Rechter: ‘Burgemeester Utrecht hoefde niet handhavend op te treden tegen stichting alFitrah’ Rechter: ‘Burgemeester Utrecht hoefde niet handhavend op te treden tegen stichting alFitrah’

Rechter: ‘Burgemeester Utrecht hoefde niet handhavend op te treden tegen stichting alFitrah’

Rechter: ‘Burgemeester Utrecht hoefde niet handhavend op te treden tegen stichting alFitrah’
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma hoefde niet handhavend op te treden tegen stichting alFitrah en de imam van de alFitrah-moskee. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland nadat stichting Femmes for Freedom de rechter vroeg om Dijksma te verplichten tot handhaving.

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma hoefde niet handhavend op te treden tegen stichting alFitrah en de imam van de alFitrah-moskee. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland nadat stichting Femmes for Freedom de rechter vroeg om Dijksma te verplichten tot handhaving.

De stichting Femmes for Freedom vroeg burgemeester Dijksma om handhavend op te treden tegen alFitrah en de imam van de moskee. Aanleiding voor het verzoek is ‘het gedachtegoed dat de stichting (alFitrah, red.) verspreidt dat geweld en onderdrukking richting vrouwen en ongelovigen aanmoedigt’. Het zou gaan om lesmateriaal dat de stichting gebruikt waarin vrouwenbesnijdenis wordt gestimuleerd.

Femmes for Freedom wil dat de moskee gesloten wordt, de imam een gebiedsverbod krijgt en dat de activiteiten van alFitrah worden beëindigd, maar burgemeester Dijksma zegt dat ze niet handhavend kan optreden omdat ze die bevoegdheid volgens de Gemeentewet niet heeft. Volgens Femmes for Freedom kan de burgemeester dat wel en de stichting vroeg de rechtbank dan ook om de burgemeester te verplichten om te handhaven.

Sluiting en gebiedsverbod

De rechter heeft zich nu over de zaak gebogen en komt tot de conclusie dat de burgemeester niet handhavend hoeft op te treden. Op 31 augustus vorig jaar besliste de rechter al dat alFitrah het pand in Overvecht waarin de moskee zat moest verlaten. Na die uitspraak is er nog één dienst geweest en sindsdien zijn de activiteiten gestopt. Omdat de moskee al gesloten is, kan sluiting niet meer afgedwongen worden. “Dat geldt dus automatisch ook voor een gebiedsverbod voor de imam rondom die moskee”, aldus de rechter. “Het verzoek van Femmes for Freedom slaagt om die reden niet.”

Femmes for Freedom wil verder dat alFitrah gedwongen wordt om de activiteiten te beëindigen en de website uit de lucht te halen. Volgens de rechter kan de burgemeester alleen actie ondernemen als de openbare orde in gevaar is. “Met het begrip ‘openbare orde’ wordt in het kader van deze bevoegdheden van de burgemeester gedoeld op het ordelijk verloop van het gemeenschapsleven ter plaatse. Daarvan is in dit geval geen sprake”, oordeelt de rechter.

Terecht niet gehandhaafd

Burgemeester Dijksma is volgens de rechtbank dan ook terecht niet overgegaan tot handhaving. “De rechtbank merkt wel op dat uit het dossier blijkt dat Femmes For Freedom én de burgemeester zich zorgen maken over de activiteiten van de Stichting alFitrah in het licht van de rechten en vrijheden van vrouwen en meisjes. Maar enkel op basis van die zorgen, kan en mag de burgemeester op grond van de Gemeentewet niet handhavend optreden.”

Stichting alFitrah was na de sluiting van het pand in Overvecht tijdelijk uit Utrecht verdwenen, maar sinds april is de stichting terug in de stad. De stichting kwam met het bericht dat ze nieuwe tijdelijke huisvesting heeft gevonden op bedrijventerrein Oudenrijn in Utrecht. Op vragen van de gemeenteraad antwoordde Dijksma ook toen dat ze geen wettelijke gronden heeft om alFitrah uit Utrecht te weren. Wel handelt de stichting mogelijk in strijd met het bestemmingsplan van het gebouw, wat wel een grond zou zijn om te kunnen handhaven.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
  1. Luuk Upuuk

    De burgemeester kan wel horecabedrijven voor een half jaar schorsen als daar geweldsincidenten geweest zijn. Nu wil ik zeker niet de suggestie aan de hand doen om bij die moskee geweldsacties te starten, maar het komt wat krom over. Horeca-ondernemers die het slachtoffer zijn van intimidatie door criminelen zijn een half jaar hun inkomen kwijt en deze haatprediker kan “ongestraft” zijn gaang gaan?

  2. Pee

    Ze hebben dus carte blanche om te doen en laten wat ze maar willen.
    Word tijd dat de grondwet daar op aangepast word.

  3. Koel Hoofd

    @Luuk Upuuk.
    Dat is ook heel krom. Mee eens. Maar bij horeca betreft het wel gevaar voor de openbare orde (granaten aan deuren geplakt, gewapende rip offs en zo)
    Maar lees eens wat die femmes willen afdwingen van onze burgemeester:
    “Femmes for Freedom wil dat de moskee gesloten wordt, de imam een gebiedsverbod krijgt en dat de activiteiten van alFitrah worden beëindigd”
    “Femmes for Freedom wil verder dat alFitrah gedwongen wordt om de activiteiten te beëindigen en de website uit de lucht te halen. ”
    Deze activistes zijn een heel stuk dwingender, aggressiever, extremer en radicaler dan Geertje Wilders in hun emotionele cancel eisen terwijl hij al 20 jaar met de dood bedreigd wordt en zonder beveiliging geen vin kan verroeren.
    En dat allemaal omdat ze ‘bezorgd zijn’.

    Femmes for Freedom is de zoveelste gesubsidieerde organisatie op een stokpaardje wat door de overheid wordt betaald om de overheid te sturen onder mom van in het kader van het algemeen maatschappelijk belang.
    Dergelijke organisaties (zijn er vele van en velen hebben ook nog eens politieke/ambtelijke belangenverstrengeling) ondermijnen de relatie tussen politiek en bevolking. De nalatenschap van Den Uyl is volwassen geworden.

  4. Luuk Upuuk

    @Koel Hoofd, ik wilde alleen aangeven dat, als ze echt zou willen, de burgemeester wel mogelijkheden zou vinden. En wat die femmes betreft, met hun beperkte doelgroep (biculturele vrouwen en meisjes) sluiten ze heel veel vrouwen buiten. Groepen die mensen buitensluiten op grond van afkomst, noem ik xenofoob, bijna racistisch.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).