Avondklok blijft voorlopig van kracht, vrijdag dient hoger beroep Avondklok blijft voorlopig van kracht, vrijdag dient hoger beroep

Avondklok blijft voorlopig van kracht, vrijdag dient hoger beroep

Avondklok blijft voorlopig van kracht, vrijdag dient hoger beroep
De uitspraak van de rechtbank dat de avondklok moet worden opgeheven is voorlopig geschorst. Dat betekent dat de avondklok voorlopig van kracht blijft. Tijdens een spoedappèl dinsdagavond is besloten dat de maatregel blijft gelden, in ieder geval tot vrijdag. Dan is het hoger beroep in de zaak die Viruswaarheid dinsdagochtend won, waarbij de avondklok onrechtmatig werd verklaard.

De uitspraak van de rechtbank dat de avondklok moet worden opgeheven is voorlopig geschorst. Dat betekent dat de avondklok voorlopig van kracht blijft. Tijdens een spoedappèl dinsdagavond is besloten dat de maatregel blijft gelden, in ieder geval tot vrijdag. Dan is het hoger beroep in de zaak die Viruswaarheid dinsdagochtend won, waarbij de avondklok onrechtmatig werd verklaard.

Voor het invoeren van de avondklok is gebruikgemaakt van een speciale wet. Daarmee heeft het kabinet de mogelijkheid om in spoedeisende en buitengewone omstandigheden te handelen, zonder dat daarvoor eerst een wetgevingstraject moet worden doorlopen.

De rechter zei dinsdagochtend dat bij invoering van de avondklok geen sprake was van de bijzondere spoedeisendheid die nodig is om gebruik te kunnen maken van de wet. Er is namelijk in de politiek al eerder gesproken over de avondklok.

Niet legitiem

De wet is volgens de rechter dus ingezet terwijl er geen sprake was van een situatie waarvoor de wet is bedoeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak. Daarom is de inzet van deze wet om de avondklok in te stellen niet legitiem.

Door de uitspraak van de rechter kwam de avondklok te vervallen. De Rijksoverheid ging direct in hoger beroep, die zaak dient vrijdag. Ondertussen vroeg Den Haag tijdens een spoedappèl of de maatregel in ieder geval van kracht kan blijven tot aan het hoger beroep. De rechter stemde hiermee in.

Agenten die dinsdagavond na 21.00 uur controleerden op het overtreden van de avondklok traden mild op. Afhankelijk van de situatie gaven zij veelal eerst een waarschuwing. Vorige week besloot het kabinet nog om de avondklok te verlengen tot 3 maart.

Gekoppelde berichten

62 Reacties

Reageren
 1. JdV

  1) boetes uitgeschreven wegens overtreding van een niet-toegestane avondklok worden terugbetaald ?
  2) arrestaties en straffen wegens protesten tegen illegale avondklok worden alsnog teruggedraaid?
  3) schadeclaims wegens leed (collectieve actie) van burgers worden toegekend?
  Wat zijn de gevolgen voor bewindslieden die de bevolking collectieg hebben onderworpen aan een illegale maatregel? Aftreden? Vervolging?

 2. G.H.

  Lang leve onze rechtsstaat!

 3. Gerard Brugmans

  Het zwaarste deel van de pandemie ligt nog voor ons. Politieke chaos, groeiende maatschappelijke onrust, overschatting van de bescherming die de vaccins bieden en het grootste financieringstekort sinds de tweede wereldoorlog zullen ons leven in de komende jaren bepalen. Om persoonlijke redenen laat ik de discussies hier op DUIC vanaf nu aan mij voorbij gaan. Ik wens iedereen het allerbeste en veel sterkte!

 4. woutvr

  We kunnen ook vrijwillig onze eigen avondklok instellen hoor.

 5. Bob

  amen

 6. guus

  Geheel terecht. Deze disproportionele maatregel had nooit mogen worden ingevoerd. Om dit te vieren ga ik vanavond en vannacht met een kratje Hertog Jan op het trottoir zitten. Alle buren zijn welkom.

 7. Eddy

  Nu natuurlijk de grote vraag:
  Gezien de avondklok ongrondwettelijk is/was; krijgen alle mensen, die geen andere wetten hebben overtreden hun boete teruggestort?

 8. Erwin

  Beetje dom van De Jonge en Rutte. Ze waren hiervoor gewaarschuwd. Hadden de avondklok beter in de coronawet kunnen opnemen.

 9. Piet

  @Guus, ga jij lekker vanavond met een kratje op je trottoir zitten. Heel goed idee bij een graad of 7 en wat lichte neerslag een windkracht 3a 4. Denk dat je buren er allemaal zullen zijn in deze fijne omstandigheden. Zorg wel dat ze allemaal nog steeds meer dan 1,5 meter afstand houden want het samenscholingsverbod is nog wel geldig.

 10. 19Bentje48

  CHAOS, CHAOS, CHAOS, ONKUNDE, ONKUNDE, ONKUNDE, ONBENUL, ONBENUL, ONBENUL.

 11. MJPD

  Gerard Brugmans
  “Om persoonlijke redenen laat ik de discussies hier op DUIC vanaf nu aan mij voorbij gaan”

  Dat had al veel eerder moeten doen en vooral bang moeten blijven.

 12. ROB

  Ik blijf gewoon binnen ik heb geen hondje.
  Ik neem aan dat de juristen van de regering voor de instelling van de avond klok zich hierover gebogen hebben. Nu een andere rechter die zijn plasje zonodig moet doen over deze klok. Welke jurist/ rechter. Heeft het bij het rechte end! En daarbij de avondklokken elders in europa ???? Hoe werkt dat daar dan

 13. Herman

  Gelukkig, ons rechtssysteem functioneert nog!
  Er is al zoveel kapot gemaakt in onze samenleving onder mom van Corona…..

 14. Nina

  Een dijkdoorbraak is dus volgens deze rechter erger dan een pandemie waar de hele wereld laat van heeft? Heel bijzonder.

 15. Bernhard

  @Gerard Brugmans: Onze onheilsprofeet is er ook weer als de kippen bij. Die ‘maatschappelijke onrust’ zorgt u hoogstpersoonlijk wel voor, niet?

  Ontopic: Chapeau voor deze rechter. Dit is hoe een rechtsstaat functioneert.

 16. Wies

  Lekker Hollands door blijven discussiëren. Ondertussen gaat het in Aziatische landen al tijden goed genoeg om zaken open te houden (omdat mensen niet zo irritant ongehoorzaam noch morbide obees zijn) en streven andere landen ons voorbij wat betreft vaccins. Sinds de invoering van de avondklok zijn de cijfers niet meer problematisch en heeft de zorg iets meer rust. De avondklok werkt dus. Diezelfde zorg heeft in verschillende ziekenhuizen te maken met uitbraken. Het zorgpersoneel is nog niet gevaccineerd. Wat een aanfluiting, maar vooral VVD blijven stemmen hoor! 🙂

 17. JJ

  Aan de reaguurders en Viruswaanzin die nu juichen.

  1 rechter heeft gesproken; de staat gaat nu in beroep. Dit beroep dient vanmiddag al om 16.00. Ook zo wekt de rechtsstaat. Het kan zomaar zijn dat we vanavond of morgen alweer opnieuw een avondklok hebben. Diverse juristen hebben al gezegd dat de uitspraak van deze rechter helemaal niet klopt of deugt.

 18. Henk

  @Gerard Brugmans: Wat een goed nieuws! Lekker tot het einde van je leven veilig binnen gaan zitten, dat is wat je wilt, prima toch!

 19. Michiel

  Eens kijken wat onze grote roerganger Rutte met deze uitspraak spint?
  Ah, daar is ie al! Nog nooit zo’n snel hoger beroep gezien: https://www.ad.nl/dossier-coronavirus/hoger-beroep-vanmiddag-avondklok-nog-niet-van-de-baan~ab8384ca/?utm_source=upday&utm_medium=referral&referrer=https%3A%2F

 20. UTRECHTSE JANTJE

  @Gerard Brugmans , waarom beste Gerard , ik zal je missen hoor , het ging de laatste tijd wel wat hard tegen hard , maar daar kunnen wij als de wat Ouderen toch wel tegen man … Denk er nog eens over na hé … ik wens je het beste Vriend ….

 21. Hans

  Een nieuwe golf besmettingen zal zich zeer waarschijnlijk gaan aandienen, want de avondklok was een middel, uit een aantal overige beperkingen om het virus effectief in te dammen. Het virus kijkt niet op de klok maar zoekt wel zijn gastheer en gastvrouw om te kunnen overleven. Als straks het aantal contacten tussen gastheertjes en gastvrouwtjes, mee door het afschaffen van de avondklok, weer toeneemt, zal het aantal besmettingen navenant stijgen.
  Dit is geen hogere wiskunde. Iedere boerenlul met een telraam kan dat uitrekenen. Ik hoop echter vurig ongelijk te krijgen. Mocht dat het geval zijn, als we, zeg een week of twee verder zijn, dan word ik daar graag aan herinnerd op dit forum.

 22. Herman

  @Wies, zelfs onze regering weet niet te vertellen of en zo ja welk effect de avondklok heeft. Ook voor deze absurde maatregel was het aantal positief geteste mensen al aan het dalen.
  .

 23. JJ

  @ Bernard

  Chapeau voor onze staat die in hoger beroep gaat. Dat is zoals een rechtsstaat werkt!

  Diverse juridisch adviseurs claimen te zeggen dat juist deze rechter het compleet bij het verkeerde eind heeft en godzijdank wordt de avondklok spoedig weer ingevoerd. Iets dat een ruime 75% van de bevolking graag ziet gebeuren.

  Volgens mij rechtvaardigen een pandemie en een belasting voor de zorg gewoon het gebruikmaken van een spoedwet. De gevolgen zijn immers vele malen groter en erger dan bij een gemiddelde dijkdoorbraak.

 24. makker

  @ Guus

  Moet je wel die hertog jannetjes dichtlaten, want in Utrecht krijg je een bon als je alcohol op straat drinkt. Zo staat het in de gemeentelijke verordeningen. Daarnaast krijg je als je bezoek ontvangt dan ook nog een bon voor samenscholing en er eventueel nog 1 voor het faciliteren van iets dat op een evenementje lijkt. Zeker nu je het aangekondigd hebt.

  Maar succes makker!

 25. Nina

  Het hoger beroep staat ingepland voor vanmiddag 16.00 uur.

 26. JdV

  @wies: De cijfers daalden al hard voor de invoering van de avondklok. Zorgpersoneel is voor een groot deel gevaccineerd, dus die gezonde twintigers zijn geheel beschermd terwijl 80 plussers nog steeds opgehokt zitten en moeten wachten op een derde-werled vaccin itt zorg en anderen die pfizer of moderna kregen.

 27. Willem

  @Rob: “Ik neem aan dat de juristen van de regering voor de instelling van de avond klok zich hierover gebogen hebben.”
  Inderdaad, de Raad van State had zich er ook al over gebogen en kwam ook tot de conclusie dat de juridisch basis zeer zwak was.
  Grapperhaus is een jurist van lik-me-vestje.

 28. Esrin W.

  Studenten nemen nu al massaal een voorschot en je ziet ze nu al overal met verticale karren bier bij de supermarkten weglopen. Opmerkelijk.

 29. JdV

  @Hans: De stijging van de besmettingen zal worden veroorzaakt door het open gooien van de scholen.

 30. Koel Hoofd

  Om 16u dient het spoedappèl, dan zien we wel weer verder.

  Intussen doen die Belgen corona binnen hun landsgrenzen wel heel veel beter dan wij kaaskoppen. Bij hun is de avondklok tussen 24u-5u, en zij hebben geen 3e golf gehad. Misschien dat het daar nog in de pijplijn zit?
  Maar het geeft intussen wel stof tot nadenken over onze avondklok.
  Maar ook over dat Hollandse eigenwijze gedrag waardoor onze regering zich kennelijk geroepen voelt om ons als een stel kleine kleuters te behandelen….
  In Belgie zijn ze echt een stuk volwassener, en die volwassenen vinden viruswaanzin een gevaarlijke groep idioten…

 31. Scherpschutter

  Er denkt toch niet echt serieus iemand dat de avondklok nu opgeheven gaat worden? Dat er werkelijk nog mensen zijn die denken dat we hier nog langer in een functionerende rechtsstaat met scheiding der machten leven is verbijsterend.

 32. kobalt

  Er is nog geen beslissing genomen dus het kan alle kanten op.
  Mocht de avondklok af worden geschaft dan kan je er vergif op innemen dat er een derde golf gaat plaatsvinden al is het alleen maar om geen gezicht te verliezen voor rutte en de rest.
  Het is vrij voorspelbaar allemaal.

 33. HArry

  Ik vind het allemaal een grote foute horror show. Zowel voor als tegenstanders schreeuwen inmiddels allemaal hetzelfde. Dat de hele aanpak niet deugd. Dat het een hele slechte wetgeving en aanpak is.

  Toch wel mooi zo’n verbroedering!

  Ik zie de studenten in deze stad zich al voorbereiden voor het feestje vanavond. Maar laten we dan vooral vieren dat het het huidige kabinet het groooootste faalkabinet is wat we ooit gehad hebben.

  Daar zijn we het dus met z’n alen over eens! HULDE

 34. Piet

  @koelhoofd, misschien omdat de Belgen al een avondklok hebben sinds 19 oktober dus al wel een klein stukje langer dan het gepruts hier. Daarnaast is alleen Vlaanderen een nachtklok vanaf 12 uur ‘s nachts in de gewesten Brussel en Wallonie start deze om 22uur.
  De maatregelen zijn dus veel eerder getroffen en houden ze langer vol dan in NL en zie dan hou je corona beter onder controle.

 35. herman

  @Koelhoofd, ieder land doet het af en toe beter dan een ander land, de Belgen hebben hun portie al meer dan gehad met cijfers die enorm veel hoger lager dan hier op dat moment,

 36. Hans

  @Jdv

  De stijging in het aantal besmettingen hangt geheel en al af van de wijze waarop mensen omgaan met het gegeven dat dit coronavirus, en z’n nog besmettelijker broertjes en zusjes – uiterst infectueus is. We steken elkaar aan via het onderlinge contact. De scholen open houdt per definitie in: verspreiding door contact. Het evt. afschaffen van een avondklok leidt ook tot meer onderling fysiek contact. Het geheel van te nemen maatregelen die contacten terugdringen is bewezen effectief gebleken. Voorbeelden in het buitenland tonen dat aan. De jubelstemming over de pyrrusoverwinning van de club van Engel, met de PVV, SGP en wapenbroeder Baudet in haar kielzog, zal van korte duur blijken te zijn als er straks weer vrienden, kennissen en geliefden in het ziekenhuis dan wel onder de groene zoden belanden. M.a.w. wat is wijsheid?

 37. GeenStijl @Utrecht 🤔

  Ik begrijp niet dat mensen zo kortzichtig kunnen zijn,waarom niet sociaal en solidair met elkaar, even de tanden op elkaar en we zijn klaar met deze pandemie.

 38. Anne Marie ten Berge

  Het zou legitiem zijn geweest als Mark Rutte half maart 2020 toen hij het volk op de tv vertelde: “Wij zijn in oorlog met een dodelijk virus,” ook de noodtoestand had afgeroepen. Waarom? Omdat oorlogen, overstromingen, terrorisme, virussen etcetera bijzondere (vernietigende) omstandigheden zijn.
  Rutte III had de corona oorlog in maart 2021 als bijzondere omstandigheid moeten erkennen zoals andere Europese landen wél gedaan hebben. Dan had Rutte III noodwetten kunnen maken zonder dat onderzoek door de Tweede Kamer afgewacht hoefde te worden. Zie art. 21 van het Statuut van het Koninkrijk. Ik roep dit al een jaar en nu heeft ook de rechter bepaald dat de ingevoerde avondklok illegaal ingezet was. Het Statuut spreekt dus van bijzondere gevallen terwijl Rutte III met zijn avondklok liegt over spoedeisende en buitengewone omstandigheden. Mark Rutte (VVD), Hugo de Jonge (VVD) en Ferdinand Grapperhaus (CDA) moeten vervolgd worden vanwege ministerieel ambtsmisbrui. Ik zal bij de Rijksrecherche aangifte doen.

 39. G.H.

  @makker: In de Utrechtse gemeentelijke verordening staat alleen een verbod op het nuttigen van alcohol in het centrum; buiten de singel mag je gewoon je biertje op straat drinken.
  In de noodverordening ivm corona staat wel een algeheel verbod op het nuttigen én op zak hebben van alcohol na 20.00.

 40. Koel Hoofd

  @Anne Marie ten Berge
  De Jonge is van het CDA en intussen ook uitgekotst door het CDA.
  Terwijl Rutte na dik 10 jaar mooie praatjes nog steeds niet uitgekotst bij de VVD.
  Ben benieuwd wat er 17 maart gaat gebeuren, dan spreek het volk zich uit…

 41. GeenStijl @Utrecht 🤔

  De avondklok werkt. In combinatie met de maatregel van maximaal één bezoeker per huishouden per dag scheelt de spertijd 10 procent aan nieuwe coronabesmettingen en opnames op de intensive care, schat RIVM-topvrouw Aura Timen dinsdag in gesprek met GeenStijl.

  Dinsdagochtend oordeelde de rechtbank dat de avondklok wettelijk gezien onterecht is ingevoerd en per direct moet worden opgeheven. Het demissionaire kabinet wil dat de avondklok blijft gelden en heeft het gerechtshof gevraagd om het per direct afschaffen van de maatregel voorlopig tegen te houden.

  Het RIVM “volgt deze ontwikkelingen op de voet”, aldus Timen, die verder niet wil ingaan op het juridische aspect van de zaak. Wel benadrukt zij dat de avondklok in combinatie met de bezoekregel, sinds de invoering op 23 januari “effect heeft gehad” op het aantal coronabesmettingen, ic-opnames en het aantal losse contacten dat mensen hebben.

  Dinsdagmiddag meldde het RIVM dat het aantal positief geteste mensen (25.229) de afgelopen week ongeveer gelijk is gebleven aan het aantal (24.668) van de week daarvoor. Dit duidt er volgens Timen op dat de virusverspreiding weliswaar stabiliseert, maar een algehele daling uitblijft.

  “Je kan wel concluderen dat de maatregelen een grote stijging hebben weten te voorkomen, dat de situatie op dit moment nog niet optimaal is en dat we nog steeds in de gevarenzone zitten”, zegt zij.

  Britse variant wint ondanks strenge maatregelen terrein
  Daarbij raken steeds meer mensen besmet met de Britse, besmettelijkere variant van het coronavirus. Rond 12 februari was circa twee derde van het aantal besmette personen, geïnfecteerd met de Britse versie van het coronavirus. “Ondanks de strenge maatregelen, heeft deze variant veel terrein kunnen winnen. Toch had het veel erger kunnen zijn”, licht Timen toe.

  Verder lieten de afgelopen week iets minder mensen (ruim 190.000) zich testen dan de week ervoor (ruim 195.000). Dit had te maken met het winterweer, waardoor minder mensen naar de teststraten togen en GGD-locaties zelfs korte tijd dichtgingen. Hierdoor heeft het RIVM “minder goed zicht op de virusverspreiding”, aldus Timen.

  Dus wees solidair met elkaar en blijf je aan de regels houden.

 42. Hans Clemens

  Ik ben utrechter maar woon al 13 jaar buiten Nederland. Ik schaam me voor de Nederlanders die zo eigenwijs zijn en protesteren tegen anti Corona maatregelen. Denk toch eens na. Maatregelen zijn hard nodig om dit probleem onder controle te krijgen. Het is niet anders. Basta.

 43. vak K

  Weer leugens,leugens en leugens dus. Het gaat maar door,en het merendeel van de Nederlandse bevolking blijft als makke schapen achter deze Overheid aanlopen.

  En de hoofdrolspeler Rutte ( Pinokkio) die Europa door reist heeft zich nog nooit laten testen, ik herhaal…nog nooit laten testen!

  @ arme Gérard Brugmans toch, deze man zit al een jaar op de grote klap te wachten, Rutte is trots op je hoor!

 44. Bromsnor

  Bromsnor heeft geen zin in een derde golf. Bromsnor blijft lekker binnen en adviseert alle virus waanzin gekkies om ook binnen te blijven.

 45. D.

  Mensen blijf lekker binnen na 21u, even de winter uitzitten. Dan kunnen we in het voorjaar weer snel versoepelen.

  En ja ik ben het ook zat en mis de avondactiviteiten, maar het heeft allemaal een doel.

 46. Bert ten Dam

  Ik vind het al bijzonder dat er mensen zijn die alles wat onze overheid doet in twijfel trekken. Maatregelen zijn gebaseerd op advies van een groep deskundigen. Met een universitaire opleiding en jarenlange specialisatie in de materie. Toch denken veel dat een dansleraar of iemand die googled meer wijsheid heeft. Daarnaast zijn de maatregelen hier niet zo heel anders dan de omringende landen. Hebben ze dan overal verkeerd?

 47. Jozias

  @ Vak K

  Volgens mij ben jij degene die achter charlatans aanloopt en in leugens trapt.

  Het profiel van Willem E. en zijn advocaat wel eens bekeken?

  De links met het criminele milieu zijn erg aanwezig. Beiden staan te boek als zeer onbetrouwbaar.

  Een avondklok werkt. Daarom bestaan ze ook in de rest van de wereld.

  Als wij net zo rigoureus als ze in Australië en Nieuw Zeeland complete steden in lockdown gooien, bij 3-13 besmettingen (!!!) dan zaten we niet zo in de shit. Bij ons regent het halve maatregelen en wij gaan nog niet niet eens tot rigoureuze maateregelen over bij 5.000-10.000 besmettingen per dag. Let op het verschil: 13 om 10.000. Dan snap je meteen waarom ze het down under wel onder controle hebben.

 48. Nina

  Er is maar één “iemand” verantwoordelijk voor deze malaise wereldwijd en dat is het Covid-19 virus.

  Mss dat de avondklok niet op de juiste manier is ingesteld, maar het neemt niet weg dat deze onverminderd noodzakelijk is volgens de experts.

  Ik luister naar de adviezen van de experts en niet naar de wenselijkheid van sommigen.

  De hele wereld staat niet voor niets in brand. Overal zijn dergelijke maatregelen genomen. We willen allemaal het liefst weer terug naar normaal, maar dat gaat nu dus niet.

 49. Utrechter2

  @Bert ten Dam: in dit geval is het ook de Raad van State geweest die kritiek had op de manier, niet op het doel.

  Je lijkt je bescheiden op te stellen maar eigenlijk stel je voor jezelf vast dat ieder geluid dat afwijkt van het regeringsgeluid ondeskundig zou zijn. Daarmee draag je bij aan de enorme polarisatie die in het westen een zeer grote vlucht heeft genomen. We kunnen allemaal wijzen naar Trump of…..

  Misschien helpt het als ik het onderwerp verleg met een vergelijking. Ook linkse mensen zijn tegen terrorisme maar ze waren wel tegen een ongebreidelde overheidsmacht die teveel inbreuk maakte op burgerlijke vrijheden. Rechts beschuldigde hun dan van het onderschatten van het terrorisme. Los van hoe je in deze discussie staat: de discussie kon op verschillende wijzen gevoerd worden.

 50. Don

  Lijkt me een goed plan om de viruswaanzinnige treurige typjes van viruswaarheid aan te klagen. Aanzetten tot een pandemie dood door schuld. Uitzoeken wie deze stakkers sponseren en ook die aanpakken.

 51. RvD

  @Don. Ja! En mensen met dat soort enge afwijkende meningen opsluiten in kampen…

  Wil je de Raad van State en rechters die tegen deze maatregel waren ook gaan vervolgen?

  Een mening heeft niemand besmet, alleen gedrag van de mensen. En als we mensen gaan vervolgen voor hun mening dan hebben we echt een groter probleem dan COVID. Uiteraard mag je een andere mening hebben, al is die naar mijn mening wel eng extreem.

 52. Herman

  Slechte beurt van zowrl rechtspraak als politiek.
  Zeker op langere termijn zal wantroiwen alleen maar toenemen.

 53. Jozias

  Het is een kleurrijk clubje rondom Engel. Zijn oudere broer is adviseur vanuit het Noord-Duitse Bremerhaven, waar hij de halve rosse buurt bezit. Jeroen Pols is er mede-eigenaar.
  Jeroen Pols is ook adviseur van Engel senior, ex-krottenkoning van Rotterdam. Eind jaren negentig werd Cees Engel veroordeeld voor het faciliteren van drugshandel.
  Nadien kwam hij in het nieuws als eigenaar van camping Fort Oranje, die in 2017 werd ontmanteld omdat het volgens de gemeente Zundert een broeinest van criminaliteit was.
  Jeroen Pols heeft ook een strafblad, dat ook teruggaat tot eind jaren negentig. Volgens eigen zeggen zat hij drie jaar gevangen wegens lidmaatschap van een criminele organisatie. Een periode waar hij geen spijt van heeft.
  In de cel studeerde Pols cum laude af als jurist, zegt hij.
  Nu voert hij het woord namens Viruswaarheid in talloze rechtszaken.
  Hij werkt aan hoger beroep na het verloren kort geding tegen de staat.

  En daar loopt dan 5-10% van de bevolking blind achteraan.

 54. kobalt

  @Bert ten Dam
  Het zijn steeds dezelfde deskundigen die je ziet en hoort .
  En een abb oosterhaus is nou niet bepaald een te noemen ”deskundige” die zich al eens heeft moeten verantwoorden voor de kamer .
  Nergens laten ze deskundige aan het woord die sceptisch zijn om te kijken waarom ze sceptisch zijn en of dat juist is.
  Ik vind het bijzonder dat er mensen zijn die blindelings op de regering af gaan met alle falen en kunstmatig gerommel van cijfers .
  Daarom zeg ik ook dat er ook sceptici moeten worden uitgenodigd zodat de mensen voor zichzelf uit kunnen maken hoe of wat zolang dat niet gebeurt blijft er twijfel bij de mensen.

 55. Bromsnor

  Bromsnor kent de oude Engel (Cees) persoonlijk. Die trok zich van helemaal niemand wat aan. Deed precies wat hij zelf wilde an maakte ruzie als iemand het niet met hem eens was. Rare man, rare zoon.

 56. BdV

  Ik zie dat er zeer veel viruswaanzinnigen aanwezig zijn in de reacties. Wat een ontzettend gezeur en geblaat over een avondklok en andere maatregelen, terwijl het toch niet zo heel moeilijk zou moeten zijn om te bedenken dat de maatregelen worden genomen om erger te voorkomen en om uit de crisis te komen zonder al te veel overbodige slachtoffers. Bijzonder dat er bij deze vrij logische keuze toch veel mensen zijn die zeggen: nee, die sterftecijfers zijn nietszeggende statistieken, niet interessant, kan me niet schelen, het gaat mij alleen om mijzelf, mijn leven, mijn plezier, mijn vrijheid, mijn feestje, ik, ik, ik. Alles wat de door mij opgeëiste kwaliteit van mijn leven aantast, is onrechtvaardig, wetteloos, onderdrukkend, dictatoriaal en vijandig.

  Wat een inzicht.

 57. Scherpschutter

  @Jozias 16/2/2021 – 22:36

  “Dan snap je meteen waarom ze het down under wel onder controle hebben.”

  Eeeuhhh. U ziet een piepklein puntje over het hoofd. De controle heeft niets met lockdowns te maken. Het is zomer is in Australië. Ooit wel eens een griep- of coronauitbraak ergens ter wereld in de zomer gezien? Kritiek op deze overheid is zeer terecht, maar de vergelijking die u hier maakt is zuivere apekool.

 58. Scherpschutter

  @Jozias 17/2/2021 – 13:46

  Al zijn het zevenvoudige huurmoordenaars, serial-afpersers en hebben ze allen de basisschool niet afgemaakt: hebben ze GELIJK of niet? Deugen de argumenten.

  De eerste rechter vond van wel. En toen greep de staat in…zonder deugdelijke argumenten.

 59. Jozias

  @ Scherspchutter

  Je laatste punt klopt al niet. In het recht zit ook de mogelijkheid van beroep ingebouwd. Volgens verschillende juridische adviseurs was de uitspraak van de rechter in Den Haag ook een hele vreemde, terwijl het argument dat de avondklok niet goed juridisch onderbouwd was waarschijnlijk wel stand houdt

  Het hoger beroep vind inhoudelijk pas vrijdag plaats. Dan krijgen we te horen wie er uiteindelijk gelijk heeft. Het is logisch dat het wrakingsverzoek afgewezen is, de argumenten van Viruswaarheid/ waanzin deugden voor geen meter en het is logisch dat er een spoedzaak was gelet op het belang van de avondklok op dit moment. Ook is het logisch dat de rechter het verzoek tot opheffen van de avondklok heeft geschorst tot vrijdag. Niemand zit te wachten op onduidelijkheden en een jojo-effect. Na vrijdag weten we of de avondklok goed onderbouwd was of niet. Zo niet, dan wordt hij opgeheven, totdat de spoedwet in werking treed. Ook zo werkt het Nederlands recht.

  In mijn ogen zou het zomaar kunnen dat de avondklok geen goede juridische basis had en de staat dat ook te horen gaat krijgen.

  Dat wil echter niet zeggen dat een avondklok geen goed idee is. Daarom is de spoedwet ook gerepareerd, met iig instemming van de 2e kamer en waarschijnlijk straks ook de 1e kamer.

  Je zomerargument is gelul, aangezien veel warme landen in zomerseizoenen forse uitbraken hadden.

 60. Nina

  @ Scherpschutter

  De rechtszaak is gewonnen op een vormfout.

  Het besluit tot de avondklok is democratisch genomen (de Tweede Kamer heeft besloten) en het OMT vindt nog steeds dat het nodig is.

  Het besluit tot de avondklok wordt nu wederom democratisch genomen in een juiste juridische vorm.

  Er is een pandemie en vrijwel alle landen op de wereld nemen dezelfde maatregelen. Niet omdat men dat wil, maar omdat het virus Covid-19 ons ertoe dwingt.

  Iedereen vindt de maatregelen vreselijk. Gelukkig snappen veruit de meeste mensen dat ze helaas noodzakelijk zijn. Een dikke knuffel voor iedereen die dat inzicht (nog) niet heeft.

 61. Hans

  Scherpschutter blijft maar beweren dat covid in de zomer vrijwel niet voorkomt. Mooi weer lost alles op in zijn simpele beleving.
  Dat is natuurlijke evidente apekool aangezien dit virus zich door alle klimaatzones heen heftig verspreidt, lekker weertje of niet. Ook in Afrika, waar schier altoos de zon schijnt komt het enorm veel voor. Kijk maar even naar Atlas, wetenschap van de NTR, schakel in bij plusminus de 17e minuut.

  https://www.npostart.nl/atlas/VPWON_1328202

  Maar Willem Engel weet het vast weer beter. Naast een dansschoolleraar is hij tevens een begenadigd wetenschapper.

 62. Utrechter2

  Mensen halen toch twee dingen door elkaar: de overheid carte blanche geven omdat er een epidemie is. Wil je figuurlijk serieus naar China toe, dat weliswaar volgens eigen zeggen op dit moment heel veel ellende voorkomt of wil je toch wat controle op je overheid?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).