Omtzigt nooit doen, hij is te verstandig om een politieke opvang te beginnen met dakloze politici die het oude nest zijn kwijtgeraakt.
  Omtzigt is geen leider, dit weet hij zelf heel goed.

  Vollenbroek doet niets uit eigen gewin, het kost hem veel tijd en energie.
  Geeft al jaar en dag aan waar het probleem ligt, maar dan moet Den Haag zijn fouten gaan toegeven, dit stellen ze liever uit, misschien dat het toch goed komt.
  Je zegt dat je de wet naast je neer mag leggen, wanneer dat toevallig zo uitkomt.
  Normaal ben je voor zwaar straffen en handhaven, maar nu eventjes niet.

  Pim Fortuyn gaf problemen 20 jaar geleden aan, maar zijn partij heeft juist meer problemen veroorzaakt, waar we tot op vandaag wonden van likken.

  De Besteman heeft zelf nooit geregeerd, maar de door hem verzamelde politici was het rampzaligste clubje mensen bij elkaar!
  We weten dat hij geen capabele mensen bij elkaar kon krijgen.
  Zonder hem werd het rampzalig, met hem zal het niet anders zijn geweest met zijn clubje.
  Het is voor de 70+ generatie een mijmering van wat nooit is geweest, maar misschien wel had kunnen komen.

 32. Peter

  @Nina
  Een jonge generatie Nederlanders kan de toekomst dan naar uw idee wel hebben, maar ik heb er een hard hoofd in dat velen zonder adequate opleiding inspraak eisen zonder dat ze inzicht hebben terwijl dat zoals u weet, leidt tot uitspraken zonder uitzicht. De ouderen kunnen zich over die belabberde pretopleiding van kinderen en kleinkinderen wel enigszins schuldig voelen.

 33. Hans

  @ Nina

  ‘Nederland has moved on. Tijd om te luisteren naar wat de jonge generatie mensen willen die de toekomst hebben’.

  Juist.

  Greta Thunberg stelt als exponent van deze jonge generatie 30 jaar aan blabla aan de kaak die onze wereldleiders over het klimaat uitstoten.

  Ze zegt: “de hoop van jongeren wordt verdronken in hun loze beloftes”.

 34. Nina

  @Yoshua

  “Vollenbroek doet niets uit eigen gewin”

  Het levert hem sowieso iets op en dan bedoel ik niet persé financieel. Wellicht het sussen van angst, het sussen van schuldgevoel, aandacht of het plezier van macht bijv. Het kan zoveel zijn.

  Hij gaat daarbij voorbij aan de toekomst van Nederland en het feit dat wij woningnood hebben en een energietransitie moeten bewerkstelligen waarvoor we moeten bouwen en waarvoor onze economie moet draaien om dit te bekostigen.

  Deze man is in de 70 en vindt zichzelf het morele kompas van Nederland?

  Hij behoort tot de generatie met het hoogste pensioen. In zijn geval bij elkaar gespaard toen hij zijn geld verdiende aan bouwwerken in jaren dat men heel veel bouwde. Nu legt hij de bouwwereld stil en ontneemt hij mensen hun inkomen. Dat is op zijn minst hypocriet te noemen.

  Maar dit is slechts mijn mening uiteraard.

 35. Jos

  @ Nina

  Nee hoor. Hij(Vollenbroek) is iemand die wil aantonen dat de staat zijn eigen wet- en regelgeving overtreed en daarmee het leven van haar burgers in het nu en met name in de toekomst in gevaar brengt, Moedwillig.

  Het is nota bene een chemicus, die verstand heeft van de materie. In tegenstelling tot de online roeptoeters, reaguurders en trollenlegers die aangestuurd worden door politiek opportunisten die hun eigen wereldbeeld via valsspelen willen opleggen aan mensen.

  https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/johan-vollenbroek-over-bouwstop-wegens-stikstof-kabinet-had-dit-kunnen-weten~b55cf3a8/

 36. Don

  @Rutger ik heb het over een verstikkende verdichting niet over vol. En dan met name een verstikkende verdichting in centrum en omliggende wijken bv de Merwedekanaal zone met 6000 woningen geen weinig parkeerplaatsen. Typerend voor het losgezongen gemeente bestuur is dat men denkt dat al deze mensen met de fiets van a naar b gaan. De werkelijkheid is echter dat hier ook echt wel tig auto’s bijkomen die we teruggaan vinden in naburige wijken. En als al die mensen op de fiets gaan lees nergens dat de nu al overvolle en gevaarlijke fietspaden verbreed worden of dat er extra fietsen stallingen komen. Parken zijn nu al zodanig vol dat omwonenden gaan klagen en parken afgesloten gaan worden. Het centrum van utrecht is niet geschikt om hier nog meer woningen in te persen zonder dat voorzien wordt in de hierbij behorende behoeften. En ja utrecht is prima om te wonen en dat wil ik graag zo houden dus stoppen met verdichten en volproppen van elk vrij stukje grond. Hou utrecht leefbaar bereikbaar en betaalbaar.

 37. Realist

  @Hans. Naïef weer. Ze spreekt niet namens een generatie of haarzelf, ze spreekt namens de activisten die haar gebruikt hebben voor eigen gewin, voor idealen waarvan ze zelf vinden dat dat de enige juiste zijn. Ze moeten zich eigenlijk kapot schamen dat ze dat arme kind daarvoor gebruikt hebben.

 38. Nina

  @ Hans

  Gretha Thunberg is niet de spokeswoman voor de meerderheid van de jonge generaties.

  Gretha Thunberg heeft het syndroom van Asperger:
  “De interesse van vrouwen en mannen met Asperger is opvallend beperkt. Vaak beperkt zich dat tot maar een of twee onderwerpen. Soms kunnen zij voortdurend hetzelfde blijven doen; alleen maar kunnen praten over één specifiek onderwerp of luisteren naar hetzelfde liedje, dezelfde cd.” In haar geval: het klimaat?
  Bron: https://www.parnassiagroep.nl/uw-probleem/autisme/syndroom-van-asperger

  Dat jan en alleman met haar aan de haal is gegaan, is heel opmerkelijk. Een kind van toen 16 jaar oud met het syndroom van Asperger.

  Sowieso geloof ik niet in extremen. De waarheid ligt in het midden. Ja, we moeten klimaatvriendelijk handelen (ik heb geen wasdroger, heb meer dan 20 jaar niet gevlogen, heb duurzame energie, douche korter en minder vaak en eet weinig vlees bijv.), maar we moeten hiervoor niet onze totale economie opofferen en de jongeren hun toekomst ontnemen.

 39. Peter

  @Nina
  Ook met Asperger kun je wel degelijk verstandige dingen zeggen. U bagatelliseert de inbreng van Gretha Thunberg.
  Als we niet heel snel zeer ingrijpende maatregelen nemen, is er straks niets meer van de economie over, worden de qua klimaat mogelijk iets gematigder landen (waaronder misschien Nederland) opgezocht door onvoorstelbare aantallen migranten uit voor een normaal leven veel te heet geworden landen (terecht dus), krijgen we te maken met oorlogen om water en is de jongeren echt hun toekomst ontnomen. We komen er beslist niet met korter douchen etc.

 40. Lexus

  Ik heb dit draadje maar gelaten voor wat het is, maar ik vind het stuitend dat en hoe mensen, zowel groepen als personen, hier verdacht worden gemaakt. Om de menselijke soort te redden is een drastische verandering van ons leefpatroon nodig. De enige ‘economie’ die ons nog helpt is een totaal duurzame economie. En minder materiële welvaart hoeft nog niet minder welzijn op te leveren, integendeel zelfs. Maar wie denkt dat we er met een soort middenweg komen, en dat dat de juiste weg is, begrijpt niet wat er met de aarde aan de hand is.

 41. Nina

  @Lexus

  Met uitersten red je het niet. Je kunt beter iedereen voor de helft meenemen, dan 10% van de mensen.

  Met extreme uitspraken stoot je juist mensen af en daar is zowel aan de rechter, als aan de linkerkant in de politiek nu sprake van. Het polariseert de samenleving en zet mensen tegenover elkaar i.p.v. naast elkaar.

  We moeten het echt samen doen en dus is de gulden middenweg juist wel de oplossing.

  Als ik in mijn eentje de helft korter en de helft minder vaak douche helpt het niet, maar als iedereen het doet, zet dat zoden aan de dijk.

 42. Jeanne

  Kudos voor lexus!

 43. Lexus

  @Nina: helaas doen we het niet samen, noch individueel noch gezamenlijk. Gisteren weer het bericht dat China de CO2-uitstoot moedwillig nog verder laat oplopen. Het enige wat we kunnen bereiken is uitstel van executie van de mensheid, en dat is al wat. Mooier kan ik het helaas niet maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).