Relatief weinig steekincidenten in Utrecht; ook geen toename zichtbaar Relatief weinig steekincidenten in Utrecht; ook geen toename zichtbaar

Relatief weinig steekincidenten in Utrecht; ook geen toename zichtbaar

Relatief weinig steekincidenten in Utrecht; ook geen toename zichtbaar
Het aantal steekincidenten in Utrecht is in de eerste helft van 2021 nagenoeg gelijk gebleven aan dezelfde periode in 2020. Daarnaast komen er in Utrecht, in vergelijking met andere grote Nederlandse steden, relatief minder steekincidenten voor. Dat zegt de gemeente Utrecht op basis van politiecijfers.

Het aantal steekincidenten in Utrecht is in de eerste helft van 2021 nagenoeg gelijk gebleven aan dezelfde periode in 2020. Daarnaast komen er in Utrecht, in vergelijking met andere grote Nederlandse steden, relatief minder steekincidenten voor. Dat zegt de gemeente Utrecht op basis van politiecijfers.

In september stelden de Utrechtse fracties van de VVD en CDA schriftelijke vragen over wapenbezit onder jongeren. “In heel Nederland is een zorgwekkende trend zichtbaar: het (steek)wapenbezit en het aantal steekincidenten onder jongeren neemt toe”, aldus de partijen. Ze wilden onder meer van het college weten welke ontwikkeling er in het aantal steekincidenten zichtbaar waren, na de toename die vorig jaar waarneembaar was.

De gemeente zegt dat er geen sprake is van een duidelijke trend of ontwikkeling. “Het aantal is nagenoeg gelijk gebleven”, aldus het college. “Ook is er binnen de politie eenheid Midden-Nederland geen toename zichtbaar van het aantal minderjarige verdachten dat betrokken is geweest bij een geweldsincident met een mes.”

112-meldingen

Daar wordt wel aan toegevoegd dat de cijfers die in de media verschijnen niet altijd komen uit het politiesysteem. “Informatie kan ook afkomstig zijn van een site waarop 112-meldingen staan. Het wil niet zeggen dat deze meldingen ook altijd resulteren in een geregistreerd (steek)incident bij de politie.”

Tijdens de landelijke wapeninleveractie, die zondag afloopt, kunnen mensen straffeloos hun steek- en vuurwapens inleveren. Personen die een vuurwapen inleveren worden niet vervolgd voor wapenbezit. Als blijkt dat met het wapen een strafbaar feit is gepleegd, kan iemand wel vervolgd worden.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Teringjantje

  Feit blijft dat over tien jaar de series Narcos in Utrecht opgenomen kan worden, maar dat er “relatief weinig steekincindenten zijn” is natuurlijk positief!

 2. Esrin W.

  Geweldig bericht toch? Als het er maar een paar zijn in een bepaalde periode is het helemaal prima dus.

 3. Hetty

  In de schaduw van de Dom….thriller over het leven in narcostad Utrecht, wint over 10 jaar een Oscar. Goed gezien, Teringjantje !

 4. Realist

  Relatief weinig geregistreerde steekincidenten.. volgens de spreadsheets is alles oké.

 5. Trebor

  Ik heb alleen maar het gevoel dat we afglijden naar een klimaat waar steken/ schieten/ en verhuftering de normaalste zaak van de wereld aan het worden is .
  Het landelijk gemiddelde zal zeker niet gelijk zijn gebleven dus Utrechtse politiek reken je niet rijk.

 6. Koel Hoofd

  Positief nieuws!
  Blij mee.

 7. Len

  Enkel omdat iets vaker onder de aandacht komt zegt niets over de werkelijke trend. Maar mensen houden graag vast aan gesuggereerde illusies in hun filterbubbels. Dat creëert voornamelijk het publieke sentiment, en dat ventileert vervolgens uitgebreid hun mening hierover. Doe daar bovenop een saus van ongefundeerde aannames en je hebt een discussie over iets wat zoals in het artikel aangegeven statistisch gezien niet bestaat.

 8. Pee

  @Len
  De criminaliteit cijfers laten wel andere dingen zien dan wat jij aangeeft.
  Zelfs de politie zegt dat het toe is genomen.

 9. wollie

  wat doen die jongeren er dan mee… appeltje schillen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).