René Labrijn van Restaurant De Ouzerie: ‘Ik voel me in de luren gelegd door de gemeente’ | De Utrechtse Internet Courant René Labrijn van Restaurant De Ouzerie: ‘Ik voel me in de luren gelegd door de gemeente’ | De Utrechtse Internet Courant

René Labrijn van Restaurant De Ouzerie: ‘Ik voel me in de luren gelegd door de gemeente’

René Labrijn van Restaurant De Ouzerie: ‘Ik voel me in de luren gelegd door de gemeente’
Archieffoto vrijmarkt Koningsdag
René Labrijn van restaurant De Ouzerie aan de Van Asch van Wijckskade voelt zich belazerd door de gemeente. Gisteren werd hem verteld dat hij tijdens de vrijmarkt op Koningsdag geen vergunning krijgt voor zowel een terras als een tap voor de deur. “Al zeven jaar krijg ik toestemming, ik heb al mijn inkopen en aanbetalingen voor dit jaar al gedaan. Het is een gigantische schadepost”, aldus Labrijn.

René Labrijn van restaurant De Ouzerie aan de Van Asch van Wijckskade voelt zich belazerd door de gemeente. Gisteren werd hem verteld dat hij tijdens de vrijmarkt op Koningsdag geen vergunning krijgt voor zowel een terras als een tap voor de deur. “Al zeven jaar krijg ik toestemming, ik heb al mijn inkopen en aanbetalingen voor dit jaar al gedaan. Het is een gigantische schadepost”, aldus Labrijn.

De gemeente geeft aan dat de afwijzing van het terras is gebeurd vanuit veiligheidsoogpunt. “Er wordt nog gekeken hoe het belang van veiligheid gecombineerd kan worden met het belang van de ondernemer”, aldus de gemeente Utrecht.

De reden die De Ouzerie te horen heeft gehad was dat het terras en de tap een belemmering van de doorgang zouden zijn. Volgens Labrijn is dit onzin want de tap staat voor de deur van zijn zaak. “Mijn tap staat op de stoep tussen de mensen die hun oude spullen op kleedjes verkopen. Het looppad is tijdens de vrijmarkt de weg waar normaal gesproken de auto’s rijden. Er is dus helemaal geen sprake van belemmering. Je zal zien dat op de plek waar ik mijn tap wilde zetten mensen gaan zitten met oude rommel.”

Wat Labrijn daarnaast ook dwars zit is de manier waarop hij door de gemeente wordt behandeld. “Ze bellen vrijdagmiddag rond 15.00 uur, een week voor Koningsdag, om doodleuk te vertellen dat alles niet doorgaat, terwijl ze het al maanden van tevoren weten.”

Het is naar eigen zeggen een gigantische schadepost voor De Ouzerie. Over vervolgstappen is Labrijn terughoudend. “Het heeft mij al zoveel gekost, en ik heb geen zin om nog meer geld eraan uit te geven.”

18 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Spullen aanschaffen voor dat de vergunning binnen is? Dat noemen we ondernemersrisico. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. 7 keer een vergunning gehad? Mooi, maar dat geeft geen recht op nr. 8.

 2. joop gerritse

  @JdV: ongetwijfeld juridisch waar. Maar ik heb altijd de manier waarop de gemeente maar doet, tamelijk onverteerbaar gevonden. Ik weet nog hoe ik, een halve eeuw geleden, een woonvergunning moest hebben (ik weet niet of dat nog bestaat) en wel snel, want ik kon toch moeilijk op straat gaan slapen… Die kreeg ik na maanden ook wel, daar niet van, maar ze vonden het normaal dat ik maar moest afwachten. Heb ik ook niet gedaan– ik ben gewoon ingetrokken. Maar er is kennelijk nog niet zoveel veranderd… de gemmente doet maar, en jij als burger hebt maar af te wachten.

 3. Henk Glimlach

  JdV, wat een nuttige en vooral ook (h)eerlijke reactie. Ik hoop hier nog heel veel van je te lezen. Dit soort inzichten lees je bijna nooit. Chapeau!

 4. Berend

  Dan via het raam 🙂 beetje creativiteit mag op Koningsdag, vraag maar aan Willem

 5. Arjan Verhoeven

  Belemmering van de doorgang? Op de stoep, naast een weg? Een stoep die verder sowieso vol staat met kraampjes?
  Dit is gewoon pesten.

 6. MvdH

  De gemeente heeft de aanvragen al weken binnen, vaak al in januari, Ze komt telkens met nieuwe inzichten. De ondernemer probeert zijn risico in te dekken door tijdig een vergunning aan te vragen, zoals de gemeente verlangt. Dan mag je er toch op vertrouwen dat de gemeente tijdig beslist of er wel of geen vergunning wordt verleent. Helaas worden de vergunning verstrekkers voorzien van oogkleppen en is de gemeente kennelijk in de veronderstelling dat een ondernemer daags voor het event nog alles kan regelen. Alsof het hier gaat om een dekentje buiten liggen en verkopen maar. Dus ja er moeten voorbereidingen worden getroffen door de ondernemer die niet kunnen wachten tot een week tevoren. De gemeente moet ophouden zo laat te vergunnen. Dan is ervoor ieder op tijd duidelijkheid
  Als je dan inderdaad te vroeg hebt ingekocht dan is het te vervatten tot ondernemers risico.

 7. Co Te Let

  Diegene die de vergunning afgeeft van de gemeente zal wel iemand anders voor de deur zetten van De Ouzerie. Dit is echt een schande,dit restaurant zit er al zo lang als ik, en waarschijnlijk alle Utrechters, me kan heugen.
  Er zal wel iemand zijn die meer geld geeft voor de vergunning waaruit zal blijken dat de mensen in de gemeente net zo corrupt zijn als de landelijke politici.

 8. Antonius

  Dat de gemeente een fout maakt kan gebeuren. Dat ze dat op zo’n laat moment doen is slecht. Maar laten ze in Maartens naam hun fouten toegeven en deze ondernemer alsnog de vergunning geven. En nu wel snel.

 9. JdV

  @Henk glimlach. Hartelijk dank. Maar vlak uw eigen bijdrage ook niet uit, die mag er zeker zijn. Grote klasse, ik hoop ook nog veel van u hier te lezen.

 10. Horror

  Afd vergunningen in het stadskantoor
  Dat is echt horror
  Iedereen werkt langs elkaar heen
  Geen leiding
  Geen strak beleid
  Ambtenaren , die maar niet kunnen begrijpen , dat ze er voor de burgers zijn

 11. Niels Bokhove

  @ Co Te Let: Weer typisch een voorbeeld van complotdenken. Loze veronderstelling en verdachtmaking (“zal wel”) zonder een greintje van bewijsvoering. (Dit los van mijn kritiek op gemeentebeleid e.d..)

 12. BJP

  JdV u bent vast geen ondernemer. Je kunt niet alles nog bestellen in de laatste paar dagen voor een evenement. En daarbij, de argumenten voor afwijzing slaan nergens op. Dit is gewoon ondernemertje pesten en dat staat de gemeente Utrecht om bekend.

 13. Floor

  Ach wat jammer gemeente, ze maken hier geen sier mee. Waarom zo laat reageren toch nergens voor nodig. Erg onsympathieke houding naar de burger toe.

 14. JdV

  @bjp. U bent vast geen goede ondernemer als u er niet in slaagt wat voedsel en bier een week voor de verkoop te bestellen.

 15. Se

  De gemeente heeft er nogal een handje van om ondernemers aan het lijntje te houden. Om vervolgens op het laatste moment een vergunning af te keuren. De meeste aanvragen lopen al vanaf januari. Maar de gemeente blijft vaak terug komen met aanvullende vragen. Het gebeurt regelmatig dat een vergunning van een evenement pas op de dag zelf binnen komt. De bestellingen die al vroeg gedaan moeten worden slaan uiteraard niet op drank en voedsel maar op materiaal. Zoals podia en 1 of meerdere buitenbarren. Een buitenbar moet meestal al maanden van tevoren besteld worden omdat Koningsdag een landelijk evenement is. Een bar bestellen na januari is bijna niet te doen. Er komen zelfs veel barren vanuit België omdat er in nederland niet voldoende zijn. Er zijn overigens nog veel vergunningen niet rond terwijl Koningsdag al aankomende week is.

 16. joop gerritse

  Toch heb ik de indruk dat de gemeente nog steeds maar raak doet, en dat de burgers maar moeten afwachten. Dat was een halve eeuw geleden ook al zo…

 17. herman

  Als er geklaagd wordt richting gemeente dan lijkt Duic steevats op de hand van de ondernemer. Mis hier vaak de andere kant van het verhaal…

 18. [email protected]

  Ik vind wel dat de gemeente beter moet comuniceren met haar inwoners/ondernemers, je merkt dat ambtenaren er vaak een potje van maken, zeker degene die halve dagen werken en het vaak op de stapel gooien.
  Kan mij voorstellen dat dit zuur is voor een ondernemer die altijd heeft gestaan op deze plek, erg jammer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).