Rechter veroordeelt Utrechter (25) die naar Syrië wilde voor jihadstrijd Rechter veroordeelt Utrechter (25) die naar Syrië wilde voor jihadstrijd

Rechter veroordeelt Utrechter (25) die naar Syrië wilde voor jihadstrijd

Rechter veroordeelt Utrechter (25) die naar Syrië wilde voor jihadstrijd
Een 25-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 200 uur. De man wilde in 2017 uitreizen naar Syrië om zich aan te sluiten bij de gewapende jihadstrijd.

Een 25-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 200 uur. De man wilde in 2017 uitreizen naar Syrië om zich aan te sluiten bij de gewapende jihadstrijd.

De verdachte plaatste in 2017 onder een valse naam berichten op Facebook die gingen over de jihadstrijd in Syrië. Uit die berichten en reacties die hij plaatste, blijkt volgens de rechter dat hij zich het radicaal extremistische gedachtegoed van de gewapende jihadstrijd eigen heeft gemaakt.

De man bekeek op internet video’s over de jihad en zei in chatberichten dat hij naar Syrië wilde om ‘op jihad te gaan’ en daarvoor te sterven. Hij was ook bezig met voorbereidingen, zoals contact zoeken met mensen in Syrië die hem konden helpen de grens over te komen. Hij vroeg ook naar reisroutes en was bezig met het aanvragen van een paspoort.

Grootspraak

De advocaat van de verdachte zegt dat het grootspraak was en dat de man nooit van plan was om echt naar Syrië te gaan. De rechtbank gaat daar echter niet in mee, omdat hij niet alleen sprak over vertrekken maar ook bezig was met manieren om dat te doen.

Volgens de reclassering is de verdachte kwetsbaar en pleegt hij delicten door verschillende omstandigheden. De man zou nu voor het eerst openstaan voor hulp. De reclassering adviseert daarom om een (deels) voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen en in te zetten op hulp en begeleiding. Dit advies is door de rechtbank overgenomen.

Voorwaardelijk

De man krijgt een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar. De rechtbank vindt dat de man ook een ‘voelbare’ straf moet krijgen en legt de man daarom een taakstraf van 200 uur op. De man krijgt hier bovenop nog een taakstraf van 60 uur voor een woninginbraak die hij begin dit jaar in Utrecht pleegde.

7 Reacties

Reageren
 1. Zuilen030

  Zie Oostenrijk!

 2. JdV

  Das nou ook toevallig. De man in Oostenrijk (Wenen) die was veroordeeld wegens afreizen naar Syrie stond ook naar 6 maanden weer buiten en besloot toen meteen maar een aanslag te plegen. Goed dat de rechters dat internationaal afstemmen, dan weten we waar we aan toe zijn.

 3. Coen

  Nou nou, poeh, ik denk dat deze man met een diepgewortelde haat voor het westen nu nooit meer mensen wil dood maken…… o nee, wacht.

  Leren politici en het OM na decennia aan dit soort terrorisme nu nog steeds niet een aanpak te ontwikkelen. Je weet nu al dat deze man vroeg of laat weer op gaat duiken bij aanslagen en oorlogen en dan heeft niemand meer iets geweust.

 4. bawang putih

  stop hem in zo’n ontzettend succesvol deradicaliseringsprogramma

 5. Pee

  Dat zijn toch geen straffen .
  Als je een paar plantjes op zolder hebt staan word je zwaarder gestraft.
  Dat hij weer in herhaling gaat vallen kan je vergif op innemen.

 6. Kadoendra

  Juridisch gezien kan er niet gesteld worden dat de man in de herhaling zal vallen want er is nog geen herhaling geweest.
  Daarom is de uitspraak van de rechter juridisch logisch.

 7. Peet

  Ongelofelijk ,,wat een naïviteit
  Zie Oostenrijk

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).