In de gemeente Utrecht is vorig jaar ruim 5.000 keer bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Daarmee was de stad koploper is de provincie, waar in 2022 ruim 19.000 keer bezwaar is gemaakt tegen de geschatte waarde van koopwoningen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data van de CBS, COELO en de Waarderingskamer.
Elk jaar bepalen gemeenten de WOZ-waarde van koopwoningen. Hiermee berekenen zij vervolgens hoeveel gemeentelijke belasting een woningeigenaar moet betalen. Zo gebruiken gemeenten de WOZ voor de OZB (onroerendezaakbelasting) en soms de rioolheffing. Tot zes weken na de datum van de WOZ-beschikking, kan een eigenaar bezwaar maken bij de gemeente. In de gemeente Utrecht kan er bezwaar gemaakt worden tot 8 april.
De gemeente Utrecht was in 2022 koploper bezwaar maken in de provincie. In de stad werd 5.036 keer bezwaar aangetekend. Dat is aanzienlijk meer dan de tweede plek in de provincie, de gemeente Amersfoort, waar 1.469 keer bezwaar werd gemaakt. Veenendaal volgt als derde gemeente met 1.425 bezwaren.
Stijging
Dit jaar is de WOZ in Nederland gemiddeld met 17 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook in gemeente Utrecht steeg de WOZ waarde met bijna 18 procent: van 392.000 euro in 2022 naar 461.384 euro in 2023.
Hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer: “Dit jaar is de gemiddelde stijging maar liefst 17 procent. De WOZ voor dit jaar is gebaseerd op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. De huizenprijzen waren toen fors hoog, waardoor de WOZ nu ook flink stijgt. De verwachting is dat het aantal bezwaren dit jaar flink boven de 250.000 van vorig jaar zal uitkomen.”
Belastingverlaging
Bijna alle Utrechtse gemeenten hebben het tarief voor de OZB dit jaar verlaagd. Deze daling weegt echter niet op tegen de sterke WOZ-stijging, waardoor veel inwoners er alsnog op achteruitgaan. In 2023 betalen Utrechters gemiddeld 29,49 euro meer OZB dan een jaar eerder. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo is in de provinciale hoofdstad Utrecht de sterkste stijging: gemiddeld betalen inwoners hier 65,79 euro meer dan vorig jaar.
De definitieve bezwaarcijfers van 2023 worden duidelijk nadat alle bezwaren zijn gemaakt.
6 Reacties
ReagerenEen hoge woz waarde kan ook gunstig zijn. Je kan hem gebruiken om je loan to value percentage van je hypotheek vast te stellen zonder taxatie, met mogelijk een lagere rente(opslag) en dus lagere maandelijkse hypotheeklasten.
En terecht dat veel mensen bezwaar maken. Deze ouderwetse vaststelling is compleet niet meer te onderbouwen. Veel huizen hebben gewoon nog slechte isolatie, oude meuk als keukens en lekkende onderdelen. De WOZ/OZB is nu gekoppeld aan de gekte in de markt maar compleet niet relevant voor de waarde van de woning. Ze kunnen beter een nieuwe rekenmanier ontwikkelen die beter aansluit op de realiteit.
Ik ben nog steeds in afwachting van de nieuwe WOZ waarde en de gemeentelijke belastingaanslag. Duurt erg lang dit jaar…
@Cas
“Betaal ons geld over wat wij jou woning waard vinden, want anders sturen we gewapende mannen langs om je bezittingen af te pakken”.
Wat dacht u van in plaats van de rekenmethode aan te passen, gewoon te stoppen met deze barbaarse vorm van afpersing?
Het grote bezwaar in Utrecht zijn de hoge tarieven per eenheid. Die staan niet ter discussie, dus het enige wat je kan doen is bezwaar maken tegen de waarde van onroerend goed, terwijl de tarieven ook ieder jaar flink over de kop gaan.
@ JdV
Yess. En je kunt zo punten sprokkelen om boven de nieuwe huurliberalisatiegrens te komen en dus buiten de grijpgrage vingertjes van Hugo de Jonge te blijven.