Getallen, berekeningen en allerlei moeilijke documenten: dat is niet voor iedereen weggelegd. Zeker als Nederlands je tweede taal is, kan dat best een uitdaging zijn. Toch zitten Ali (36) uit Syrië en Rayan (42) uit Jemen in een traject om bij de Belastingdienst aan de slag te gaan: “Je leert ook dat Nederlanders directe omgangsvormen hebben.”
Als asielzoeker aankomen, een statushouder worden en sinds korte tijd officieel Nederlands burger: de verhalen van Ali en Rayan lijken op elkaar. De mannen kenden elkaar nog niet, maar zitten inmiddels in hetzelfde opleidingstraject bij de Belastingdienst om uiteindelijk fiscaal werk te doen. Het werk heeft op verschillende manieren een positieve impact op hun leven, vertelt het duo.
Speciaal team
“Binnen de Belastingdienst krijg ik de kans om het persoonlijk contact te hebben met financieel directeuren en boekhouders van grotere ondernemingen”, vertelt Ali. “Als controlemedewerker het ondernemingsrecht toepassen in de praktijk, spreekt mij enorm aan.” Ook Rayan is blij om weer aan de slag te kunnen: “In een opleidingstraject voor grote kan ik een nieuwe verdieping geven aan mijn werk.”
Ali en Rayan vallen binnen de Belastingdienst onder de directie Grote Ondernemingen (GO). In drie jaar tijd worden ze klaargestoomd voor het werk als controlemedewerker. Samen met zes andere huidige of voormalige statushouders zitten ze in een speciaal team, dat intern wordt opgeleid bij de Belastingdienst. Helemaal groen zijn Ali en Rayan niet: beide hebben al fiscale kennis door een opleiding in hun land van herkomst, en ook door hun opgedane werkervaring in Nederland bij een consulting en accountantskantoor.
Nederlandse cultuur
Toch is het werk in Nederland wel anders dan ze gewend zijn, zegt Ali: “Je leert dat Nederlanders directe omgangsvormen hebben, maar altijd werken vanuit respect voor elkaars kennis en ervaring. Mijn directe collega’s wijzen mij ook fijntjes op de Nederlandse gebruiken. Dus fiets ik door weer en wind naar het hoofdkantoor, want we zijn niet van suiker.” Ook Rayan wordt steeds bekender met de Nederlandse cultuur, maar dan vooral door zijn kinderen. ““Zij leren mij oud-Hollandse spelletjes, zoals Vier op een rij en Bingo. Dankzij hen ken ik de Nederlandse vlaggetjes op je gezicht tijdens Koningsdag, en hoe je de beste pannenkoeken kunt bakken.”
Ook op taalniveau zit het duo in een behoorlijke lift. Zo zit er in het leertraject ook een taalbuddy om de kersverse werknemers wegwijs te worden binnen de inhoud van het werk. En op dagelijkse basis moet er ook flink veel Nederlands worden gepraat, zegt Ali. Werk is voor het duo dan ook een terugvalbasis voor wat structuur en groei. “Het maakt mij
nieuwsgierig wat er nog meer op ons pad komt”, kijkt Rayan vooruit naar hun toekomst. “We zijn in ieder geval nog lang niet uitgeleerd in Nederland.”
23 Reacties
ReagerenDit is toch fantastisch? We (NL) hebben mensen opgevangen/geholpen en zij helpen ons weer verder om het personeelstekort terug te dringen. Win-win!
Ik ben benieuwd hoeveel % van de vluchtelingen een beroep beoefend waar we hier een schreeuwend tekort aan hebben.
Het zijn eigenlijk net mensen, die asielzoekers.
Goed bezig mannen! Respect!
Ik krijg de laatste steeds meer het idee dat mensen zoals zij in feite onze vijanden zijn. Dit artikel bewijst dat dat niet zo is. Een prettig lichtpuntje in een duistere tijd
@HR
Daar zijn in de loop der jaren genoeg schrijnende voorbeelden van voorbijgekomen. Bijvoorbeeld artsen die hier afwasser zijn omdat hun diploma’s niet worden erkend in NL, en dan is er nog het taaldingetje.
Het zou fijn zijn als de overheid de regels versoepelt die gelden voor al die mensen die in ons land opgevangen worden en die zich vervelen omdat ze niet mogen werken. Zoveel mensen kunnen en willen werken. Zij kunnen bijdragen aan het verminderen van alle personeelstekorten. Go for it zou ik zeggen, dit is een prachtig voorbeeld.
@romaris: dat zij onze vijanden zijn? misschien moet je gewoon een andere krant gaan lezen, van Facebook en twitter af en niet alles geloven wat onze Geert allemaal roept.
Geef de eigen mensen dan ook zo’n kans.
Op deze manier kan iedereen die aan komt waaien op belangrijke functies terecht komen tot al het Nederlandse verdwijnt..
Als IND eens door zou werken zouden er nog heel veel mensen ook aan het werk kunnen. Maar hun blijven achter met het geven van een bsn nummer
@pee: eigens mensen..? Wat bedoel je? Blanken? NL-ers? Blanke NL-ers?
@pee, even kijken op werkenvoornederland.nl. Genoeg vacatures, hoor, bij de belastingdienst!
@Pee
Wat een totale onzin spuit u hier, ongelooflijk.
Vertelt u eens: op welke manier worden ‘eigen’ mensen die graag bij de Belastingdienst willen werken, kansen onthouden?
@Pee. Want “de eigen mensen” hebben geen recht op 12-14 jaar onderwijs en vervolgens nog 5 jaar onderwijs tegen sterk gereduceerd tarief. Als je het daarmee aflegt tegen iemand die nieuw in Nederland komt, ligt het dan aan het beleid of aan jou. Ik gok het laatste.
Mooi verhaal om te laten zien hoe het ook kan.
Komt er nu ook verhaal over al die mannen rond de 20 jaar die hier alleen zijn gekomen op zoek naar….? Vrees dat dat verhaal wat minder fijn is om te lezen.
@Pee ze zijn beiden Nederlands staatsburger. dit zijn onze mensen. voor zover dat ertoe doet.
Fantastisch dat deze mensen werken bij de belastingdienst, nu maar hopen dat zij niet afglijden naar de normen en waarden van het bekende sprookjesboek.
En dat wij overal mensen tekort komen, is gewoon door het feit dat de bevolking groeit met allemaal hoog opgeleide mensen.
@HR,
Het gros van degenen die naar Nederland komen zijn inderdaad tot heel veel in staat en tot heel veel bereid. Terecht wijst @Koelie op een groot manco, zij mogen niet.
Pas zeer recent heeft een rechter een einde gemaakt aan de zeer korte periode dat migranten zonder status mochten werken. Dat was verboden! Oekraïners werden vrijgesteld. Van hen werkt inmiddels 60% in loondienst, zo heeft het CBS becijferd. Daar komen degenen die als zelfstandige werken nog bij. Het laat zien hoe belachelijk wij met asielzoekers omgaan.
De Oekraïners werken bijna allemaal onder hun niveau. Neem psychologen. Net als de artsen waar @Koelie op wijst voldoen zij niet aan de BIG registratie eisen. Een arts die lang werkloos is verliest alle kennis en aansluiting met het werk. Dat betekent een beroepsverbod.
Er zijn nogal wat vluchtelingen die psychologische problemen hebben. Nou vluchten er ook psychologen. Probleem opgelost zou je zeggen. Zij zijn kundig én zij spreken de taal. Er is ook veel geld voor beschikbaar. Dat geld gaat louter en alleen naar al in NL gevestigde en erkende psychologen, die niets van de taal, cultuur e.d. begrijpen.
We zijn verschrikkelijk slecht bezig met het asieldossier. Wat mij betreft gaan we 50 jaar terug in de tijd. Toen werden zij in Utrecht door vrijwilligers opgevangen. Het geld dat daarvoor nodig was verdienden zij zelf via fabriekswerk. Ook onder hun niveau, maar zij waardeerden het dat zij opvang hadden.
@Toine Goossens ik ben idd bekend met de individuele gevallen maar zijn er ook algemene cijfers bekend? Beroepen en scholing van vluchtelingen uit bijv Oekraïne? Of zou je daar de algemene cijfers van de gehele Oekraïense bevolking op los kunnen laten?
Soort van: voor elke vluchteling die we tegenhouden, is het een gemiste kans en moet de gemiddelde Nederlander weer x maanden langer wachten op een huis, handjes aan het bed etc
@Hr,
Stuur mij een e-mail. Ik ga dat uitzoeken.
Met die opvang 50 jaar geleden heb ik persoonlijke ervaring. Als directeur van een uitzendbureau zorgde ik ervoor dat zij konden werken. Telefonisch gaven wij de paspoortnummers van Hongaren en Chilenen aan de politie door. Zij droegen de inkomsten af aan de opvangorganisatie.
Hartelijke groet,
Toine Goossens
ps ik zag uw reactie laat
Hr,
Enkele vindplaatsen waar u snel mee aan de slag kunt.
Meer Oekraïners in loondienst, wel veel tijdelijk werk.
Relatief veel Oekraïners zijn werkzaam in de handel, het vervoer en de horeca.
Koen Enneking 03 februari 2025
https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/meer-oekrainers-loondienst-maar-nog-steeds-veel-tijdelijk-werk
“De Oekraïense ontheemden die na de Russische invasie naar Nederland zijn gevlucht, hebben geen werkvergunning nodig. Hierdoor bevinden zij zich in een uitzonderingspositie ten opzichte van andere migranten van buiten de Europese Unie. Oekraïners in de leeftijdscategorie van 25 tot 45 jaar werken het vaakst in loondienst, terwijl jongeren tussen 15 en 25 jaar dit het minst doen. Mannen en vrouwen zijn even vaak werkzaam.
(Die jongeren gaan uiteraard naar een NL school. De jongeren die ik ken volgen overigens ook nog Oekraïens onderwijs en zeggen dat dat zwaarder dan het Nederlandse)
Tijdelijk dienstverband
De meeste Oekraïners zijn werkzaam als uitzendkracht (38 procent), oproepkracht (24 procent) of in een ander tijdelijk dienstverband (29 procent). Meer dan de helft werkt voltijd (35 uur of meer per week), namelijk 53 procent, terwijl 15 procent tussen de 30 en 35 uur per week werkt.
(Frappant is dat 53 plus 15%, 68% is. Daar komen zij die minder dan 30 uur werken nog bij. Ik neem aan dat deze % alleen op de werkenden slaan)
Uitzendbureaus
“De meerderheid van de Oekraïense vluchtelingen werkt in de zakelijke dienstverlening (50 procent). Onder deze bedrijfstak vallen ook de uitzendbureaus. Volgens het CBS is het vaak lastig te achterhalen naar welke sectoren uitzendkrachten precies worden uitgezonden. Naast de zakelijke dienstverlening zijn relatief veel Oekraïners werkzaam in de handel, het vervoer en de horeca (32 procent).
Over opleiding en beroep kom ik geen cijfers tegen. In het algemeen werken de meesten, zoals gebruikelijk onder hun niveau. Dat zij zo veel werken komt wellicht ook door de beheersing van het Engels. Maar dat weet ik niet.
De korte werkverbanden blijken uit de meldingen bij het UWV.
Dashboard Vluchtelingen uit Oekraïne
https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/dashboards/vluchtelingen-oekraine
Sinds april 2022 heeft het UWV 164.163 meldingen ontvangen.
De werksituatie van Oekraïense psychologen heb ik geprobeerd in kaart te brengen. Ik vond de Stichting Opora te Amsterdam. Dit is een grote stichting met 20-50 medewerkers. De Stichting staat in het ANBI register.
STICHTING OPORA AMSTERDAM | RSIN: 864238307
https://oporafoundation.nl • Begindatum: 08-08-2022
Op de website van de stichting is niet vermeld dat het een ANBI instelling is. De stichting publiceert noch een jaarverslag, noch een jaarrekening. Op de website staat een verwijzing naar een beleidsplan: https://www.oporafoundation.nl/about. Dit is echter geen plan maar een presentatie.
Opora is volledig in nevelen gehuld. Ik heb daar ernstige vraagtekens bij.
Het ministerie én vertegenwoordigers van de Oekraïense opvanggroepen werden door deze organisatie afgewimpeld toen zij behandeling door Oekraïense psychologen wilden bespreken.
Dat er zoveel Oekraïners werkzaam kunnen zijn, terwijl de arbeidsmarkt zeer krap blijft, zij zijn hard nodig, laat zien hoe verderfelijk het denken van de Blonde Blaffer van Blerick over vluchtelingen en asiel is.
Dit ontving ik vandaag
Refugee Talent Hub
https://www.sweco.nl/actueel/verhalen/het-begint-bij-een-persoonlijke-ontmoeting/?link_id=b205124f-7798-4ba7-b72e-2eb45ca52ca0
En dan 4 dagen thuiswerken