Restaurant Aphrodite in Lunetten definitief gesloten; eigenaar noemt overvallen als één van de oorzaken Restaurant Aphrodite in Lunetten definitief gesloten; eigenaar noemt overvallen als één van de oorzaken

Restaurant Aphrodite in Lunetten definitief gesloten; eigenaar noemt overvallen als één van de oorzaken

Restaurant Aphrodite in Lunetten definitief gesloten; eigenaar noemt overvallen als één van de oorzaken
Het Griekse restaurant Aphrodite in winkelcentrum Lunetten in Utrecht heeft de deuren definitief gesloten. Naast de schuld die opgelopen is tijdens de coronaperiode noemt eigenaar Shamida Smulders ook de vele overvallen in het gebied als reden voor de sluiting. “Niemand komt werken in zo’n winkelcentrum. Zeker niet als de baantjes voor het oprapen liggen in andere, veiligere, delen van de stad.”

Het Griekse restaurant Aphrodite in winkelcentrum Lunetten in Utrecht heeft de deuren definitief gesloten. Naast de schuld die opgelopen is tijdens de coronaperiode noemt eigenaar Shamida Smulders ook de vele overvallen in het gebied als reden voor de sluiting. “Niemand komt werken in zo’n winkelcentrum. Zeker niet als de baantjes voor het oprapen liggen in andere, veiligere, delen van de stad.”

Inmiddels zijn de rolluiken van Aphrodite naar beneden, maar 3,5 jaar geleden gingen ze voor het eerst omhoog. Smulders schrijft op Facebook dat ze al die tijd ‘tegen alle winden in’ moest werken en dat ‘de koek (gyros)’ nu op is. “Ook al loopt de zaak nu eindelijk goed, is dat helaas niet genoeg om door te gaan.”

Smulders zegt dat onder andere de economische en maatschappelijke situatie al 3,5 jaar veel tegenslag oplevert. “De schuldenlast van corona is zwaar en het personeelstekort nog zwaarder.” De vele overvallen van de afgelopen tijd in winkelcentrum Lunetten noemt Smulders als reden voor het wegblijven van eventuele werknemers. “Het is helaas niet vol te houden op deze manier.”

Wapen

Aphrodite werd zelf ook meerdere keren overvallen. Zo werd in januari 2022 een medewerker bedreigd met een wapen en in maart van dat jaar vond er een inbraak plaats in de nacht. In april 2022 werden twee 14-jarige verdachten aangehouden voor de overval in januari.

Smulders sluit haar bericht echter af met een positieve noot. “Dat gezegd hebbende wil ik jullie graag bedanken voor de onophoudelijke stroom aan steun en betrokkenheid die wij vaak kregen van jullie. Lunetten is ook een hele bijzondere wijk met veel draagkracht en mooie, leuke en unieke mensen.”

Wat er gaat gebeuren met het pand in winkelcentrum Lunetten is nog niet bekend.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Steve

  Kom maar naar Vianen.
  Daar kunnen we wel een goede Griek gebruiken.

 2. Rietje

  Heel veel sterkte Shamida.
  Ik wens je mooie nieuwe kansen toe.

 3. Ihsan

  Volgens mij is het aantal overvallen in Lunetten niet hoger dan in andere delen van de stad.

 4. anonyniem

  Utrecht wordt helaas steeds crimineler, zelf laatste 3 maanden ook twee slachtoffer van auto inbraak.

 5. Bram

  Heel erg zonde, was een leuke tent!

  Maar de gemeente moet echt iets gaan doen in en rondom het winkelcentrum (eigenlijk de hele wijk) hier. Het veiligheidsgevoel is hier in 5 jaar tijd totaal verdwenen.
  De bewoners zijn bang dat Lunetten in rap tempo Kanaleneiland en Overvecht achterna gaat.

 6. Massegast

  Prachtige foto. The end of the affair……

 7. MB

  Wat ontzettend jammer dat ze moeten sluiten… Heerlijk eten en zeer betrokken eigenaars. Zo zie je maar dat zelfs een succesformule door teveel pech en kwaad ten onder kan gaan.

  Maak me ook wel zorgen over de kwaliteit van het winkelcentrum. Het was al een beetje een griebushol, maar als de mooie zaken dan ook nog vertrekken zal het niet beter worden.

 8. Wies

  Al die donkere gangetjes in combinatie met weinig sociale controle in combinatie met het dumpen van allerlei problematiek in de buurt is een dodelijke combinatie. De gemeente heeft van Lunetten een afvoerputje gemaakt. Jammer, want het is een mooie buurt in theorie.

 9. W

  @wies: hoezo de gemeente? En hoezo afvoerputje? Zijn het niet (sommige) bewoners zelf die zich gedragen als neanderthalers?

 10. peter R.

  Dit restaurant heeft zeker heel veel pech gehad, maar er is ook een andere kant. Bij de pizzeria ertegenover is het altijd druk, bij Aphrodite zag je zelden iemand. wellicht was het concept ook niet echt levensvatbaar. De schuld aan criminaliteit en de gemeente geven is iets te gemakkelijk.

 11. Matt

  @ Bram en Wies: ik woon in omgeving Filipijnen (dat is dus helemaal in het zuiden van Lunetten) en kon tijdens mijn ritjes naar het winkelcentrum (dat is in het noorden van de wijk) observeren dat de gewoonte om afvalhopen naast de containers te dumpen steeds verder naar het zuiden bewoog. Het duurde wel een paar maanden voordat dat gebruik de Simplonbaan overstak en daarna nog even voordat het ook bij de afvalcontainers op de Filipijnen gebeurde maar de verloedering leek zich als een natuurverschijnsel in de wijk te verspreiden.

 12. Wies

  Er is geen handhaving en er is geen winkelcentrum in Utrecht waar ik zoveel vreemde types zie hangen. Volgens mij zijn er veel instellingen rondom Lunetten en mensen met problemen in de flats daaromheen. Dat bedoel ik @W. Maar het is inderdaad niet alleen de gemeente. Het is ook de inrichting zoals ik zei.

 13. Uuu

  @ Bram

  Wat velen kennelijk niet doorhebben is dat het bewust beleid is. Niet alleen lokaal, maar ook landelijk.

  Veel mensen met problemen worden moedwillig nu gehuisvest in Lunetten, deze wijk was als volgende aan de beurt. Zeker nu men met geld de jaren ‘50 en ‘60 buurten aan het oppoetsen is en makelaars daar de veryupping aanjagen. Lunetten wordt nu opgeofferd. Door landelijk VVD-beleid is er niet alleen bezuinigd op AZC’s, maar ook op geestelijke gezondheidszorg en op volkshuisvesting. Het is bewust beleid om sociale woningbouw open te stellen voor mensen met problemen (en niet meer voor gewone werkende mensen). De coöperaties werken hier aan mee, waarschijnlijk krijgen ze daar landelijk of regionaal geld voor. Zij hebben de taak verlegd naar probleemopvang en daarmee gehtorisering.

  Helaas is Lunetten nu aan de beurt. Ook de gemeente werkt bewust mee aan dit spel. Zij hebben baat bij veryupping van sommige wijken. Lunetten is nu het afvoerputje. Onaantrekkelijke architectuur, steeds meer mensen die minder meekwamen in de samenleving en in de oksel ban snelwegen en daarmee zeer ongezond. Waarom het dan niet helemaal laten verloederen daar? Zijn ze in de rest vd stad van de problemen af. Misschien worden de junks ook wel daarheen gebonjourd? In Lunetten kom je toch alleen als je er moet zijn.

  Erg jammer voor de oorspronkelijke bewoners.

  Wisten jullie trouwens dat een stad als Den Haag zijn probleemgevallen exporteert naar andere steden? Volgens nieuwe wetgeving krijgen deze mensen ook elders urgentie bij toewijzing sociale huurwoningen. Deze probleemgevallen van elders nemen ook weer huizen van ook Utrecht in beslag.

 14. Moniek

  De foto laat duidelijk een enigszins armoedige, verouderde en wat verloederde omgeving zien en dat is het dan ook nog steeds met open rolluiken. Geen handige plaats voor een aardig restaurant.

 15. NvdB

  Ik vind de reacties omtrent de wijk wat overdreven hier. Ik woon al flink wat jaren in Lunetten en buiten het winkelcentrum om is het een leuke, erg gemêleerde wijk die zeer geschikt is voor gezinnen met jonge kinderen (waar ik er een van ben.)

  De problematiek centreert zich inderdaad wel wat rondom het winkelcentrum, mede dankzij de hoge concentratie aan sociale huurwoningen, maar dat is in de rest van de wijk absoluut niet het geval. Verder lopen andere zaken zoals de Toko, de pizzeria en nu ook de Syriër Tayba al tijden gewoon zonder problemen.

  Aphrodite was een prima zaak, heeft wat pech gehad maar in mijn optiek niet echt een verlies voor het winkelcentrum t.o.v. de eerder genoemde horecazaken.

 16. Uuu

  NvdB

  Het is NOG een leuke wijk, maar dat waren Kanaleneiland en Overvecht ook een aantal decennia geleden. Ergens begint het verval en dat is dus in Lunetten ook begonnen, zoals je dus als eerste rondom het winkelcentrum kan waarnemen.

  We spreken elkaar over 20 jaar wel.

 17. Rob

  ik zou er een bemande politie post van maken. goed voor de bewoners en natuurlijk voor de plaatselijke middenstand. maar natuurlijk is dit een lachwekkend idee

 18. de hardloper uit lunetten

  ja helaas moet ik ook vaststellen dat lunetten momenteel stil staat in positieve ontwikkeling en stilstand is achteruitgang . vooral in de sociale huur sector gaat de kwaliteit van wonen zeer snel achteruit. en als er eenmaal een klad in zit werkt dat als een olievlek.

 19. Scherpjutter

  Was dit niet ook de dame van Smulders Kookt? Dat lijkt gewoon nog te bestaan namelijk.

 20. Depri Lunnetten

  Lunetten is echt de doodse dorpse sfeer, met belangrijke stedenbouwkundige fouten. Vanuit het station Lunetten moet je maar zien waar het centrum is, verstopt achter een zieloos steegje. Er wonen te weinig inwoners om een redelijk centrumpje te laten functioneren.
  Nieuwbouw ( middel hoog ) bij het station, en correctie van de verbinding met centrum loop route zou helpen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).