Rechtszaak tegen krakers Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant Rechtszaak tegen krakers Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant

Rechtszaak tegen krakers Kanaleneiland

Rechtszaak tegen krakers Kanaleneiland
Vandaag vindt er een rechtszaak plaats tegen de krakers die in april hun intrek hebben genomen in acht woningen aan de Monnetlaan in Kanaleneiland. Het Openbaar Ministerie wil dat bewoners vertrekken. Vanochtend kwam ook het nieuws naar buiten dat er nog een woning gekraakt is in dezelfde wijk.

Vandaag vindt er een rechtszaak plaats tegen de krakers die in april hun intrek hebben genomen in acht woningen aan de Monnetlaan in Kanaleneiland. Het Openbaar Ministerie wil dat bewoners vertrekken. Vanochtend kwam ook het nieuws naar buiten dat er nog een woning gekraakt is in dezelfde wijk.

Begin april werden de acht woningen in een renovatieflat gekraakt. De woningen die voorheen deel uitmaakten van Eiland 8 moeten in de toekomst gerenoveerd worden en stonden sinds maart leeg.

De krakers willen aandacht vragen voor de manier hoe Kanaleneiland vernieuwd wordt op dit moment. Er wordt gebouwd aan (nieuwbouw)woningen en een reeks sociale huurwoningen is verdwenen. De insteek van ontwikkelaars en de gemeente is dat de leefbaarheid zal vergroten door een meer gemixt woningaanbod.

De krakers zijn het hier echter niet mee eens: “Sociale woningbouw verdwijnt, dure huur- en koopwoningen komen ervoor terug. Van de 1100 sociale huurwoningen zijn er in dit gedeelte straks nog maar 138 over. We kunnen hier heel politiek correct over doen maar eigenlijk worden door dit beleid niet-witte en arme mensen de stad uitgejaagd, en verjagen is niet een oplossing voor eventuele problemen.”

Ook de woning die gisteren is gekraakt maakt onderdeel uit van het grootschalige vernieuwingsproject in Kanaleneiland. “De krakers protesteren tegen de stadsvernieling en tonen solidariteit met de krakers van de acht woningen in dezelfde wijk”, is te lezen op Indymedia.

Lees hier meer over de kraak in april:

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Vroeger had ik sympathie voor de krakers maar dat heb ik allang niet meer,dit zijn gewoon anarchisten op zoek naar de eeuwige confrontatie met de overheid, en dit allemaal zonder oplossing.;
  \
  De krakers zijn het hier echter niet mee eens: “Sociale woningbouw verdwijnt, dure huur- en koopwoningen komen ervoor terug. Van de 1100 sociale huurwoningen zijn er in dit gedeelte straks nog maar 138 over. We kunnen hier heel politiek correct over doen maar eigenlijk worden door dit beleid niet-witte en arme mensen de stad uitgejaagd, en verjagen is niet een oplossing voor eventuele problemen.”/

  Misschien zouden de krakers zich moeten afvragen waarom deze mensen er zon zooitje van hebben gemaakt als sociale huurder en de boel juist hebben laten verpauperen.

 2. Erik

  Mooi dat er zoveel sociale huurwoningen verdwijnen, de bewoners daarvan op Kanaleneiland hebben namelijk laten zien alles behalve sociaal te zijn. Kanaleneiland Noord is niet voor niets één van de meeste verrotte en beruchte wijken van het land. Als we die inwoners de stad uit kunnen jagen dan juich ik dat alleen maar toe. Misschien wordt het dan ooit nog wel eens iets met deze wijk.

 3. Scherpschutter

  Wat mij betreft vertrekken deze lieden niet alleen onmiddellijk (van andermans eigendom heb je af te blijven), maar ook zouden ze wat mij betreft vervolgd mogen worden wegens inbraak en het toebrengen van schade. Tot de laatste veer plukken, dit tuig.

  Dat we hier sowieso niet met heel frisse lieden te maken hebben, blijkt wat mij betreft ook nog uit de opmerking dat ‘niet-witte mensen de stad uitgejaagd worden’. Alleen een racist van de ergste soort denkt in dat soort termen. Bah!

  Verder een uitstekende zaak dat Kanaleneiland nu eindelijk eens geprivatiseerd wordt. Een eerlijke en effectieve oplossing voor de enclavevorming die we daar de laatste jaren hebben gezien.

 4. Kgd

  Prachtig! Zo te zien zijn de PVV’ers ook aanwezig in deze draad. Onderbuik die zich niks van feiten aantrekken. Allemaal verheerlijken ze racisme. Criminaliteit is niet aan etniciteit gebonden maar aan sociale “klasse” (onderzoek bureau Driessen voor de politieacademie, is het meest recentelijk onderzoek wat dat uitwijst). Mensen met een bruine of zwarte huidskleur, islamitisch geloof, niet Europese achternaam worden in Nederland uitgesloten van de arbeidsmarkt, Nederland scoort het slechts in de hele EU. Door deze uitsluiting hebben ze een laag inkomen en daardoor vervallen ze tot de ‘kleine’ criminaliteit. Dit samen met het etnisch profileren door politie zorgt voor die scheve verhouding aaar racisten en populisten op teren.

  Smerig leegstorten van de onderbuik door de reageerders hierboven met niet onderbouwde aantijgingen.

  Dat deze krakers nog veel mogen kraken!

 5. Jeroen de vries

  @kgd. Bijna goed. Een groot gedeelte van de mensen die door u zo zielig worden gevonden begaan al ver voor het betreden van de arbeidsmarkt criminele activiteiten. Op een leeftijd van 12 jaar ben je nog niet bezig met werk. Wel vaak met crimineel gedrag. De eerste arrestatie boven de 18 levert een strafblad op voor deze dan al ervaren crimineeltjes. Met een strafblad geen VOG. En dus geen baan. Of bijvoorbeeld ook geen carriere binnen de politie. Vandaar dat er zo weinig allochtonen bij de politie werken. Dus helaas, uw verhaal gaat geheel niet op. Niet gebaseerd op de onderbuik maar op openbaar beschikbare criminaliteitscijfers en onderzoeken.

 6. IBH

  Hoewel ik het een goed idee vind om de verpaupering en de slechte naam van Kanaleneiland aan te pakken is het doen verdwijnen van sociale huurwoningen een probleem. Gezien de groei van de bevolking moet elk huis dat weggaat dubbel ergens anders in de stad weer bijgebouwd worden…

 7. Barend

  Het verdwijnen van de sociale huurwoningen gaat nu in een razend tempo.
  Wat is het niveau van een aantal reacties hier toch laag. Jullie wonen zeker in vrije sector woningen en betalen allemaal trouw je belastinggelden en hebben geld genoeg? In Utrecht zijn een groot aantal prachtige monumenten blijven staan dank zij kraakacties. Sterker nog, het overeind blijven van de structuur van de oude binnenstad is mede aan de kraakacties. te danken. Een aantal van deze woningen zijn sociale huurwoningen geworden en gebleven. Deze actie in Kanaleneiland past zo te zien in dit rijtje. Het idee van IBH is mooi (voor elke verdwenen huurwoning moeten er twee terug komen) maar de werkelijkheid is verre hiervan.

 8. bas

  Gelukkig heeft Erik de VOC mentaliteit nog… We gaan er naartoe, plunderen alle huizen en eisen het gebied op, en waar ze dan naartoe moeten maakt mij geen zak uit….

 9. Thomas

  Wie houden ze voor de gek? Er is maar één groep waarvoor krakers opkomen: krakers.

  Ze stelen panden om gratis in de grote stad te wonen. Het motief van de krakers is zuiver commercieel.
  Hiermee jagen ze woningbouwcorporaties op kosten, daardoor stijgt uw en mijn huur.

  De krakers is alleen voor zichzelf en tegen iedereen.

 10. Pietje Puk

  Tuurlijk als iets gratis is dan zal het wel goed zijn. Zoals de waard is vertrouwd ie zijn gasten! De meeste mensen hebben helemaal niet door wat voor inzet er nodig is om zo te kunnen leven. De woningen zijn zeker niet van alle gemakken voorzien. Het is meestal afzien. En voor dit zogenaamde ‘gratis’ wonen moet eerst heel wat gebeuren.

  De verpaupering is nog het meest toe te schrijven aan het beleid van die zogenoemde ‘sociale’ woningbouwverenigingen die nog het meest verdienen aan de huursubsidies en waarbij de directeuren en veelal met miljoenen vandoor gaan!

  Ik zeg: Goed bezig! En zo doorgaan.

  Pas als de laatste vis gevangen is, pas dan zal men zich realiseren dat geld niet te vreten is!

  People over profit!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).