Rechter: bekende scriptie van HKU-studente over schijnreis is plagiaat | De Utrechtse Internet Courant Rechter: bekende scriptie van HKU-studente over schijnreis is plagiaat | De Utrechtse Internet Courant

Rechter: bekende scriptie van HKU-studente over schijnreis is plagiaat

Rechter: bekende scriptie van HKU-studente over schijnreis is plagiaat
Zilla schoof aan bij RTL Late Night
De voormalig HKU-studente Zilla van den Born is door de rechter veroordeeld voor plagiaat van haar scriptie. In 2014 kwam ze landelijk in het nieuws met het onderwerp van haar scriptie: vanuit huis doen alsof je vijf weken door Zuidoost-Azië reist. 

De voormalig HKU-studente Zilla van den Born is door de rechter veroordeeld voor plagiaat van haar scriptie. In 2014 kwam ze landelijk in het nieuws met het onderwerp van haar scriptie: vanuit huis doen alsof je vijf weken door Zuidoost-Azië reist. 

De toen 25-jarige Zilla onderzocht vijf weken lang of het mogelijk was met behulp van bewerkte foto’s vrienden en familie te doen laten geloven dat zij in het buitenland verbleef. In werkelijkheid zat ze vijf weken op haar kamer. Haar scriptie werd goed beoordeeld. Ook kreeg ze talloze reacties in de media op haar project, zo verscheen ze onder andere bij RTL Late Night om haar verhaal te vertellen.

Nu, twee jaar later, is er niet meer veel over van die positiviteit rond haar scriptie. Merel Brugman studeerde namelijk twee jaar eerder al af met eenzelfde scriptie aan de Willem Kooning Academie in Rotterdam. Zij stapte daarom naar de rechter. Nu blijkt dat niet alleen het idee van Zilla hetzelfde als dat van Merel te zijn, maar ook de scripties inhoudelijk sterk op elkaar lijken. Zo staan er identieke zinnen en zelfs dezelfde spelfouten in de scripties.

Uitspraak
Merel Brugman is nu na twee jaar in het gelijk gesteld: Zilla pleegde plagiaat. De rechter heeft geoordeeld dat het overnemen van een idee niet strafbaar is, omdat er geen auteursrecht berust op een idee. Maar het overnemen van zinnen en passages is wel strafbaar. De rechter laat wel weten dat de omvang van het plagiaat niet heel groot is.

Als straf moet Zilla een deel van de proceskosten betalen en al het werk dat overeen komt met de scriptie van Merel binnen veertien dagen offline halen. Verder wordt Zilla door de rechter verplicht tot het schrijven van een rectificatie en mag ze publiekelijk niet langer ontkennen dat ze heeft overgenomen uit ander werk. De HKU wordt verzocht het werk te verwijderen uit het archief.

Sjezus zeg, Zilla – Snorkelen from Zilla van den Born on Vimeo.

5 Reacties

Reageren
 1. Willem

  Misschien dat de HKU ook haar diploma kan innemen..?

 2. syl

  Erg creatief! 😀

 3. Dirk

  http://www.zilladesign.nl/rectificatie-scriptie/

  Vooropgesteld dat ik beide dames niet ken:

  Ze heeft 5 zinnen overgenomen en op basis daarvan heeft Merel Brugman besloten om de gang naar de rechter te maken. De vraag die ik mezelf vooral stel is: heeft Merel Brugman niets beters te doen?

 4. Mark

  @Dirk

  Ik begrijp uit het vonnis dat het overnemen werd ontkent en Brugman werd weggezet als iemand die onterechte haar beklag deed. Ik denk vandaar de gang naar de rechter. Ik weet niet of ik hetzelfde had gedaan, maar snap wel dat je niet voor leugenaar wil worden uitgemaakt.

 5. Dirk

  @Mark: de vraag is hoe dat gesprek ging. Als Brugman dat deed net zoals ze de rechtszaak ingestoken heeft (“ze heeft mijn idee gekopieerd”) dan snap ik best dat van den Born dat ontkent en dat dat een verhitte conversatie was.

  Nu heeft de rechter geoordeeld dat ideeën niet te kopiëren zijn (dat is het allerbelangrijkste) en dat er wel 5 hele zinnen uit het hele stuk zonder bronvermelding overgenomen zijn. Dit had met een beetje waardigheid en rust allemaal geregeld kunnen worden, maar kennelijk moet hier een rechter aan te pas komen van Brugman.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).