Rekenkamer geeft Utrecht een onvoldoende voor hulp in huishouden-beleid | De Utrechtse Internet Courant Rekenkamer geeft Utrecht een onvoldoende voor hulp in huishouden-beleid | De Utrechtse Internet Courant

Rekenkamer geeft Utrecht een onvoldoende voor hulp in huishouden-beleid

Rekenkamer geeft Utrecht een onvoldoende voor hulp in huishouden-beleid
De Rekenkamer geeft de gemeente Utrecht een onvoldoende voor het hoeveelheid maatwerk dat wordt geboden voor hulp in het huishouden. Zo zijn er minder uren hulp geleverd dan mogelijk was binnen het budget en is ook de bezuiniging aanzienlijk hoger uitgevallen dan nodig was.

De Rekenkamer geeft de gemeente Utrecht een onvoldoende voor het hoeveelheid maatwerk dat wordt geboden voor hulp in het huishouden. Zo zijn er minder uren hulp geleverd dan mogelijk was binnen het budget en is ook de bezuiniging aanzienlijk hoger uitgevallen dan nodig was.

Dat stelt de Utrechtse Rekenkamer in het rapport ‘Hulp bij maatwerk’. Het rapport is opgesteld naar aanleiding van de nieuwe wet die in 2015 is ingegaan, waarbij gemeenten zelf maatwerk moeten gaan leveren aan haar eigen bewoners voor hulp in het huishouden. De totale hulp in het huishouden komt in Utrecht gemiddeld neer op anderhalf uur per week.

Ongeveer de helft van de hulpbehoevenden geeft aan dat ze het met de toegewezen uren hulp vanuit de gemeente niet lukt om hun huis voldoende schoon en leefbaar te houden. De toegewezen uren bleken voor veel mensen te weinig waardoor ze een zogeheten herindicatie moesten aanvragen om voor meer uren in aanmerking te komen.

Deze herindicaties zijn volgens de Rekenkamer door de gemeente onder te hoge tijdsdruk en bovendien slecht uitgevoerd. “Deze werkwijze geeft een deel van de hulpbehoevenden het gevoel dat er niet naar hen geluisterd is. Later moest een flink aantal indicaties weer aangepast worden. De gemeente heeft onvoldoende inhoud gegeven aan de wettelijke eis om individueel maatwerk toe te passen op basis van zorgvuldig onderzoek naar de individuele situatie van de klant”, aldus het rapport.

Bezuinigingen
Ook is de Rekenkamer kritisch op de bezuinigingen in het huishouddossier. Zo hield de gemeente 2,8 miljoen euro (18%) over van het begrote budget voor hulp in het huishouden. Dit komt onder meer doordat werd uitgegaan van een gelijkblijvend aantal hulpbehoevenden, terwijl de laatste jaren sprake was van een dalende trend. Bovendien waren de inschattingen vooraf gebaseerd op 100% gebruik (‘verzilvering’) van de toegewezen uren, terwijl hulpbehoevenden in de praktijk gemiddeld 81% daarvan gebruiken. Tot slot bleef bij de toeslagregeling om uren bij te kopen (HHT) in 2015 2,5 miljoen euro (75%) over.

Actie
De SP-fractie wil dat er onmiddellijk actie ondernomen wordt. SP-raadslid Nicole van Gemert: “Er is geld genoeg beschikbaar, er is zelfs meer dan vijf miljoen euro over van het afgelopen jaar. Het is een schande dat kwetsbare mensen slechts twee uur per week een schoonmaakhulp krijgen terwijl er vaak veel meer nodig is. Wat ons betreft draaien we de botte bezuiniging terug en ik ben dan ook erg benieuwd naar de reactie van het College.”

Lees het hele rapport hier.

3 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Utrecht, ga je heel diep schamen.
  Nee, nog dieper.
  En dan nog een eind.

 2. Jacqueline van doornik

  Heb altijd al gezegd dat het niet klopte… hier in Utrecht…. Heb zelf ook hulp in de huishouding…. voorheen had ik 3 uur per week…. komen nu 1,5 uur per week…en dat is echt weinig….

 3. Wim

  En Burgemeester wat ga je hier aan doen, of ben je te druk met allerlei andere leuke dingen als Wielren wedstrijd binnen halen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).