Vaste medewerkers van de Bibliotheek Utrecht mogen niet vervangen worden door vrijwilligers. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem in hoger beroep bepaald.
Vakbond FNV spande de zaak tegen Bibliotheek Utrecht afgelopen zomer aan. De vakbond kwam op voor de belangen van de vaste medewerkers wier baan op het spel stond. Daarnaast vindt de vakbond het niet kunnen dat werknemers niet betaald krijgen voor hun werk. Ondanks een eerdere uitspraak van de rechter in het voordeel van FNV heeft de bibliotheek al wel personeel ontslagen om te kunnen bezuinigen.
Dit tot ongenoegen van FNV-bestuurder Hanan Yagoubi: “Daar valt je mond natuurlijk wel van open. Dat het UWV, ondanks de uitspraak van het kort geding en in afwachting van het hoger beroep, toch een vergunning verleent. Met het arrest van het hoger beroep in ons hand gaan wij uiteraard bestrijden dat de Bibliotheek Utrecht alsnog de ontslagen gaat doorvoeren. Dit zou in strijd zijn met de cao-afspraak.”
Directeur Ton van Vlimmeren van de Bibliotheek Utrecht liet vanochtend weten dat de bibliotheek kijkt hoe het met dit vonnis de dienstverlening voor de inwoners van Utrecht op peil kan houden en tegelijkertijd vorm kan blijven geven aan de vernieuwingen.
Yagoubi: “De gang naar de rechter was nooit onze gewenste route, maar was in het belang van alle bibliotheekmedewerkers onvermijdelijk. Onze leden maken zich niet alleen zorgen om hun baan, maar zien ook de kaalslag in de kwaliteit en dienstverlening van de bibliotheken. Vrijwilligers zijn prima om een bibliotheekteam mee te versterken, maar mogen niet echte banen verdringen. De reorganisatie van de Bibliotheek Utrecht hoeft niet ten koste te gaan van echte banen en kwaliteit van de dienstverlening aan de bezoekers van de bibliotheek. Gelukkig is de rechter het hiermee eens.”
Eind 2017 of begin 2018 verhuist Bibliotheek Utrecht naar het voormalige postkantoor aan de Neude.
2 Reacties
ReagerenDe cultuele sector anno ’16.
Hetr neo liberalisme heeft hier ook al zijn weg gevonden, de marktwerking in optima forma.
De enige remedie is de wolven in schaapskleren, zoals de directeur van de bieb in Utrecht, geen plek meer geven. Laat dit soort wolven de leuke onderdelen van het leven niet ook nog wegkapen.
Bij dergelijke initiatieven is geen plek voor marktwerking. Het is niet nodig. Misschien moet de directeur van de bieb in Utrecht eens gaan polsen bij zijn voorgangers hoe een begroting rond te krijgen. Waarschijnlijk komt hij dan al snel tot de conclusie dat zich juist als een marktpartij gedragen onnodig veel geld kost.
Justice has done, nu nog de ontslagen werknemers verplicht terug in dienst of een dikke financiële tegemoetkoming. Kan de bieb un Utrecht dat niet betalen, dan lijkt me een korting op het zeer forse salaris van de directeur zeer goed te billijken. Als hij het zogenaamd goed doet gaat zo’n directeur er ook flink op vooruit, volgens schandelijke neo liberale principes, hij doet immers gewoon zijn werk, maar dan mag hij volgens diezelfde principes ook gekort worden op zijn salaris bij dergelijke fouten/ wanprestaties.
Prima uitspraak. Het budget wordt niet verhoogd, dus het betekent dat alle bestaande medewerkers zich meer met de kernzaken bezig gaan houden rondom boekeninkoop , -logistiek en -uitleen en niet trainingen, exposities, lezingen en wat dies meer zij en er minder management- en beleidslagen nodig zijn.
Het betekent ook dat zodra bibliotheken tussen nu en 20 jaar in de toekomst veel minder bezocht worden de boel makkelijk gedownscaled kan worden.