Rekenkamer Utrecht over aanpak mentale problematiek van gemeente: ‘Het gaat niet goed’ Rekenkamer Utrecht over aanpak mentale problematiek van gemeente: ‘Het gaat niet goed’

Rekenkamer Utrecht over aanpak mentale problematiek van gemeente: ‘Het gaat niet goed’

Rekenkamer Utrecht over aanpak mentale problematiek van gemeente: ‘Het gaat niet goed’
Archieffoto
Het gaat niet goed met de mentale gezondheid van Utrechters en het handhaven van het gezondheidsbeleid. De groep met problemen zou niet worden bereikt en niet worden geholpen. Dat is te lezen in een rapport van de Rekenkamer Utrecht dat deze week is verschenen.

Het gaat niet goed met de mentale gezondheid van Utrechters en het handhaven van het gezondheidsbeleid. De groep met problemen zou niet worden bereikt en niet worden geholpen. Dat is te lezen in een rapport van de Rekenkamer Utrecht dat deze week is verschenen.

In het rapport ‘Het gaat niet goed’ van de Rekenkamer Utrecht is te lezen dat steeds meer mensen problemen ervaren met hun mentale gezondheid. Tijdens de coronapandemie zijn de klachten bij met name jongeren sterk toegenomen. Zo ervaart 22 procent van de Utrechters tussen de 16 en 25 jaar oud matige of ernstige psychische klachten. “Dit zijn ongeveer 12.000 personen en dan gaat het nog alleen over jongvolwassenen”, aldus de Rekenkamer.

Het onafhankelijke orgaan concludeert dat er de afgelopen jaren weinig terecht is gekomen van het aanpakken van de mentale gezondheid van inwoners. Bovendien zou de basis van het beleid niet in orde zijn, hierdoor zijn de initiatieven om iets te doen niet doeltreffend.

Gebrek aan sturing

In het rapport is onder andere te lezen dat de zorgorganisaties in de stad, die zich inzetten om mentale problemen aan te pakken, aangeven meer behoefte te hebben aan sturing door de gemeente. “Een samenhangend pakket aan activiteiten om de mentale gezondheid van Utrechters te verbeteren ontbreekt”, aldus de Rekenkamer.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er in het beleid geen concreet doel zou zijn én dat er niet genoeg personeel en budget is. Bovendien zou er nauwelijks aandacht zijn voor evaluatie, waardoor moeilijk te zien is wat het beleid oplevert.

De Rekenkamer raadt de gemeente tot slot onder meer aan om een concreet doel te formuleren, waarin rekening wordt gehouden met het budget. Ook wordt geadviseerd alleen subsidies te verlenen aan partijen die bijdragen aan dat doel.

Context

In een reactie op het rapport laat het college van burgemeester en wethouders (B&W) weten de complexiteit en urgentie van het onderwerp te onderschrijven. Zij zeggen daarentegen de context van de afgelopen jaren te missen zoals de coronacrisis, oorlog in Oekraïne en de afgenomen bestaanszekerheid. Het college zegt de reflecties op het beleid mee te nemen ‘bij het opstellen van nieuwe beleidsnota’s binnen het sociaal domein.’

Het hele rapport is op de website van de Rekenkamer te lezen.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. OnzeTaal

  “De groep met problemen wordt zou niet worden bereikt en niet worden geholpen”
  Wordt mag weg

 2. Peter

  De Gemeente Utrecht geeft jaarlijks miljoenen uit aan sociaal makelaars van DOCK en aan Buurtteams, wat zijn die dan de hele dag aan het doen?

 3. Nina

  Kinderen worden opgezadeld met volwassen problemen (klimaat, kinderarbeid derde wereld, oorlogen, uitsterven dieren/planten, vlees/vlieg schaamte, stikstofuitstoot, scheiding ouders met spin-off zoals iedere week afwisselend in ander huishouden wonen, enz. enz.).

  Tel daarbij op de druk van sociale media en apps die zo zijn gebouwd dat je steeds heel lang op je telefoon zit. Computerspellen met leeftijdscategorie 16+ die kinderen al op 8-jarige leeftijd spelen. De prestatiedruk voor het behalen van een voor het kind te hoog schoolniveau. Het op de tenen lopen om dat te hoge schoolniveau af te ronden en de enorme hoeveelheid toetsen op scholen (al vanaf de lagere school). Werkelijk idiote influencers die als rolmodel fungeren en een nepwereld voorspiegelen. Zangeres Maan bijv. die zegt dat het in haar omgeving “het heel normaal is om een lijntje te snuiven”.

  Met dit alles (en nog veel meer wat ik niet heb genoemd) moet je ook nog geestelijk gezond groot worden?

  Wij falen aan alle kanten en maken onze kinderen ziek.

  Wie komt er eens voor ze op? Het ligt nl. niet aan henzelf!

  Als ouder ben ik dagelijks veel tijd kwijt om al de ongein die op mijn kinderen afkomt in een juist perspectief te plaatsen voor ze. De Tamtam en het WNF promotieblaadje die uitgedeeld worden op hun lagere school gaat hier bijv. ongelezen de oud papierbak in met de mededeling dat dit problemen zijn die volwassenen moeten oplossen. Het laatste wat je wilt, is dat kinderen wakker gaan liggen van zaken die zij niet kunnen oplossen; althans dat lijkt mij toch een primaire taak voor ouders (en pedagogen).

 4. Koel Hoofd

  – ervaart 22 procent van de Utrechters tussen de 16 en 25 jaar oud matige of ernstige psychische klachten
  – Dit zijn ongeveer 12.000 personen en dan gaat het nog alleen over jongvolwassenen
  …half Utrecht zakt door de mentale hoeven?
  Beetje minder virtuele socials en wat meer reele sociale interactie zou wel eens wonderen kunnen doen. De reele stilte is oorverdovend door het virtuele geschreeuw online.

 5. Rob

  Wat Nina zegt, helemaal eens!

 6. JdV

  Woke ouders krijgen nou eenmaal sneeuwvlok kindertjes.

 7. Nina

  Het is hoog tijd voor een prioriteitenlijst voor de gemeentelijke uitgaven gebaseerd op de pyramide van Maslov m.b.t de inwoners.

  Wat heb je aan kunst/cultuur/fietsstraten/geschilderde vlaggen op de weg/opvang van logees, als inwoners zich miserabel voelen, geen dak boven hun hoofd hebben, zorg ontberen en honger/kou lijden?

  Eerst de basis op orde voor alle inwoners, daarna pas ruimte voor extra zaken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).