Rechter: “Krakers moeten Ubica verlaten” | De Utrechtse Internet Courant Rechter: “Krakers moeten Ubica verlaten” | De Utrechtse Internet Courant

Rechter: “Krakers moeten Ubica verlaten”

Rechter: “Krakers moeten Ubica verlaten”

De kortgedingrechter heeft woensdag in Utrecht besloten dat het Ubicapand aan de Ganzenmarkt in Utrecht binnen twee weken moet worden ontruimd. Dit om aan een vermeend koopcontract tussen huisbaas Vloet en potentiële koper Willem Klaasen te voldoen.

Huisbaas Vloet was in een eerder kort geding in april van dit jaar veroordeeld deze ontruimingsprocedure aan te spannen. Die beslissing was gebaseerd op een koopovereenkomst, omdat daarin staat dat het pand leeg en ontruimd opgeleverd moet worden aan de koper.

Huisbaas moet verplichtingen nakomen

De huisbaas zei in dat eerdere kort geding dat hij geen koopovereenkomst had gesloten, maar de rechter gaf de koper gelijk. De rechter besloot dat Vloet aan zijn verplichtingen in de koopovereenkomst moest voldoen. Dit betekende dus dat de huisbaas een kort geding moest aanspannen om het Ubicapand te laten ontruimen.

Spoedeisend belang

De krakers hadden aangevoerd dat de huisbaas en de koper van het Ubicapand geen spoedeisend belang hebben om het pand te ontruimen. De rechter oordeelde echter dat er wel sprake is van een spoedeisend belang. Daarnaast is het volgens de rechtbank zo dat de krakers het aan zichzelf te wijten hebben. Zij accepteerde de vervangende woonruimte die was aangeboden niet.

Eind april lieten de krakers in de persoon van Rogier Meijerink nog weten aan DUIC dat ze voorlopig nog niet denken aan vertrekken. “Vloet doet al 22 jaar niks aan dit pand en als hij het niet wilt verkopen, dan verkoopt hij het niet. Vloet laat ons voorlopig zitten.”

Volgens de rechter heeft Klaasen kunnen aantonen dat hij klaar is voor de oplevering van het pand en direct na levering begint met herontwikkelingswerkzaamheden.

13 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Zou het dan eindelijk echt gebeuren? Die vieze krakers eruit en iets moois ervan maken? Laten we het hopen, in ieder geval krijg ik weer geloof in de rechtsstaat als dat gebeurt.

 2. Laura

  Het zou inderdaad prachtig zijn als er eindelijk iets moois mee zou gebeuren, d.w.z. dat dhr. Vloet het pand daadwerkelijk aan dhr. Klaassen overdraagt, hetgeen waarschijnlijk niet zal gebeuren gezien de houding van dhr. Vloet. Dan kunnen er beter krakers in blijven zitten die nog het een en ander organiseren in plaats van het pand al bijna een kwart eeuw te laten verpauperen.

 3. Richard

  Krakers eruit en weer een leegstaande ruïne in de binnenstad. Is dat wat Utrecht wil? Iedereen klent de kuren van Vloet inmiddels wel. En als die zegt dat hij niet gaat verkopen, dan doet ‘ie dat ook niet.

  Geen krakers, geen hotel, wel een ruïne. Mooi resultaat!

 4. Ton de Korte

  Beste Paul,
  Recent ben ik nog binnen in het pand geweest en heb ik diverse krakers gezien en gesproken. Naar mijn idee hadden zij zich gewassen en hadden schone kleding aan, dus vies?
  Neen, het gedrag van dhr. Vloet is een toonbeeld van nette gedragingen. Beter 10 kraakpanden vol met krakers dan een pand in beheer van Vloet.
  Wellicht moet je je wat meer verdiepen in de geschiedenis van kraken, krakers en de heer Vloet.
  En nee, ik ben geen kraker, nooit geweest en heb altijd mijn huur betaald.
  Hopelijk gaat de VVD fractie netjes toezicht houden op het gedrag van Vloet en zorgt er als de krakers eruit zijn dat het pand ook daadwerkelijk opgeknapt wordt en in gebruik genomen wordt. Na hun uitspraak van vorige week zijn zij dat aan de Utrechtse burgers verplicht.

 5. Paul

  @Ton. Het zal je verbazen maar ik ken er 3 die er in ieder geval gewoond hebben. deze waren te vies om aan te pakken. 1 ervan heeft er zelfs tbc opgelopen. Nu jij weer.
  Ik geef toe dat ik de persoonlijke hygiene van de overige krakers niet heb kunnen controleren daar heb jij weer een punt.
  Dat de heer Vloet geen ereburger dient te worden staat buiten kijf, maar daar waren wew het al over eens.

 6. Hans

  Eindelijk moeten die profiteurs er dan uit. Laat ze ook meteen werk gaan zoeken, zodat ze zelf huur kunnen betalen.

 7. raymond

  @Hans; zij werken/studeren gewoon.

  Jammer dat dit pand ontruimt word terwijl de eigenaar het pand eigenlijk niet wil verkopen aan de persoon die er een (veel te duur) hotel wil neerzetten.

 8. Edwin

  @Raymond: ik was toevallig aanwezig bij de zitting. Hoe verklaar je het dan dat de krakers pro-deo (op onze kosten) procederen en de vertegenwoordiger van de krakers staat ingeschreven bij de sociale dienst? Dat bevestigde hij zelf.

  Ik vind dat dit echt afgelopen moet zijn. Eruit met die gasten en op naar een mooi en schoon plein.

 9. Van Pimpelen

  … reacties zijn, uitzonderingen daargelaten, weinig genuanceerd. Wie zich al-of-niet wast is de vraag niet, laat staan de vrijheid aan iemand te ruiken. Ik weet van bewonenden van voormalige Vaartsebuurt dat zelfs ongedierte werd afgeschrikt (opbrengst per vierkante meter danig verhoogt; vrees niet). Ik durf mezelf zelfs af te te vragen hoe Utrecht er uit zou zien als bijvoorbeeld Corio, Lisman, Vloet, Neederlandse Spoorwegen en Hordijk het voor ‘t zeggen zouden krijgen. Nog te zwijgen over Ponsen; in alles een kleintje.
  Sterker nog, ik verwed er een pallet bier op dat de verwikkelingen rond Ubica nog een lang en venijnig staartje krijgen.
  Voor de geïnteresseerde lezende: dankzij het voortschrijden van de medische wetenschap ben ik na een zwaar ongeval 23-7-’86 in leven gebleven en vreet sindsdien uit de staatsruif. Denkt u ook dat de medische ontwikkelingen geen pas houden met de maatschappelijke ‘ontwikkelingen’?…

 10. Hans

  @Van Pimpelen: stoer om zo’n loze weddenschap af te sluiten. Lang is een zeer subjectief begrip.

 11. Paul

  van Pimpelen, pallet bier, jaja… 🙂
  Enfin, je hebt volkomen gelijk, de macht aan de dubieuze vastgoedmannen is niet aangenaam, kijk maar wat er beurt als je eerst Bredero en vervolgens Corio aan de touwtjes laat trekken, gecombineerd met een niet door enige kennis gehinderde gemeenteraad en college. Ik weet niet of kraken nu het goede antwoord daarop is, kan het me voorstellen maar weet als buitenstaander niet waar het puur eigenbelang is en waar het gaat om politieke idealen, inclusief actievoeren tegen leegstand, tegen het grote geld en de vastgoedmafia etc. van die laatste punten merk ik weinig in ieder geval.

 12. Van Pimpelen

  … ik vergat nog Wildschut, bekend van de Nödeflat; ik kom hier later vast & zeker nog op terug.
  Nee, kraken is geen doel. Enkel middel toewijzingsbeleid van de Gemeente aan de kaak te stellen. Vlötenseweg? — word zelfs ik niet vrolijk van —. Amsterdamsestraatweg opkuisen? Mijn zegen heb je, maar dat hoor ik al twintig jaar.
  Nee, dan het hoofdpostkantoor op da Neude. Prima acoustiek/geluidskarakeristiek, maar er gebeurt weinig mee. (Even tussen ons: het oude Neude-postkantoor heeft een betere geluidskarakteristiek dan het eermalige N.V.-huis)…

 13. bas de groot

  Inderdaad, Ton. Het is een vieze, stinkende groep, krakers. Een stel parasieten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).