Radio Einstein vertelt het verhaal van asielzoekers in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant Radio Einstein vertelt het verhaal van asielzoekers in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant

Radio Einstein vertelt het verhaal van asielzoekers in Overvecht

Radio Einstein vertelt het verhaal van asielzoekers in Overvecht
Vaste gast van Radio Einstein Ahmad Kadri Foto's: DUIC / Michiel van Ooijen
Radiomaken voor en door asielzoekers die in het AZC in Overvecht wonen, maar vooral voor Nederlanders die meer te weten willen komen over wat er nou zoal speelt op een AZC.

Radiomaken voor en door asielzoekers die in het AZC in Overvecht wonen, maar vooral voor Nederlanders die meer te weten willen komen over wat er nou zoal speelt op een AZC.

Elke week wordt een breed thema besproken in het kleine radiostationnetje op het AZC. Lilian Vis Dieperink (28) is projectleider en initiatiefnemer van Radio Einstein en wilde graag een connectie maken tussen het AZC en de buurt. Ze zit bij een theatergroep in Overvecht, maar theater maken met AZC’ers leek onhaalbaar.

“Bewoners in een AZC leven met de dag; je kan zo weer herplaatst worden. Bovendien biedt radio anonimiteit, iets waar veel bewoners van het AZC waarde aan hechten, bijvoorbeeld omdat bewoners zichzelf anders in gevaar brengen. Bovendien is het minder eng dan toneel”, vertelt Lilian.

Vrijwilligers

Een terugkerende en goedlachse gast op Radio Einstein is Ahmad Kadri (59), hij doet veel op het AZC en iedereen kent hem. Elke week praat hij over een ander thema. “Ik ben blij dat ik elke week radio mag maken en met Lilian aan mijn Engels werk. Ik verbeter mijn taalkennis elke week door de radioshow en hierdoor krijg ik meer zelfvertrouwen. Stuk voor stuk maak ik stapjes”, vertelt Ahmad trots.

Soms gebruikt Achmad zijn uitzendingen voor opvoedkundige redenen. “Ik heb een keer op de radio gezegd dat mijn zoon moest ophouden met roken en meerdere mensen hebben hem daar met een grijns op aangesproken”, vertelt Ahmad met een glimlach op zijn gezicht.

Utrechters informeren

“Ik probeer mijn verhaal en dat van mijn familie te vertellen. En van mijn cultuur”, aldus Ahmad. Een van de doelen van het radiostation is om Utrechters meer kennis te laten maken met de bewoners in het AZC. “Een van de dingen die sommige luisteraars geleerd hebben is dat Syrië een welvarend en geciviliseerd land was voor de oorlog”, vertelt Lilian.

Ze vervolgt: “Eerst was er veel weerstand tegen de komst van dit AZC, nu vindt iedereen het wel prima eigenlijk. Zeker aangezien iedereen mee kan doen aan de cursussen die hier worden aangeboden.” De cursussen worden onder andere aangeboden door de Universiteit Utrecht, die in hetzelfde pand zit. “Dit zorgt voor meer verbondenheid tussen iedereen hier in Overvecht”, vult Ahmad aan.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).