Rechter bepaalt dat methadonverstrekking mag aan de Wittevrouwenkade | De Utrechtse Internet Courant Rechter bepaalt dat methadonverstrekking mag aan de Wittevrouwenkade | De Utrechtse Internet Courant

Rechter bepaalt dat methadonverstrekking mag aan de Wittevrouwenkade

Rechter bepaalt dat methadonverstrekking mag aan de Wittevrouwenkade
Protestborden bij de locatie waar de methadonafgifte moet gaan plaatsvinden. Foto: Robert Oosterbroek
Stichting Arkin mag een pand aan de Wittevrouwenkade in Utrecht in gebruik nemen als behandellocatie. Dat heeft de rechter bepaald. Omwonenden stapten naar de rechter omdat zij vrezen voor overlast.

Stichting Arkin mag een pand aan de Wittevrouwenkade in Utrecht in gebruik nemen als behandellocatie. Dat heeft de rechter bepaald. Omwonenden stapten naar de rechter omdat zij vrezen voor overlast.

Begin deze maand heeft Arkin het pand in Utrecht in gebruik genomen. De stichting houdt zich bezig met verslavingszorg en het pand zal deels worden gebruikt als kantoor voor de ambulante zorgteams van Jellinek en Inforsa. Volgens de bewoners waren er rondom de Wittevrouwenkade de afgelopen jaren veel incidenten als gevolg van de komst van een andere verslaafdenopvang, coffeeshops en hangplekken met drugsverslaafden.

Op dit moment is er nog geen overlast bij de behandellocatie. Het is niet mogelijk om een locatie te sluiten omdat er in de toekomst mogelijk overlast zou ontstaan, zo oordeelt de rechtbank.

Beheerplan

Daarnaast is er volgens de rechter een goed buurtbeheerplan opgesteld dat erop gericht is om hinder te voorkomen en adequaat te reageren als er klachten zijn. Dit plan is ook bekend bij de gemeente, de politie en de buurtbeheergroep.

Ook heeft de rechter meegewogen dat Arkin op die locatie alleen geopend is tijdens kantooruren. Dat er overlast was op andere locaties die Arkin in het verleden gebruikte, is niet vast komen te staan. Bovendien zegt dat niets over eventuele overlast van de behandellocatie aan de Wittevrouwenkade.

Ophef

Er was veel ophef over de komst van de methadonverstrekking naar de Wittevrouwenkade. Zo werden eerder al protestborden geplaatst tegen de verhuizing van de kliniek. Ook was een Utrechter zelfs veroordeeld tot een geldboete van 500 euro voor opruiing over de verhuizing van de methadonverstrekking naar de Wittevrouwenkade.

De man plaatste berichten op sociale media met opruiende teksten. Hij riep hierin op wapens mee te brengen naar de informatieavond die de gemeente op 5 februari had georganiseerd over dit onderwerp.

27 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Zo NIMBY”s de rechter veegt de vloer aan met jullie bezwaren, deze arme verslaafden hebben toch ook recht op hun medicijn.

 2. Gerard Brugmans

  Er is in die buurt al een hele verzameling opvanghuizen en hostels voor allerlei mensen ‘met problemen’, en een hasjboot die ook niet echt bijdraagt aan de sfeer op straat. Maar kennelijk zijn die voor de gemeente utrecht allemaal belangrijker dan de mensen die er gewoon wonen!

 3. Irene

  @geenstijl:
  Natuurlijk moet er voor alle groepen in de maatschappij plaats zijn, en nee dat hoeft niet allemaal weggestopt op een industrieterrein buiten de stad o.i.d..
  De bezwaren uit de buurt gaan dan ook niet over een dergelijke instelling in hun buurt an sich, maar ze gaan over een betere, eerlijke verspreiding van (mogelijke/verwachte) overlast in de stad. Het is in dit hoekje nu al onevenredig veel: de fair share is dus al gaande.
  Dus niks ‘NIMBY’, maar een ‘Sorry, but my backyard is already full’. Dáár gaan de bezwaren over. Is dat teveel gevraagd?

 4. Masha

  @ Gerard Brugmans

  Kent u een nieuwe locatie waar het volgens u wel zou kunnen?

 5. Robert

  Dit hoort niet op deze plek thuis. Punt. En dat zeg ik als persoon die niet in de desbetreffende wijk woont.

  Ongelooflijk wat voor locaties we in Utrecht uitdelen aan verslaafden, daklozen en de specialisten van het verwaarlozen en vernietigen van historische panden: studenten.

  Ja deze mensen moeten geholpen worden en plekken toebedeeld krijgen. Maar het kan niet waar zijn dat die selectie begint met de mooiste en beste locaties in Utrecht.

 6. [email protected]

  @Gerard Brugmans 18/7/2018 – 17:35,

  Die zgn hasjboot ligt er toch echt al jaren, en wat mij betreft is de sfeer erg goed als ik er langs loop.

 7. Toine Goossens

  Geachte heer Brugmans,

  Ik ken geen enkele buurt in Utrecht waarvan de bewoners niet graag op het platte land zouden willen wonen. Daar heerst namelijk rust, althans dat vinden de bewoners daar. Dat zij op hun beurt voor overvloedig autogebruik zorgen is hun zorg niet. Zij beschikken in hun omgeving niet over een ziekenhuis, hebben geen politiebureau om de hoek en zijn lang onderweg om met een medewerker van de gemeente te spreken. Het is hun keuze om ver van die voorzieningen vandaan te wonen.

  Ik geen geen enkele woonplek in Nederland die niet op de een of de andere manier in haar woongenot beperkt wordt door voorzieningen die het individuele niveau overschrijden. Zelf wordt ik elke dag opgeschrikt door uitrukkende brandweer- en politieauto´s, terwijl de bellen van de spoorovergang ook een aantasting van het woongenot betekenen. Dat is echter ´part of the deal´ om het eens in begrijpelijk te formuleren.

  Iedere Nederlander draagt zo zijn of haar ´part of the deal´. De instellingen waar u over spreekt hebben wij te danken aan Hans Spekman. Dankzij zijn inzicht, dat je verslaafde mensen de noodzaak om misdaden te begaan om in het levensonderhoud te voorzien, beter kunt opvangen middels voorzieningen en zo criminaliteit te verminderen, is de Utrechtse binnenstad een veilige plek geworden waar het fijn is om te wonen en te vertoeven.

  Je concentreren op mogelijke, niet bewezen, risico´s, zo heeft de rechter geconstateerd, weegt qua belang in het geheel niet op tegen het belang van de samenleving, de rest van de Utrechtse burgers, om in een veilige samenleving te leven.

  NIMBY gedrag is een regelrechte bedreiging voor de stabiliteit van de samenleving. Ik vertrouw er op dat u dat tot u laat doordringen.

 8. cas

  Opvang moet nu eenmaal op de plaats waar deze mensen zijn. Een junk gaat niet in de Noordoostpolder zijn gram halen, maar juist in het centrum van de stad. En hoe groter de stad hoe beter.
  Dus jammer voor de bewoners…. Die kunnen natuurlijk ook hun huis verkopen en in de Noordoostpolder gaan wonen.

 9. BW

  Als ik het goed begrijp mag je dus niet eens meer protesteren tegen de komst van de zwaarste categorie drugsverslaafden naast de deur, anders loop je het risico door Geenstijl of Toine Goossens voor nimby te worden versleten. Bij een dergelijk standpunt ben ik altijd benieuwd welke kerncentrale jullie zelf in je achtertuin hebben staan.

 10. Henk

  Op de Biltstraat heeft jarenlang methadonverstrekking gezeten, ook de methadon bus kwam daar vroeger. In combinatie met Stadsgeldbeheer leverde dit de nodige overlast op: verslaafden, dealers en ander onguur volk liep/ hing/ lag daar rond en bevuilde de straat en portieken. Ik moest letterlijk regelmatig over spuitende junks mijn voordeur uitstappen en wekelijks lag er poep, kots en bloed voor de deur met daarnaast spuiten, zilverfolie en zakjes. De gemeente kwam af en toe schoonmaken, een ‘doekje voor het bloeden’.

  De buurt kent dus de problematiek en kent de overlast. Wellicht dat dit meespeelt bij de woede van omwonenden.

  De eeuwige simplistische opmerkingen van sommigen op deze artikelen (o.a. Geenstijl/Toine) dragen helemaal niks bij aan dit debat en vermoeien de meeste lezers.

  Het is belangrijk dat er gesproken en gediscussieerd wordt, en indien nodig kun je altijd naar de rechter. Misschien win je, misschien verlies je, maar de frustratie bij de buurtgenoten is begrijpelijk. Ik denk wel dat er betere plekken te vinden zijn om deze groep te behandelen en ik denk dat na jaren van overlast het stokje best ‘overgedragen’ kan worden naar een andere plek, maar ik begrijp dat niemand op zo’n opvang in zijn of haar achtertuin zit te wachten.

 11. Dorian

  Niet op reageren buurtbewoners! Mensen die je NIMBY noemen of roepen dat je naar de hei moet verhuizen, doen dat meestal omdat ze jaloers zijn omdat zij in een lelijke buitenwijk moeten wonen. Of bang dat de voorziening bij hen in de buurt komt als er door de andere buurt teveel geklaagd wordt.
  Lekker laten roepen.

 12. Toine Goossens

  @BW en @Henk,

  De rechter is zeer duidelijk in de uitspraak. Het belang van de gehele bevolking bij het hebben van deze voorziening gaat boven het belang van de aanliggende bewoners.
  Dat is ook hetgeen ik keer op keer betoog. Wonen in Nederland betekent dat niet alleen de lusten, maar vooral ook de lasten verdeeld worden.

  De term voor degenen die daar een uitzondering op willen zijn is NIMBY. Dat is wel zo duidelijk.

 13. BW

  @Henk
  En dan dat pedante toontje van die Toine Goossens. Meneer Goossens hoort zelf wel eens een sirene langsrijden, dus hij draagt zelf ook echt zijn steentje bij.

  Lachwekkend.

 14. BW

  @Toine Goossens

  Lastenverdeling volgens Toine Goossens: ik wat sirenes en een spoorwegovergang, jij een opvang voor drugsverslaafden. Wees geen Toine…

  (en voor je gaat roepen dat ook ik een nimby ben; ik woon daar niet)

 15. [email protected]

  Beste NIMBY reaguurders,

  Bij mij is er ook een hostel in de buurt, niks mis mee hoor, gezeur en gezeik heb je nou eenmaal in een grootte stad, en ja ik neem dat op de koop toe, zelfs als het verslaafden zijn, die horen er ook bij.
  Maak als buurt duidelijke afspraken met de gemeente en de stichting, daar kom je het verst mee.

 16. Karla

  Ik wil graag alle bewoners uit de omgeving bedanken. Dank jullie wel dat jullie het allemaal maar absorberen, en alleen een keurige rechtszaak doen in plaats van ergere dingen. Dankjewel dat jullie de drugsdealers tolereren, tieners die een beetje het spoor kwijt zijn, hangjongeren, verwarde mensen uit de hostels en de talloze coffeeshopbezoekers die door jullie wijk rondjes rijden. Jullie zorgen er voor dat andere wijken deze overlast niet hoeven kennen.
  Mijn excuses dat jullie worden uitgescholden voor Nimby’s door diezelfde mensen die opgelucht zijn dat het hen allemaal niet overkomt. @GeenStijl, @ToineGoossens en anderen: ga jullie schamen.

 17. Toine Goossens

  @BW,

  Bepaalt u wie waar last van mag hebben? Hoe scoren de Utrechters die bomen om wilden hakken omdat die, tijdelijk, een stinklucht verspreidden?

  Leven in Nederland betekent accepteren dat er dingen in je omgeving gebeuren die je niet prettig vindt.

 18. Spacetrees

  Fijn Toine, dat jij voor mij aan het bepalen bent wat leven in Nederland inhoudt.

  het is nog altijd jouw mening en gelet op je drammerige karakter is jouw mening godzijdank nog geen wet.

  Overigens betekent leven in Nederland voor heel erg veel mensen iets heel anders.

  Ik vind het persoonlijk raar dat alles wat met drugsopvang, daklozen met psychische problemen, blijf van mijn lijfhuizen, prostitutieopvang, etc… niet gespreid wordt over meerdere logische plekken ind e stad. Heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er van oudsher daar in de buurt de wat armere mensen in de stad wonen, omdat er relatief veel sociale woningbouw van de goedkopere soort in de achteraf straatjes zit. Die mogen namelijk al jaren aaneen de overlast ervaren en slikken en er komt dus steeds meer bij.

 19. BW

  @ Toine Goossens
  Het lijkt er sterk op dat jij zelf denkt te bepalen wie welke overlast maar moet accepteren en als een volleerd nimby hou je daarbij je eigen straatje clean. Om overlast van sirenes te vergelijken met sirenes is namelijk ronduit lachwekkend. Dit is een grote stad, hier horen we allemaal wel eens een sirene. Oftewel, wie is hier nu eigenlijk de nimby???

 20. BW

  In mijn reactie van 12:48 moet uiteraard staan “Om overlast van sirenes te vergelijken met opvang van drugsverslaafden… “

 21. Toine Goossens

  @ BW en Trees,

  Ik citeer mij maar eens zelf:

  ´Iedere Nederlander draagt zo zijn of haar ´part of the deal´. De instellingen waar u over spreekt hebben wij te danken aan Hans Spekman. Dankzij zijn inzicht, dat je verslaafde mensen de noodzaak om misdaden te begaan om in het levensonderhoud te voorzien, beter kunt opvangen middels voorzieningen en zo criminaliteit te verminderen, is de Utrechtse binnenstad een veilige plek geworden waar het fijn is om te wonen en te vertoeven.´

 22. Trees

  Toine

  Zoals al vaker aangehaald Toine, je bent nogal vol van jezelf. Zeker nu je jezelf al aan het citeren bent.

  Je loze kreten hier gaan bij de meesten het ene oor (oog) in en het andere uit.

  Het is overigens een landelijke/ internationale trend geweest op, basis van onderzoek, om zo met oa verslaafden om te gaan. Dat hebben we zeker niet aan Hans Spekman te danken. Dat wil trouwens niet zeggen dat een straat met een cirkel daaromheen van pak m beet 500 meter al dit soort overlast moet dragen; en dat is nu net het punt. Zeker in een stad die vele vierkante kilometers groot is en waar idealere plekken aan te wijzen zijn. Dat is het punt.

 23. Toine Goossens

  @Trees,

  Ik raad je aan om voordat je zulke grote woorden gebruikt eerst mijn volledige commentaar bij dit item te lezen. En je historische kennis is ook niet alles. Hans Spekman was met zijn aanpak de voorloper in Nederland.

 24. Trees

  Waarop baseer je dat ik je hersnspinsels niet lees hier op DUIC? Ik vind het echter volledige kolder.

  Ik lees echter vooral veel geklaag van een zure vijftig plusser die zijn wil aan alles en iedereen wil opleggen. Je vergeet echter dat jouw ideale Utrecht, wat je ergens in je achterhoofd wenst na te streven, helemaal niet het ideale Utrecht van de ander hoeft te zijn. Daar ga je meermaals aan voorbij. Vandaar ook dat kritiek op jouw schrijfsels nooit bij je binnen komen en je er alleen maar drammeriger van wordt.

  Dat zijn dus geen gesprekken meer. Met drammers valt namelijk niet normaal te praten. Hetgeen hier de laatste twee jaar met een regelmaat van de klok blijkt.

 25. Reactionaire rechtse zak.

  Toine Goossens 20/7/2018 – 21:30

  Mag ik u even hartelijk uitlachen? Niet alleen om uw boude stellingen die somtijds kant noch wal raken maar vooral ook om uw veelvuldig wapperende moralistenvingertje.

  Trees heeft wel degelijk gelijk. Zelf werkte ik ten tijde van Spekman’s wethouderschap in de opvang en hulpverlening in Utrecht. De methodiek om verslaafden te de-criminaliseren komt zeker niet uit de koker van Hans Spekman maar was en is het logische gevolg op verscheidene (inter)nationale studies en (veld)onderzoeken. Die problematiek ging Spekman’s pet ver te boven.

  Verder wens ik u nog te melden dat ik een gelukkige NIMBY tussen vele andere gelukkige NIMBY’s ben.
  U kent die wijken wel. Hoog opgeleid. Academici bij de vleet. Juristen per dozijn. Én! Vooral links angehaucht dus zo NIMBY als de neten. Ons woongenot en de leefbaarheid van de wijk is mede het gevolg van dat onvolprezen NIMBY wezen.

  (zie ook de integratie. Of de huisvestingsproblematiek van ‘vluchtelingen’ en welke wijken en buurten vrijwel altijd de problemen daaromtrent op hun bord krijgen.) Wij niet.

 26. Cico

  Je kan janken dat je NIMBY wordt genoemd, want slachtoffer spelen is natuurlijk helemaal hip in 2018. Maar het is wel degelijk typisch Not In My BackYard gedrag: verslavingopvang is prima, maar niet in mijn buurt.

  In mijn straat lopen de junkies die nog vol in hun heroine verslaving zitten rond, vanwege de dealers die hier wonen. Ik ruil direct van woning naast een methadon verstrekking met zorg professionals en herstellende verslaafden.

 27. Jantinus

  @ Cico

  Tuurlijk, bagataliseer het weer eens even.

  De methadonverstrekking komt bovenop de overige (overdrijving) 25-tal aan hulpinstanties speciaal voor daklozen, psychische gevallen en verslaafden die in een straal van 500 meter te vinden zijn. Deze heeft de buurt altijd geaccepteerd. Het staat me niet bij dat er eerder zo massaal protest aangetekend is.

  Weet je was pas NIMBY is, mensen uit andere buurten die bang zijn dat de methandonverstrekking misschien wel in hun buurt komt, en daarom maar mensen met redelijke klachten weg zetten als nimby’s en zich in de discussie mensen hier. Dat lijkt me hier meer aan de orde.

  Als jij niet al in bovengenoemde buurt woont dan lijkt het me op basis van je eigen argumenten prima om de methadonverstrekking naast jouw huis te vestigen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).