Stichting Centraal Museum heeft een goed jaar achter de rug wat betreft bezoekersaantallen. De overkoepelende stichting is er zeker van dat het Centraal Museum, het nijntje museum en het Rietveld Schröderhuis samen de 400.000 bezoekers aan gaat tikken. Een record dat volgt op jaren van grote verbouwingen.
Het hoge bezoekersaantal stemt de stichting optimistisch, zegt zakelijk directeur Marco Grob: “Het is een bevestiging van de aantrekkingskracht van onze musea en de diversiteit van de programmering.” De tentoonstellingen Op Scherp (fotorealisme) en Spuiten en Stikken (textielkunst en graffiti) werden goed bezocht. MODA, een tentoonstelling over Marokkaanse mode kreeg nationaal veel media-aandacht.
Ook voor het Rietveld Schröderhuis was het een bijzonder jaar. De wereldberoemde woning werd in 1924 opgeleverd, en blies dus honderd kaarsjes uit. De mijlpaal trok een hoop geïnteresseerden. Ter ere van het jubileum verscheen een 869 pagina tellende biografie over het huis. Ook volgend jaar is er weer iets te vieren, dan is het namelijk 25 jaar geleden dat het museum op de UNESCO Werelderfgoedlijst terechtkwam.
Verbouwing
2024 is het eerste volle kalenderjaar dat het vernieuwde nijntje museum weer open is. Het aantal bezoekers ligt 20% hoger dan het jaar ervoor. De verbouwde locatie is pas sinds juni 2023 te bezoeken, daarvoor zat het tijdelijk in Magazijn De Zon aan de Oudegracht. Naast de bezoekers zijn ook jury’s enthousiast: het museum werd verkozen tot het meest kindvriendelijke museum van Nederland en dingt mee om de European Museum of the Year Award.
Ook de vaste collectie van het Centraal Museum was dit hele jaar weer te zien zoals die bedoeld is. Afgelopen december werd de 1920-vleugel weer in gebruik genomen nadat ook deze 1.5 jaar dicht was voor verbouwing. Hiermee was voor het eerst sinds 2020 het hele museum het hele jaar te bezoeken.
Puzzel
Voor 2025 heeft het Centraal Museum meerdere tentoonstellingen op de planning staan, waaronder een grote tentoonstelling over moederschap. Maar volgens Grob zijn er ook uitdagingen. “Het werven van personeel blijft een moeilijke taak, wat invloed heeft op de dagelijkse gang van zaken.” Ook financieel heeft het museum een puzzel te leggen. De kosten stijgen harder dan de subsidie, maar het verschil wil het museum niet allemaal doorberekenen in de toegangsprijzen. “We willen toegankelijk blijven voor een brede groep mensen.”
14 Reacties
ReagerenKijk. Das mooi. De subsidie kan omlaag. Meer bezoekers=meer inkomsten= minder geld vanuit de belastingbetaler. Op naar de 500k bezoekers en 0 euro subsidie. Baggervette winsten!!!
Mooi, het Centraal Museum heeft bewezen dat de subsidies een goed resultaat kunnen opleveren. Goed keuze van onze gemeente.
Een goede reden om meer te investeren in musea in Utrecht!
@Max betaal jij zelf ook gemeentelijke belastingen ? Moet je eens proberen kijken hoe je dan reageert.
@Don: Ik betaal gemeentelijke belastingen en ik ben het met Max eens. Ik betaal graag voor kunst en cultuur in Utrecht.
@Rob H
Mooi! Dan zou je er ook voor vrijwillig voor betalen als het niet via gedwongen belastingen verloopt en zijn de belastingen dus volstrekt overbodig.
Afschaffen die hap. Weg met alle subsidies.
Via de belastinggelden draag ik op mijn bescheiden wijze graag bij aan het succes van dit prachtige museum!
Voor het overige ben ik van mening dat de wolf in Nederland beschermd moet worden en dat de hypotheekrenteaftrek meteen mag verdwijnen.
Nu kan gemakkelijk een subsidie van € 60.000,00 naar historisch museum Zuilen!
En dank aan Nijntje en Rietveld!
@JdV Jammer dat je zulk hatelijk en dommig commentaar wél hebt bij zoiets als een museum en niet bij de landbouw- en veeteeltsector die tig meer subsidie ontvangen en 2 maal zo weinigen het laatje brengen dan cultuur en media.
Voor iedereen die geen belasting wil betalen… in de landen die het meeste belasting betalen per hoofd van de bevolking zijn ook de landen waar men het meest gelukkig is…
Dus blijf, betaal lekker belasting en wordt gelukkig ipv zuur..
@ Boogschutter
Geef het geld terug aan de inwoners, dan kan iedereen zelf bepalen welke instellingen die steunt wanneer die het geld kan missen.
Gewoon minder belasting heffen dus, zodat culturele instellingen ieder jaar wat minder subsidie krijgen en zichzelf gaan bedruipen. Daardoor gaan zij een beter financieel beleid voeren. Nu ontbreekt die prikkel.
Verder:
De wolf wordt al beschermd.
De HRA is inmiddels gelimiteerd op een aantal jaren (was vroeger oneindig) en wordt (al jarenlang) langzaam afgebouwd, omdat je mensen niet ineens de HRA kunt afpakken wegens een gat in hun financiële begroting.
@Gedachtekassie 0:02
Dat is wel waar ja. In Noord Korea is de belasting 100% en het levensgeluk onder de Noord Koreanen ook.
@ Nina
Als je ‘het geld teruggeeft’ aan de burgers is de kans groot dat door versnippering aan allerlei onnutte flauwekul opgemaakt wordt.
@ Boogschutter
Wat de één allerlei onnutte flauwekul vindt, is voor de ander belangrijk en andersom.
Ik kan mij bijv. ook goed voorstellen dat iemand met een grote portemonnee aan andere dingen geld uitgeeft, dan iemand met een kleine beurs.
Om bijv. iemand met een kleine beurs die de basisbehoeften niet op orde heeft te laten meebetalen aan iets dat bovenaan de pyramide van Maslov staat, is niet sociaal.
@boogschutter: ik ben ook groot voorstander van de afschaffing van hra. Mits ook het huurwaardeforfait verdwijnt. En uiteraard de huurtoeslag. Laten mensen maar gewoon lekker zelf voor hun woning betalen. Daar heeft de overheid niks mee te maken.