Rechter: Utrecht mag plannen voor mega-Jumbo Leidsche Rijn doorzetten | De Utrechtse Internet Courant Rechter: Utrecht mag plannen voor mega-Jumbo Leidsche Rijn doorzetten | De Utrechtse Internet Courant

Rechter: Utrecht mag plannen voor mega-Jumbo Leidsche Rijn doorzetten

Rechter: Utrecht mag plannen voor mega-Jumbo Leidsche Rijn doorzetten
De gemeente Utrecht mocht de plannen voor het Leidsche Rijn Centrum aanpassen en daarmee de komst van een Jumbo Foodmarkt mogelijk maken. Dat heeft de rechter bepaald in kort geding dat winkeliers uit Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern hadden aangespannen tegen de gemeente.

De gemeente Utrecht mocht de plannen voor het Leidsche Rijn Centrum aanpassen en daarmee de komst van een Jumbo Foodmarkt mogelijk maken. Dat heeft de rechter bepaald in kort geding dat winkeliers uit Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern hadden aangespannen tegen de gemeente.

In de oorspronkelijke plannen was geen ruimte voor een dergelijke grote supermarkt in Leidsche Rijn Centrum. De gemeente heeft de plannen echter – omdat de omstandigheden veranderden – aangepast. De rechter oordeelde dat de gemeente daarmee niet onrechtmatig heeft gehandeld ten opzichte van de winkeliers in het gebied, die vrezen dat de megasuper grote nadelige gevolgen heeft voor hun eigen winkels.

De rechter oordeelde dat de gemeente beleid en beleidsvoornemens moet kunnen aanpassen in een veranderende maatschappij en niet hoeft te garanderen dat plannen voor een lange periode ongewijzigd in stand blijven.

Onaangenaam verrast

De rechter noemde het “begrijpelijk dat de winkeliers onaangenaam zijn verrast door de aangepaste plannen van de gemeente en dat zij vrezen voor nadelige gevolgen. Voor te stellen is dat zij destijds op basis van de plannen zoals die er toen lagen, hebben besloten aanzienlijke investeringen te doen en een winkel te openen in één van de omliggende winkelcentra en dat zij mogelijk met de wetenschap van nu andere plannen hadden gemaakt. Hoe voorstelbaar ook, dat is onvoldoende om te concluderen dat de gemeente met het aanpassen van plannen jegens hen in strijd met het vertrouwensbeginsel heeft gehandeld.”

Onderzoek

De rechter woog verder mee dat uit het bestemmingsplan blijkt dat vestiging van een megasuper niet uitgesloten is. Ook uitspraken van de wethouder op een raadsvergadering in november 2014 kunnen niet als een toezegging aan de winkeliers worden opgevat. Ook heeft de gemeente vaak overleg gevoerd met de winkeliers. Diverse onderzoeksrapporten over de effecten van de komst van een grote supermarkt spreken elkaar bovendien tegen. Daarom is onvoldoende gebleken dat de gevolgen voor de winkeliers desastreus en onevenredig zullen zijn, oordeelde de rechter.

10 Reacties

Reageren
 1. Max

  Een mooi aanvulling op dit rijtje van GROOTSTE in NL…;
  CS- OV knooppunt , Jaarbeurs, Universiteit, HKU,USP, UMC ziekenhuis,IKEA,Amsterdamse straatweg winkelstraat, etc.

 2. sander

  @MAX grootste opstoppingen, langste files, meeste luchtvervuiling, grootste financiële miskleunen

 3. BramD

  grootste fietsenstalling, drukste fietspaden dwars door de binnenstad, minste prioriteit voor niet-fietsers

 4. Rietje

  Iedere stad dezelfde winkels.
  Groot, groter, grootst.
  Saai, saaier, saaist.

  Als kleine middenstander word je gewoon weggedrukt.
  Wat een beleid.

 5. De Utrechter

  Het wordt tijd dat de gemeente ophoud met vage afspraken te maken met winkeliers en ze moet de Europese wet naleven en marktwerking bevorderen. Alle restricties die de gemeente in L-rijn toepast zijn zo krom als een hoepel en volgens mij in strijd met de wet! De consument is hier de dupe van. Begin met een wekelijkse markt toe te laten in Terwijde!

 6. Frank

  @Rietje: Zo kun je dat niet stellen. Dat geldt misschien voor ketens, maar niet voor supermarkten. Dat blijven trekkers in winkelcentra. Haal de supermarkt uit een winkelcentrum en het winkelcentrum bloedt dood.

 7. Charles

  Een grote bende die politiek. Eerst de Wall, de bestemming kan en mag niet gewijzigd worden, kijk eens wat daar leegstaat. Een eventuele bioscoop mag niet want die is beloofd aan een ander in het centrum (vriendjespolitiek). Winkelcentrum Terwijde, de markt mag daar niet meer. Markten zijn altijd bij winkelcentra in Utrecht. Waarom niet in Terwijde? Kijk eens wat er leegstaat in Terwijde, kunnen ze dat niet eerst opvullen? En nu omdat de plannen veranderen kunnen ze het wijzigen. Begin dan eerst eens met de Wall, er waren genoeg gegadigden die hier interesse in hadden maar niet mochten vanwege de vastgestelde plannen. Maar nee ze zullen wel genoeg steekpenningen hebben aangenomen om LRC te promoten. Zo zie je maar dat er niet geluisterd wordt naar de medemens.

 8. Frank

  @Charles:
  “Kijk eens wat er leegstaat in Terwijde, kunnen ze dat niet eerst opvullen? ”

  Welke “ze” moeten de leegstand in Terwijde hoe precies opvullen? Politici? De gemeente? Moeten die met een zweep in de hand alle winkeliers verplichten zich daar te vestigen of zo?

 9. Rietje

  @Frank
  Ik begrijp heus het nut van een supermarkt in een winkelcentrum. Maar waarom zo groot? Wij hebben eem mega-appie in de buurt. Ik vind het een gruwelijk ding. Het idee achter zo’n giga-super is wel degelijk zo dat je eigenlijk nergens anders meer heen hoeft en dus ten nadele van andere ondernemers.
  Ik kies heel bewust mijn boodschappen ook elders.

 10. Ronald

  Ieder maakt z’n eigen keuze toch?
  Zien we vanzelf wel wat mensen echt willen. En ik voorspel dat het gemak zal winnen. Bij mij in ieder geval wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).