Referendumaanvraag over groei Utrecht gaat nieuwe fase in | De Utrechtse Internet Courant Referendumaanvraag over groei Utrecht gaat nieuwe fase in | De Utrechtse Internet Courant

Referendumaanvraag over groei Utrecht gaat nieuwe fase in

Referendumaanvraag over groei Utrecht gaat nieuwe fase in
De gemeente Utrecht heeft woensdag de eerste serie handtekeningen ontvangen waarmee een referendum over de groei van de stad mogelijk moet worden. De initiatiefnemers moesten duizend handtekeningen verzamelen, die gaan nu gecontroleerd worden. Daarna breekt de volgende fase aan waarbij er tienduizend handtekening verzameld moeten worden in zes weken.

De gemeente Utrecht heeft woensdag de eerste serie handtekeningen ontvangen waarmee een referendum over de groei van de stad mogelijk moet worden. De initiatiefnemers moesten duizend handtekeningen verzamelen, die gaan nu gecontroleerd worden. Daarna breekt de volgende fase aan waarbij er tienduizend handtekening verzameld moeten worden in zes weken.

Onlangs is het plan Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 (RSU) aangenomen. Daarin wordt onder meer globaal besproken hoe de groei van de stad, met 100.000 nieuwe inwoners, moet gaan gebeuren. Een groep bewoners vraagt zich echter af waarom Utrecht zo hard moet groeien.

“Deze plannen zijn zeer ingrijpend en we hebben als gewone burgers nauwelijks iets meegekregen over dit besluit. Wij vinden dat de bevolking hier alsnog over geïnformeerd en geraadpleegd moet worden”, zei één van de initiatiefnemers eerder.

2.700

Om hun zorgen kracht bij te zetten zijn de initiatiefnemers een petitie begonnen om de gemeente te overtuigen een referendum te houden over de RSU en de vraag of de huidige bewoners wel willen dat er 100.000 nieuwe Utrechters bijkomen. Die petitie werd bijna 2.700 keer ondertekend en is nu overhandigd aan de gemeente.

Deze week worden de ondersteuningsverklaringen op geldigheid gecontroleerd en er wordt advies gevraagd aan de onafhankelijke referendumcommissie. “Uiterlijk op 18 augustus zal de burgemeester, als hoofd van het centraal stembureau, een besluit nemen of het inleidend verzoek wordt toegelaten”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Als het verzoek wordt toegelaten hebben de initiatiefnemers zes weken de tijd om een definitief verzoek in te dienen. Hiervoor zijn tienduizend geldige ondersteuningsverklaringen nodig.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Peet

    D66 Utrecht en referendum, daar houden ze bij D66 niet zo van
    Stel je je voor dat bewoners gaan bepalen, wat voor stad Utrecht moet worden

  2. Erwin

    Sinds wanneer kun je in Utrecht een referendum aanvragen..? 🤔

  3. Esrin W.

    Gaan we weer. Nog geen wéék geleden kwam er al een post voorbij met dezelfde inhoud. Het zal hier wel weer helemaal vol lopen in de loop van de dag met emotionele reacties. Toch maar een keer ánders gaan stemmen een keer mensen? Dan hoef je ook niet elke keer alles recht te breien wat krom is gegaan.

  4. Jankanerwatvan

    Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe egoïstisch dit referendum is. Anna Zanger die zelf van buiten Utrecht hier is komen wonen en vervolgens in Utrecht geboren kinderen het niet gunt hier zelfstandig te kunnen wonen.

    Even inhoudelijk: de Nederlandse bevolking groeit. Die mensen moeten ergens wonen. Hopelijk zijn niet alle Nederlanders zo asociaal als sommige Utrechters om te zeggen dat deze nieuwe aanwas niet welkom is binnen hun gemeentegrenzen.

  5. Jozias

    Minder dan 1% (0,77%) van de Utrechtse bevolking heeft de petitie tot een referendum ondertekend?!?!?!?!

    En nu moet er een zinloos referendum georganiseerd gaan worden?

    Nogmaals, de meerderheid van de Utrechters staat achter de keuzes die op beleidsgebied gemaakt worden in de stad.

    Of je of ik het daar nu persoonlijk mee eens zijn of niet.

    Ik ben het regelmatig niet eens met HOE Utrecht groeit en keuzes die gemaakt worden (ik ben dan ook elders gaan wonen), maar dat de stad groeit is ergens een gegeven. Dat komt door de ligging namelijk. Daar doei je weinig aan. En het doet er niet toe wat IK vind, maar het doet er toe wat de Utrechter vindt. En die zijn het wel eens met de beleidslijnen; blijkt keer op keer.

    Ondanks dat een handjevol reaguurders hier dagelijks schreeuwt in de marge.

  6. Binnenstadbewoner

    Ja peet, stel je voor

  7. Realist

    Die groei is belachelijk maar Nederland loopt vol dus het zal wel moeten.

  8. Joop

    @ Esrin W

    Het lijkt er op dat DUIC dit referendum erg graag wil, en er daarom zo vaak mogelijk over wil berichten om het aan te wakkeren.
    Niet doen zo’n referendum, er komen bijna alleen tegenstanders opdagen om te stemmen, voorstanders laten het waarschijnlijk massaal afweten en je krijgt een zeer vertekend beeld.
    Als je ergens erg tegen bent motiveert dat veel sterker om te gaan stemmen dan als je voor bent, of er niets op tegen hebt.
    Daarnaast, de gemeenteraad is democratisch gekozen.
    En Utrecht moet gewoon verantwoordelijkheid nemen als grote stad om bij te dragen aan het probleem van tekort aan woningen.

  9. Martin

    Esrin W. Op welke partijen kan je stemmen als je niet wilt dat de stad zo enorm hard moet groeien?

  10. Jean-Paul Jacquard

    @Martin: goeie (retorische) vraag.

  11. W

    Ruimtelijke Utrechtse Strategie 2040(RUS2040)!
    Bij het lezen van de stukken moest ik direct aan plan Feuchtinger denken! Bij hem was het: demp alle grachten en maak er rijbanen van!
    De toenmalige bestuurders wilden het plan Feuchtinger maar wat graag uitvoeren!
    Gelukkig hadden we destijds een hele moedige minister Marga Klompé! Zij verzette zich heftig tegen dit plan en zorgde ervoor dat Utrecht hedentendage nog steeds van de prachtige grachten kan genieten.
    Na vele jaren wordt zij nu geeerd met de Marga Klompébrug!!! en de inwoners van Utrecht zijn haar nog steeds dankbaar.

    Bij RUS2040 is het: gooi alle open en soms groene stukjes Utrecht dicht met vooral flatgebouwen! Het is/wordt toch geen Feuchtigingertje!!!
    Wie?…………staat er nu politiek op om dit idiote verdichtingsplan van woningen/mensen stoppen?
    Mensen hebben ruimte nodig om er even uit te gaan en lucht te happen.

  12. Barend

    @ W
    Feuchtinger wilde niet de grachten dichtgooien maar de singels.
    En het was niet primair Klompé die dit tegenhield, maar haar voorgangers. Sterker nog, Klompé gaf uiteindelijk onder druk van het gemeentebestuur en de HC-bazen toestemming om Weerdsingel en noordelijke Catharijnesingel te dempen. De rol van Klompé in het verzet is overtrokken en gemythologiseerd.

  13. Koel Hoofd

    @Joop
    Eind jaren negentig was Utrecht het konkelend bestuur van D66, GL en PvdA ook spuugzat en stemde men 2x NB! (1988 en 2000) massaal op Leefbaar Utrecht.
    Daarom was er 2001 ook een referendum met een goede opkomst en duidelijke uitslag, meer groen minder beton.
    Alleen had en heeft onze lokale gevestigde politiek daar compleet en volledig maling aan. Men heeft eerst Leefbaar Utrecht eruit gewerkt, en verkocht daarna vervolgens elk stukje grond aan de hoogste bieder want die bevolking… die telt alleen bij de gemeenteverkiezingen en moet verder de mond houden.
    Dat zijn trekjes van een totalitair regime.

    Dus ik huldig die mensen die de moed hebben om nu dit referendum te organiseren want D66 en GL zullen ze daar genadeloos voor afstraffen. Want die verkopen hun ouwe moer nog als duurzame 2e hands fiets voor geld.

  14. wollie

    Jacobse en Van Es hadden jaren geleden al de oplossing: de multo-radiale samenleving. alleen erin met een pasje. https://youtu.be/K0lg9KchCqQ

  15. Utrechter2

    @Jankanerwatvan: waar komt die ‘aanwas’ vandaan?
    @Jozias: het was met de krapst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad tot stand gekomen zonder financiële onderbouwing.
    Dat de Nederlandse bevolking groeit is “een gegeven” omdat ook VVD en CDA ondanks alle kritische taal heel graag immigranten willen binnen halen. Elk jaar een stad zo groot als Zutphen (en anders half zo groot). Hoe hou je anders een race to the bottom in stand bij de onderste helft van Nederland?

  16. jankanerwatvan

    @Utrechter2: ten eerste de natuurlijke aanwas (aanwas is een gebruikelijk begrip overigens): er worden ruim twee keer zoveel Utrechters geboren als dat er sterven. Zouden deze nieuwe Utrechters op den duur zelfstandig in de stad mogen wonen?

    Zie onderstaande link voor meer cijfers (gevonden via google):
    https://www.utrecht-monitor.nl/bevolking-bestuur/bevolking/stand-ontwikkeling#:~:text=In%20de%20periode%20tussen%20de,2.064%20inwoners%20van%20Utrecht%20overleden.&text=Het%20totale%20sterftecijfer%20van%20Utrecht,overledenen%20ten%20opzichte%20van%202019.

  17. Scherpschutter

    De comment van Joop is exemplarisch voor de morele rot die zich in een paar decennia binnen iedere democratie ontwikkelt; de opvatting dat een democratie prima is zolang de eigen opvattingen maar uitgevoerd worden. Democratie cultiveert irrationeel egoisme van de zuiverste soort.

  18. Utrechter2

    @jankanerwatvan: hihi alsof dat hoge geboortecijfers los zouden staan van het open grenzenbeleid van het Rijk. Ook statushouders die kinderen krijgen in Utrecht tellen hier in mee. Geldt net zo goed voor mensen vanuit de provincie die hier komen en hier kinderen krijgen. Daar heb ik geen problemen mee want zij en hun ouders hebben ook jaren belasting betaald aan het Rijk.

    De suggestie dat het allemaal los staat van het open grenzen beleid van de VVD (ja ja) is typerend voor de hele beleidswereld. Eén bekendere woningmarktexpert durft het inmiddels in de mond te nemen maar zegt er meteen achteraan dat het “goed is voor de economie”. Terwijl het niet zijn expertisegebied is: hij praat hierin anderen na.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).