Rechter: Bouw biowarmte-installatie Lage Weide mag doorgaan, wel strengere voorwaarden | De Utrechtse Internet Courant Rechter: Bouw biowarmte-installatie Lage Weide mag doorgaan, wel strengere voorwaarden | De Utrechtse Internet Courant

Rechter: Bouw biowarmte-installatie Lage Weide mag doorgaan, wel strengere voorwaarden

Rechter: Bouw biowarmte-installatie Lage Weide mag doorgaan, wel strengere voorwaarden
Impressie van de biowarmte-installatie op Lage Weide. Beeld: Eneco
De bouw van een biowarmte-installatie op Lage Weide mag doorgaan, maar wel met een strengere norm voor de uitstoot van giftige gassen. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

De bouw van een biowarmte-installatie op Lage Weide mag doorgaan, maar wel met een strengere norm voor de uitstoot van giftige gassen. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

De rechtszaak was aangespannen door Mobilisation for the Enviroment (MOB) en Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU)  tegen Eneco, die de biowarmte-installatie wil bouwen in Utrecht. Zij zijn het niet eens waren met de verleende omgevingsvergunning.

De rechtbank oordeelt dat Gedeputeerde Staten van Utrecht de vergunning terecht hebben verleend, maar past wel de norm van de uitstoot van dioxinen en furanen (rook- en afvalgassen) aan.

Uitstoot giftige gassen

De biowarmte-installatie voldoet aan alle (milieu)normen qua geur, geluid en luchtkwaliteit. Doordat Eneco heeft aangegeven strengere normen te kunnen naleven dan wordt geëist, heeft de rechtbank besloten dat Eneco zich aan deze strengere normen moet houden.

5 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Mooi zo. Begin maar met het opstoken van een behoorlijk stuk Amelisweerd. Zijn we daar in ieder geval van af. En in lunetten staat ook veel te veel groen. Dat kan best wat minder. Alles ten goede van het millieu, toch, gutmenschen?

 2. Paulus

  @ JdV

  Hoezo, ik ben maar een heel klein beetje kinderachtig. Een zielige reaguurder ben je. Lekker onder de baas zijn tijd gal spuwen en lekker negatief zijn over alles.

  “Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrr”

  Succes met je overduidelijke kutleven.

 3. Claudia

  Deze rechter snapt duidelijk niet dat deze centrale een groot negatief effect heeft op de luchtkwaliteit. En ieders gezondheid en leven. Wat er ook geroepen wordt we ademen allemaal deze lucht in. Al blijven er mensen hun ogen sluiten voor topics als dit en doen het af als links geneuzel. Luchtkwaliteit is van belang voor alles wat leeft. Ongeacht houding, afkomst en zo verder. Een kwalijke zaak.

 4. Nico

  In Zeist willen ze ook zo’n ding. Weliswaar kleiner, maar wel met de ambitie om het snoeihout uit een cirkel van 50 km rond Zeist op te stokken. Ik denk dat heel wat meer vrachtwagen over een grotere afstand het hout gaan aanvoeren. Lokale overheden en regie…..

 5. Langeveld!

  De biomassa moet regents vandaan komen.. snoeiafval ed is natuurlijk niet genoeg. We kunnen beter energiezuinige huizen bouwen en de oude Woning een vervangen. Zonnepaneel dakpannen verplicht stellen zo dat alle huizen zelf energie opwekken

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).