Klassiekers in een modern jasje: Boeuf Wellington | De Utrechtse Internet Courant Klassiekers in een modern jasje: Boeuf Wellington | De Utrechtse Internet Courant

Klassiekers in een modern jasje: Boeuf Wellington

Klassiekers in een modern jasje: Boeuf Wellington
Jeroen van Nijnatten
Jeroen van Nijnatten is al achttien jaar luxe cateraar in het Utrechtse. In zijn culinaire werkplaats aan de Baanstraat bereidt hij hapjes, diners en partijen voor. Speciaal voor DUIC bekokstooft hij de lekkerste recepten: klassiekers met een moderne twist.

Jeroen van Nijnatten is al achttien jaar luxe cateraar in het Utrechtse. In zijn culinaire werkplaats aan de Baanstraat bereidt hij hapjes, diners en partijen voor. Speciaal voor DUIC bekokstooft hij de lekkerste recepten: klassiekers met een moderne twist.

De komende tijd geen vegetarische gerechten meer uit mijn keuken, maar klassiekers in een modern en handzaam jasje. De eerste keer écht een jasje, want we gaan inpakken! Mijn ultieme vleesfavoriet: Boeuf Wellington. Ossenhaas ingepakt met ganzenlever, truffels, paddenstoelen en dan met bladerdeeg knapper knisperig afgebakken in de oven, dampend rosé aansnijden, amai!

Hieronder een doordeweekse variatie zonder de discutabele gans en de gesnuffelde truffels voor 4 tot 6 personen.

Ingrediënten:

  • 750 gram biologische ossenhaas (8 à 10 cm doorsnede)
  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 250 gram gemengde paddenstoelen, fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel grove mosterd (scherp)
  • 8 dunne plakjes Parmaham
  • 1 eidooier
  • Boter om te braden
  • Peper en zout
  • Keukenfolie

Bereiding:

  • Braad de ossenhaas in schuimend boter om en om, vergeet daarbij niet om de zijkantjes even dicht te schroeien. Laat hem in totaal zo’n 4 minuten braden en smeer de ossenhaas dan in met de mosterd. Leg de haas dan 20 minuten in de koelkast of 5 minuten in de vriezer.
  • Doe ondertussen de fijngehakte paddenstoelen met de ui en knoflook in de pan en laat het aanbraden in een beetje boter tot het zacht is. Laat dan ook dit afkoelen.
  • Verdeel nu de ham over een werkplank die is afgedekt met keukenfolie. Strijk daarover het paddenstoelenmengsel uit en leg de ossenhaas erop. Probeer het voorzichtig in te rollen dat de haas zo rondom is bedekt met de ham. Leg het geheel weer even in de koelkast.
  • Plak nu de bladerdeegvelletjes zo dat er een lap ontstaat van 20 x 30 centimeter. Rol het geheel iets dunner uit tot 25 x 35 centimeter. Leg deze lap op keukenfolie en rol de ossenhaas hier voorzichtig in. Plak de uiteinden en zijkanten van het bladerdeeg dicht met een beetje water. Mocht je nog wat fliebeltjes deeg over hebben, rol hier dan een veter van en maak er een mooi lusje of bloemetje van om het deeg te decoreren.
  • Bestrijk het geheel met ei en bak het af in het midden van een voorverwarmde oven op 190 graden gedurende 20 minuten. Als je minder van rosé vlees houdt, laat het dan 3 tot 5 minuten langer in de oven. Laat het geheel 5 minuten rusten voor je het aan plakken snijdt en serveert.

Tip! Lekker hierbij zijn twee kleuren groente als boontjes en bloemkool, of andijvie en knolselderijpuree. Aardappels en pasta zijn overbodig, aangezien je al deeg eet. In dit geval op de foto: gele en rode biet met daarnaast snijbiet (warmoes).

12 Reacties

Reageren
  1. Pascal van Stal

    Top, ganzenlever! Al smaakt het gerecht voor mij pas echt goed als ook de koe, de kippen die de eieren geproduceerd hebben en de paddenstoelen flink mishandeld zijn tijdens hun korte leven.

  2. Alex

    @Pascal

    Ga huilen.

  3. Gas

    “Hieronder een doordeweekse variatie zonder de discutabele gans”
    Goed lezen voor je commentaar geeft.

  4. Maarten

    @Pascal

    Volgens mij is dit zonder ganzenlever…
    @ Jeroen
    Waar is de truffel eigenlijk gebleven?

  5. Marcus

    Top! ga ik eens doen. En voor alle volledigheid; het is Beef Wellington, of Filet de Boeuf en Croute. Althans volgens Julia Child. En wie spreekt haar tegen?

  6. Objectivist

    Beef Wellington! Zalig, wanneer goed uitgevoerd.

    Helaas is dit een recept dat tot weinig anders zal leiden dan een compleet vernaggelde ossenhaas (en Wellington als zodanig), zoals op dit plaatje goed te zien. Gelukkig is het geen dry-aged exemplaar. Desalniettemin doet bijna pijn aan de ogen om die mooie ossenhaas zo onregelmatig gegaard te zien liggen lijden zo tussen dat bleke deeg, bovendien gespeend van enige duxelle om haar heen. Sowieso je ossenhaas niet in de koelkast doen (gewoon in folie terug naar kamertemperatuur laten komen) en gebruik in godsnaam gewoon een kookthermometer, om de ossenhaas bij een kerntemperatuur van 32 graden precies uit de oven te halen, om zo in het deegjasje lekker verder te garen tot een gelijkmatige 50 graden.

    Een mooie ganzenlever toevoegen vind ik persoonlijk werkelijk doodzonde! Sowieso omdat de ossenhaas de ster zou moeten zijn, maar ook omdat deze bereiding van ganzenlever de delicate smaak vernield door oververhitting. Zo’n goedkoper exemplaartje uit Hongarije gebruiken zou nog verdedigbaar zijn, maar om hier een prachtige Perigord om zeep voor te helpen zo vlak onder die gloeiend hete deegkorst is welhaast culinair misdadig. En truffeltje in de duxelle lijkt me wel een interessante touch.

    Bedankt voor de inspiratie in ieder geval! Leuk om op de zondag weer eens mee aan de slag te gaan.

  7. Professeur Pierre Pompier

    @Objectivist:

    Het is Périgord. In Frankrijk hecht men nogal aan accenten.

  8. Objectivist

    Professeur Pierre Pompier 14/9/2016 – 11:45

    Waar men in Frankrijk waarde aan hecht, moet men in Frankrijk vooral zelf weten. 😉

  9. Professeur Pierre Pompier

    Ik dacht: voor je volgende keer culinair pompeus namedropping. Met de juiste spelling maak je nóg meer indruk misschien!

  10. Ruud

    Van Nijnatten is wereldberoemd in de Baanstraat. Spreek hem dus niet tegen, corrigeer hem niet want daar kan Van Nijnatten niet tegen. God is goed, Van Nijnatten is beter.

  11. Objectivist

    Professeur Pierre Pompier 14/9/2016 – 13:18

    Volgens mij zou u zelf nog wel het nodige kunnen schaven aan uw beheersing van de Nederlandse taal, professeur, getuige uw laatste plempsel.

  12. Professeur Pierre Pompier

    Wat volgens u het geval is, moet u vooral zelf weten 😉 Ik heb overigens niet bedoeld dat het juist spellen van Périgord onder beheersing de Nederlandse taal valt, daar vergist u zich.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).