Rekenkamer Utrecht: ‘Daklozen zitten in de knel in Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant Rekenkamer Utrecht: ‘Daklozen zitten in de knel in Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant

Rekenkamer Utrecht: ‘Daklozen zitten in de knel in Utrecht’

Rekenkamer Utrecht: ‘Daklozen zitten in de knel in Utrecht’
De Rekenkamer Utrecht heeft een rapport gepubliceerd over de opvang en zorg voor daklozen. In het rapport staat dat daklozen in de knel zitten omdat niet iedereen tijdig ondersteuning of de juiste hulp krijgt. De Rekenkamer stelt dat voor een aantal knelpunten al maatregelen zijn genomen of in voorbereiding zijn door de gemeente.

De Rekenkamer Utrecht heeft een rapport gepubliceerd over de opvang en zorg voor daklozen. In het rapport staat dat daklozen in de knel zitten omdat niet iedereen tijdig ondersteuning of de juiste hulp krijgt. De Rekenkamer stelt dat voor een aantal knelpunten al maatregelen zijn genomen of in voorbereiding zijn door de gemeente.

In het rapport ‘Opvang en zorg voor daklozen in Utrecht: knel in de keten’ is te lezen dat het risico op terugval groot is voor daklozen. Ruim de helft van de daklozen in de nachtopvang was al eerder dakloos. In Utrecht waren er in 2016 zo’n 900 daklozen.

Zelfstandig of begeleid wonen na dakloos te zijn geweest is bovendien lastig door een gebrek aan betaalbare woonruimte. Wethouder Kees Diepeveen zegt zich te herkennen in de problemen rond de daklozenopvang en stelt dat er verschillende maatregelen zijn genomen: “De gemeente Utrecht werkt continu aan het verbeteren van de daklozenopvang. De laatste jaren zijn er verschillende maatregelen genomen. Zo is sinds 2017 het Stadsteam Herstel actief, een team hulpverleners speciaal voor daklozen die hen ondersteunen en begeleiden.”

Verhuizing opvang

Ook vernieuwt en verhuist de dagopvang in Utrecht eind dit jaar naar een plek waar inloop, activiteiten en slaapplaatsen samenkomen. “De volgende stap is dat de nachtopvang verandert in een opvang waar mensen ook overdag kunnen verblijven. Hierdoor ontstaat er meer rust om te werken aan herstel”, aldus Diepeveen.

Er is volgens de Rekenkamer onvoldoende herkenning ‘van complexe problemen tijdens de intake bij de eerste opvang waardoor de hulp niet altijd passend is’. De gemeente onderschrijft dat het prioriteit is om te voorkomen dat mensen dakloos worden en vervolgens betere afspraken moeten komen voor de begeleiding om terugval te voorkomen.

Dagactiviteiten

De Rekenkamer adviseert om de capaciteit en expertise bij de intake in de daklozenopvang te vergroten. “En de registratie- en informatievoorziening te verbeteren zodat beter gestuurd kan worden in opvang en zorg. Verder verdient het omzetten van gescheiden dag- en nachtopvang naar een 24-uurs gecombineerde opvang meer prioriteit.” Dagactiviteiten en het mogelijk maken van werk dragen bij aan herstel.

Er zijn in Utrecht geen wachtlijsten meer voor nachtopvang, maar wel voor de crisisopvang. Ook voor verslavingszorg en psychische problemen kunnen mensen niet direct terecht. Hierdoor komen mensen in de nachtopvang die daarvoor te kwetsbaar zijn. Dat leidt veelal tot verergering van problemen. Ook een gebrek aan betaalbare woonruimte is een probleem. “Regels rond inkomen en schulden zijn bovendien belemmerend”, aldus het rapport.

2 Reacties

Reageren
 1. Alex

  Oplossing voor daklozen: geef ze een huisje, lap ze op dmv therapie (psycholoog of iets dergelijks), kleding, eten, zakgeld een douche, en geef ze weer een baan om weer de zaken op orde te krijgen. Begeleidend wonen. Investeren is beter dan de mensen maar buiten te laten met een bijstand.. Willen ze hier niet aan mee werken dan krijgen ze een taakstraf en hun Bijstand wordt gekort of ingekort. Genoeg werk in de productie/ of bij de boeren.

 2. Yoshua

  @Alex,
  De grootste fout die je maakt is begeleid wonen, daar zit de daklozen dus niet op te wachten.
  Een dakloze jeugdvriend die heeft 15 maanden op een lijst gestaan van het Leger des Heils.
  Twee maal per week langskomen voor een lunch en gesprek, was hij heel blij mee.
  vanaf het eerste moment heb ik hem verteld dat wanneer hij boven aan de lijst zou staan, hij begeleid wonen zou krijgen in een hostel of iets dergelijks en dat hij onder bewind zou komen te staan.
  Geloofde hij niet van mij, toen het uitkwam was hij woedend, 15 maanden was hij aan het lijntje gehouden volgens hem.
  Hij staat 11 jaar ingeschreven bij woningnet, kan zo een flatje krijgen maar denkt zelf dat hij dat niet krijgt.
  Snurkhuis kan hij gratis slapen via de gemeente, maar wil niet tussen de daklozen zitten.
  De meesten zitten niet te wachten op hulp, ze denken het zelf wel te kunnen maar doen er niets aan.
  Maandelijks van de daklozenuitkering een halve kilo pep kopen en verkopen is lucratiever dan 40 euro per week zakgeld en wonen in een hostel.
  Waarom zou je mensen verplichten aan iets mee te werken waar ze diep ongelukkig van worden?
  Laat mensen dakloos zijn als ze dat prettig vinden, en een afkeer hebben tegen hulpverlening.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).