Rechter legt activisten Extinction Rebellion geen straf op voor beplakken hoofdkantoor Rabobank in Utrecht Rechter legt activisten Extinction Rebellion geen straf op voor beplakken hoofdkantoor Rabobank in Utrecht

Rechter legt activisten Extinction Rebellion geen straf op voor beplakken hoofdkantoor Rabobank in Utrecht

Rechter legt activisten Extinction Rebellion geen straf op voor beplakken hoofdkantoor Rabobank in Utrecht
Bron foto: Extinction Rebellion
Zestien actievoerders van klimaatprotestgroep Extinction Rebellion zijn schuldig aan het tijdelijk onbruikbaar maken van ramen en deuren van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht, maar de rechtbank legt ze geen straf op. Dat komt mede door het forse politieoptreden, zo laat de rechtbank weten.

Zestien actievoerders van klimaatprotestgroep Extinction Rebellion zijn schuldig aan het tijdelijk onbruikbaar maken van ramen en deuren van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht, maar de rechtbank legt ze geen straf op. Dat komt mede door het forse politieoptreden, zo laat de rechtbank weten.

Op 25 februari van dit jaar beplakten de activisten de ramen en glazen toegangsdeuren van de bank aan de Croeselaan met posters. De politie arresteerde de klimaatactivisten en nam hen allemaal geboeid mee naar het cellencomplex in Houten. Na het weekend zijn de actievoerders naar huis gestuurd. De officier van justitie eiste een boete voor de plakactie van de demonstranten.

Daar ging de rechter echter niet in mee. Hoewel het gedrag van de actievoerders strafbaar was en dat optreden van de politie rechtvaardigt, schrijft de rechtbank, had dat optreden ook minder fors gekund. Zo blijkt uit het dossier niet dat de politie de demonstranten eerst gesommeerd heeft om te stoppen met hun actie.

Langer vast dan toegestaan

Ook heeft de politie niet duidelijk gemaakt waarom zij niet de namen van de verdachten hebben opgeschreven om hen later voor een verhoor uit te nodigen. In plaats daarvan zijn alle verdachten geboeid afgevoerd naar het cellencomplex en daar tot na het weekend vastgehouden. Sommige actievoerders zijn langer vastgehouden dan is toegestaan. Eerder heeft de politie ook al excuses gemaakt aan een van de verdachten omdat er geen voedsel/medicatie was verstrekt.

Alles afwegende is het oordeel van de rechtbank, omdat het plakken van posters niet heel ernstig is en het politieoptreden erg fors, dat zestien verdachten schuldig zijn maar verder geen straf krijgen. Een zeventiende verdachte is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Vaker in Utrecht

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren regelmatig actie in Utrecht. Zo werd vorige week nog de lobby van de Rabobank bezet. Bij acties van Extinction Rebellion worden ook vaker arrestaties verricht. Eerder dit jaar besloot de rechtbank overigens nog dat activisten die waren opgepakt bij de massa-arrestatie op 26 februari 2021 – meer dan honderd mensen werden die dag in Utrecht opgepakt – niet vervolgd worden. De rechtbank liet toen weten dat er op verkeerde gronden inbreuk was gemaakt door de autoriteiten op het demonstratierecht.

31 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Jammer dat ze nooit eens fatsoenlijk gestraft worden maar goed nieuws voor een ieder die de neiging heeft om de ramen van een willekeurig pand te beplakken met rare teksten en leuzen.

 2. Wil

  Het optreden van de politie was buitensporig. Zoals vrijwel altijd wanneer het XR betreft.
  Boeren en racistische knokploegen hebben daarentegen niks te vrezen van de hermandad.

 3. Lachgas

  Dus feitelijk is het afplakken van ramen en deuren bij iedereen toegestaan, zorg wel voor veel politie.
  Wat een kolder.

 4. Thomasje

  Ze zijn schuldig aan het tijdelijk onbruikbaar maken van ramen en deuren en krijgen geen straf.

  De banken (industrie/kapitalisme) zijn schuldig aan het onleefbaar maken (inmiddels onomkeerbaar) van de aarde en krijgen ook geen straf.
  Wel in evenwicht lijkt me.

 5. Sjaak

  De échte boeven zitten in het gebouw van de Rabobank.
  Zomaar twee nieuwsberichten van deze week.

  https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/12/07/openbaar-ministerie-start-strafrechtelijk-onderzoek-rabobank

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5351452/rabobank-deutsche-bank-kartelboete-handel-staatsobligaties

  @realist: willekeurig pand!?!? Proest!!!

 6. Jozias

  @ realist

  Weet je fatsoenlijk bestraft hadden moeten worden?

  Dat zeer-rechts volk dat tijdens corona zich niet aan noodverordeningen hield in Utrecht, tijdens de begindagen van de pandemie nota bene, waarbij mensen elkaar in een sneltreinvaart aan het besmetten waren bij officiële gelegenheden met veel mensen dicht op elkaar, waardoor ziekenhuizen compleet overliepen, waarbij ook nog de nodige complottheoriën de wereld in geslingerd werden.

  Boeren die zonder kentekens en met levensgevaarlijke acties snelwegen blokkeren en brand stichten tijdens een droge zomer aan de rand van natuur en weggebruikers beletten de weg te gebruiken en tegenstanders en politie en justitie intimideren en die kinderen en een man van iemand bedreigen in hun eigen huis.

  Tuig in Staphorst (en Urk) dat met geweld vernielingen pleegt (schade aanricht) (en diefstal pleegt) tegen mensen die gebruik willen maken van hun democratisch recht.

  Het symbolisch bezetten, zonder agressie en geweld van een openbaar toegankelijke lobby en het plakken van postertjes om een statement te maken is toch echt van een andere niet strafbare orde, maar gewoon gebruik maken van het demonstratierecht en vrijheid van meningsuiting. Je weet wel, datgene waar zeer-rechts continue over loopt te z*nikken en waar zeer-rechts zelf misbruik van maakt.

  Zolang tu*ig niet strafrechtelijk aangepakt wordt door politie en justitie zijn de door ER georganiseerde demo’s en bezettingen zeker ( en al helemaal geen) misdrijven.

  Hou toch op met je zeer-rechtse desinformatie trollentactiek hier.

  Manmanman.

 7. Scherpschutter

  Het begon met een protest voor de deur, toen plakten ze de deuren af en hinderden ze personeel en bezoekers…De derde keer stormden ze met een horde op geweldadige wijze naar binnen en negeerden ze direct sommaties van het personeel om het pand per omgaande te verlaten. Het gaat verder en verder…

  Dat de rechter ervoor kiest om de posterplakkers mild te straffen valt nog wel te billijken, maar de agressieve indringers van vorige week zullen toch echt harder aangepakt moeten worden om de vierde keer voor te zijn…

  Want waar eindigt dit anders? Direct grof geweld jegens onschuldige personeelsleden en/of bezoekers? Deze lieden hebben overduidelijk geen enkele boodschap aan rechtsorde of rechtstaat en achten zich boven de wet verheven.

  De rechter is binnenkort aan zet. Persoonlijk reken ik op zeer forse straffen. Paal en perk.

 8. Rob

  @Will,
  Boeren worden beschoten. Anti-vaxers besprongen door politie honden terwijl ME’ers er met de knuppel er op inhakt en indd, je struikelt tegenwoordig over rechts-extremistische knokploegen… de werkelijkheid ziet er anders uit dan uw tictoc bubble..

 9. Geenstijl@Utrecht

  Ik vraag mijzelf of of deze rechter wel objectief in deze kwestie staat,en inderdaad,wat als men dit bij de politie zou doen,of het stadskantoor in Utrecht.
  Het doel heiligt niet altijd de middelen volgens mij,ondanks ik sympathie koester voor het milieu.

 10. Lexus

  @Realist: ze zijn inderdaad onfatsoenlijk gestraft, en wel door de politie. Ik heb dat nooit gehoord over boeren of lieden die gewelddadig het demonstreren van anderen onmogelijk maken. Die gaan meestal vrijuit.

 11. Nico

  Buitensporig? Het was nog lang niet buitensporig genoeg zolang deze mensen niet van een ander ze spullen kunnen afblijven. En rechter legt geen straf op? Mooie uinodiging om verder te gaan op deze manier voor Extinction Rebellion. Ik een gewone burger snap er echt niets meer van, Je doet iets wat niet mag en de politie word verteld dat ze buitensporig geweld gebruikt hebben en dan word je nog vrijgesproken ook. fijn hoor de Nederlandse pappen en nat houden rechtstaat………….En nee, wat u nu ook zegt ik ga dat niet begrijpen omdat ik van huisuit geleerd heb met mijn handen van een ander ze spullen af te blijven en zo niet dan…vult u zelf even in..?

 12. Jozef

  Indien het artikel klopt meer dam terecht dat er geen straf is opgelegd. Vooral mensen langer vasthouden dan wettelijk is toegestaan en mensen niet voorzien van medicatie/voedsel klinkt zeer verwijtbaar. Geen rechtsstaat als de politie zich niet aan de wet houdt!

  Voor de mensen die vinden dat de politie rechten van demonstranten niet hoeft te waarborgen, ga lekker in China, Rusland of Iran wonen! 🙂

 13. libor

  op zich intressante jurispudentie

 14. Lexus

  @Jozef: wat mij betreft zou er, gezien het vonnis, hoognodig een onderzoek moeten worden ingesteld naar het onrechtmatig optreden van de politie, gevolgd door eventuele sancties. Onrechtmatig optreden van de politie komt namelijk steeds vaker voor; zie bijvoorbeeld recentelijk de gang van zaken in Staphorst. Zouden de actievoerders voor een uitvoerig onderzoek geen verzoek kunnen doen aan de nationale ombudsman?

 15. Klaasjan

  Hoe groot was die beruchte horde ook alweer? Bij dat woord denk ik aan de Hunnen, aan de Vikingen etc. Ik herinner me echter een foto in DUIC van een minimaal groepje. Overdrijving is ook een kunst.

 16. sjaak

  @Lexus: de meest geëigende instantie hiervoor is de inspectie justitie en veiligheid. Ik neem aan dat de betreffende benadeelde organisaties (XR, KOZP, Amnesty International) de weg weten te vinden naar deze inspectie.

 17. Exces

  @ Rob

  Boeren worden beschoten? 1 boer en een politieagent die zijn stress niet onder controle had, waarvoor de agent vervolgd wordt. Er zijn letterlijk duizenden/ honderden boeren demonstranten geweest die levensgevaarlijke en zwaar illegale snelwegblokkades op hun geweten hebben (en nog wel erger). Van al die honderden/ duizenden zijn er slechts tientallen beboet en slechts een enkeling gearresteerd. In Staphorst heeft nog niemand een boete gehad en is ook nog niemand aangehouden.

  Sommige antivaxxers (ik generaliseer niet) hadden (meerdere) andere demonstratielocaties aangewezen gekregen waar ze schijt aan hadden en ze volgden de instructies van burgemeester en politie niet op. Meerdere weken op rij niet. Staat allemaal duidelijk op beeld. Het waren sommige antivaxxers zelf die de politie aan het uitlokken waren. Tja. Dan krijg je klappen. Heel veel boetes zijn overigens door de rechter kwijt gescholden.

 18. Pee

  @Jozias
  Je betoog staat vol leugens en je houd zaken buiten beschouwing om rechts de schuld te geven terwijl het toch echt links is die de boel onleefbaar maken en mastregelen in de weg blijven staan om normaal te kunnen leven .
  Manmanman wat zit jij er mijlen ver naast .

 19. Jozias heeft gelijk

  @pee: volgens mij is er in het betoog van Jozias geen speld tussen te krijgen. Misschien kun je toelichten wat je bedoelt ipv te roeptoeteren?

 20. Jozias

  @pee

  Onderbouwing graag voor je anderen beticht van leugens. Dit is wel heel goedkoop. Is dit echt je wanhoopspoging om mij in diskrediet te brengen?

  We leven in een door een neoliberale koers geregeerde wereld. Alles in dienst van het (grote internationale) bedrijfsleven. Alles in dienst van de aandeelhouders. Alles in dienst van het laten groeien van vermogen. Alles ten kostte van de meeste mensen, de omgeving en andere levende wezens.

  Dat is niet links. Dat is rechts. Ook als progressievere partijen dit beleid uitvoeren.

 21. Hans

  Wijs gevonnist.

 22. PeterH

  @Hans, ik ben het voor deze keer volledig met u eens.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 23. Realist

  Jozias geeft zichzelf gelijk pff, de claim op het morele gelijk.
  Als je het trouwens niet fijn vindt om in diskrediet gebracht te worden is het de vraag waarom jij zelf wel hele groepen in diskrediet mag brengen.

 24. Claire Obscur

  Kunnen deze raddraaiers niet gewoon een keer werk gaan zoeken? Voor hen zelf is dat ook fijner. Er is werk zat nu en ook zij kunnen dan een keer genieten van een vrije zaterdag.

 25. Klose

  @ Claire Obscur

  Kunnen de trollen en reaguurders (met altijd weer een zeer-rechtse agenda) op DUIC niet gewoon een keer werk gaan zoeken? Voor hen zelf is dat ook fijner. Er is werk zat nu en ook zij kunnen dan een keer genieten van een vrije dag.

 26. Justin

  Wat een belachelijk extreme reacties hier weer… Als er echt “gewone” mensen achter deze toetsenbordhelden zitten, dan is dàt een treurnis, en niet dat er een groepje mensen een vreedzaam protest uitvoeren.

  On-line opruiing door trollen die de godganse dag niets anders doen dan het internet bekladden met desinformatie en bewuste misvattingen en drogredenen. Dàt is pas een probleem.

 27. Jozias@jozias.nl

  # Realist

  Het verschil is het verschil tussen meningen en feiten.

  Een vreedmzaam protest is iets anders dan een gewelddadig protest.

  Extinction Rebelion protesteert altijd vreedzaam. Een blokkade is dan wel hinderlijk, maar er wordt niemand bedreigd en er wordt geen geweld toegepast. Heel wat anders dan bij de zeer-rechtse en boerenprotesten die we regelmatig langs zien komen.

 28. Scherpschutter

  @Jozias@Jozias

  Laten u en ik eens een gedachtenexperiment doen. Vanavond wordt er thuis bij u aanbeld. U doet de deur open en wordt overlopen door een horde van 15 man die uw huis binnenstormen. U probeert ze tegen te houden, maar ze lopen gewoon door.

  Ze nemen plaats in uw huiskamer, gaan zitten en toveren borden met beschuldigingen aan uw adres en eisen tevoorschijn. U vraagt ze weg te gaan. Ze weigeren. U vraagt het nogmaals. Ze weigeren weer. Dan beginnen ze de eisen ook te roepen, tezamen met de verklaring dat ze pas uit uw huis zullen vertrekken als u hun eisen inwilligt. Geen seconde eerder. Gehoorzaam…of anders. U belt de Politie. De Politie sommeert ze te vertrekken. Opnieuw weigeren ze en delen hun eisen mede. De Politie arresteert ze allemaal.

  En dan nu de vraag; zou u zulks als geweld beschouwen?

  Daar kan dan nog aan worden toegevoegd dat ze een paar weken ook al voor uw deur stonden om gehoorzaamheid van u te eisen en een paar weken later weer, waarop ze uw huis van boven tot onder beplakten met belijmde posters en ook pas vertrokken na ingrijpen van de Politie.

  Hoe u een dergelijk flagrante schending betitelt als een ‘vreedzaam protest’ in plaats van de afpersing met geweld die het is, gaat mijn bevattingsvermogen eerlijk gezegd te boven.

 29. Lexus

  @Scherpschutter: u blijkt het verschil niet te kennen tussen lokaalvredebreuk en huisvredebreuk. Los daarvan, actievoerders doen er altijd goed aan de aard van hun acties zorgvuldig te overwegen en wanneer die in strijd zijn met de wet, moeten ze zonder zeuren juridische consequenties daarvan dragen. Bovendien moeten ze zich realiseren dat sommige acties hun zaak geen goed doen. Zo simpel is het eigenlijk. Volgens mij zijn er betere acties dan het bezetten van een deel van de hal van een bank, al maakt die zich, net als de Rabobank, voortdurend aan nog zulke kwalijke praktijken schuldig.

 30. Scherpschutter

  Lexus

  Uiteraard ontgaat het u weer eens in het geheel dat ik Jozias het geweldadige karakter van de handelingen van XR duidelijk wilde maken middels een eenvoudige situatieverplaatsing. Teleurstellend, maar het lage discussieniveau went intussen wel.

 31. PeterH

  @Lexus:
  een helder betoog, ik kan me hier volledig in vinden.
  Alleen jammer dat u er een waardeoordeel over een bank aan gaat hangen.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).