Rebels, elegant, maar vooral duurzaam: Amber wil mensen bewust maken van duurzaamheid in de mode Rebels, elegant, maar vooral duurzaam: Amber wil mensen bewust maken van duurzaamheid in de mode

Rebels, elegant, maar vooral duurzaam: Amber wil mensen bewust maken van duurzaamheid in de mode

Rebels, elegant, maar vooral duurzaam: Amber wil mensen bewust maken van duurzaamheid in de mode
Foto: Bas van Setten
Het sluiten van de keten, dat is de gedachte achter de modeontwerpen van Free Prisoner. De kledingstukken die modeontwerper Amber Witte maakt, moeten zo duurzaam mogelijk zijn. Een reactie op de mode-industrie zoals de meesten die vandaag de dag kennen. Wekelijks aanwinsten in onze garderobe? Dat moet je helemaal niet willen, volgens deze ondernemer.

Het sluiten van de keten, dat is de gedachte achter de modeontwerpen van Free Prisoner. De kledingstukken die modeontwerper Amber Witte maakt, moeten zo duurzaam mogelijk zijn. Een reactie op de mode-industrie zoals de meesten die vandaag de dag kennen. Wekelijks aanwinsten in onze garderobe? Dat moet je helemaal niet willen, volgens deze ondernemer.

Dat half Utrecht in de kleding van Free Prisoner zou lopen, dat zou Amber Witte ontzettend tof vinden, geeft ze toe. Maar zo zit haar merk niet in elkaar. Geen maandelijks vernieuwende collecties, geen kortstondige modetrends en geen uitverkoop tegen bodemprijzen. “Het is het soort kleding om verliefd op te worden en om jarenlang in je garderobe te hebben. Natuurlijk is het prachtig als mensen in mijn kleding rondlopen, maar het gaat mij meer om de bewustwording.”

Mensen bewust maken van duurzaamheid in de mode is waar Amber zich dagelijks mee bezighoudt. Zo geeft ze wekelijks meerdere lessen en workshops waarin ze duurzaamheid aankaart. “De mensen die zich inschrijven zijn vaak al geïnteresseerd in duurzaamheid en willen daar meer over leren en er ook naar gaan handelen.”

Zero waste

Bij Amber werd het zaadje geplant tijdens haar opleiding in mode en maatkleding. Niet vanwege een inspirerende les, maar juist het ontbreken ervan. “Ik kreeg het gevoel dat ik het onderwerp duurzaamheid een beetje miste, ik wilde weten hoe dat in elkaar zat. In 2013 was er nog niet echt sprake van duurzaamheid in de mode-industrie. In de lessen zochten we de oplossing meer in recycling; je maakt eerst iets moois dat goed verkoopt en dan ga je kijken hoe je dat kan vergroenen.”

Amber wilde anders kijken naar duurzaamheid. Ze wilde helemaal terug naar de tekentafel. “Daar heb ik me op gericht tijdens mijn hbo-opleiding over duurzaamheid. Ik deed tijdens die opleiding vakonderzoek naar geometrische vormen. Hoe kan je 2D-ontwerpen zo efficiënt mogelijk omzetten naar 3D-kledingstukken? Zo heb ik zero waste kledingontwerpen gemaakt, waarmee je geen stof verspilt.”

Dansend textiel

Het resultaat is kleding die het midden houdt tussen rebels en elegant, mannelijk en vrouwelijk, maar in ieder geval duurzaam en draagbaar is. “Het is interessant om te kijken waar de grens ligt. Ook wil ik spelen met verschillende vormen. Een broek waar opeens een stukje uit is, waardoor je huid ziet, dat vind ik leuk om mee te experimenteren. Daarbij vind ik oversized kleding heel tof, ook hoe je die er met banden of riemen weer anders uit kan laten zien. Veel van mijn kleding is geïnspireerd door dans. Ik heb zelf ook twaalf jaar gedanst en ik vind dat textiel dan zo’n mooie beweging heeft, zo elegant.”

Het materiaal dat Amber gebruikt, is voornamelijk hennep en sommige kledingstukken maakt ze ook van biologisch katoen. Waarom kiest ze voor hennep? “Het is een plant die luchtzuiverend werkt en die bovendien heel snel groeit. Binnen vier maanden heb je zo een plant van twee meter hoog waar je textiel van kan maken. Ook is hennep te composteren, dus mocht het zo zijn dat het kledingstuk niet meer draagbaar is dan kan je het in de grond stoppen en het verdwijnt.”

Bewust

Als ondernemer een eigen kledingmerk hebben en dan toch niet zoveel mogelijk willen verkopen – voor sommigen misschien een beetje apart, maar Amber Witte heeft er een kristalhelder beeld van. “Ik vind het juist heel vet wanneer mensen een bewuste keuze maken in kleding en dus niet gaan voor fast fashion”, zegt Amber. “Je hebt echt niet elke week nieuwe kledingstukken in je kast nodig. Probeer meer genoegen te nemen met wat je al hebt.”

Amber nodigt geïnteresseerden uit om eens langs te komen, in het atelier, naar een les over duurzaamheid (21 februari in de Alchemist), of om mee te doen aan een workshop. Meer informatie daarover is te vinden op de website van Free Prisoner.

9 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Normaal wens ik startende ondernemers hier altijd enthousiast en welgemeend ‘veel succes en op naar baggervette winsten’, maar wat wens je een ‘ondernemer’ die eigenlijk helemaal geen geld wil verdienen? Eeuhhh….Succes met de zaak tegen alle verwachtingen in in leven houden…? Ofzo? Het is even zoeken hier, folks…🤷‍♂️

    *krabt verward aan z’n achterhoofd*

  2. Ouwe Knar

    Lekker bezig, veel succes Amber!

    @ Scherpschutter 21/1/2023 – 18:11
    Dat is het nadeel van een star en bekrompen wereldbeeld; confrontatie met de veelkleurige werkelijkheid leidt al snel tot verwarring.
    Vooral blijven zoeken! Wellicht ga je op je oude dag nog inzien dat er in het leven interessantere en meer waardevolle zaken bestaan dan baggervette winsten.

    Overigens lees ik nergens dat deze ondernemer geen geld zou willen verdienen, enkel dat het streven is dat op een duurzame manier te doen. Een prachtig streven en prima mogelijk. Er zit tenslotte een heel inkomstenspectrum tussen baggervette winsten en je zaak niet in leven kunnen houden. Maar dergelijke nuances lijken in jouw wereldbeeld andermaal te ontbreken.

  3. Peter

    Sommige reageerders kennen van alles de prijs maar niet de waarde.

  4. Binnenstadbewoner

    Een mannenrok voor 140 euro of een lang gewaad/ blouse voor 250 euro …. . Als deze creaties en prijzen het antwoord zijn op fast fashion …. Denk niet dat de markt hiervoor en omzet erg groot zal zijn …. maar ja wie weet wel met naaicursussen e.d.. Veel succes in elk geval.

  5. Anton

    Indien ik een jonge ondernemer zie word ik op zich al blij.
    En bij Amber word ik blij in het kwadraat. Wat fantastisch dat ze met haar vak en kleding zo bewust bezig is.
    Bravo en ik wens je een mooie klantenkring.

  6. Lachband

    @Ouwe Knar

    Leuk hè, je kunt het bij dit soort artikelen op afstand horen knarsen in de hoofden van enkele verstokte reaguurders. Enerzijds een goudeerlijke ondernemer, anderzijds de “linkse ideologie” van duurzaamheid. Enerzijds streven naar “baggervette winsten”, anderzijds zuinig zijn op mens en natuur. Het zou helemaal heerlijk verwarrend zijn als het ook nog eens diervriendelijk blijkt te zijn (die ene reaguurder uit Stadskanaal zou het liefste z’n eigen kat nog villen, puur omdat Poekie nu eenmaal zijn bezit is).

    Deze dame toont hopelijk de komende jaren aan dat de combinatie van duurzaamheid en ondernemen prima mogelijk is. De vraag naar dergelijke kleding groeit explosief dus ik zie haar kansen zonnig in. Op naar magere maar wel consequente winsten!

  7. Floep

    Succes, Amber!

    En tja, Scherpschutter. Praat zó graag over ondernemen, libertarisme en wat voor stoere dingen hij allemaal doet, maar weet toch zelfs op zondag weer binnen anderhalf uur te reageren op een net geplaatst artikel op DUIC. Blijkbaar was het een saaie middag, zachtjes huilend op zijn zolderkamer.

  8. Nina

    Men vergeet weleens dat van baggervette winsten een substantieel percentage (26-35%) in de staatskas belandt als winstbelasting. Shell heeft laatst bijv. weer 2 miljard (….) belasting afgedragen; zullen we het maar teruggeven?

    Uitkeringen, toeslagen, onderwijs, zorg, politie, ambtenarensalarissen en brandweer bijv. moeten allemaal betaald worden door de overheid.

    Liever bijt men de hand die hen voedt, lijkt het. Zo gaan we in Nederland binnen een paar jaar door het putje, want er staat echt geen geldboom op het Binnenhof.

  9. Ton

    @ Scherpschutter
    “Het is even zoeken hier, folks…”
    Blijven zoeken, Met jouw intelligentie plus wat inlevingsvermogen (ook onontbeerlijk voor een ondernemer) moet het je lukken ook mensen als Amber te begrijpen.
    Overigens kan ik je verzekeren dat ondernemen zonder winstmaximalisatie ook heel bevredigend kan zijn. Een combinatie van een leefbaar inkomen, liefst voor langere tijd, met leuk werk, aardige klanten en het idee met iets nuttigs bezig te zijn kan ruim genoeg voldoening geven. Plus natuurlijk ‘eigen baas’ zijn: binnen de gegeven context, uiteraard, je eigen beslissingen kunnen nemen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).