Rechtbank in Utrecht gaat mensen met schulden helpen die ‘keer op keer’ voor de rechter verschijnen Rechtbank in Utrecht gaat mensen met schulden helpen die ‘keer op keer’ voor de rechter verschijnen

Rechtbank in Utrecht gaat mensen met schulden helpen die ‘keer op keer’ voor de rechter verschijnen

Rechtbank in Utrecht gaat mensen met schulden helpen die ‘keer op keer’ voor de rechter verschijnen
De rechtbank Midden-Nederland in Utrecht ziet vaak mensen met schulden verschijnen op een zitting en het dwingen tot betalen is niet altijd een oplossing voor de problemen. Daarom worden zogenoemde schuldenfunctionarissen ingezet die deze groep kunnen helpen.

De rechtbank Midden-Nederland in Utrecht ziet vaak mensen met schulden verschijnen op een zitting en het dwingen tot betalen is niet altijd een oplossing voor de problemen. Daarom worden zogenoemde schuldenfunctionarissen ingezet die deze groep kunnen helpen.

Volgens Pauline Elferink van de rechtbank Midden-Nederland heeft een grote groep Nederlanders te maken met schulden. “Bij de rechtbank zien we deze mensen keer op keer terugkomen. Het bij herhaling veroordelen van mensen met schulden tot het betalen van vorderingen draagt niet bij aan het oplossen van de problemen.”

Volgens Elferink is het effectiever om te kijken hoe deze mensen verder geholpen kunnen worden. “Daarom gaan we rechtzoekenden, als ze daarvoor open staan, doorverwijzen naar schuldhulpverlening.”

Dit wordt gedaan door zogenoemde schuldenfunctionarissen, getrainde medewerkers die door de rechter kunnen worden opgeroepen. Ook kunnen ze aanschuiven bij een zitting waarin bijvoorbeeld een zaak van iemand met een betalingsachterstand wordt behandeld.

Gemeente

Deze medewerker gaat vervolgens met de persoon in gesprek, noteert de gegevens en deelt deze met de gemeente waar de persoon woont. De gemeente neemt contact op om de schuldhulpverlening te starten.

“Ik hoop dat we met onze schuldenfunctionarissen enigszins kunnen bijdragen aan het tegengaan van de schuldenproblematiek in onze regio”, zegt Elferink. “Het doel van de inzet van schuldenfunctionarissen is dat mensen met schulden eerder worden gezien en gehoord, zodat er sneller kan worden gewerkt aan een passende oplossing.”

In andere rechtbanken in Nederland zijn deze schuldenfunctionarissen al aan het werk en op deze plekken zou gebleken zijn dat de problemen eerder worden gezien.

17 Reacties

Reageren
 1. W.

  Lijkt me een mooie ontwikkeling om mensen met schulden op deze manier hulp en ondersteuning aan te bieden bij het (duurzaam) op orde krijgen van hun financiële huishouding en minder stress te ervaren. Door de stress zitten deze mensen vaak in een vicieuze cirkel.

 2. Henk

  Dat is toch niet de taak van de rechter, daar zijn toch al talloze instanties voor?

 3. Geenstijl@Utrecht.

  Zeer goed idee, soms moet je mensen begeleiden om eruit te komen.

 4. w

  mss voorkomen dat je in de schulden raakt? voorkomen dat je boetes krijgt, je aan de regels houden? dan hoef je niet bij de rechtbank te verschijnen, hoeven ze je ook niet te helpen zeg pfffffffff, handje vast houden?

 5. Claudia

  Zo zeg..omgekeerde wereld. Als je keer op keer voor de rechtbank moet verschijnen omdat je schulden hebt dan heb je a. een plaat voor je kop of b. je denkt: een ander lost mijn probleem wel op. En zie!

 6. W.

  @Henk: Klopt, daar worden ze ook naar door verwezen. Bovendien niet door de rechter zelf maar door getrainde medewerkers die door de rechter kunnen worden opgeroepen.

  @w: Makkelijker gezegd dan gedaan, anders zouden die mensen toch ook niet herhaaldelijk bij de rechter komen. Daarnaast wordt er onder de noemer vroegsignalering ook al veel gedaan om schulden zoveel mogelijk te voorkomen.

  @Claudia: Waarom is het omgekeerde wereld? Moeten we mensen gaan helpen die alles op orde hebben? Als mensen herhaaldelijk voor de rechter komen omdat ze schulden hebben, dan is het toch niet wonderlijk om eens aan te bieden of ze er wel uit komen (klaarblijkelijk niet dus)?

 7. Scherpschutter

  Tja. Nederland is volledig aan het ontsporen in het modernisme. In een morele rechtsorde (niet te verwarren met een rechtsstaat) behoren rechters objectief recht te spreken. Niets meer, niets minder.

  Niet alleen nemen rechters hiermee dus een absurde taak op de schouders (schuldproblematiek) die volledig buiten haar takenpakket en kwalificaties valt, maar nog velen malen ernstiger is dat op zijn minst een schijn van partijdigheid wordt gewekt. Een rechtbank die zich inspant om nota bene veroordeelse daders(!) te helpen…?! Het is werkelijk knotsgek.

  Om nog maar te zwijgen over het neveneffect hiervan, namelijk dat de schuldenaren helemaal niets leren van hun fouten en bovendien potentiële nieuwe schuldenaren ook de schouders makkelijker zullen ophalen…De rechter en de gemeente lossen het immers allemaal wel weer op! Pas de problem.

  Niet best folks. Niet. Best…

 8. Rob H.

  Vertel dat eens tegen de mensen die te maken hebben gehad met de toeslagenfraude, Claudia.

 9. Melody

  Sommige mensen die hier reageren zijn nog kortzichtiger dan de mensen die herhalende schulden hebben. Dan leg ik het maar uit ; Wat te denken van oorzaken die geregeld buiten de macht en kunde van de schuldenaar liggen ; Een Verstandelijke beperking, Psychische Stoornis, Verslaving of Armoede en onverwachtse hoge b.v. medische, vervoers of huisvestings kosten.

 10. Boogschutter

  @ Scherpschutter
  Last van blikvernauwing

 11. Arnold

  Misschien zouden deze schulden gewoon eens in één keer kwijt gescholden kunnen worden. Dat is namelijk de echte oplossing!!

 12. Scherpschutter

  @Arnold 11:41

  Een echte oplossing voor wie of wat exact? Ziet u hier de werkelijke slachtoffers hier niet over het hoofd? De schuldeisers…? Hoe gaat u deze slachtoffers compenseren?

 13. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Veel mensen komen in de problemen vanwege de boetes op te laat betalen die net zolang oplopen totdat alles is betaald.
  De schulden economie welke met Milton Friedman medio jaren zeventig van vorige eeuw in werking is gesteld om de massa te onderwerpen.
  David Graeber (antropoloog anarchist) heeft daar aantal jaren geleden een interessant boek over geschreven: Debt, the first 5000 years.
  Aanrader, zeker voor cynische libertariers die kunnen rekenen.

 14. W.

  @Scherpschutter: Ook schuldeisers zijn er toch bij gebaat dat schuldenaars geholpen worden om hun financiële huishoudboekje op orde te krijgen, zodat ze op termijn wél in staat zijn om hun schulden af te lossen? Iets wat ze nu klaarblijkelijk niet lukt. En daarmee kun je ook schuldeisers een beter perspectief bieden wanneer ze hun geld gaan krijgen. In tegenstelling tot de huidige situatie, getuige de herhaaldelijke gang naar de rechter. Het betekent dus ook helemaal niet dat alle schulden dan klakkeloos kwijtgescholden worden, voordat iemand die conclusie er onterecht gelijk weer aan verbindt.

 15. Lisa

  Vaak hebben mensen die in de schuldsannering zitten lagere schulden dan mensen die een hypoyheek en lease auto hebben (en weet ik niet verder hoeveel leningen hebben uitstaan en op krediet shoppen), waarvan het ook maar de vraag is of dit geld terug komt, want je weet nooit hoe iemands toekomst helemaal gaat verlopen.

  Veel mensen in de schuldsannering hebben schulden door externe factoren, waar zij zelf helemaal niet al te veel invloed op hebben. Vaak leven zij op het bestaansminimum (de naam/ het woord zegt het al).

  Daar denkt kortzichtig, zeer rechts, niet aan. Ikke ikke, maar zijn ze zelf wel zo anders.

 16. Utrechtvoorutrecht

  @SS Hypotheekrente-aftrek afschaffen? Of is het subsidiëren van schulden van rijkere burgers opeens wél okay?

  En slachtoffers? Zelfde als een bedrijf failliet gaat maar dan omgekeerd: schuld-eisende burgers staan nu vooraan in plaats van achteraan.

  Wederom: uw stook-acties worden te doorzichtig.

 17. Scherpschutter

  @Utrechtvoorutrecht

  Heeft u wellicht ook nog vragen of opmerkingen die op zijn minst vaag gerelateerd zijn aan het onderwerp dat we hier bespreken?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).