Reacties na afgeketst plan De Kade: initiatiefnemer Pim Hermeling geeft voorlopig niet op | De Utrechtse Internet Courant Reacties na afgeketst plan De Kade: initiatiefnemer Pim Hermeling geeft voorlopig niet op | De Utrechtse Internet Courant

Reacties na afgeketst plan De Kade: initiatiefnemer Pim Hermeling geeft voorlopig niet op

Reacties na afgeketst plan De Kade: initiatiefnemer Pim Hermeling geeft voorlopig niet op
Het nieuws kwam gisteravond voor iedereen onverwachts: het plan voor bioscoop De Kade op het Paardenveld lijkt zo goed als zeker niet door te gaan. De aandeelhouders van de huidige parkeergarage aldaar zijn niet akkoord gegaan met de deal. We vroegen betrokkenen bij het plan dat al langere tijd de gemoederen bezig houdt in de stad. 

Het nieuws kwam gisteravond voor iedereen onverwachts: het plan voor bioscoop De Kade op het Paardenveld lijkt zo goed als zeker niet door te gaan. De aandeelhouders van de huidige parkeergarage aldaar zijn niet akkoord gegaan met de deal. We vroegen betrokkenen bij het plan dat al langere tijd de gemoederen bezig houdt in de stad. 

Initiatiefnemer voor de bioscoop is Pim Hermeling. Hij laat weten de hoop niet op te geven. “Het is spijtig en we moeten een flink aantal stappen terugdoen, maar wij geven voorlopig nog niet op. De aandeelhouders zijn niet akkoord gegaan met voorstel van de gemeente met betrekking tot de erfpacht. Ze vinden de finale aanbieding die de gemeente heeft gedaan niet in hun voordeel. Wel vind ik het ongelukkig geformuleerd dat het plan nu niet meer door gaat. We blijven positief en houden hoop.”

Cees Bos, fractievoorzitter van Stadsbelang, liet tijdens een debat afgelopen november over dit onderwerp al eens weten dat er in zijn ogen sprake is van objectsubsidie. “Commerciële vierkante meterprijzen in het centrumgebied liggen zo rond de 1.100 euro. De gemeente wil de grond tegen maatschappelijke prijzen van de hand doen, naar wat mij bekend is zo rond de 200 euro per vierkante meter, omdat het om een bioscoop gaat. De Kade B.V. ontpopt zich tot een rupsje nooitgenoeg want ze vinden dit zelfs nog te hoog. Wat Stadsbelang Utrecht betreft hanteert de gemeente gewoon de commerciële prijs, of staat woningbouw toe op deze locatie. Maatschappelijke grondprijzen vragen voor deze commerciële locatie aan een vastgoedbelegger staat wat Stadsbelang Utrecht gelijk aan ongerechtvaardigde staatssteun.”

Steven de Vries, raadslid namens GroenLinks, liet zich gisteren op Twitter als één van de eerste uit over de doorkruiste plannen. ‘Erg treurig dat bioscoop De Kade vertraging oploopt. Maar ik geef de hoop nog niet op!’, tweette hij. “Utrecht is de stad van het Nederlands Filmfestival, het belangrijkste festival van de stad en zij zijn grote pleitbezorgers voor deze bioscoop. Deze plek zou een goede stap zijn voor de filminfrastructuur in de stad. De bevolking van Utrecht is de laatste jaren enorm gegroeid en dat blijft het voorlopig ook nog wel doen. Eigenlijk zijn de bioscopen in Leidsche Rijn en binnenkort bij de Jaarbeurs pas de eerste stappen die er in tientallen jaren zijn geweest op filmgebied. Dat is te weinig. Daarnaast moest deze plek voor filmmakers en studenten van de HKU een goede onderwijslocatie worden. Het is echt heel erg jammer dat het nu waarschijnlijk niet doorgaat.”

De woordvoering van filmtheater ’t Hoogt, één van de partijen die zijn intrek in het nieuwe pand zou nemen, laat weten compleet verrast te zijn: “We zijn erg verrast en horen graag zo snel mogelijk wat precies de redenen hierachter zijn. Er zijn alternatieven voor ons als dit plan niet doorgaat, maar daar kunnen we nu niks over kwijt.”

Tim Schipper is als fractievoorzitter van de SP erg content met het afgeketste plan: “Wat is er logischer dan nu die monumentale City-bioscoop nieuw leven in te blazen? Een schitterende locatie, waar prima het type films terecht kan dat in De Kade zou komen. Er was ook al een min of meer uitgewerkt initiatief voor energieneutrale woningen voor starters en senioren, in combinatie met kleinschalige andere functies voor op het Paardenveld. Wij denken dat dat prima zou passen in Wijk-C en behoefte aan woningen is er immers zat.”

Gisteren liet fervent criticaster van de plannen Jos Stelling al weten opgelucht te zijn met dit ‘ogenschijnlijk goede nieuws’: “Bij de komst van de Jaarbeurs bioscoop in 2017 zijn er meer dan genoeg stoelen in Utrecht. De wijsheid komt met de jaren. Wij willen zonder subsidie graag de programmering van ’t Hoogt na de verdwijning uit het huidige pand in 2018 overnemen als we de City bioscoop mogen exploiteren. De bouwplannen liggen klaar.”

Toevalligerwijs hebben de initiatiefnemers van de petitie voor ‘behoud van de City-bioscoop‘ eerder deze week al aangekondigd vanavond voor een raadsvergadering deze aan te bieden aan burgemeester Jan van Zanen.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
  1. Heer Plus

    Van de ene kant triest dat een Pim Hermeling blijft vasthouden aan dit onzalige en overbodige idee.

    Van de andere kant krijgen we nu mooi inzicht in de politieke spelletjes achter de schermen en man-o-man wat vallen een GroenLinks, D’66, maar ook een VVD hier door de mand zeg.

    Grondprijzen ver onder de marktprijs aanbieden aan een private/ commerciële partij? Wat gaan we nu dan beleven…..?

    En geachte pers, waarom komt dit nu pas echt uit en in de pers naar voren, na jaren van planvorming. We worden als inwoners beduveld en bedonderd waar we bij staan. Niet verrassend aangezien hier gewoon de mensen achter de bieb ++ aan de knoppen aan het draaien zijn met dezelfde vuile spelletjes. Laten we ze hun zin niet geven!!!!! Als ik een concurrerende ondernemer was dan zou ik met deze uitgelekte gegevens toch echt een gang naar de rechter overwegen en gewoonweg zelfs al gaan maken. Dit plan verdient het om kapot gemaakt te worden! Ik ben dan wel benieuwd waarmee deze mensen hierna op de proppen komen. Het is net ongedierte dat niet uit te roeien is.

    Daarnaast is het stuitend dat “de elite” geen enkel beeld en zicht meer heeft van en op de publieke opinie in Utrecht die in overgrote meerderheid tegen dit plan is. Maar ja “als je de burger/ het plebs”nooit spreekt en voor eigen politiek/ economisch gewin gaat als politicus dan is dit ook niet zo vreemd. En het raar vinden dat de kloof tussen burger en politiek toch zo groot is en er steeds minder mensen gaan stemmen. Of zou dit het stiekeme doel zijn> minder democratie om zo lekker je zin te krijgen als politicus (lees: andere partijen).

    O, wat kan ik slecht tegen dit gekonkel……..

  2. Johan

    Stuitend, stuidend, stuitend, de reactie van die Groenlinkse mijnheer De Vries. Een nieuw bewijs van de bestuurlijke onbekwaamheid van de autopestpartij. Het zou deze mijnheer sieren als hij de ondertussen meer dan 30 reacties op de eerdere post over dit onderwerp eens goed tot zich nam.
    Groenlinks, de moderne regentenpartij.

  3. Utrecht groeit

    @Heer Plus, je spreekt niet namens vele , waarvan acte !
    Utrecht kan juist als NFF festival stad deze CROSS OVER BIOSCOOP zeer goed gebruiken… het bied een nieuwe kijk op de toekomst in plaats van voortborduren op het oude. Utrecht is de stad van kennis & innovatie…in het hart van Nederland, 5 lopen van CS … iedereen die niet over de gemeente grenzen loopt achter bij de toekomst van deze stads metropool.
    Het lijkt me NIET TOEVAL… deze verloop met City belanghebbende Jos Stelling… welke onderzoek journalist zoekt uit wat de relatie is tussen Jos & aandeelhouders… dan wordt alles openbaar.
    Succes Pim, we staan alle achter je ! Utrecht moet kiezen voor vernieuwing van de Film als medium.

  4. Maria

    @ Utrecht groeit

    Wat een geklets. Uw suggestieve fantasie is kennelijk beter ontwikkeld dan uw inzicht in economische processen die ten grondslag liggen aan bedrijfsmatige beslissingen.

    Als een investeerder ondanks een gesubsidieerde grondprijs zich terugtrekt, betekent dit dat het business model niet levensvatbaar is. En dan kunt u luchtfietsen met nietszeggende teksten wat u wilt maar gaat het simpelweg niet lukken.

  5. Tja

    @ Utrecht groeit

    Wat bazel jij nou? Omdat Heer Plus niet namens jouw spreekt, spreekt hij niet namens velen? Jij bent meerdere persoonlijkheden of wat? Als je jouw oren te luister zou leggen in Utrecht, dan weet je dat hij zeker namens velen spreekt. In Utrecht is men klaar met grote bouwprojecten en verkapte overheidsbemoeienis/ verkapte subsidies.

    Volgens mij is de reden dat de aandeelhouders niet dat ze het met Stelling eens zijn, maar zit er iets zakelijks achter; namelijk de enorm lage aanbieding die de gemeente heeft gedaan op het gebied van de erfpacht, dat is pas een schande, want verboden staatssteun in mijn ogen.

    Daarnaast mag Jos Stelling banden sluiten met wie hij maar wil, hij is een vrij mens, zoals we allemaal zijn. Wanneer de gemeente (die namens ons allen preekt) echter bepaalde ondernemers voortrekt, hetgeen nu het geval is, dan is het einde zoek. Waarom hij wel en jij niet krijg je dan.

    Hoe een stad achter loopt, wanneer ze ipv een nieuw gebouw neer te zetten gewoonweg een bestaand gebouw omturnen voor hetzelfde doel is mijn in het geheel onduidelijk. Waarom een stad alleen maar meetelt als het veel bouwt is mij ook in het geheel onduidelijk. De enige die beter worden van veel bouwen zijn de aannemers en de ontwikkelaars. Of een functie in een oud gebouw of nieuw gebouw zit doet er eigenlijk niet zoveel toe. Als het gebouw maar mooi is en functioneel is, dat lijkt me veel belangrijker. Maar het zal dan wel aan mij liggen.

    Dat Utrecht zich ontwikkeld tot een steeds grotere stad, komt in het geheel niet door ontwikkelaars. Deze hebben met name in de jaren’70 en ’80 onze stad gruwelijk verkracht. Dat mensen in Utrecht willen wonen komt door de aantrekkelijke ligging van de stad. Midden in Nederland op het kruisvlak van zeer verschillende en uiteenlopende regio’s. Zoveel culturen dichtbij en veel groen in de omgeving, maar desalniettemin ben je bijna in heel Nederland binnen een uur. Dat veel jongeren ineens in een stad willen wonen, komt doordat grote steden sinds de jaren ’80/ ’90 weer veel leefbaarder zijn geworden. Minder smog, minder criminaliteit, minder junks en uitdijend aanbod van veel voorzieningen, vaak vanuit private partijen ontstaan en geïnitieerd. Dat Utrecht ook een uni en hogeschool heeft en veel studenten Pitt vroeger blijven plakken speelt ook een rol. Daarnaast heeft Utrecht zich, vanuit onderuit, vanuit de jonge bevolking, zonder sturing van bovenaf dus, ontwikkeld tot hippe stad. Met name op muziek-, mode-, en het populaire-cultuurgebied. Waarom mensen menen te moeten sturen en ingrijpen, terwijl de stad zichzelf verkoopt en organiseert is mij dan ook een raadsel.

  6. R_Utrecht

    Onsamenhangend verhaal,@ Utrecht groeit. En je gaat volledig voorbij aan het feit dat er teveel bioscoopstoelen komen. Hier is simpelweg geen behoefte aan, getuige ook de massale reacties op dit nieuws. Alleen politici en ondernemers met oogkleppen zien het niet.

  7. maarten van den oever

    Deze vreemde subsidie zal er ongetwijfeld niet zijn als er echt om woningen gevraagd gaat worden. Wat speelt hier en waarom is een partij die echt niet bij projectontwikkelaars op schoot hoort te zitten zo fanaat bezig dat tegen alle protest van de bevolking door te drukken, zelfs als het driekwart van de normale gemeente-inkomsten voor de grond kost?

  8. Hans Versnel

    Nu snel aan de slag met een unieke woningbouw locatie zoals Wijk C dat graag ziet en velen met hen. De naam hiervoor is : Het Paerd.
    Vraagje welke relatie heeft Pim Hermeling met de gemeente dat hij de grond zo goed wilde bemachtigen?
    Jos Stelling verdient alle steun voor de mooie City bioscoop.

  9. Freddy

    Succes Pim, ga er voor !
    Veel schrijfers begrijpen niet het verschil tussen jou plannen zijn en een een traditionele bioscoop…dat is duidelijk… denken alleen in stoelen..
    Dat Utrecht als centrale stad een heel groot voorzieningen gebied heeft ( HC heeft 23 milj. bezoeker, Jaarbeurs ruim 2,5 Milj.) wordt ook even gemakshalve vergeten…

  10. Dirk

    Ah ze zijn nog in gesprek, dus een vertraging.

    Even afwachten wat er uit de laatste onderhandelingen komt dus. Zou mooi zijn als ze dit nog even snel rondmaken zodat we tegen het einde van dit jaar/begin volgend jaar een operationele Kade hebben.

  11. Heer Plus

    @ Dirk,

    Onderhandelingen? Ik mag toch hopen dat hier een dikke stok voor gestoken wordt door de raad. WTF? Bevriende ondernemers matsen door extreem lage grondpachtprijzen onderhands af te spreken, zonder dat de burgers hier wel oer worden ingelicht?

    Zouden deze extreem lage grondpachtprijzen ook gelden voor andere ontwikkelaars?

    Gun de eer voor het adopteren van ‘t Hoogt maar aan iemand anders dan aan Hermeling, die heeft bewezen aan het prutsen te zijn met zijn plannen. Cross Over/ multifuncionaliteit kan ook in een bestaand gebouw, bijv. de City of TivoliVredenburg. Het schijnt dat deze laatste op extra inkomsten zit te wachten. Daar hoeft niet nieuw voor gebouwd te worden. Dan kan de gemeente ook goede pachtinkomsten verkrijgen op het Paardenveld, wat weer ten goede komt aan alle burgers van de stad. Als het goed is tenminste.

    Er is een schijnend tekort aan betaalbare woonruimte in Utrecht> dat men daar maar eens iets aan doet. Of gaan we Rotterdam en Amsterdam achterna door doelbewust een stad te creëren waarin alleen nog maar yuppen welkom zijn? Als dat het plan is, kom er dan maar eens gewoon openlijk voor uit. Dat zou dan wel een zeer monotone stad worden, waarin weinig diversiteit is en het zal dus een saaie stad worden.

  12. Dirk

    @Tja/Heer Plus
    We gaan zien wat de uitkomst is.

    Er is geen geheime deal en alle voorstellen passen in het huidige beleid. Niet fijn voor bestaande oligopolisten, maar de gemeente meent dat de Kade een positieve invloed kan hebben op de binnenstad en daar is iets voor te zeggen.

  13. ruud gubbels

    Sprookje
    Er was eens een zakenman, gepokt en gemazeld in de filmbusiness. Er was wel een en ander failliet gegaan wat hij had aangepakt maar dat was niet zijn schuld. Hij was er op tijd uit gestapt. Die zakenman ontmoette een ambtenares die toevallig directeur was van een klein filmhuis. De ambtenaar had best aspiraties om hogerop te komen maar met dat oude filmhuis kon ze geen kant op. En de gemeente was niet van plan de subsidie sterk te verhogen voor nieuwe ambieuze plannen.
    De zakenman en de ambtenares aten een hapje en dronken een drankje en vertelden elkaar waar ze van droomden. De zakenman droomde ervan heel het land onder zijn invloed te brengen en de ambtenares droomde dat zij directeur was van een héél groot filmhuis. Maar hoe pak je dat áán? De zakenman vertelde toen van zijn sukses in een andere stad. Daar was ook een klein filmhuis en er waren plannen om dat flink te vergroten in een heel nieuw pand maar hij kon daar geen vinger tussen krijgen. Toen kwam er een andere grote bioscoop leeg. Er gingen stemmen op om geen nieuwbouw te plegen maar die lege bioscoop te gebruiken.
    ‘Ik heb toen de betrokken wethouder ingefluisterd dat inrichten van die oude bioscoop een vermogen zou kosten. En de onnozelaar slikte dat als zoete koek en verkondigde overal dat hij op een bierviltje kon uitrekenen dat die oude bioscoop véél te duur zou worden. De eigenaar van die oude bioscoop zag de bui al hangen en was graag bereid de hele tent aan mij te verkopen voor een zacht prijsje. Een paar ton verbouwingskosten en we waren klaar. We concurreren dat nieuwe filmhuis dus helemaal naar de kloten!
    “En om dat nu in jouw stad te voorkomen heb ik een plan waar we allebei wijzer van worden. Ik laat een fonkelnieuw groot filmhuis bouwen en jij gaat dat huren. Natuurlijk wel voor een lange periode anders kom ik niet uit de kosten. Je moet alleen de wethouder overtuigen. Zal niet moeilijk zijn want die hebben de ballen verstand van film of financiën. Je moet alleen een fantastisch rapport laten maken waarin voor dat filmhuis een grote toekomst is weggelegd. Dus bijvoorbeeld dat het bioscooppubliek binnen een paar jaar verdubbelt.’
    “En tegen iedereen die vertelt dat dit complex wordt gerealiseerd met gemeentesubsidie zeggen we dat ik geen cent subsidie krijg. Want jij krijgt die subsidie en die betaal je aan mij. Hahaha.”
    De ambtenares was helemaal van slag. Wat een man was dit! Ze kon het niet nalaten hem te kussen. Maar toen veranderde de zakenman in een dikke kapitalistische pad. De ambtenares schrok zich dood; kon ze nu nog wel met dit verhaal bij haar wethouder aankomen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).