Het Topografisch Bureau werd op 18 februari 1815 opgericht en verzamelt sindsdien geografische informatie. Om 200 jaar topografische kaarten te vieren is die informatie nu bijeen gebracht in een overzicht. Zo kan je nu bekijken hoe jouw straat of wijk er 200 jaar geleden bij lag.
De tijdreis-app is gemaakt om 200 jaar topografie te vieren en is hier te bekijken. De site lijkt een kopie van Google Maps, maar door de tijdslijn aan de zijkant is je eigen straat ook te bekijken in 1815. Zo is onder meer de ontwikkeling van Leidsche Rijn mooi te zien en wordt de stad elk dichter bevolkt tot een flinke dichtheid in 2015.
11 Reacties
Reageren… nimmer was ik eerder zo blij met DUIC als nu. Ik ben namelijk een plattegronden-junk! Site inmiddels toegevoegd aan m’n favo’s…
Qua Utrecht-stad heb ik een replica van Braun 1659, plattegrond midden-Nederland 1947, ‘n falkplan Stad Utrecht 1968, en een boek Kaarten van Utrecht door Donkersloot-De Vrij 1988 (misdruk, vandaar voor weinig). Chapeau!!!
Ah, Van Pimpelen, ook lid van de club?
Kent u deze ook, een stadsuitbreidingsplan van Berlage uit 1920;
http://hollandsewaterlinie.erfgoedsuite.nl/@5832/uitbreidingsplan/
Leuk om te kijken wat er uiteindelijk wel en niet is uitgevoerd, de grijze kringen rond de forten geven aan waar absoluut niet gebouwd mocht worden in verband met de Waterlinie
@Gas: Was het niet zo dat dat niet zozeer was vanwege de waterlinie (als in: onder water te zetten gebied) maar eerder vanwege de schootsvelden van de forten? Er is daar namelijk wel degelijk gebouwd, maar voor zover ik weet mocht daar in een deel niet en in een deel alleen in hout gebouwd worden opdat de huizen snel met de grond gelijk gemaakt konden worden om het schootsveld vrij te krijgen. Een deel van de gebouwde houten huizen staat voor zover ik weet nog steeds in die gebieden.
Klopt Frank, alleen (gedeeltelijk) houten bebouwing, voor de redenen die jij noemt.
Dit is de herziene versie van Berlage uit 1924,
http://www.parkooginal.nl/wp-content/uploads/2011/10/scannen0015-2.jpg
Men ziet het plan voor een vliegveld in Utrecht-Oost is vervallen evenzo andere zaken
Dank, DUIC.
Net n beetje van m’n facebookverslaving af, nu mag ik me straks kaartjunk noemen….
Cooooooool!
Wellicht kan ik dan iemand blij maken met deze link van het kadaster waarop je kunt zien wanneer een bepaald pand gebouwd is.
https://bagviewer.kadaster.nl/lvbag/bag-viewer/
@Luuk: Dank! heel interessant! Dat is op individueel niveau. Gevisualiseerd in kleur is dat ook interessant. http://code.waag.org/buildings/
Voor Utrecht:
http://code.waag.org/buildings/#52.0952,5.1165,13
Een hele leuke site maar toch 1 opmerking, De tijdspanne klopt niet helemaal. Mijn huis is gebouwd in 1979 maar wordt pas in 1988 op de kaart weergegeven in 1979 staat mijn wijk er nog helemaal niet op maar was er toch echt in 1979. De A2 tussen Vianen en Utrecht is gebouwd in 1953 maar staat er ook pas in een later jaartal op. Verder toch leuk om te oriënteren.
Weet iemand waarom Utrecht zich heeft uitgebreid op specifieke locaties? Dat er vraag was naar woningen is duidelijk maar waarom heeft de gemeente er voor gekozen om bijvoorbeeld Overvecht juist daar te bouwen, heeft dit te maken met de kosten van de grond of type grond?